2025 79. kitabı
Türk hikayeciliğin denildiği zaman aklıma ilk gelen isimlerden biridir Sait Faik Abasıyanık. Bu kitap 1940 yılında yayımlandığında kendisinin ilk hikaye kitabı olmasının yanında, o dönemlerin
2025 70. kitabı
Tüm kitapsever dostlarıma mutlu bir sabah ve her zaman olduğu gibi kitaplarla güzelleşen vakitler diliyorum Yazarım bu kitabıyla insan ruhunun derinliklerine bir yolculuğa çıkıyoruz.
·132 syf.·
2025 91. kitabı
Semaver Bu ay öykülere doyamadığım bir ay oldu. Edebiyatımızın yalnızlığı en iyi resmeden, deniz kenarı tutkunu delikanlısı Sait Faik'ten bir başka öykü kitabını sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyorum. #Semaver Neden tersten iş yapmak gibi bir huyum var inanın bilmiyorum ama bugün sizlere Sait Faik'in yayımlanan ilk hikaye kitabını paylaştım. Dolu dolu öyküler okuduğum bu ayda, Türk Edebiyatı'mızın mihenk taşı olan, durum hikayesi diyince aklımıza ilk gelen yazarın eserlerine doyamadım. Sait Faik, kendine has üslubuyla, sade, yalın ve akıcı anlatımıyla, gereksiz detaylara girmeden, bizleri yormadan manzaraları ve insan portrelerini yansıtan, öykülerinde insan olmaya,olabilmeye dair tüm duyguları, bazen de ahlaki yozlaşmaları ve de toplumca hatalarımızı anlatıyor. Haydi gelin bu yıl edebiyatımızın göz bebeği Sait Faik'in hikayelerini keşfedelim. Kalabalık sokaklarda yalnız kalan olalım ya da bir balıkçı. Sizler yazardan okuma yaptınız mı? En sevdiğiniz öykü kitabı hangisi? ( Semaver, Lüzumsuz Adam, Mahalle Kahvesi, Son Kuşlar, Alemdağ'da Var Bir Yılan)
2025 88. kitabı
Okunma: 23 Ekim 2025 18:41
“Semaver”, Sait Faik Abasıyanık’ın yayımlanan ilk hikâye kitabıdır. Yazar bu eserinde, sıradan insanların yaşamından kesitler sunarken Türk hikâyeciliğine yeni bir soluk getirmiştir. Kitaba adını veren “Semaver” hikâyesiyle birlikte toplam yirmi hikâye yer alır. Eserde bireyin iç dünyası, toplumsal yapısı ve insan ilişkileri çok yönlü biçimde ele alınır. Kitapta; anne sevgisi, yoksulluk, yalnızlık, hayal gücü, toplumdan dışlanmışlık, deniz sevgisi, aile bağları, gençlik duyguları, kıskançlık, toplumsal baskı ve sınıf farkı gibi temalar dikkat çeker. Ayrıca, anlatım sade ve durudur; Sait Faik’in dilinde doğallık ve içtenlik ön plandadır. Ayrıca, Sait Faik’in öykülerinde durum hikayesi anlayışı belirgindir. Günlük yaşamdan alınan küçük kesitler, basit gözlemler öyküye dönüşür; esas olan, karakterlerin iç dünyası ve duygularıdır. Dış olaylar çoğu zaman geri plandadır ve öykü, okuyucuya bir ruh hâlini hissettirmeyi amaçlar. Bu nedenle, durum hikayesi üslubunu sevmeyenler için eser hoşuna gitmeyebilir. Ben kitaptaki tüm hikayeleri sevdim diyemem; bazıları bende derin bir his uyandırdı, bazıları ise sıradan kaldı. Yine de, yazarın günlük yaşamın küçük anlarına ve insan ruhuna duyduğu hassasiyet, bazı öykülerde etkileyici biçimde kendini hissettirdi. Bu yüzden Semaver benim için ortalama bir okuma deneyimi oldu diyebilirim.
2025 17. kitabı
Sait Faik Abasıyanık Türk edebiyatının en önemli öykücülerinden biri. Ve ilk kitabı Semaver ile öykücülüğe adım atmıştır. Onun öyküleri öyle süslü püslü değildir Yalın,Sıradan hayatlar Deniz,Doğa,Yurdum insanını konu alır. Semaveri okurken hep eski zaman insanını düşledim gözümde canlandı hepsi bir bir öyle güzel bir anlatımı var. İlk öykü Semaver bir anne oğul hikayesi ah Ali bir semavere ne cok anlam yüklü aslında.bir insanın birden yitip gitmesi insanın ne kadar aciz bir varlık olduğunu hatırlaması zor gelmişti Aliye bir anacığı vardı cok sevdiği onu da hic anlamadan aldı yanına Allah. Kısa kısa yirmi öykü karşılıyor sizi bu kitapta hepsi birbirinden güzel birbirinden anlamlı. En sevdiğim öykü tabiki Semaver ama ipek mendil ve Babamın ikinci evi Meserret Otelini es gecemem. Sait Faik hikayeciliğinin yanı sıra roman ve şiirleri de vardır. Modern Türk hikayeciliğinin en önemli isimlerindendir.
SemaverSait Faik Abasıyanık · The Kitap Yayınları · 202515,2bin okunma
Türk hikayeciliği Ömer Seyfettin`den sonra Memduh Şevket Esendal, Fahri Celalettin gibi ustaların sürdürdüğü bir türdü. Sabahattin Ali, Refik Halit`in memleket hikayeciliğine diyalektik bir görüş katmış ve bu yeniliği ile 1940`ların tek ismi olmuştu. Sait Faik ise onların yapmadığı bir şeyi yaptı. Bir konuyu değil, yaşamın bir parçasını işliyordu. Bir tez savunmuyor, bir yaşantıyı yansıtıyordu. İnsan sevgisi dolu, doğa sevgisi dolu bir yüreği vardı. Neye baksa bu sevgi ile ısınıyor, ışıklanıyordu. Biz ancak o el attıktan sonradır ki, en önemsiz görünen insanların ve şeylerin zevkine eriştik."
2025 39. kitabı
Öykü okumayı aşırı seviyorum bu ay öyküye doydum diye bilirim her kitapta farklı yolcululara çıktım her bölümde farklı karakterle tanıştım. Yazarımız olayları anlatmak yerine gündelik hayattan bizler için çok sıradan bir olayı yada bir kareyi güzellemeleriyle doldurup benzetme yaparak öykülerini bir ressam gibi ilmek ilmek işliyor. • Yazar bu kitabın da toplam 20 öyküye yer vermiş her biri birbirinden güzel olmasına rağmen benim en sevdiğim kitaba ismini veren Semaver öyküsü oldu. Öyküde yansıttığı karakterleri okumak aşırı keyifli düşündürücü ve eğlenceli zaten İstanbul sokaklarında bizi gezdirmeyi sevmiş Abasıyanık sizde öykü seviyorsanız mutlaka okumanızı öneririm.
2025 121. kitabı
SemaverSemaver Sait Faik AbasıyanıkSait Faik Abasıyanık Türk Edebiyatının kıymetli yazarlarından #saitfaikabasıyanık ın 1940 yılında yayınlanan ilk hikaye kitabı olan #semaver i merak ve ilgiyle okurken o döneme şahitlik etmekte benim için büyük bir mutluluktu arkadaşlar. Derin bir gözlem yeteneğine sahip bir yazarın kaleminden okumak büyük bir keyif.Hikayelerinde okurunu yoran anlatımlardan uzak oluşu yalın ve samimi anlatımı insanın yüreğini sıcacık yapıyor. Bu öykü kitabını okurken küçük mutluluklara,tatlı hayallere konuk oluyoruz. Kah fabrikada çalışan bir gencin hayatına konuk oluyoruz,kah vagonda yolculuk yapan bir adama,kah sarhoş bir adama,kah on altı yaşında ki bir genç ile yirmi altı yaşındaki bir kadınla evlendirilmesine,kah mahalledeki yaşlı bir kadına,kah işsiz bir adama,kah bir deniz kenarındaki bir balıkçıya,kah sevmekten korkan bir adama,kah sabahçı kahvelerinde sabahlayanlara,kah dünyada hiçbir şeye sahip olamayacağını,olmak istemediğini ve olmanın da hiçbir faydası olmadığını farkeden Ahmet in hayatına konuk olduk Severek okuduğum bu kıymetli eseri tum #öyküseverler e gönülden tavsiye ediyorum Kalın sağlıcakla The Kitap YayınlarıThe Kitap Yayınları @senemturkmen #okuyanteraziokuyor #okuyanterazi #13Haziran2
SemaverSait Faik Abasıyanık · The Kitap Yayınları · 202515,2bin okunma
SAİT FAİK ABASIYANIK-SEMAVER . . . Yazarın yıllar önce kalemi ile tanıştığım kitabı #semaver tekrar @thekitapyayınlarının yeni baskısı ile okumak çok güzeldi. Ben kitabın ismini alan #semaver kitabından bahsedeceğim sizlere... Ali İstanbul'da bir fabrikada çalışıyor annesinden ve onun hayatında sıkça hikayede de bahsediyor. Semaverin yükselen dumanı onu uzaklara götürüyor bir evin sıcaklığı, annesinin oluşu,çayın dumanında ki huzuru o evde buluyor. Ama bir gün Ali annesini kaybeder ve o günden sonra o evde bir daha semaver kaynamaz. Bir evin, annenin o huzurun aslında kayıplarının ne kadar önemli olduğuna dikkat çeker yazar. Her ne kadar basit bir olay gibi gelse de olayın iç yüzü ve detaylarını okurken Ali'nin Hikayesi sizi derinden etkileyecek . . . Bir semaver sustuğunda ,bir ev sessizliğe gömülür mü? . . .
Puan vermedi
Semaver – Sait Faik Abasıyanık Merhabalar . Mayıs ayı benim için Sait Faik kitapları okuyarak geçti. Bugün de sizlerle son kitabımı paylaşmaya geldim. Sait Faik, bu öyküleri 1935 yılında yazmış, ve 1936’da yayımlamış. Bizlere o dönemin İstanbul’unu, sıradan insanların hayatlarını büyük bir şefkatle anlatıyor. Bu kitap yazarın yayımlanan ilk öykü kitabı yani benim son okuduğum kitap yazarın ilk kitabı güzel denk geldi. Kitaba adını veren Semaver öyküsü, Ali ve annesinin sıradan ama hüzünlü hayatına bizleri ortak ediyor. •Bir insanı sevmekle başlar her şey. • Cama kafasını yasladı. Yine hayal etti. Hayal etmek kadar güzel bir şey yoktu. • Sevmekten korku­yorum... Eğer kısa ama etkileyici öyküler seviyorsan, duygu dolu ama gösterişsiz bir anlatım arıyorsan, Semaver mutlaka okunmalı

Sait Faik AbasıyanıkYazar · 40 kitap
Sait Faik Abasıyanık ya da Sait Faik, Türk öykü, roman ve şiir yazarıdır. Türk hikâyeciliğinin önde gelen yazarlarından sayılan Abasıyanık, çağdaş hikâyeciliğe yaptığı katkılarla Türk edebiyatında bir dönüm noktası sayılır. Modern Türk hikâyeciliğinin öncülerinden olan Sait Faik, getirdiği yeniliklerle "kökü kendisinde olan" bir yazar olarak kabul edilir. Klasik öykü tekniğini yıkarak doğayı ve insanları basit, samimi, hem iyi hem kötü taraflarıyla oldukları gibi fakat şiirsel ve usta bir dille anlatmıştır. Bunu yaparken diğer çoğu Cumhuriyet sonrası sanatçısı gibi Batı'daki gelişmelere bağlı kalmamış, hiçbir edebî anlayışın etkisinde hareket etmemiş ve belli bir tarzın takipçisi olmamıştır. Toplumun problemlerine değil bireyin toplum içindeki sorunlarına yönelen yazar, öykülerinde çoğunlukla kendisinden yola çıkıp bireyler hakkında yazarak insan gerçeğini anlamaya çalışır. Çoğunlukla şehirli alt sınıfın hayatını yazan Abasıyanık, balıkçı, işsiz, kıraathane sahibi gibi karakterleri anlatır. İnsanların yaşama biçimlerini, isteklerini, tasalarını, korkularını ve sevinçlerini irdeleyerek, toplum meselelerinden çok "insanı ele alan sanatçılar" sınıfında yer alır. 1930'larda başladığı yazı hayatı boyunca "sorumlu avare", "gözlemci balıkçı", "çakırkeyf sirozlu", "küfürbaz şair", "müflis tacir", "züğürt yazar", "hamdolsun diyemeyen rantiye", "anadan doğma çevreci" gibi sıfatlarla anılan Abasıyanık'ın tüm yazdıkları bir şair duyarlılığı içermektedir. Hikâye, roman, şiir yazan, çeviriler ve röportajlar yapan sanatçı bütün bu türleri kendine özgü tarzı ile kaynaştırmıştır. Yazarın, anlık heyecanlarını yansıtan izlenimci ve fovist ressamların üslubunu anımsatan bir tarzı olduğu söylenmiştir. Kendi özgün dilini oluştururken André Gide, Comte de Lautréamont, Jean Genet gibi isimlerden etkilenen Abasıyanık, kendisinden sonra gelen Ferit Edgü, Adalet Ağaoğlu, Demir Özlü gibi pek çok yazara da öncülük etmiştir. Ölümünün ardından Burgaz Adası'ndaki evi müzeye dönüştürülen yazar adına her sene öykü ödülü de verilmektedir.