2020 20. kitabı
Okunma: 21 Eylül 2020 02:18
Bu incelemeyi yapmamdaki amaç bu muhteşem eserin herkese ulaşmasını sağlamak... 1934_35 yılları arasında yazılan her öykü öylesine etkileyici ki, her öykü başka bir dünya... "Birden bütün neşemin bir camın kırılışı kadar ses ve şıngırtı çıkararak düşüp kırıldığını gördüm." Bu nasıl bir duygu ifade biçimidir hayran kaldım. Kurgusu, kalemi, tasviriyle bütün bir roman kısacık bir öyküde farklı bir kimliğe bürünmüş adeta. Bu dünyadan bir Sait Faik geçmiş. Kimbilir o yıllarda hangi ruh durumuyla yazılmış bu öyküler.. Benim için cok etkileyici farklı bir serüvendi lütfen sizde bu hazzı yaşayın. Keyifli okumalar...Sevgiyle
2025 172. kitabı
Okunma: 19 Ekim 2025 13:26
Sait Faik Abasıyanık’ın Semaver adlı eseri, insanın en sade hâlini, küçük hayatların büyük duygularını anlatan samimi bir öykü dünyası kurar... Yazarın içten ve şiirsel dili; emekçilerin, yoksulların, hayal kırıklığı taşıyan ama yaşamdan kopmayan insanların hikâyelerinde hayat bulur. Deniz kokusuyla mahalle sıcaklığını birleştiren Sait Faik, sıradan görünen insanların iç dünyasındaki inceliği ortaya çıkarır...
Öyküler
2023 34. kitabı
Okunma: 12 Haziran 2023 22:24
19 öyküden oluşuyor Semaver ve kitaba adını veren öyküyle başlıyor... Öykülerin geneli denize açılıyor...Her öykü birbirinden bağımsız… Öyküler genellikle Varlık, Yeni adam yayınlarında yayınlanmış öykülerden oluşmaktadır… Semaver' ve 'Stelyanos Hrisopulos' adlı hikayeleri güzel… bazılarını anlamakta zorlandığımı itiraf edebilirim
2025 95. kitabı
Okunma: 15 Aralık 2025 23:55
Kısa bir öyküler derlemesiydi. Pek ilgimi çeken bir kitap olmadı. Beğenemedim. Onun dışında kısa olduğu için akıcı, hemen okunabilir. Uzun olsaydı bitirmekte zorluk çekeceğimi düşünüyorum.
SemaverSait Faik Abasıyanık · Yapı Kredi Yayınları · 202515,2bin okunma
"Doğal bir çeşmedir Sait Faik ABASIYANIK."
2021 6. kitabı
Haydar Ergülen'in kaleminden çıkan, benim de "Edebiyat Sahnesinden İsimlerle" adını vererek incelediğim Sait ile Sabahattin kitabı; Sait Faik'i tanımamda, onun kişiliği, yaşadıkları ve eserleri hakkında fikir sahibi olmamda oldukça yardımcı olmuştu. Rehber niteliğindeki bu kitabı veya buna benzer kitapları okuduğumuzda az da olsa yazar ile bütünleşebilmek, onun duygularını paylaşmak; kalem oynatmadaki amacını, eserlerinin niteliğini, içeriğini, sahip olduğu dili ve yazarın sözlüğüne yabancı olmamamız, eserlerini okurken zorluk çekmememiz adına  gerçekten doyurucu olabiliyor. Hangi yazarı okuyacaksanız okuyun ama öncelikle yazarı tanımaya başlayarak, onun yaşadığı dönemden, ortamdan haberdar olarak okumanızı tavsiye ediyorum. Çünkü hem kitabı kadar yazarını da tanıma fırsatı bulmuş olacaksınız hemde eğer eleştiri yapacaksanız, eleştirinizde daha objektif olmanızı sağlayacak. Ya da inceleme yazmak isterseniz, bu da sizin argümanınızı artıracaktır. Sait Faik, eserleri ile kişiliği arasında yakın ilişki bulunan sanatçılardan biridir. Yazar, hayatı boyunca çevresine uyum sağlayamamıştı ve bu uyuşmazlık onun her şeyden şikâyet etmesine sebep oluyordu. Hikâyelerindeki karakterlerde olumsuz yön aramaması ve onları iyi yanları ile göstermesinin sebebinin, yazarın ideale ulaşma arzusu olduğu söylenir. Yaşar Nabi Nayır Abasıyanık hakkında "Aristokrat değildi. Halktan üstün görünmeye çalışandan hoşlanmazdı. Herkes gibi olmak, herkese uymak isteği onda sonradan edinilmiş bir his değildir. Doğuştan gelme bir tabiattır." dedi. Abasıyanık'ın psikolojik özelliklerine dair bir deneme yazan Fikret Ürgüp, sanatçının karakteriyle ilgili iki noktanın üzerinde durdu. Bunlardan birincisi annesinin ilgisi ve babasının aşırı ilgisizliğinin oluşturduğu iç çatışmalar ile yazarın "çekingen,
Semaver
2021 4. kitabı
Ağır bir anlatımı var. Çok güzel mesajlar içeriyor. Kısa ve öz hikayelerden oluşuyor. Çok güzel yazmış Sait Faik Abasıyanık. Herkesin okuması gerekiyor.
2026 4. kitabı
Okunma: 19 Ocak 2026 00:38
Sait Faik denince beklenti zaten yüksek oluyor. O yüzden Semaver’e başlarken de “akacak” diye düşündüm ve gerçekten kitabın başı ve ortası bunu fazlasıyla verdi. Bazı hikâyeler çok tanıdık, çok insani ve sıcak hissettirdi. İnsanların hâlleri, küçük ayrıntılar, kısa ama etkili anlar… Buralarda Sait Faik’in neden bu kadar özel bir yazar olduğunu tekrar anlıyorsun. Ama kitabın geneline baktığımda her hikâyeyle aynı bağı kurabildiğimi söyleyemem. Bazı öyküler beni içine alırken, bazıları “bu ne anlatmak istiyor?” hissi bıraktı. Hikâyelerin kısa olması güzel ama arka arkaya gelince bu durum biraz dağınık bir okuma deneyimi yaşattı. Sonlara doğru da açıkçası zorlanarak bitirdim. Bu, Sait Faik’i sevmediğim anlamına gelmiyor. Tam tersine, edebi gücü çok net hissediliyor. Sadece Semaver benim için her hikâyesiyle aynı etkiyi yaratmadı. O yüzden bu kitap, sevdiğim öykülerle mesafeli kaldıklarımın bir arada olduğu bir okuma oldu. Genel olarak baktığımda: Edebi değeri yüksek, yer yer çok güzel ama bütün olarak beni tam anlamıyla sarmayan bir kitap.
Türk Edebiyatı
2025 37. kitabı
Okunma: 13 Haziran 2025 13:27
Herkese selamlar Sait Faik Abasıyanık ’ın Semaver adlı kitabı, Türk edebiyatında modern öykücülüğün önemli yapı taşlarından biridir. 1936 yılında yayımlanan bu ilk öykü kitabı, Sait Faik’in edebiyata getirdiği yenilikleri ve onun insanlara, yaşama ve İstanbul’a bakışını açıkça ortaya koyar. Yazar, bu ilk kitabında sıradan insanların iç dünyasını sade ama etkileyici bir dille anlatır. Balıkçılar, işçiler, yalnızlar ve yoksullar onun dünyasında başroldedir. İstanbul’un sokakları, denizi ve kahvehaneleri ise öykülere canlı bir fon oluşturur. Kitapta kısa kısa 19 öykü anlatılır. Kitaba adını veren "Semaver" öyküsünde bir anne-oğul ilişkisinin sıcaklığı ve ardından gelen yalnızlık ustalıkla işlenir. Sait Faik, olaylardan çok duyguları ve insan ruhunu ön plana çıkarır. İçtenlikli, samimi ve derinlikli anlatımıyla Semaver, Türk edebiyatında insanı merkeze alan modern hikâyeciliğin öncüsüdür. Semaver kitabının bende bıraktığı etki; okusam da olur, okumasam da olur, tarzında bir eser. Bence öncelik verilmeyecek bir eser :)) Eğer bir gün bir yerde denk gelirseniz ve elinizde kitap yoksa okuyabilirsiniz. Yoksa boş verin :)) Kitapla kalın..
2020 58. kitabı
▪Semaver, Sait Faik Abasıyanık’ın ilk öykü kitabının adı ve bu kitaba adını veren öyküsüdür. Ali annesiyle yaşamaktadır. Nihayet bir iş bulmuş tam bir haftadır İstanbul’da Halıcıoğlu’ndaki bir fabrikada çalışmaktadır. Annesi onu sabah ezanı ile kaldırmış semaveri yakmıştır. Ali, odanın kızarmış ekmek kokusu içinde kaynayan semaverin kaynama sesleri ile düşüncelere dalar. Bu semaverin sesi onun her sabah duyduğu ve hissettiği bir sestir ve Ali’ye sabahın olduğunu hayata yeniden başlaması gerektiğini hatırlatan bir işarettir. Bu semaver annesi ile yaşadığı bu evin saadetinin sembolü, varlıklarının ve mutluluklarının emaresidir.Semaver, Ali’nin dünyasında acıların, ıstırapların, grevlerin ne de patronların olmadığı bir âlemi ifade etmektedir. Fakat. Ali bir, gün annesini namaz kılarken ölmüş olarak  bulmuş ve artık o evde o semaver bir daha kaynamamıştır...
Semaver
2014 30. kitabı
Okunma: 08 Aralık 2014 13:16
Bir sabah yemek odasında karşı karşıya geldiler. O, yemek masasının muşambası üzerinde sakin ve parlaktı. Güneş sarı pirinç maddenin üzerinde donakalmıştı. Onu kulplarından tutarak, gözlerinin göremeyeceği bir yere koydu. Kendisi bir sandalyeye çöktü. Bol bol, sessiz bir yağmur gibi ağladı. Ve o evde o, bir daha kaynamadı.

Sait Faik AbasıyanıkYazar · 40 kitap
Sait Faik Abasıyanık ya da Sait Faik, Türk öykü, roman ve şiir yazarıdır. Türk hikâyeciliğinin önde gelen yazarlarından sayılan Abasıyanık, çağdaş hikâyeciliğe yaptığı katkılarla Türk edebiyatında bir dönüm noktası sayılır. Modern Türk hikâyeciliğinin öncülerinden olan Sait Faik, getirdiği yeniliklerle "kökü kendisinde olan" bir yazar olarak kabul edilir. Klasik öykü tekniğini yıkarak doğayı ve insanları basit, samimi, hem iyi hem kötü taraflarıyla oldukları gibi fakat şiirsel ve usta bir dille anlatmıştır. Bunu yaparken diğer çoğu Cumhuriyet sonrası sanatçısı gibi Batı'daki gelişmelere bağlı kalmamış, hiçbir edebî anlayışın etkisinde hareket etmemiş ve belli bir tarzın takipçisi olmamıştır. Toplumun problemlerine değil bireyin toplum içindeki sorunlarına yönelen yazar, öykülerinde çoğunlukla kendisinden yola çıkıp bireyler hakkında yazarak insan gerçeğini anlamaya çalışır. Çoğunlukla şehirli alt sınıfın hayatını yazan Abasıyanık, balıkçı, işsiz, kıraathane sahibi gibi karakterleri anlatır. İnsanların yaşama biçimlerini, isteklerini, tasalarını, korkularını ve sevinçlerini irdeleyerek, toplum meselelerinden çok "insanı ele alan sanatçılar" sınıfında yer alır. 1930'larda başladığı yazı hayatı boyunca "sorumlu avare", "gözlemci balıkçı", "çakırkeyf sirozlu", "küfürbaz şair", "müflis tacir", "züğürt yazar", "hamdolsun diyemeyen rantiye", "anadan doğma çevreci" gibi sıfatlarla anılan Abasıyanık'ın tüm yazdıkları bir şair duyarlılığı içermektedir. Hikâye, roman, şiir yazan, çeviriler ve röportajlar yapan sanatçı bütün bu türleri kendine özgü tarzı ile kaynaştırmıştır. Yazarın, anlık heyecanlarını yansıtan izlenimci ve fovist ressamların üslubunu anımsatan bir tarzı olduğu söylenmiştir. Kendi özgün dilini oluştururken André Gide, Comte de Lautréamont, Jean Genet gibi isimlerden etkilenen Abasıyanık, kendisinden sonra gelen Ferit Edgü, Adalet Ağaoğlu, Demir Özlü gibi pek çok yazara da öncülük etmiştir. Ölümünün ardından Burgaz Adası'ndaki evi müzeye dönüştürülen yazar adına her sene öykü ödülü de verilmektedir.