2024 14. kitabı
#sevdapeşinde Muhtemelen Stefan Zweig okumuşsunuzdur ya da onun insanın en derin psikolojik tahlilini yapabilen ender yazarlardan olduğunu duymuşsunuzdur. İşlediği konu nasıl olursa olsun, kahramanlarının cinsiyeti, yaşı ne olursa olsun, Zweig elini attığı konuyu, her karakteri adeta bir psikanalizci gibi parçalara ayırarak her bir parçasını tek tek ve aynı incelikle ele alan müthiş bir yazardır. Gelelim #hüseyinrahmigürpınar 'a ve en az Zweig kadar incelikle işleyip kadın erkek diye ayırt etmeden ruhların en derin ıstıraplarına nüfuz ederek deşifre ettiği Sevda Peşinde romanına... Hikaye gazetede bir kadının Marmara'nın soğuk sularına kendini atarak intihar ettiği haberi ile başlar. Ve bu intiharın yine hayatına son veren Aynınur isimli bir kadının geriye bıraktığı son satırlarıyla devam eder. Bu satırlarda Nezihi Bey'le evli olduğu bilinen ve Ali İlhami isimli çocukluk aşkıyla tesadüf eseri sonradan karşılaşıp yaşadıkları yasak aşkın itirafı vardır. Hikaye buradan sonra başa yani olayların bu intihar eyleminin gerçekleştiği zamana kadar yeniden şekillenir. Aynınur Hanım kimdir? Nezihi Bey'le neden ve nasıl evlenmiştir. Seza Hanım neden Aynınur'a yaşadığı bu yasak aşk için yardım etmiştir. Seza Hanım'ın eşi Sermet Bey'in, bu hikayede nasıl bir rolü vardır. Kitap pek çok açıdan düşündürücü ve akıcı bir üslupta Hüseyin Rahmi Gürpınar döneminin (ki hâlâ devam eder...) kanayan yarası kadın erkek eşitliği hakkında içinde ihanet, intikam, intihar olan harika bir konu bularak inanılmaz bir şekilde işlemiş. Kitaba dair ben yine şunu diyeyim de eksik kalmasın #okuyunpişmanolmazsınız
Sevda Peşinde Özet
2022 2. kitabı
Okunma: 14 Şubat 2022 00:00
Aynınur’un intiharı sonrası Nezihi ve Sermet Bey’in dertleşmeleri sırasında; eskiden de aralarında konuşmuş oldukları Seza ve Aynınur Hanım’ın aldatma şüphelerinin nasıl ortaya çıktığı ve bu şüphelere dair mektuplaşmalar ile aldatma şüphelerine dair ayrıntıların ve kanıtların ortaya döküldüğü bir hikaye. Aynınur Hanım’ın nasıl evlendiği, evliliğinin nasıl geçtiği, nasıl başka bir sevdaya düştüğü, evliliği ve sevdası arasındaki hesaplaşmaları Seza Hanım’a yazmış olduğu mektuplarda ortaya konuluyor. Seza Hanım’ın eşi Sermet Bey’in mektupları okumasıyla olaylar çetrefilli bir hal alıyor. Herkesin kendince doğrularını uygulamaya çalıştığı, başkalarının hayatına müdahale ettiği durumlar ortaya çıkıyor. Diğer kişiler arasındaki başka mektuplaşmalar da işin seyrini değiştiriyor. Hikaye, Aynınur Hanım ve İlhami Bey’in yasak aşkının nasıl sonuçlandığının anlatılmasıyla sona eriyor.
Özet
Tek kelime ile Şaheser
Puan vermedi·256 syf.·
2022 26. kitabı
Hüseyin Rahmi'yi bu kitabıyla tanıdığım için çok memnunum dönemin sorunlarını akıcı, etkileyici ve her detayı ile ele aldığı için kitabı elinizden bir an olsun bırakmak istemiyorsunuz. Kitabı okuyunca çok hüzünlendim keşke sonu iyi bitseydi dedim ancak sonu iyi bitseydi de bu sefer bu kitap olmazdı. Ayninur hanım ile Ali İlhami beyin bu trajedisi Romeo ve juliet trajesinden çok daha kaliteli ve güzel... sorun şu ki dönemin anlatılan sorunları, sıkıntıları günümüzde ise tam gaz ve aynen devam etmekte... Kitaplar yazılır. Şairler yazarlar sorunlardan sıkıntılardan edebi bir dille bahseder bütün bu çaba toplumda olan sorunları gündemde tutma ve sorunun çözümü için genelde aileleri özelde ise bireyleri bilinçlendirmektir. Lakin edebiyatın kaderimidir, toplumumuzun basiretsizliği mi bilmem ama çok az okuyan bir toplum olduğumuz için malesef sorunlar çözülmüyor. Son olarak bu kitabı kesinlikle her birey okumalıdır. Kadın erkeği anlamalı, erkek kadını anlamalı ve ona göre bir yaşam standardı kendi aralarinda belirlemeleridir aksi halde ise yaşanmamış hayatlar, mahkemeler, yetim çocuklar ve mutsuz eşler giderek çoğalacaktır.
2025 56. kitabı
Sanırım uzun yıllar sonra okuduğum bir Hüseyin Rahmi Gürpınar eseri oldu. Hatırlayamıyorum çünkü dilini, anlatımını. Gerçekten çok keyifliydi. Unutmuşum belki de bunu anlayacak yaşta değildim. Anna Karenina ile birlikte okumak da ayrı bir tesadüf oldu. Burada sadece saadet peşinde olan bir Aynınur, orada kadının bulunduğu tüm konumlara kafa tutarak hareket eden Anna. Ancak ortak noktaları sevda peşinde koşarken yok olmak. Beğendim.
·256 syf.·
2022 5. kitabı
Sevda Peşinde Hüseyin Rahmi Gürpınar Kapra Yayınları/ 256 Sayfa. Kitabımız, ana kahramanlarımızdan Aynınur'un ortadan kaybolmasıyla başlıyor. Bir sandalla denize açılan karısından haber alamayan Nezihi beyle tanışıyor ve sonrasında en yakın arkadaşı Sermet bey ve onun eşi, aynı zamanda Aynınur'un da tek arkadaşı Seza hanımla hikayemizi genişletiyoruz. Aslında kitabın başı, kitabın hemen hemen sonlarından başlamış. İntihar sonrası, bu duruma neden olan her bir olayı geçmişe giderek okuyoruz. Beklenenden farklı bir boyutta bir hikaye ortaya çıkıyor. Benim en sevdiğim karakter sanırım Seza hanım oldu. Fazla spoi vermek istemiyorum, sadece kitap gerçekten çok akıcı ve kurgusu çok güzel.
2022 25. kitabı
öncelikle bu kitabı hiç kimseye tavsiye etmem. belki yazıldığı dönemde okunan bir kitaptır bilmiyorum ancak aklı başında insanların bu kitabı okuyup da rahatsız olmadan sayfaları çevirebileceklerini düşünmüyorum. çok kez kitabı kapatıp bir kenara fırlatma isteği geldi içime ancak en uç noktasını merak ederek okumaya devam ettim. konu itibarıyla okul çağında bir beyefndiye aşık olma kabahatiyle(!) okuldan alınıp görücü usulüyle başka bir adamla evlendirilen bir kadının yıllar sonra eski aşığıyla karşılaşması sonucu kocasını aldatmaya başlaması anlatılıyor. konusu günümüz türk dizileriyle çok da uzak değil aslında. ancak günümüzde kadının mal gibi gösterilmesi, geçmişe nazaran biraz daha üstü örtük, şekil değiştirilmiş biçimde seyirciye lanse ediliyor. bu kitapta ise kadının ikinci sınıf insan muamelesi gördüğü bir toplumda, erkek yaparsa laf edilemez kadın yaparsa cezalandırılmalıdır algısı etrafında dönen olaylar açık açık dile getiriliyor. üstelik erkeklerin yaptırımlarının yanında kadınlar da bu ezilmişliği kabul ediyor ve cezaya boyun eğiyor. hatta ve hatta suçluluk psikolojisiyle yeri geldiği zaman kendi suçunun cezasını kendi veriyor. biliyorum yazar toplumu yansıtıyor, o dönemde insanlar zaten böyleydi. benim sitemim yazara değil, bir murat soner eleştirisi babında toplumun kadınlara tutumundan, kadınların kendilerini var edemeyişlerinden yakınıyorum. haliyle bu durumların bir de medyaya yansıması, biz böyleyiz ve böyle kalacağız mesajı veriyor. bir kitapta bir sorun yansıtılırken bunun bir sonuca varmadan kapanması, bu sorunu kabulleniş demektir. bu kitapta da kadınların toplumdaki yeri olduğu gibi yansıtılırken bir yandan da buna zıt, insanları düşündüren, derin mesajlar veren bölümler olsaydı eğer işte o zaman derdim ki, yapıcı bir yazar böyle olmalı. kitapta
2022 36. kitabı
Okunma: 28 Haziran 2022 23:25
*Bir kadının gönlüne cidden sahip ve hakim olamadıktan sonra onu cebirle ,kahırla kendinize boyun eğmiş görmekte ne lezzet bulunur?(kitapdan alıntıdır) Hüseyin Rahmi Gürpınar eserinde ,toplum içindeki carpık aile yaşantısını,o zamanın koşullarında kadının toplum içindeki yerini ve toplum içindeki kadın erkek ilişkilerini bazen felsefi bakış açısıyla,bazen de aile içi ilişkilerin ideal durumlarıyla mevcut halleri arsindaki uçurumu gozler önüne serirek bizleri zamanın tozlu yıllarına götüyor. Kitabin kurgusu ,akıcılığı ve sade bir dille yazılmis olması okuru kendine bağlıyor. Yasak aşk yaşayan kadının intihariyla başlayan,sonrasında ise intihar eden kadını bu noktaya getiren olaylar silsilesini konu alan kitabı okurken bazen kim haklı, kim haksız kavramları arasında bogusup duruyorsunuz.Bu kadını intihara sürükleyen süreçte, ailesinin kadini istemediği bir adamla zorla evlendirmesini mi eleştirim, kocasinin karisini bir meta olarak görmesini mi eleştirim,kadının yasak aşk yaşamasını mi elestirim,yasak aşk yadadigi sevdiği adamı mı eleştirim bilemedim.! Kadının bedeni kocasinda,ruhu başka birindeydi...!!! İnsan yanindaki ile yaşlanir, aklındaki ile ölür. *Aşk insana her şeyi öğretiyor, her dersi veriyor.(kitapdan alıntıdır) *Dünyaya kör gelenler olduğu gibi kalpsiz doğanlar da var.(kitapdan alıntıdır) *Fazla kuvvete sahip insanlar bu kudretlerini hukuku gasbetmekte kullanıyorlar. Bu üzücü hakikati görüp söyleyecek kadar duruma vakıf ve cüret sahibi olanlar derhal toplumun ayıplanmasına ve kınamasına uğruyorlar.(kitapdan alıntıdır)
2024 116. kitabı
Okunma: 10 Eylül 2024 21:29
Sevda ve ölüm... Uğruna ölecek kadar sevmek. Aşktan ölecek hale gelmek... En güzel nimeti, kendine azap etmek! Hep dediğim gibi; "Yaşamı Sevdiğinle Paylaşmak Nimettir." Allah ümitsiz sevda tattırmasın...
Sevda PeşindeHüseyin Rahmi Gürpınar · Can Yayınları · 2019565 okunma
Sevda Peşinde: Bir ihanetin mi yoksa aşkın mı peşinde?
2026 1. kitabı
Hüseyin Rahmi Gürpınar 'ın Sevda Peşinde romanı, yüzeyde bir yasak aşk hikâyesi gibi görünse de aslında bireysel duygular ile toplumsal zorunluluklar arasındaki çatışmayı ele alan derin bir eserdir. Romanın merkezinde yer alan Aynınur Hanım, gençlik yıllarında Ali İlhami Bey ile karşılıklı bir sevgi yaşamasına rağmen, annesinin kararıyla Nezihi Bey ile evlendirilir. Bu evlilikte Aynınur’un söz hakkı yoktur; dolayısıyla ilişkileri daha baştan duygusal bir temelden yoksundur. Nezihi Bey zengin ve toplum tarafından “uygun” görülen bir eş olsa da Aynınur için yalnızca bir zorunluluğu temsil eder. Romanın asıl kırılma noktası, Aynınur ile Ali İlhami Bey’in yıllar sonra çarşıda yeniden bir karşılaşmalarıyla başlar. Bu karşılaşma yeni bir aşkın doğuşundan çok, geçmişte yarım kalmış bir duygunun yeniden canlanmasıdır. Aynınur’un Ali İlhami’ye yönelimi bu nedenle basit bir ihanet olarak değerlendirilemez; daha çok bastırılmış duyguların geri dönüşü olarak okunmalıdır. Hüseyin Rahmi burada aşkı romantize etmekten ziyade, insanın kontrol edemediği duyguların hayat üzerindeki etkisini sorgular. Aynınur’un iç dünyası en açık şekilde Seza Hanım’a yazdığı mektuplarda ortaya çıkar. Bu mektuplar, karakterin kendini nasıl haklı çıkardığını ve duygularını nasıl meşrulaştırdığını gösterir. Seza Hanım, Aynınur’un en yakın arkadaşı olarak bu sürecin tanığıdır ve zaman zaman onu uyarmaya çalışsa da Aynınur çoğunlukla kendi duygularının peşinden gitmeyi tercih eder. Bu durum, karakterin irade ile tutku arasındaki çatışmasını net bir şekilde ortaya koyar. Öte yandan Seza Hanım’ın eşi ve Nezihi Bey’in arkadaşı olan Sermet Bey, olayların ahlaki boyutunu temsil eder. Başlangıçta yanlış bir şüpheyle hareket etse de gerçeği öğrendiğinde Nezihi Bey’e durumu anlatmak ister. Ancak Seza Hanım buna engel olur ve
2024 10. kitabı
HÜSEYİN RAHMİ GÜRPINAR - SEVDA PEŞİNDE Öncelikle hepinize merhabalar, kitap dostlarım. Bugün sizlere Hüseyin Rahmi Gürpınar' ın pek bilinmeyen fakat benim nazarımda oldukça değerli Sevda Peşinde kitabının incelemesini yapacağım. Öncelikle kitabın konusuna bakacak olursak; kitabımız baş karakter Aynınur Hanım' ın yasak aşkını konu edinir. Kitap ilk olarak baş karakter Aynınur' un intihar ettiğini bildirerek başlar ve ardından bu intiharın nedenlerini bizlerin önüne serer. Aynınur Hanım bir gün tesadüf üzeri asla unutamadığı çocukluk aşkı olan İlhami' ye rastlar ve ikili aralarında aşk yeniden filizlenir. Ama ne yazık ki Aynınur Hanım evli ve annedir fakat Aynınur Hanım' ın medeni durumu bu yasak aşk için engel değildir ve olaylar bu çerçevede gerçekleşir. Seza' nın eşi Sermet Bey ve Aynınur' un eşi Nezihi Bey çok samimi arkadaştırlar ve ortada bir ihanet olduğundan şüphe duymaktadırlar. Aslında aldatanın kim olduğunu anlamaya çalışırken Seza' nın eşi Sermet Bey bu yasak aşkı Aynınur' un arkadaşı Seza' ya yazdığı mektuplar aracılığıyla anlar ve olaylar bundan sonra iyice gelişerek bizlere aktarılır. Kitabı konusu bakımından inceleyecek olursam; dönemin şartlarını gayet güzel anlattığı, aile içi ilişkileri gözler önüne serdiği için güzeldi. Kitabın dil ve anlatımına bakacak olursak, dili gayet akıcı ve anlatımı da bir o kadar açıktı. Yazarın kendine has diliyle biraz iğneleyici, biraz hüzün verici, biraz da hayret verici bir anlatım mevcuttu. Ben konusunu, konunu işleyişini, karakterleri çok sevdim. Kah kederlendim, kah şaşırdım, kah ôfkelendim ve kitabı merakla okudum. Hızlı bir şekilde okunabilecek, insanların fena hallerini, zor durumlarını bizlere gösterebilecek nitelikte bir eser. Ben severek okudum hatta şimdiye kadar okuduğum Hüseyin Rahmi Gürpınar

Hüseyin Rahmi GürpınarYazar · 100 kitap
17 Ağustos 1864 tarihinde İstanbul'da doğdu. Hünkâr yaveri Mehmet Sait Paşa'nın oğlu olan Hüseyin Rahmi, üç yaşında iken annesinin ölümü üzerine, Girit'te bulunan babasının yanına gönderildi. İlkokula başladı ancak babasının evlenmesi üzerine altı yaşında tekrar İstanbul'a anneannesinin yanına gönderildi ve eğitimine burada devam etti. Yakubağa Mektebi, Mahmudiye Rüşdiyesi ve idadide okuyan Hüseyin Rahmi, tarihçi Abdurrahman Şeref Bey'in himayesiyle Mekteb-i Mülkiye'ye girdi (1878). Okulun ikinci sınıfında iken ciddi bir hastalık geçiren Hüseyin Rahmi buradaki öğrenimini yarıda bıraktı (1880). Kısa bir süre, Adliye Nezareti Ceza Kalemi'nde memur, Ticaret Mahkemesi'nde Azâ Mülazımı olarak çalışan Hüseyin Rahmi hayatını kalemiyle kazanmaya çalıştı. 1887'de Tercüman-ı Hakikat gazetesinde yazmaya başlayan Hüseyin Rahmi, ardından İkdam ve Sabah gazetelerinde mütercim ve muharrir olarak çalıştı. II. Meşrutiyet döneminde 37 sayı süren Boşboğaz ve Güllâbi adlı bir gazete çıkardı. İbrahim Hilmi Bey ile birlikte çıkardığı Millet gazetesi de uzun ömürlü olmadı. 1925-1927 yılları arasında yayımlanan Türk Kadın Yolu adlı derginin yazarları arasındaydı. Sonraki çalışmalarını İkdam, Söz, Zaman, Vakit, Son Posta, Milliyet ve Cumhuriyet gazetelerine neşretti. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 5. ve 6. dönemlerde Kütahya milletvekili olan Hüseyin Rahmi, ömrünün son otuz bir yılını geçirdiği Heybeliada'daki köşkünde 8 Mart 1944 tarihinde öldü ve oradaki Abbas Paşa Mezarlığı'na defnedildi. Edebiyat hayatı Hüseyin Rahmi Gürpınar; İstanbul halkının toplumsal, töresel yaşantılarını, aile geçimsizliklerini, batıl inançlarını, yaşadığı çağdaki Türk toplumunun geçirmekte olduğu krizleri hümuristik bir mizah dehasıyla anlatır. Servet-i Fünûncuların yaşıtı olduğu halde, ayrı bir sanat görüşünü sürdürür. Romanlarındaki kahramanların çoğu 19. yy sonu İstanbul'un canlı, renkli insan, hayat manzaralarıdır. Eserlerinde Anadolu yoktur. Mizahı, güldürücü olduğu kadar, gülünç yönlerimizin yansıtılması, hicvedilmesi için gerekli bir araçtır. Hüseyin Rahmi, seçtiği tipleri seviyelerine uygun, ustaca konuşturur ve olayları gülünçlü, acıklı yönleriyle belirtir. Kuvvetli bir gözlem gücü vardır. Realist, natüralist bir görüşle "toplum için sanat" yapar. Ertem Eğilmez tarafından 1976 yılında çekilen Süt Kardeşler sinema filminin konusu Hüseyin Rahmi'nin Gulyabani (1913) isimli romanından uyarlanmıştır. Bağımsız sanatçılardan biri olarak da anılır. Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın romanları ve öyküleri yeni nesiller tarafından da kolayca anlaşılabilmesi için 1960 sonrasında içinde Mustafa Nihat Özön'ün de yer aldığı bir edebî kurulca sadeleştirilmişti. Bu sadeleştirme kimilerince yerinde bulunurken kimileri de özgün dilin dokunulmadan bırakılması gerektiğini savunmuşlardı. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Hüseyin_R...