Sevgi Üstüne

Orijinal Adı:
Estudios sobre el Amor

2025 2. kitabı
Okunma: 23 Ocak 2025 19:03
Anlamsal karmaşalar yaşadığımız son zamanlarda duygu ile düşüncelerin karıştığı, kimsenin ne hissettiğini bilmediği bir duygu çorbası gibiyiz. Birileri gelsin “hissettiğin duygunun adı bu ! böyle davranmalısın.” desin istiyoruz. Her şeyi bir “Entellektüelleştirme” çabası içindeyiz. Okuyacağınız bu kitabın böyle bir Kaygısı yok. Çeşitli tesbitlerden oluşan , düşünürlerin kavramlara yaklaşımlarını değerlendiren ,felsefi bakış açısıyla bezenmiş, salt usçu yaklaşımdan uzak bir kitap. “Nietzche’den sonra belki de en büyük Avrupalı yazar” olarak adlandırılan Gasset’in çok katmanlı dünyasında gezinmek büyük bir zevkti. Sevgi, âşk,arzu ,kadın ,erkek ve ilişki dünyasının kuramlarına yolculukta keyifli okumalar diliyorum.
Düşünce
Puan vermedi·135 syf.·
2024 1. kitabı
Gasset'e Göre Aşk ve Sevgi Kavramı:
2026 28. kitabı
Okunma: 31 Mart 2026 19:44
Gasset'ten aşk ve sevgi kavramlarına, soğuk bir felsefi bakış. Gasset'ye göre arzu -şehvet veya sahip olma isteği- tüketici ve yok edicidir; nesnesine ulaştığında, onu sindirdiğinde ölür. Sevgi ise yaratıcı ve yaşatıcıdır. Sevmek, sevilen nesnenin "var olmaya devam etmesini" istemek, ona doğru sürekli ve aktif bir zihinsel göç halinde olmaktır. Sevgi, geçici bir tatmin değil, ebediyet talep eder. Gasset, âşık olma halini mistik bir kader veya kalbin bir oyunu olarak görmüyor, aksine bunu doğrudan bir dikkat felci olarak tanımlamış. Zihnin tek bir noktaya, tek bir nesneye veya yüze saplanıp kalması, evrenin geri kalanının o kişi için tamamen silinmesidir ona göre. Dış dünyayla tüm bağlarını koparmış, insanlardan köşe bucak kaçarken sadece önüne konan bir fotoğraftaki yüze, o yüzün çizgilerine ve gölgelerine saplanarak günlerini tuval başında geçiren o asosyal ressamın zihinsel durumu, aslında Gasset'nin bahsettiği bu dikkatin felç olma halinin sanatsal bir varyasyonu gibidir. Âşık olmak da, o ressamın fotoğraftaki donuk yüze bakarken hissettiği o tecrit edilmiş, dünyayı dışlayan saplantılı odaklanmanın ta kendisidir. Bilinç, nesnesine o kadar kilitlenir ki, kendi varlığını unutur. Kitap, görüldüğü üzere kavramsal olarak ne kadar parlaksa, gerçeklik zemininde de o kadar kırılgan olmuş bana göre. Gasset, sevgiyi fazlasıyla entelektüel, steril ve aristokratik bir düzleme hapsetmiş. Aşkın o terli, kaotik, etten ve kemikten yapılma, çoğu zaman yıkıcı olan gerçekliğini bütünüyle ıskalıyor adeta, ya da ben bir şeyleri kaçırmış olabilirim. Onun anlattığı aşk, laboratuvar ortamında temizlenmiş bir burjuva fantezisi gibiydi. İnsanın içindeki o ilkel dürtüleri, geçen gün okuduğum, Schopenhauer'in bahsettiği o kör ve karanlık "İsteme"yi edebiyatla örtbas ederek, sevgiyi neredeyse
Felsefe ve Düşünce
2021 126. kitabı
Okunma: 18 Ekim 2021 22:01
Kesinlikle kitaplığınızda olmalı. Çeviri son derece başarılı. 11. Baskı olmayı hak etmiş. Sevginin en çok ta ne olmadığına dair çok yerinde saptamalarla dolu bir eser.
Felsefe
Puan vermedi·135 syf.·
2026 12. kitabı
Kitabı okurken sevginin kuramsal bir çerçevesinin kurulabileceğini beklediğimi fark ettim. Sanırım bunda, Gasset’in yazımında buna dair verdiği bazı ipuçlarının payı vardı. Yer yer göz kırpmalar yapsa da yaptığı şey aslında bambaşka: Sevginin üzerinde ona ait olmayan katmanları sıyırmak. Daha çok buna benziyor. Kitapta yer alan bazı kadın–erkek genellemeleriyle düşünsel düzlemde tam olarak uyuşamadım. Buna rağmen zihnimi esnek tutmaya ve yargılarımı bir kenara bırakmaya gayret ettim. Bu genellemelerin, kitabın sınırlı hacminden kaynaklanıyor olabileceğini de düşündüm fakay yine de bu çıkarımlarını destekleyecek yeterli kanıtlar aradım, bulamadım. Kitap ince ve akıcı bir dile sahip olmasına rağmen okumayı birkaç günde tamamlayabildim. Metnin içine sindirilmiş bir sakinlik ve acele etmeyen bir düşünme hali var. Bunu yazıya nasıl dahil edebilmiş hayret etmemek elde değil. Kitabı kapattığımda ondan bana birçok düşünce ve duygu geçtiğini söyleyebilirim. Bununla birlikte zihnimde en çok yer edecek olan görüşü şu oldu: Sevginin ne olduğuna dair hemen herkes bir fikre sahip olduğunu sanır ve kendisini bu konuda uzman görür. En az bir kez sevdiğini düşünen herkes buna dahil olabilir. Oysa Gasset’e göre gerçekten sevme yeteneğine sahip olan insan sayısı çok azdır. Sevginin içgüdüsel bir şey olmadığı, birçok yönün, yetkinliğin ve inceliğin bir araya gelmesiyle ortaya çıktığı yönündeki düşüncelerini ise aldım ve kabul ettim. Gasset’ten okuduğum ilk kitaptı bu. Kitap listeme baktığımda, kendisine ait birkaç kitabı farklı zamanlarda eklediğimi; üstelik bunların aynı yazara ait olduğuna özellikle dikkat etmeden yaptığımı fark ettim. Demek ki bu yıl yollarımızın kesişmesi gerekiyormuş. (Şanslı biriyimdir.)
2023 49. kitabı
Okunma: 28 Aralık 2023 00:54
merhaba, herkese mutlu bir gece diliyorum.. "her şeyden önce, sevgi, doğası gereği, insanın gizli yaşamının bir parçasıdır. insan, sevgisinden söz edemez; söz ederken sevgi yok olur ya da buharlaşıp gider." son zamanlarda 'sevgi üstüne' gibi belli konular üzerine yazılmış kitapları okumayı daha çok sever oldum. özellikle anlam kaybı artmışken bazı şeylerin arka planına bakmak anlamlı geliyor. sevgi ve aşk da anlam kaybına uğrayan iki kavram. gasset kitabına 'sevginin özellikleri' kısmında buna değinerek başlıyor. kitapta birbirine karıştırılan arzu ve gerçek sevginin ne olduğu derinlemesine anlatılıyor. birini görür görmez "aşık" olmanın aslında bir arzu patlaması olduğunu belirtiyor yazar. ve üstüne ekliyor: "arzu, doyurulur doyurulmaz söner, doyumla birlikte sonra erer. oysa sevgi sonsuza dek doyumsuz kalır." kitap boyunca sevginin katmanlarında bir yolculuğa çıkıyorsunuz. "aşk ilişkilerinin çoğuna gerçek anlamda sevgi dışında her şey karışır. yıllardır aşk ilişkileri üzerine çok fazla, sevgi üzerine ise çok az şey söylenegelmiştir." kitap bazı yazarların sevgi anlayışlarını inceleme fırsatını da sunuyor bizlere. sevgi çılgınlık yapmak mıdır sorusunu da zihinlerinize bırakıyor yazar. kitaptan benim çıkarımıma gelecek olursak insan hayatında eksik yönlerini tamamlamak düşüncesiyle anlık arzu patlamalarını aşk sanabiliyor. oysa sevginin içinde çok daha farklı şeyler barındırdığını bilmek gerekiyor. ayrıca kadın ve erkek birbirinden farklı şeyler beklediğinden ilişki başladığında fazla beklenti hayal kırıklığına neden olabiliyor. bu noktada sevgide bir paylaşımın söz konusu olması gerektiğini söyleyebiliriz. jane austen'ın cümlesiyle anlatacak olursak: "her konuda benimle aynı zevki paylaşmayan bir adamla mutlu olamam. bütün duygularıma girebilmeli; aynı kitaplar,
Fata Morgana
2022 40. kitabı
Okunma: 02 Kasım 2022 00:16
Kitap güzel aşk ve sevgi ayrımının ne olduğunu güzel çizmiş.Kitabın hem ebedi hem de felsefik yönleri var,edebiyatta aşkın nasıl insanlık tarihinde uçsuz bucaksız geniş bir yelpazeye yayıldığından söz ediyor.Nelson ile Hamiltonun aynı kadına aşık oluşlarını Romantizm çağına bağlaması ve aşk libidonun ayrımını kitap güzel açıklamıştır.Kitapta tek eksik olan bunu Freudyen bir açıklama ile ele almaması olmuştur.
2022 26. kitabı
Okunma: 21 Ağustos 2022 00:00
“Ortega y Gasset, Nietzsche’den sonra belki de en büyük Avrupalı yazardır.” demiş Albert Camus. Oldukça iddialı, değil mi? Kitaptan hoşuma giden bir cümleyi alıntılamak istiyorum: “Sevgi az rastlanan bir olay, ancak belli ruh yapısındakilerin yaşamayı umabilecekleri bir duygudur: Aslında, bazı bireylerde bulunan, normalde başka yeteneklerle birlikte bahşedilen, ama tek başına da görülebilen özgül bir yetenektir.” Gasset, kitapta sevgi ile bağdaştırılabilecek metinleri inceleyip konuyla ilgili kendi görüşlerini bizlerin zihnine sunmuş. Sevgiyle ilgili doğrudan alıntıladığı metinler de var. Yalın bir dille yazılmış bu yüz otuz beş sayfalık kitap sizde kısa sürede okunabilen bir kitapmış izlenimi uyandırmasın. Zira cümleler üzerine kafa yormak gerekiyor. Kitapta sevgi, arzu ve aşk kavramları hâyli detaylı incelenmiş. Bunları okumak güzeldi. Fakat yazılanlar bunlarla sınırlı değil. Yazar, kitapta kadın erkek zihni ve ilişkileri üzerine düşündüklerine de çokça yer vermiş. Bu kısımdaki eril yazım dilinden hiç hoşlanmadığımı söylemem gerekiyor. Örnek verecek olursam: “Erkek kadına (…) yaklaşır; oysa neredeyse her seferinde, iç çamaşırlarını yamamak olsun, danslı bir eğlenceye hazırlanmak olsun, gündelik işlerle uğraşmaktan mutluluk duyan birisiyle karşı karşıya kalır.” (syf 85) Cümlesinin devamında da bunun ne denli doğru bir gözlem olduğunu açıklamış. Sayfalar ilerlerken cinsiyetçi cümleler ile mest olmaya (!) devam ettim: “Oysa zekâ yetisine daha çok erkeklerde rastlanır.” (syf 130) gibi kadınları küçümseyen birçok cümle daha okudum. Ha, bir de “İnsan ne kadar erkekse, o kadar çok ussallıkla dolu demektir.” imiş sevgili kadınlar. Hepimiz adına çok üzgünüm. Kitaplarını okuduğumuz yazarların her düşüncesine katılmak zorunda değiliz. Fakat bu kitabın konusundan saparak bu
Felsefe-Düşünce
2020 32. kitabı
Okunma: 08 Ağustos 2020 17:58
Kısa bir kitap olmasına rağmen okumam uzun sürdü. okurken de beni zorladı açıkçası. Felsefe ağırlıklı olduğunu düşünüyorum. Sevgi, arzu, aşk tanımlarını beğenmekle birlikte bazı yerlerde yazara katılmadım. Kadın ve erkeğin tanımlamalarında doğru bulduğum yanlar olduğu gibi bulmadığım yanlar da oldu. Okunabilir bir kitap, düşünülmesi gereken bir yapıt kanımca.
2025 12. kitabı
Okunma: 02 Kasım 2025 13:00
Sevgi, muhatabın sevilesi olduğuna inanma bakımından bir akıl yürütme eylemidir. Bu tanım "akleden kalp" sıfatını felsefi açıdan açıklamış olması sebebiyle beni etkiledi. Nitekim insan kalbinde kırk bin nöron bulunduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Sevgi hatalardan arınmış değildir, bazen sevilen şey kendi idealizasyonumuzdur. Gözündeki bağ çıkarıldıktan sonra sevmeye devam edebilenler sevmenin hakikatine en çok yaklaşanlardır. Felsefi ve düşünsel metinlere ilgi duyanlara, sevgiyi bir de böyle okumalarını ve değerlendirmelerini özellikle tavsiye ediyorum.

José Ortega y GassetYazar · 12 kitap
José Ortega y Gasset (9 Mayıs 1883 - 18 Ekim 1955), Madrid doğumlu İspanyol filozoftur. Madrid ve Alman üniversitelerinde okudu. 1910'da doğduğu kente (Madrid) dönerek metafizik profesörü oldu. Çeşitli dergiler çıkararak İspanya'da kültür ve edebiyatı yeniden canlandırma hareketinde önemli bir isim oldu. La Revista de Occidente bu dergilerin en tanınmışıdır. İç savaşın çıkmasıyla İspanya'dan ayrılan Gasset, önce Fransa'da, sonra Arjantin'de yaşadı. Yaşamının son yıllarında tekrar İspanya'ya döndü ve 1955'te Madrit'te öldü. Ne söylediği kadar nasıl söylediğine de önem veren bu İspanyol filozof, Camus'ye göre "Nietzsche'den sonra belki de en büyük Avrupalı yazar"dır. Varoluşçu düşünce içerisinde anılması gereken önemli düşünürdür. Kültürel ve siyasi açıdan muhafazakar biri olan Gasset, tıpkı diğer varoluşçu düşünürler gibi, insan söz konusu olduğunda, varoluşun özden önce geldiğini söyler. Ona göre, taşa bir varoluş verilmiştir, onun olduğu şey olması için çarpışması, mücadele etmesi gerekmez. Oysa, insan, içinde bulunduğu her anda, varoluşunu yeniden yaratmak, özünü belirlemek durumundadır.