Mayıs 2016
Orijinal Adı:
La Mala Hora

2018 2. kitabı
Okunma: 20 Şubat 2018 00:00
Bir Marquez harikası daha geride kaldı. Yüzyıllık Yalnızlık, Yaprak Fırtınası ve Kırmızı Pazartesi' yi okumuş olarak sadece Şer Saati' ne yorum yapma isteği duydum. Çünkü kitap şuana kadar okuduğum Marquez kitaplarından daha farklı bir tat bıraktı bende. Gel gelelim kitabın konusunu , yakıştırmaları yapan kişiyi bulmaya yönelik olarak okumaya başlamıştım yani bir nevi polisiye hikaye gibi ama yazarın burada daha çok 'iktidarlık' , ''diktatörlük'' gibi kavramları tanım yapmadan olaylar üzerinden başarılı bir şekilde aktardığını romanın yarısına gelince anlıyoruz. Öncelikle karakter havuzu oldukça dolu. Marquez' in kullandığı isimlerin de öteki kitaplarda alışkın olduğumuz amerikan, ingiliz isimlerine benzemediğini biliriz. Bu yüzden geriye dönüp hangisi hangisiydi diye baktığım oldu. Bu kadar çok karakter ve romanın kısalığı göz önünde bulundurulursa kesinlikle kitapta sönük bir karakter olduğunu düşünmüyorum. Gerek sıradan hayatına devam eden halk, gerek esnaf sınıfı gerekse de politikacılardan her birinin konu üzerinde bir etkisi ve dolgunluğu mevcut. Yazarın dili Yüzyıllık Yalnızlık' daki gibi akıcı; Yaprak Fırtınası' ndaki gibi zor anlaşılır cümleler yok. Bu da kitabı oturduğunuz gibi bitirmenize zemin hazırlıyor. ##SPOİLER İÇERİR## Olay örgüsüne dönecek olursak Marquez, önceki kitaplarında da bahsi geçen kasabalara benzer bir kasaba koymuş arka plana. Hatta Albay Aurelino Buendia'ya da gönderme yapmaktan geri kalmıyor ki albayın Makondo kasabasında silahlı gücü kendi eline geçirerek bir nevi baskıcı yönetim kurduğunu da Yüzyıllık Yalnızlık'ı okuyanlar bilir. Neyse efendim; bir gün biri çıkar ve bütün kasaba halkının sırlarını kapılarına gizlice not bırakarak ifşa eder. Karısının papazla ilişkiye girdiğini öğrenen Cesar Montero bir an
Siyaset
2025 24. kitabı
Okunma: 13 Nisan 2025 00:01
Macondo’da yeni bir öykü. Macondo’daki günlük yaşantıyı farklı karakterler üzerinden ayrıntılı bir şekilde aktarıyor. Karakter zenginliği var. Öyle ki belediye başkanından rahibe, kasabanın klarnetçisinden sıradan halka kadar farklı tipteki karakterler hikayeyi zenginleştirmiş. Hikaye boyunca ahlak teması üzerinde durulur. Daha doğrusu ahlaksızlık. En sonunda size “ideal ahlak” var mıdır diye sorgulatıyor. Eğer gerçekten varsa topluma nasıl yansır. Ya da böyle bir şey mümkün değil midir? Bence bu hikayenin sonunda ideal ahlakın mümkün olmadığı, insanın yaratılıştan gelen olumlu taraflarının yanında olumsuz yanlarının da var olduğu yönünde. Olay örgüsü boyunca sorgulanan şey toplumdaki sorun ahlaksızlık mıdır yoksa ahlaksızlığın görülmesi, gün yüzüne çıkması mı? Herkesin bildiği ama kimsenin konuşmadığı, üzerini örttüğü ahlaksızlıklar sorun değil midir? İşte bu temelde işlenen kurguda toplumdaki ahlaksızlıkla mücadele içerisindeki Peder Angel’in, olaylara hakim olmaya çalışan belediye başkanının, kendisine yöneltilen suçlamalardan kurtulmaya çalışan kasaba halkının öyküsü. Büyülü gerçekçilikle tanınan yazar bu eserinde bu tür bir teknik kullanmamış. Gayet rahat okunan bir akışı var. Karakterler biraz fazla sadece. Ama hepsi bir kasaba içerisindeki kişiler olduğu için hikayeyi parçalamıyorlar. Aynı olayı farklı kişilerin bakışıyla sunuyor bize.
Şer Saati
2026 30. kitabı
Okunma: 12 Mayıs 2026 00:00
#okudumbitti #spoiler Adı belli olmayan bir ülkenin yine adı yazılmamış bir köyünde yaşananlar anlatılıyor.Sürekli kapılara yazılı bir kağıt bırakılıyor köylülerin yakıştırma dedikleri bu yazıda çocukların babaların farklı kişilerden olduğu yazıyor.Belediye başkanıda buna çözüm bulabilmek için gece sokağa çıkma yasağı getiriyor. Bu arada köyde yaşanan olayları insanların çok zor durumda yaşadıklarını hatta köylerini terk edenlerin olduğunu öğreniyoruz.Çok Yağmurlar yağıyor Nehir taştığı için yukarı doğru taşınanlar oluyor.Bu arada biri yakalanıyor ve ceza veriliyor. Kolay,akıcı çabuk okunan bir kitaptı tavsiye ederim.
2016 28. kitabı
Okunma: 12 Mart 2016 02:00
Eser, sonbaharda Güney Amerika'da geçiyor. Bu kasabada yaşanan olaylar, gizemli bir şekilde gerçekleşiyor. Kilisenin papazı Peder Angel, bir yandan fareler ile uğraşırken bir yandan da kasaba halkına yakın olmaya çalışıyor... Siyasetin ve rüşvetin döndüğü bu kasabada "yakıştırmalar" adı verilen ve daha çok zina yapıldığı söylenilen evlerin kapısına gece yapıştırılan yazıların sebep olduğu bir cinayet işleniyor... Belediye Başkanı ise bu yazıları yazan kişiyi bulmak için uğraşırken,bir taraftan da işlenen cinayetin sanığını kendi yöntemleri ile sorgulamaya çalışmaktadır... İlginç bir eser. Sürekli yağan yağmur ve insanlar hakkında yazılan iftiralar ile dolu olan kitapta karakter sayısı oldukça fazla... Açıkçası beklediğimden daha vasat bir kitaptı. Özellikle karakter sayısının fazlalığı; kim kimdi diye sormanıza sebep olacak...
2021 21. kitabı
Okunma: 08 Mart 2021 00:03
Okurken yorulduğum bir Marquez kitabıydı. Yazarın kitapları biraz ağır ilerliyor genelde olayların içine girmeniz kitabı anlamaya başlamanız öyle hemen ilk sayfalarda olmuyor. Bolca dikkat ve sabır istiyor. Adamın tarzı bu naparsınız Şer Saati 188 sayfalık bir kitap bu kadar zor okunmasını beklemiyordum açıkcası. Bir yerden artık olayların içerisine girerim ve kitap akıp gider diye bekledim ama olmadı Öncelikle çok fazla karekter var kitapta sürekli bu kimdi acaba diye geriye döndüm durdum Bu okumamı ciddi şekilde etkiledi sabote etti diyebilirim. Yüzyıllık Yalnızlık kitabında da çok fazla karekter vardı ama ondaki karekterleri tanıyıp anlayabiliyordunuz bunda öyle olamadı Amerika'da bir kasaba bir gece kapılara o evin sahiplerinin gizli yaptığı işeri anlatan notlar bırakılmaya başlanır. İlk oöarak Belediye Başkanının karısıyla papazın ilişkisinin olduğu not bırakılır, belediye başkanı papazı öldürür tabi hemen. Kitap bu olayla başlıyor bem aslında polisiye, gizemli bir kitap okuyacağımı sanmıştım bu olayla birlikte, kitabın ortalarına gelince politik bir kiatp okuduğuma karar verdim diktatörlüğü eleştiriyor kitap ama bunu baya dolaylı bir şekilde yapıyor. Okurken ben yoruldum Konu ilginizi çekerse, sabırlı bir okuyucuysanız buyrun okuyun aksi taktirde eziyete dönüşebilir. Zaten kitabın sonu açık kalmış gibiydi nereye çeksem gidecekti sevemedim der Yorumumu bitiririm İyi akşamlar .
2021 9. kitabı
Nobel ödüllü Kolombiyalı yazar Gabriel García Márquez’in “Şer Saati” bir kötü yönetim portresi olarak değerlendirilebilir. Daha iyi yöneteceğini iddia ederek ve kan dökerek başa gelen hükümetler birbirinin tekrarı niteliğindedir. Değişenler sadece isimler ve kişilerdir. Şaşırtıcı olan ise, hükümetler hep böyleyken, halkın daha iyi bir yönetim için ümidini kaybetmemiş olmasıdır. Baskı, iltimas, nepotizm gibi kavramların bol miktarda bulunduğu “Şer Saati” koşulsuz itaatin bir sonucu olarak varlığını gösterir. Hikâyenin geçtiği yer Márquez tarafından belirtilmezken, yoğun eleştiri komedi ile harmanlanır. Bir çırpıda okunan eser, iyi bir dinlenme kitabı olarak okunabilir.
2017 18. kitabı
Gabito'nun en iyi kitaplarından biri. Güney Amerika ile Türkiye'nin ne çok benzerliğe sahip olduğunu, işlerin nasıl yürüdüğünü çok güzel anlatıyor. Yakıştırmalar ise romanın ana teması ve bir metafor aslında. Birbirinin kuyusunu kazmayan, arkasından konuşmayan, iftira atmayan kaç kişi var ki. Hayatın içinden, toplumun gerçeklerini anlatan bir kitap; Marquez'in diğer kitapları gibi.
Puan vermedi·188 syf.·
2020 147. kitabı
Eylülün sonuna doğru yaklaşırken Güney Amerika Edebiyatı'nın büyülü gerçekçilik akımının öncülerinden Gabriel Garcia Marquez'in pek bilinmeyen eseri Şer Saati'ni okudum. Pek bilinmeyen diyorum zira yazarın Yüzyıllık Yalnızlık, Kırmızı Pazartesi, Kolera Günlerinde Aşk kitaplarının gölgesinde kalmış bir kitap Şer Saati. Şer Saati, bilinen Marquez üslubundan biraz farklı bir anlatıma sahip. Yazarın diğer kitaplarında geriye dönüş söz konusu iken bu kitabında böyle bir durum yok denecek kadar az. Konusunu rüşvet ve siyasi düşüncelerin hüküm sürdüğü bir kasabada yaşanılan gizemli olaylar oluşturuyor. Geceleri insanlar hakkında "yakıştırma" adı verilen yazıların evlerin kapısına yapıştırılması ile sonuçlanan bir cinayet işleniyor ve bu cinayet bilmecesi çözülmeye çalışılıyor. Eser, daha önce okuduğum Marquez kitapları kadar akıcı değil ama düşündürücü bir eser. Eğer Marquez'in bilinmeyen bu hazinesine göz atmak isterseniz tavsiye edebilirim.
2019 31. kitabı
Okunma: 13 Temmuz 2019 12:28
Marquez'in güzel bir kitabı daha bitti. Zorbalıkla değişen yönetim,boyun eğmek zorunda kalan insanlar ve tüm bunların yanı sıra geceleri kapılara bırakılan notlar (yakıştırmalar)... Biraz karakter sayısının fazlalığı beni zorladı ama onun dışında keyifle okudum...
2018 164. kitabı
Okunma: 15 Şubat 2018 00:00
Yine bir Gabriel Garcia Marguez'in bir solukta okunabilecek mizah ve eleştiri yüklü kısa bir roman kitap da ne mi oluyor sizce Güney Amerikanin ülkesinin adı belirsiz bir kasabasında oluşan olayları ele alınıyor bu sefil ülkede değişen tek hükümetler,onlar da çok sık kan dökülerek değişiyor kasabanın dulu denilen Monteil'in çok önceden gördüğü tuhaf bir olay yaşanıyor ama bir delinin kehanetine kim inanır ki? Birisi gece yarıları kasabalı ların kapılarına fitne dolu yakıştırmalar asmaya başlıyor olay nerden mi geliyor kasabanın bir yerinde bir genelev açtıkları haberi aldıkları için ardından birileri ölüyor ama bunu gören duyanlar polis şefi ve belediye başkanı olayı ağırdan alacaklar okuduğum 4.kitabı oluyor Benim Hüzünlü Oruspularımdan ve Yüzyıllık yalnızlıktan sonra severek okuduğum bir kitap umarım sizde severek okursunuz "Şer Saati'nin" sonunu size bırakıyorum merak edip okuyanlar olur diye:))))

Gabriel Garcia MarquezYazar · 36 kitap
Gabriel García Márquez veya tam adıyla Gabriel José de la Conciliación García Márquez (6 Mart 1927 – 17 Nisan 2014), tüm Latin Amerika'da Gabo lakabıyla bilinen Nobel Edebiyat Ödüllü Kolombiyalı yazar, romancı, hikâyeci ve oyun yazarıdır. 20. yüzyılın en önemli yazarlarından birisi olarak nitelendirilen Márquez, 1972 yılında Neustadt Uluslararası Edebiyat Ödülü'nü ve 1982 yılında da Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanmıştır. Hayatı Montessori eğitim modelini benimsemiş bir anaokulunda eğitim gördü. Sucre'ye geldikten sonra, Gabriel'in resmi eğitimine başlamasına karar verildi ve Río Magdalena'nın ağzındaki bir liman kenti olan Barranquilla'da bir staja gönderildi. Orada, mizahi şiirler yazan ve mizahi çizgi romanlar çeken ürkek bir çocuk olma konusunda bir üne kavuştu. Atletik faaliyetlerde ciddi ve az ilgi duyduğu için sınıf arkadaşları tarafından "El Viejo" olarak anılmıştır. García Márquez, 1940'tan itibaren Colegio jesuita San José'de (bugün Instituto San José'de) lise yıllarını tamamladı ve ilk şiirlerini Juventud'daki okul dergisinde yayınladı. Daha sonra, Hükûmet tarafından verilen bir burs sayesinde Gabriel, Bogotá'ya okumaya gönderildi. Başkentten bir saat uzaklıktaki Liceo Nacional de Zipaquirá'ya taşınarak, orta öğrenimini burada tamamladı. Kendi imkanlarıyla okumaya çalıştığı Hukuk Fakültesindeki eğitimini yazar kariyeri için yarıda bıraktı. Genç yaşından itibaren, hiç çekinmeden dış politika ve Kolombiya'yı eleştirdi. 1958 senesinde Mercedes Barcha ile evlendi ve Rodrigo García ve Gonzalo isimli iki çocuğu oldu. García Márquez, yazar olarak başladı ve beğeni toplamış kurgusal olmayan çalışmalar ve kısa hikâyeler yazdı. En iyi bilinen romanları Yüzyıllık Yalnızlık (1967), Başkan Babamızın Sonbaharı (1975), Kırmızı Pazartesi (1981) ve Kolera Günlerinde Aşk (1985) olmuştur. En önemlisi sıradan ve gerçekçi durumların aksine sihirli öğeleri ve olayları kullanan Büyülü Gerçekçilik olarak adlandırılmış bir edebiyat tarzı yaygınlaşırken, eserleri önemli eleştirel beğenileri ve geniş bir ticari başarı elde etti. Bazı eserlerinde Macondo (doğduğu şehir olan Aracataca'dan esinlenerek) ismi verilen kurgusal bir köyü anlatır ve çoğunda yalnızlık teması işlendiği gözlemlenir. 17 Nisan 2014 tarihinde Meksika'daki evinde 87 yaşında hayatını kaybetti. Ölümünden sonra, Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos, onu "bugüne kadar yaşamış en büyük Kolombiyalı" olarak lanse etmiştir. Yazarın kişisel arşivi ölümünün ardından ailesi tarafından Amerika'nın Austin kentinde bulunan Teksas Üniversitesi'ne satıldı. Arşivde, Marquez'in kitaplarından onun el yazısı ile orijinal kopyaları ve Graham Greene, Gunter Grass ve Carlos Fuentes gibi yazarlarla yaptığı yazışmalara ait mektuplar da bulunmaktadır. Teksas Üniversitesinden yapılan açıklamada arşiv için 2,2 milyon dolar ödendiği belirtilmiştir. Marquez’in külleri, 2015 yılının Aralık ayında Meksika'dan Karayipler’deki Cartagena kentine getirileceği bildirilmiştir. Nitekim açıklandığı gibi yazarın küllerinin bir kısmı Cartagena'ya taşınmış; kalan kısmı ise Meksiko şehrinde bırakılmıştır. 2015 yılında The Washington Post'un bulduğu arşivlere göre; FBI'ın 24 yıl boyunca (1961'den 1985'e kadar) Marquez'i takip ettiği ortaya çıktı. Takibin sebebinin Marquez'in Kübalı haber ajansı Prensa Latina'nın kuruluşuna yardımcı olması, olduğu söyleniyor. Marquez'in 1982'de Nobel Edebiyat Ödülü almasına rağmen, 3 yıl daha takip edildiği bildirildi. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Gabriel_García_Márquez