Cep Boy

Orijinal Ülke:

Bosna Soykırımı
2021 62. kitabı
Okunma: 07 Temmuz 2021 00:26
Yaklaşık yüz bin insanın öldüğü, iki milyon kadar insanın yıllardır yaşadıkları topraklarından, vatanlarından göç etmek zorunda kaldığı bir savaş. Nasıl olmuştu bu soykırım? Hangi insan evlatlarının bu kadar gözü dönüp bu kadar cana kıyabilmişti? Sırp Cumhurbaşkanı Slobodon Milošević'in Sırpları kışkırtması sonucu önce Hırvatistan sonra Bosna'da genç yaşlı demeden yüzlerce insan katledildi. 1 Mart 1992' de başlayan savaşta fiziksel ve psikolojik olarak ağır hasar aldı Bosna. Yüzlerce çocuk ve kadına; sidik torbaları parçalanana kadar, bağırsakları dışarı çıkana kadar tecavüz edildi. Çoğunun sonra canına kıyıldı canına kıyılmayan çoğu insanda canına kıydı. Erkeklere ise hem eşlerine hem çocuklarına nasıl defalarca tecavüz edildiği anlatılıp psikolojik şiddet uygulandı. Zorla birbirleriyle ilişkiye girmeleri istendi, emre uymayanlar ise öldürüldü. Yıllarca aynı toprakta yaşamış insanlar ya da insan kılığına girmiş caniler bunu yapıyordu. Yüzlerce insanın öldüğü, yaşayanların çoğunun sakat kaldığı ya da akli dengesini kaybettiği savaş 14 Aralık 1995 Dayton Barış Antlaşmasıyla son buldu. Kitapta gazeteci olan Nimeta'nın, bu savaşta oğlunun , yeğeninin, ve çoğu akrabasının katledilişi anlatılıyor. Savaşın getirirdiği açlığı, sefaleti, korkuyu anlatan kitapta savaşı iliklerinize kadar hissedeceğinize eminim. Kitapta akıcı ve sıkılmadan tüm duyguyu hissedebiliyorsunuz. Sadece sonunun biraz daha uzatılmasını isterdim yarım kalmış gibi geldi. Aynı yarım kalmış hayatlar, umutlar gibi. Okurken insanlığımdan utandım diyebilirim. Atılan bombalarla paramparça olmuş cesetler, eğitime devam etmek için kapalı mahsen gibi bodrum katlarda ders alan öğrenciler, kıtır kıtır sadistçe kesilen insanlar... Zaman akıyordu ama yaşam durmuştu. Yaşam durdurulmuştu. Su bile bulamayan insanlar su
2022 158. kitabı
Okunma: 14 Mayıs 2022 18:37
Dili anlaşılır ve akıcı olsada arada aniden konudan uzaklaşılması akıcılığı etkilemiş diye düşünüyorum. İçerik olarak kitap, Nimeta adlı bir gazetecinin aile hayatı gizli aşkı ve bosnada yaşanmış savaşı anlatıyor. Kitapda aktatırılmak istenen duygu halleri çok etkileyici bir dille tasvir edilmiş ancak kurgular arası hızlı geçişlerin olması bana göre bu etkilenmişlik oranını düşürmüş. Kitap savaş zamanı acımasızlığını çok güzel vurgulamıştır. Umarım! "Savaş insana her şeyi öğretir. Bir de barış içinde yaşamayı öğretse, keşke."
SevdalinkaAyşe Kulin · Everest Yayınları · 201615,3bin okunma
Bu bir savaş değil soykırım...
2025 6. kitabı
Okunma: 03 Şubat 2025 23:50
Dünya tarihinin en acımasız soykırımlarından Bosna'da, bir kadın gazetecinin hayatla hesaplaşması... Söyleyecek çok şey var ama kelimeler yetmiyor. İlk defa bir kitabı bu kadar zor okudum. Zaman zaman bırakmayı düşündüm ama kitap sıkıcı olduğu için değil içerisinde anlatılan soykırıma, insanlara yapılan zulmü okudukça mahvoldum. En kötüsü de bunların gerçek olması. Ayşe Kulin Sevdalinka kitabında Bosna Hersek'te yaşanan katliamı acıyı anlatmış. Yazarın derin bir araştırma yaparak Sevdalinka'yı yazdığını okurken görebilirsiniz. İlk başlarda çok fazla siyasi tarihten bahsettiği için sıkılmadım değil. Ama sonrası akıcı ama bir o kadar kan dondurucuydu. Bu kitaptan sonra Bosna Hersek'e bakışım değişti. Bosna ile ilgili hiçbir şey bilmediğimi okurken anladım. Okumak isteyenler için siyasi tarihe ilginiz yoksa başta biraz sıkılabilirsiniz. Ama okumak sizlere farkındalık kazandıracaktır diye düşünüyorum.
2022 3. kitabı
Ne zaman Boşnak katliamı hakkında bir kitap okusam hep üzüntüden mideme ağrılar girer. Konu, akış, tarz olarak güzel bir kitaptı ama ben baş karakteri(Nimeta) hiç sevemedim. Bu yüzden de bu kitap benim en sevmediğim Ayşe Kulin kitabı oldu.
SevdalinkaAyşe Kulin · Everest Yayınları · 201615,3bin okunma
Üzgünüm, kitaba iki kere şans verdim ama beklentimi karşılayacak bir akışa sahip değil. Basit bir anlatım. Merak uyandırmıyor. Özellikle korumacı bir annenin sıkıcı, baskıcı olarak gösterilmesi ya da alkol kullanmayı sevip aşırı milliyetçilikten nefret eden bir çiftin eğlenceli bir yaşam sürdüğünün aşılanması?
2024 16. kitabı
Okunma: 28 Şubat 2024 23:07
Sevdalinka: sevda şarkıları demektir… Bosna halkının acılarını hüzünlerini dile getirdikleri bir müzik türü.. Kitabın konusu; geçmişten bu güne sürekli soykırıma tabi tutulan bosna halkının trajik yaşadığı yok edilmeye çalışma süreci… Sayın Ayşe Kulin hanımefendinin böyle bir kitap yazmasını gayet normal buluyorum çünkü, kendisi Balkan Savaşı zamanında Bosnadan göçen bir aileye mensup… Böyle bir kitap yazarak milliyetçi davranmış, vatanına ve halkına şahsıma göre vefa borcunu ödemiş. Kitabın konusuna gelirsek; (spoiler vereceğim!) Ana karakterimiz Nimeta evli iki çocuklu bir kadın, Saraybosna televizyonunda haberci, meslektaşı olan Stefanla yasak bir aşk yaşamakta… Savaşın başlaması ve Nimetanın kocasının gerçekleri öğrenmesi ve savaşa gönüllü katılması ile kitap aşırı merak uyandırıcı hale geliyor… Kronolojik sırayla Bosna soykırımdan bahsedilen yerler bir tık kafa karıştırıcı fakat kesinlikle okunmaya değer. Trajik sahnelerden ve tüm dünyanın gözünü kapattığı gerçeklerden sıkça bahsediyor. Hala soykırım olarak kabul etmeyenlerin yaşanılanları okumasını tavsiye ederim. Herkese şimdiden keyifli okumalar. Sevdalinka Ayşe Kulin
İnsan ve Hayat
2022 55. kitabı
Okunma: 01 Nisan 2022 05:47
Okurken yaşadığım ve savaşın en büyük acılarını içimde hissettiğim bir kitap oldu .Seneler önce Boşnaklara yaşatılan zulmün çok büyük izler taşıyacak
Roman
2024 51. kitabı
Okunma: 30 Nisan 2024 11:45
Çok yakın bir geçmişte ve avrupanın ortasında yaşanan vahşetten bahsediyor. Öldürülen müslüman olunca o çok özenilen batının nasıl da kör sağır ve dilsiz olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor.. Bosna soykırımından... Ama öyle kuru dram şeklinde değil, bütün siyasi detayları çok akıcı bir şekilde aktarmış. Olay nerede başladı, siyasilerin duruşu, tavrı nasıldı, kim kiminle konuştu, her şeyi gayet kısa öz ve sürükleyici anlatmış. Nefes Nefese kitabından sonra okuduğum için mi, yoksa tarihi romanlara olan merakımdan dolayı mı bilmiyorum ama beni çok etkiledi ve çok sevdim. Uzun zamandan sonra beni ağlatabilen nadir kitaplar arasına girdi..
2022 14. kitabı
Okunma: 17 Temmuz 2022 01:58
Savaşta her yol mübah mıdır?Savaşı da sadece insan olanlar ve yüreği,merhameti olanlar yapsa keşke .Nedir bebek öldürmenin savaşta yeri,kadınlara ,bebeklere,çocuklara tecavüz ve şiddetin açıklaması…Kimi yerde okumaya devam etme gücü bulamadım.Kimi yerde ağlamaktan okuyamadım.Benim okuyamadığım satırların yaşanması,tarifsiz.Ayşe Kulin kanırtmadan yazmış ,ona rağmen nefesi kesiliyor insanın.Sırpların Saraybosna ya yaptığı soykırımın anlatıldığı kitabı okuma listenize alın derim.Kitapla kalın
2024 32. kitabı
Okunma: 21 Kasım 2024 10:24
Yakın zaman küresel tarihte olup biteni anlama adına beğendiğim bir eser. Yugoslavya'nın adını sanını neden artık duymadığımızın,Sırbistan,Bosna,Hırvatistan vb kardeş milletken bağımsız devlet kavramına nasıl eriştirklerinin güzel cevapları var. Söz konusu ayrı din ve özellikle Müslüman insanlar olunca Avrupa'daki devlet hiyerarşilerinin insaniyetlerini ve tepkilerini ortaya koymada nasıl imtina ettiklerini güzel gösteriyor.Hoş zaten bu olgu şu anda da Filistintin'de de yaşanmakta.Ocu bucu olduğumdan değil;çıkar,rant önyargılar uğruna insani değer kavramını yitiren hiyerarşilerin aslında insan takliti yaptığını güzel anlıyoruz.Dünya düzenine dair sorgulamalar yaptırtarak ufku açan eserlerden olduğunu düşünüyorum.Kitap oldukça sürükleyici olmakla beraber tabusal olguları da güzel sorgulatıyor.Akıcı üslup ile bilgi ve entellektüel öğeleri birleştirebilen yazarlara gerçekten hayranım..Ayşe Kulin yine şaşırtmadı!

Ayşe KulinYazar · 41 kitap
Kaleme aldığı biyografik eserleri ve romanlarıyla çok okunan yazarlardan biri olmuş ve birçok ödül kazanmıştır. Üslubundaki akıcılık ve yalınlıkla büyük övgü alan yazarın öykü ve kitapları senaryolaştırılıp beyazperdeye aktarıldı. Arnavutköy Amerikan Kız Koleji Edebiyat bölümünü bitirdi. Çeşitli gazete ve dergilerde editör ve muhabir olarak çalıştı. Uzun yıllar televizyon, reklam ve sinema filmlerinde sahne yapımcısı, sanat yönetmeni ve senarist olarak görev yaptı. Öykülerden oluşan ilk kitabı Güneşe Dön Yüzünü 1984 yılında yayımlandı. Bu kitaptaki Gülizar adlı öyküyü, Kırık Bebek adıyla senaryolaştırdı ve bu filmi 1986 yılında Kültür Bakanlığı Ödülü'nü kazandı. Kulin, 1986'da sahne yapımcılığını ve sanat yönetmenliğini üstlendiği Ayaşlı ve Kiracıları adlı dizideki çalışmasıyla Tiyatro Yazarları Derneği'nin En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü'nü kazandı, 1996 yılında Münir Nureddin Selçuk'un yaşam öyküsünün anlatıldığı Bir Tatlı Huzur adlı kitabı yayınlandı. Aynı yıl, Foto Sabah Resimleri adlı öyküsü Haldun Taner Öykü Ödülü'nü, bir yıl sonra aynı kitabı Sait Faik Hikâye Armağanı'nı kazandı. 1997'de yayınlanan ve Aylin Devrimel'in hayatını konu alan Adı: Aylin adlı kitabı ile, İstanbul İletişim Fakültesi tarafından yılın yazarı seçildi. Bu kitap yazarın çok geniş kitleler tarafından tanınmasını sağladı. 1998 yılında Geniş Zamanlar adlı öykü kitabı, 1999'da İletişim Fakültesi tarafından yılın romanı seçilmiş olan Sevdalinka ve 2000'de yine bir biyografik roman olan ve Füreya Koral'ın hayatını aktardığı Füreya yayınlandı. Ayşe Kulin, 2001 yılında yayımlanan Köprü isimli romanı ile Türkiye'nin doğu illerinde yaşanan dramın kökenleri ve cumhuriyet tarihi içindeki nedenlerini ele aldı. Bu romanı, 2006 ve 2008 yılları arasında Star TV'de aynı isimle dizi olarak yayınlandı. Yine 2002 yılında yayınlanan Nefes Nefese isimli romanı ile İkinci Dünya Savaşı sırasında yüzlerce Yahudi'yi soykırımdan kurtaran Türk diplomatlarının kahramanlıklarını bir aşk öyküsü ile birlikte işliyor. Nefes Nefese romanı toplamda 34 ülkede yayınlandı. Ayrıca Ayşe Kulin bu romanıyla İtalya'da verilen Premio Roma Ödülleri'nde finale kalan beş yazardan biri oldu. Geniş Zamanlar adlı öykü kitabı, 2007 yılında Star TV'de aynı adla dizi olarak yayınlandı. 2004 yılında yazdığı Gece Sesleri romanı, aynı adla televizyona uyarlanarak 2008 ve 2009 yılları arasında Show TV'de yayınlandı. Yine 2009 yılında yazdığı Tek ve Tek Başına Türkan adlı Biyografik romanı, aynı adla televizyona uyarlanarak 2010 ve 2011 yılında arasında Kanal D'de yayınlandı. 2007 yılının Kasım ayında UNICEF Türkiye İyi Niyet Elçisi oldu. 2008 yılında yazdığı Veda romanı, aynı adla televizyona uyarlanarak 2012 yılında Kanal D'de yayınlandı. İtalyancaya çevrilen Nefes Nefese adlı romanı, 2016'da İtalya'nın en prestijli roman ödüllerinden Premio Roma'da en iyi yabancı roman dalında ödüle layık görüldü.