2022 81. kitabı
Okunma: 02 Kasım 2022 17:40
Semaver... (Kasım '22) . Sait Faik Abasıyanık'tan okuduğum 2. kitap oldu... İlki 2020 #1edebiyat1bilim1film maratonumuzda okuduğumuz Kayıp Aranıyor kitabıydı... Yani Sait Faik okumaya romanıyla başlamış oldum... . 19 öyküden oluşuyor Semaver ve kitaba adını veren öyküyle başlıyor... Öykülerin geneli denize açılıyor... İster istemez etkisine giriyorum ben de... Hatta gemi baş karakter gibi alıyor yerini bazı öykülerde... . Durum öyküsünün usta kalemi olarak biliniyor Sait Faik... Hayatın bir kesiti üzerine yazdıkları... Aktardığı sıkıntılı ve zor süreçler sevgi barındırıyor... Sevgisizliğe karşı sevgi... . Sakin bir okuma oldu benim için, hırçın değil sakin bir denizde yolculuk yapmak gibi...
SemaverSait Faik Abasıyanık · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202115,2bin okunma
Puan vermedi
Burnumuzda deniz havası..:) -Spoiler içermez- Sait Faik kitaplarında en çok işlenen tema, deniz olabilir. Zira yazar bir deniz aşığıdır. Denizcilik, balıkçılık, ada yaşamı, deniz seferleri gibi konuları temel alan öykülerine çokça rastlamanız mümkündür. Alemdağ'da Var Bir Yılan kitabında edindiğim izlenimin aksine bu kitabında yalnızca İstanbul'u ve adaları değil köyleri ve köy hayatını da ustalıkla işlemiştir öykülerinde. Kitaba da ismini veren ve bu kitaptaki en beğendiğim öyküsü olan 'Semaver'le çarpıcı bir başlangıç yapmıştır kitaba. Zira ölüm de kitap boyunca en çok ve ustalıkla işlenen temalardan bir diğeridir. Sait Faik'in anlatım dili çok özgündür. Hatta öyle ki birkaç paragraf okusam 'Evet bu Sait Faik'indir' diyebilecek kıvamdayım. Onun o nükteli dili ve benzetmeleri bana çok haz verdi ve çok eğlendim okurken . Ne muzip bir yazardır bu, ne komiktir yahu. En beğendiğim öyküler; semaver, şehri unutan adam ve Louvre'dan çaldığım heykel, oldu. Ama bilhassa kitabın sonundaki Haldun Taner yazısı muhteşemdi. Öyle güzel cümleler seçilmişti, öyle güzel anlatılmıştı ki yazarımız, belki de Sait Faik kendini bu kadar güzel anlatamazdı. Gerçekten de Sait Faik öykülerinde insanın ona ayak uydurası ve hayatla dalga geçesi geliyor. Öyle başarılı bir oyun kurucudur ki o, kelimeler onun elinde küçük oyuncular olurlar ve bu oyuncular öyle bir sırayla bir araya getirilirler ki, bütününden sihirli cümleler doğar. Nitekim sevdiğim bir yazarın sevdiğim bir kitabı oldu. Hatta bittiği için üzüldüm de. Gecelerime arkadaşlık ediyor, yorganımdan daha çok içimi ısıtıyordu bu öyküler. En kısa zamanda yeni bir kitabını daha tedarik edip okuyacağımı bildirir, tüm Sait Faik sevenlere sevgilerimi gönderir, herkese iyi okumalar dilerim.
2022 23. kitabı
Okunma: 03 Mayıs 2022 21:40
SEMAVER “Birden bütün neşemin bir camın kırılışı kadar ses ve şıngırtı çıkararak düşüp kırıldığını gördüm.” Uzun bir aradan sonra yeni kitap yorumuyla herkese selamlar… ️ Bugünkü kitabımız öykü deyince aklımıza gelen isimlerden biri olan Sait Faik’ten Semaver kitabı. Kısa bir kitap olmasına rağmen içinde yaklaşık yirmi öykü bulunuyor. Her öyküde farklı karekterler, olaylar, durumlar karşımıza çıkıyor. Ve hepsini hissedip kendimizden çokça şeyler bulabileceğimizi düşünüyorum. İlk öykü olan Semaver, en beğendiğim öykü oldu diyebilirim. Çok fazla hikayenin olması ve okumam üzerinden epey zaman geçmiş olmasından dolayı bazılarını hatırlayamadım ama genel olarak baktığımda beğendiğim bir kitap oldu ve tekrar okumak isteyeceğim kitaplar arasında yerini aldı. Öykü severlere tavsiyedir. Kitapla kalın…
2023 7. kitabı
Okunma: 10 Ekim 2023 20:56
Her sayfasında her hikayesinde insan ve doğa sevgisi olan, değişmeyen arzularımızı, üzüntülerimizi, mutluluklarımızı, sorunlarımızı bulacağınız bir eser sizleri bekliyor.
Sait Faik / Semaver
2022 5. kitabı
Okunma: 10 Mart 2022 16:02
Bu kar tatili bana yaradı diyebilirim. Elimde gezinen iki kitabımı bitirdim. Karın yağmasının sonucu olan kitap-kahve ikilisini kitap-bitki çayına çevirmek zorunda kaldım. Nitekim uzun okumalar yapınca kahveye doymaya başlıyorsunuz. Sait Faik'in kitabı olan Semaver yazarın öykülerinden oluşuyor. Bu kitabı okulumdaki öğrencilerimle birlikte okuduk. Onlar benden önce bitirdiler bu arada Kitaptan çok keyif aldık. Kitabı okurken insana, doğaya, denize, martılara selam veriyorsunuz. Adalara vapurla geçip denize girenlere, akşam yürüyüşe çıkanlara eşlik ediyorsunuz. Anne oğul ilişkisinin anlatıldığı Semaver hikayesi en sevdiğim oldu. İpekli Mendil ise hüzünlü bir aşk hikayesi. Durum hikayesinin temsilcisi olan Sait Faik Abasıyanık'ın bu kitabı türüne göre okuması keyifli hikayelerden oluşuyor. Hikayelerde yer alan kişiler çevrenizden karakterler olunca kendinize ait mutlaka bir benzerlik buluyorsunuz. Ben severek okudum, sizlerin de seveceğini umuyorum. Keyifli okumalar dilerim.
Semaver
2022 38. kitabı
Okunma: 10 Temmuz 2022 00:00
Bütün eserlerini okumak istediğim kalemini en sevdiğim yazar.Bence tüm eserleri kesinlikle okunmalı... Okudukça hikayeleri insanın yüreğini ısıtıyor bizden biri gibi hissediyorum.Hepimizin gördüğü sıradan şeyleri kendine has bir üslupla bize okutturuyor. Hikâyelerinde kedi,papaz,kuş, balıkçı,semaver kısacası çevremizde ne varsa o an herşeyi düşündürüyor.İyiki okudum seni canım kitap:)
2023 5. kitabı
Okunma: 21 Mayıs 2023 15:41
Hikâye okumaya özellikle de durum hikâyelerini okumaya pek alışkın olmamakla birlikte yeni yeni alışmaya çalışıyorum. Sait Faik'in bu eserinde özellikle Semaver ve İpekli mendil hikâyelerini çok severek okudum.
Türk Edebiyatı
2023 2. kitabı
Okunma: 30 Aralık 2023 22:14
Sait Faik Abasıyanık ile ilk tanıştığım kitap oldu. Öyküleri arasında Semaver, Meserret Oteli, İpekli Mendil, Kıskançlık ve İhtiyar Talebe en etkilendiklerim.. Öyküleri okurken sindirmek, ara vermek gerekiyor. Yazım dili günümüze çok yakın yorulmadım. Genel olarak severek okudum. İyi okumalar dilerim
2022 6. kitabı
Daha önce Son Kuşlar kitabını okumuştum ve çok çok beğenmiştim. Semaver bana o kadar da tatlı gelmedi, belki de Son Kuşlar kitabıyla karşılaştırdığımdan dolayıdır. Bu kitapta da 19 hikaye yer alıyor. Aralarında beğendiklerim ise Semaver ve Kıskançlık hikayeleriydi.
2018 12. kitabı
Okunma: 09 Şubat 2018 23:34
Peş peşe okuduğum dört Saik Faik kitabının ardından ki yaklaşık 70 civarında öyküye denk geliyor, bir durup soluklanmak, biraz okuduklarımı sindirmek, biraz da üzerimde biriken yükü boşaltmak maksadıyla bir mola vermek icab edince, bir semaver dibinden daha güzel bir köşe olamayacağını düşünüp çıkınımı buraya boşaltmaya karar verdim... Gelin, incelememize Sait Faik'ten bir alıntıyla başlayalım bu sefer: "Birtakım şeyler var ki başkalarına anlatıldığı zaman onlar üstünde hiçbir tesir bırakmıyor. Halbuki aynı şeyler, bende neler yapmamıştı?.." İşbu alıntı, söze girmeden önce bir sigorta kabilinden eklendi buraya... Bu kadar Sait Faik yüklü bir halde, olur da şu satırları yazarken uçar gidersem ve birbirinden kopuk, anlamsız, hiçbir yere çıkmayan cümleler bırakırsam arkamda, geri dönüp beni anlayasınız, en azından halimi hayra yorasınız diye eklendi:) Herakleitos'un çok sevdiğim bir sözü vardır; "İnsanın karakteri, onun yazgısıdır" Bence, bu sözün hayattaki karşılığıdır Sait Faik... Orhan Veli'ye göre o, kırkını aşmış bir mahalle çocuğudur. Yani çocuk ruhlu ve halka bağlı, halkın içinde bir insandır. Haldun Taner onu, 'Sevimli bir aylak' olarak tanımlar. Onun 'aylaklığı' veya 'avareliği' en çok annesini üzer. Hayatı boyunca oğlunun 'gerçek bir işi' olmamasından, para kazanamamasından yakınıp durur. Oysa ki, babasından kalan işleri elinin tersiyle kenara iten ve hayatının bir bölümünü mirasyedi olarak geçiren Sait Faik, sadece yazarak da para kazanılabileceğini başta annesi olmak üzere herkese kanıtlamak istercesine avarelikten ona kalan izleri tek tek yazıya dökmeye başlar... Rıfat Ilgaz bir anısında, Mahmut Zeki tarafından yayınlanan Zambak dergisinden Sait Faik'e yapılan bir iş teklifi için aracılık yaptığından bahsederek, Sait Faik'in teklifi ve alacağı ücreti
SemaverSait Faik Abasıyanık · İş Bankası Kültür Yayınları · 201915,2bin okunma

Sait Faik AbasıyanıkYazar · 40 kitap
Sait Faik Abasıyanık ya da Sait Faik, Türk öykü, roman ve şiir yazarıdır. Türk hikâyeciliğinin önde gelen yazarlarından sayılan Abasıyanık, çağdaş hikâyeciliğe yaptığı katkılarla Türk edebiyatında bir dönüm noktası sayılır. Modern Türk hikâyeciliğinin öncülerinden olan Sait Faik, getirdiği yeniliklerle "kökü kendisinde olan" bir yazar olarak kabul edilir. Klasik öykü tekniğini yıkarak doğayı ve insanları basit, samimi, hem iyi hem kötü taraflarıyla oldukları gibi fakat şiirsel ve usta bir dille anlatmıştır. Bunu yaparken diğer çoğu Cumhuriyet sonrası sanatçısı gibi Batı'daki gelişmelere bağlı kalmamış, hiçbir edebî anlayışın etkisinde hareket etmemiş ve belli bir tarzın takipçisi olmamıştır. Toplumun problemlerine değil bireyin toplum içindeki sorunlarına yönelen yazar, öykülerinde çoğunlukla kendisinden yola çıkıp bireyler hakkında yazarak insan gerçeğini anlamaya çalışır. Çoğunlukla şehirli alt sınıfın hayatını yazan Abasıyanık, balıkçı, işsiz, kıraathane sahibi gibi karakterleri anlatır. İnsanların yaşama biçimlerini, isteklerini, tasalarını, korkularını ve sevinçlerini irdeleyerek, toplum meselelerinden çok "insanı ele alan sanatçılar" sınıfında yer alır. 1930'larda başladığı yazı hayatı boyunca "sorumlu avare", "gözlemci balıkçı", "çakırkeyf sirozlu", "küfürbaz şair", "müflis tacir", "züğürt yazar", "hamdolsun diyemeyen rantiye", "anadan doğma çevreci" gibi sıfatlarla anılan Abasıyanık'ın tüm yazdıkları bir şair duyarlılığı içermektedir. Hikâye, roman, şiir yazan, çeviriler ve röportajlar yapan sanatçı bütün bu türleri kendine özgü tarzı ile kaynaştırmıştır. Yazarın, anlık heyecanlarını yansıtan izlenimci ve fovist ressamların üslubunu anımsatan bir tarzı olduğu söylenmiştir. Kendi özgün dilini oluştururken André Gide, Comte de Lautréamont, Jean Genet gibi isimlerden etkilenen Abasıyanık, kendisinden sonra gelen Ferit Edgü, Adalet Ağaoğlu, Demir Özlü gibi pek çok yazara da öncülük etmiştir. Ölümünün ardından Burgaz Adası'ndaki evi müzeye dönüştürülen yazar adına her sene öykü ödülü de verilmektedir.