Son Yaprak

O. Henry

2021 15. kitabı
Okunma: 08 Mart 2021 13:49
➜ Kitap 15 bölümden oluşuyor; her bölüm farklı bir hikaye, farklı bir dünya ve farklı bir ders veriyor. Bazıları fazla ilginç bazıları sıradan, gündelik hayattan bazıları da keşke devamı olsaydı daha uzun olsaydı dediğimiz efsane hikâyeler. Hiç sıkılmadan güzel bir şekilde ilerliyor. Adam 140 sayfaya 15 bölüm sığdırmış başka ne diyeyim.İyiki okumuşum. İnsanın ayağında 30 kemik olduğunu bu kitapta öğrendim:-) *TAVSİYE EDİLİR(◠‿・)
Düşünce
Son YaprakO. Henry · Sentez Yayınları · 20091,185 okunma
2025 10. kitabı
Hikayelerden oluşan bi' kitaptır. Müneccimler armağanı adlı hikayesini çocukken çizgi filmini izlemiştim o zamanlar verilen mesajı anlamamıştım ama şimdi yetişkin hayatımda tokat gibi cevap verdi. Evli bir çift Noel için birbirlerine hediye almak istiyor ancak kadının biriktirdiği para yetmiyor. Ne yapacağım diye düşünürken kocasının da çok sevdiği saçlarını satıyor. Saçı karşılığında aldığı 20 dolarla kocasına saatini takacağım bir aksesuar alıyor. Eşi akşam eve geldiğinde çok şaşırıyor çünkü kendisi de karısına hediye alabilmek için saatini satmış ve karısının güzel saçları için tarak almıştı. Çizgi filmini ilk izlediğimde aptallıklarına gülmüştüm şimdi ise birbirini seven ve birbirine hediye alabilmek için en değerli varlıklarını satan aşık bir çift görüyorum. Herkese nasip olmayacak bi' durum.
Son YaprakO. Henry · Sentez Yayınları · 20091,185 okunma
İnce hisler ve şaşırtıcı sonlarla örülü öyküler
2024 42. kitabı
Roman mı zordur yoksa öykü mü? Bu güzel bir münâzara meselesi olabilir ama öznelliğin pençesinden kurtulmak mümkün olamayacağından benceli cümleler kurup kıyaslamalı bir tartışmaya mahal vermemek daha mâkul. O yüzden bence öykü daha zordur, derken belki şimdiki yoğun duygularımın te’siri altında olduğumu düşünebilirsiniz. Bu beni bir nevi mâzur görmek gibi olacaksa da eyvallah, bir mahsuru yok. İlkokul ve ortaokulda Türkçe derslerinin bana kattığı en güzel şey okumak. Okumak ne güzel şeydir, anlatmaya kelimeler kifâyet etmez. Sonra, özelde roman ve öykü okumaları elbette. Sanıyorum tanıştığım ilk öykücü Ömer Seyfettin. Kaşağı ve Falaka’nın çocuk Zâhir’in tâze belleğini nasıl sarsıp vicdânını sızlattığını seneler sonra bile anımsayabiliyorum. Sonra ağabeyimin Türkçe kitabındaki Hişt, Hişt! öyküsüyle tanıdığım Sait Faik’in beni derinden yaralayan Semaver’i ve Son Kuşlar’ı, Sabahattin Ali’nin Değirmen ve Viyolensel’i hiçbir zaman aklımdan çıkmadı. Gel zaman git zaman, ancak yakın zamanda okuduğum Memduh Şevket’in öykülerinin bir kısmı da aynı hassaslığı içerdiğini gördüm. Nedense, bu yazarlarda okuduğum insânî duyuş, hassasiyet sanki evrenseli değil de yereli yansıtan bir tarafa sâhipmiş gibi gelirdi bana. Şuncacık az sözcükle doldurulmuş üç beş sayfaya sığmış dertler, tasalar, buruk mutluluklar, nârin bağlılıklar sâdece Türkçe anlatılabilir diye düşünürdüm. Tabiî dünya çıplak gözle gördüğümüz ufuk çizgisinde son bulmuyor. Çeşitli vesîlelerle önceden parça parça okuduğum O. Henry’nin öyküleri ufuk ötesinin en güzellerinden. Okunduktan sonra insanın gözlerinden doğan parıltılarla kafatası etrâfını saran görünmez hâleler az evvel söz ettiğim insânî hassasiyetten yoğrulmuş diyebilirim. Tanıdık bir güzellik, bildik bir incelik, hasret duyulacak cinsten hayallerden mürekkep
Son YaprakO. Henry · Yordam Kitap Yayınları · 20201,185 okunma
SERİMDEN ÇÖZÜME: SON YAPRAK ÜZERİNE BİR PLOT İNCELEMESİ
2024 12. kitabı
Okunma: 11 Ekim 2024 09:30
(Bu inceleme yaklaşık 2 dakikalık okuma süresi gerektirir.) William Sydney Porter (1862-1910), Amerikalı yazar, yaşamı boyunca eczacılıktan bankacılığa, gazetecilikten mahkûmluğa kadar pek çok farklı deneyimi vardır. Tanınmasını sağlayan O. Henry mahlasını hapishanede bulunduğu dönemde kullanmaya başlamıştır. Eserlerinde kendi trajedilerinden izler görürüz. Bunlardan biri bu incelemeye konu olan hikâyede zatürre hastalığını acımasız bir katil olarak tasvir etmesidir. Bunun sebebi, eşi Athol Estes’i genç yaşta veremden kaybetmesidir. Yazarın kendi yaşadığı sağlık sorunları da eserlerinin temasında belirleyici olmuştur. Muz Cumhuriyeti (Banana Republic) terimini literatüre kazandırmıştır. I.Introduction/Exposition(Serim) Hikâye, 20. yüzyılın başlarında Newyork’un sanatçı kolonisinin yaşadığı Greenwich Village’de açılır. Sue ve Johnsy adında iki genç ressamın, arkadaşlıklarına ve ortak hayallerine tanık oluruz. Ancak atmosfere Mr. Pneumonia (Bay Zatürre) adında soğuk ve görünmez bir katil dâhil olur. Maalesef Johnsy bu hastalığa yakalanır. II. Rising Action (Yükselen Aksiyon/Düğüm) Doktorun Johnsy’e teşhis koyduğu raporla birlikte hikâyenin gidişatı sıradan bir hastalıktan bir yaşam mücadelesine dönüşür. Doktor, Sue’yu kenara çekip “Onun onda bir şansı var, o şans da onun yaşama isteğine bağlı” dediği an, hikâye vites yükseltir. III. Climax (Doruk Noktası) O korkunç fırtınanın koptuğu gece, hikâyenin en gerilimli anıdır. Dışarıdaki dondurucu yağmur ve rüzgârdan geriye kalan tek şey sarmaşıktaki son yapraktır. Okuyucu ve Johnsy, o yaprağın sabaha kadar düşeceğinden emindir ancak sabah pencere açıldığında o son yaprağın hala orada olması, hikâyenin kırılma noktasıdır. IV.Falling Action (Düşen Aksiyon) Mucizevi şekilde **düşmeyen
The Last LeafO. Henry · Perfection Learning · 20071,185 okunma
2024 82. kitabı
Okunma: 24 Temmuz 2024 12:56
Film tadında altı öykünün, 80 sayfaya sığdırıldığı kitap; Son Yaprak… Kitaba adını veren Son Yaprak öyküsü, ortaokuldaki Türkçe kitabımda yer alıyordu, açıp açıp defalarca okuduğum bir hikayeydi. Yıllar sonra denk gelince tekrar okumak istedim. Ortaokul dönemi için okunabilecek en güzel hikaye kitaplarından biri, en azından benim için öyle olmuştu.
Son YaprakO. Henry · Yordam Kitap Yayınları · 20201,185 okunma
2023 14. kitabı
Okunma: 01 Şubat 2023 15:14
Yazarla ilk kez tanıştık. Kütüphanemin ücra köşelerinde okunmayı bekliyordu. Öğrendim ki O. Henry, William Sydney Porter'ın takma adıymıș. Kitap öykü kitabı. Kitapta 14 kısa öykü var. Bazıları sonları ile ters köşe yapmayı başardı. Ama çoğunlukla beğenmedim. Yine de merakla okudum. İyi okumalar herkese
İnceleme
Son YaprakO. Henry · Kenta Yayıncılık · 20121,185 okunma
2015 7. kitabı
Okunma: 22 Aralık 2015 22:03
Kız saçlarını satar ve sevgilisi için saat hediye alır.sevgilisi de onun için saatini satar ve kenarları taşlarla süslü tarak alır.. hikayelerin sonları şaşırtıcı ve çok güzel...
Son YaprakO. Henry · Antik Batı Klasikleri · 20141,185 okunma
2020 9. kitabı
Okunma: 14 Ocak 2020 18:29
Asıl adı William Sidney Porter olan ABD'li yazarımız O. Henry, şaşırtan sonların adamı olarak biliniyormuş camiada. Cidden de öyle imiş. 18 hikayenin hepsi de akıcı bir üslupta, espiri ile örülmüş, acı sonları bile olsa yüzde bir tebessüm bırakmakta. Özellikle esere adını veren "Son Yaprak" hikayesi harikaydı bana göre. Bu yazarı okumanızı tavsiye ederim.
Son YaprakO. Henry · Kutup Yıldızı Yayınları · 20151,185 okunma
2024 3. kitabı
Okunma: 16 Ocak 2024 09:15
Amerikalı yazarın okuduğum ilk kitabıdır.Son yaprak bir zamanlar gazetelerin kuponla kitap dağıttıkları dönemde aldığım setin içindeydi.Yıllardır okunmayı bekledi. Ama çok keyif alarak okuduğumu es geçmek istemem. Yazarın 381 adet kısa hikayesi mevcutmuş. Bu kitapta o kısa hikayelerden bazıları yer almaktadır. Okuduğum hikayeleri birkaç kelime ile özetleyecek olursam: Yapraklara bakarak kendi ömrüne fal bakan adam.Son yaprak düşünce öleceğine inanıyordu. Şelale gibi saçlarını satarak Noel hediyesi alan Della'ya gelen şaşırtıcı hediye. Kasa hırsızlığına tövbe eden Jimmy'i tekrar tövbeye tövbe ettiren durum. Yediği dayakların karşılığında gelen hediyeler ile komşu çatlama.Krize giren komşunun başına gelen ironik durum. Yirmi yıl sonra buluşmaya karar veren dostların birbirlerini için nasıl bir süpriz olur ki? Kısa hikayelerden oluşan kitapları pek sevmem ama yazarın harika ters köşeleri okuyucuyu büyülüyor.
Son YaprakO. Henry · Kenta Yayıncılık · 20121,185 okunma
Gülün, şaşırın hatta ağlayın her öykü farklı bir duygu :)
2020 64. kitabı
Okunma: 16 Nisan 2020 00:23
İki kapak arasına sıkıştırılmış birbirinden güzel 15 farklı öykü. Vermek istediği mesajı açıkça okura hissettiren anlatımı anlaşılır klasik bir eser. O. Henry 'in yaklaşık 300 civarı öyküsünden sadece 15' ni içinde barındırmasına rağmen harika bir derleme olmuş. 20.yy 'ın kölelik, iç savaş ve yerli sorunlarını arka plana itip, kırsal kesim veya şehir insan tiplemeleri üzerine yazılmış. Her bir öykünün altında yatan derin anlamların yanında bazı öykü isimleri de dikkat çekici. (Müneccimler Armağanı, Doğru Yolu Seçiş, Evlilik El Kitabı gibi) Her kitap kurdunun okuması gereken bir kitap bence :)
Son YaprakO. Henry · Cem Yayınevi · 20161,185 okunma

O. HenryYazar · 49 kitap
O. Henry, (d. 11 Eylül 1862, Kuzey Carolina – ö. 5 Haziran 1910, New York) ABD'li yazar William Sydney Porter'ın takma adıdır. Yazar özellikle yazdığı öykülerin şaşırtıcı sonları ile ünlüdür. Yazar, Kuzey Carolina'da Greensboro kasabasında doğdu. Doğduğunda aldığı ikinci ismi Sidney'in yazım şeklini 1898 yılında Sydney olarak değiştirdi. Fizikçi olan babası Dr. Algernon Sidney Porter (1825-1888); annesi ise Mary Jane Virginia Swaim Porter (1833–1865) idi. Babası ve annesi 20 Nisan 1858 yılında evlenmişlerdir. William üç yaşındayken annesini veremden kaybetmiş ve ardından babasıyla birlikte babaannesinin yanına taşınmıştır. Çocukluk yıllarında Porter, klasiklerden ucuz romanlara kadar herşeyi okuyordu. 1876 yılında Porter, halası Evelina Maria Porter'nın ilköğretim okulundan mezun oldu. Daha sonra Lindsey Street Lisesi'ne kaydını yaptırdı. Halası ona on beş yaşına kadar vasilik etti. 1879'da, amcasına ait bir eczanede çalışmaya başladı. 1881'de on dokuz yaşında eczacılık ruhsatı aldı. 1882 yılının Mart ayında Porter, Dr. James K. Hall ile birlikte Texas'a taşındı. Bir mandırada toplam yedi yıl çalıştıktan sonra emlakçılık ve proje ressamlığı yaptı. Evlendikten sonra hesaplarında bulunan bir yolsuzluk nedeniyle işine son verildi. Evlendiği eşini de annesi gibi verem nedeniyle yitirdi. Yerleşmek üzere gittiği Houston'da Houston Post gazetesinde çalışmaya başlayan Henry, hakkında açılan davaya girmeyerek Honduras'a gitti. Eşinin rahatsızlanması üzerine iki yıl sonra dönerek yargıç karşısına çıktı. Kaçması nedeniyle üç yıl fazla ceza alarak Colombus cezaevinde hapsedildi. Buradaki bir gardiyanın isminden edindiği takma adıyla öyküler yazmaya başlayan O. Henry, cezaevinden çıkınca Pittsburg'a gitti. 1902 yılında bir yayınevinin çağrısı üzerine New York'a yerleşti. Orada bulunduğu süre içerisinde 381 adet kısa hikâye yazdı. New York World Sunday Dergisi için haftada bir hikâye yazmaya başladı. Hikayelerindeki ilginç sonlar okurları tarafından beğeniyle karşılandı. Porter 1907 yılında North Carolina'yı ziyaret ettiğinde karşılaştığı çocukluk arkadaşı Sarah (Sallie) Lindsey Coleman ile evlendi. Yazar, dergilerde yayınlanan öyküleriyle gösterdiği başarıya rağmen aşırı alkol alıyordu. Bu nedenle 1908 yılında sağlığı kötüye gitmeye başladı. Bu durum yazdığı öykülerde de etkisini göstermiştir. Eşi Sarah onu 1909 yılında terk etti. 1910 yılında yazar, kalp büyümesi ve şeker hastalığının da etkisiyle karaciğer sirozundan hayatını kaybetmiştir. Yalın dili, yayımlandığı çağı yansıtması, özentisiz kalemi ve doğal anlatımı nedenleriyle Amerikan edebiyatının en güçlü öykü yazarlarından biri olarak bilinen O. Henry'nin yapıtları, 1901 yılından sonra 10 cilt olarak yayımlanmıştır.