Gülünesi Aşklar

Milan Kundera

İnsan kaçırdığı şeyi yeniden yakalayamazdı.
2024 7. kitabı
Okunma: 15 Ocak 2024 12:48
Milan Kundera'nın o eşsiz mizahı ve ironisiyle, cinselliği ve erotizmi çok gerçekçi bir gözlemle, kendi duyarlılığını da ekleyerek , kusursuz bir şekilde derlediği, hepsi aşkın bir başka yönüne bakan farklı yedi kısa oykuden oluşan harika bir eser olmuş. Gülümseten, hüzünlendiren, bazen geçmişe götüren bazen geleceği hayal ettiren çok canlı sahneleri ile keyifle okunuyor.
·246 syf.·
2017 9. kitabı
Gülünesi Aşklar, Kundera'nın hikayelerinden oluşan bir kitap. Eğlenceli, ironik, akıcı...Dikkatimi çeken husus, Kundera'nın erkek kahramanları zaman zaman birbirinin kopyası gibi. Sanki hepsi "Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği"ndeki Tomas'ın klonlanmış versiyonları gibi. Kundera'yı seviyorum, zira cesur bir adam Kundera, cesur olmasaydı erkekler dünyasını bu kadar aşikâr bir şekilde anlatamazdı kanımca.
2018 118. kitabı
Okunma: 18 Kasım 2018 18:06
"Her insan hayatı hesaba sığmaz anlamlar taşır." "Ah, bayanlar baylar, insan hiçbir şeyi, hiçbir kimseyi ciddiye alamayınca yaşamak ne kadar da hüzün verici!" Milan Kundera'nın 1958-68 arasında yazmış olduğu yedi hikayenin birleşmesiyle oluşturulan kitap, aslında farklı yerlerde geçen bu iki cümleyle de özetlenebilir. Kundera'nın "yazarken en zevk aldığım romanım" dediği kitap bende aynı etkiyi uyandırmadı. Bunun en önemli nedeni kitaptaki karakterlerle ciddi anlamda bağ kuramamam oldu sanırım. Son bölüm olan "Edward ve Tanrı" parçasını çıkarırsak kitapta şaşırtıcı hiçbir şey yok. Kundera'da alıştığımız üzere, kimlik sorunları, cinsellik ve ikili ilişkiler yoğun bir şekilde işleniyor. Her bölümde de hayata dair önemli düşüncelerin yer aldığını söyleyebiliriz. İlk altı bölümde şahsen beni en çok etkileyen "Kolokyum" bölümü oldu. Beş karakterin de iç dünyalarını, olaylar karşısında tepkilerini çok hoş okuyoruz. Son bölüm ayrı bir şekilde değinilmeyi hak ediyor, ayrıca güzel bir sinema filmine de ilham verebileceğini düşünüyorum... Bir köyde genç bir öğretmen olan Edward, daha sonra sevdiği kız, Tanrı, müdüre, mesleği ve vicdanı arasında kalıyor. Bu kısa öykü "Var Olmanın Dayanılmaz Hafifliği" gibi uzun bir romana da dönüştürülebilirdi, hoş olurdu bence...
2022 23. kitabı
Okunma: 01 Mart 2022 14:14
Sonundaaaa bitti. Resmen zoraki okudum sırf yarım bırakmamak adına, sevgili Kundera'nın yazarken en eğlendiği kitap , benim okurken en sıkıldıklarım arasında yerini aldı. O yüzden keyifli okumalar dileğimi bu kitap için dileyemiyorum. Başka kitapları okurken sizlere keyifli okumalar dilerim:)
2020 8. kitabı
Okunma: 31 Ocak 2020 10:39
Harika bir öykü kitabının sonuna geldim , beyin devrelerimi seveyim ne güzel yolculuktu. Kundera ile ilk tanışmam . Öykü de bu kadar zevk aldıysam romanlarını düşünemiyorum bile .. Hemen devam edeceğim ara vermeden. Kundera ; bütün yapıtları arasında en çok keyif alarak yazdığı eserinin bu olduğunu söylemiş. Eser 7 tane öyküden oluşuyor. Tema kadın-erkek, cinsellik , varoluş . Cinsellik ve erotizmi işleme sınırları o kadar muazzam ki tam tadında . Kesinlikle tavsiye ederim, sorgulatan bir eser. En çok 4. Öyküyü sevdim ismi kolokyum hala bana yaşattırdığı duygudayım.
2016 21. kitabı
Okunma: 10 Eylül 2016 13:20
Kundera’dan hepimizin rahatlıkla kendimizden parçalar bulabileceğimiz ama bir yandan da tuhaf hatta komik/gülünesi bulacağımız aşklara dair hoş öyküler (toplam yedi öykü).Tümünü keyifle okudum diyebilirim. Ben esasen ‘romancı’ biriyimdir, öyküleri detaylı değerlendirmesem sanırım daha uygun olacak. Ama şunu belirtmeden geçmiş olmayım: Kundera’ya öykücülük çok yakışmış. Şöyle ki, Kundera aşk, kadınlar, ilişkiler, cinsellik gibi konuları hem özgün hem de ustalıklı şekilde işleyebiliyor. Bu temaları kısa yaşam kesitlerine uygulamak da harika sonuçlar ortaya çıkarmış. Bu Kundera’nın okuduğum ikinci kitabı oldu, bu kitapla kendisine beğenim pekişti. Kundera’nın iki kitabını daha okunacaklar listeme alıyorum (biri “Ölümsüzlük” diğeri “Gülüşün ve Unutuşun Kitabı”).
2024 56. kitabı
Merhabalar Milan Kundera okumalarının ikinci adımı, öykülerden oluşan bir kitap. Eleştirmenler öykü olarak nitelese de Kundera yazdığının roman olduğunu söylemiş. Bazı karakterlerin başka bir öyküde açık ya da üstü örtülü görülmesinden dolayı roman olarak görülebilir belki. Aslında yazarın ilk yazdığı kitap ama Şaka'dan sonra yayımlanmış. Daha sonraki romanlarının konularının ilk kıvılcımları bu öykülerde görülüyor. Karakterlerin aşka bakış açıları, aşktan anladıkları, benliklerinin derinlerindeki kimlikleri, gençlik, yaşlılık, sistem eleştirisi... Her şey var. Okuru dikkatli okumaya zorlayan tarzı ilk kitabından itibaren belirgin. Bu durum biraz stres yaratmış bizde, didik didik okumuşuz hepimiz. Yine de kaçırdığımız neler neler var. Peki, bu bilgileri nereden öğrendim? Tabii ki canım @ilknurdemir66 'den. Yazarı da kitabı da öyle derin araştırıyor ve anlıyor ki ondan dinlediğim her kitap benim için büyük şans. Velhasıl güzel bir okuma, keyifli ve verimli bir toplantı oldu. Katkı sunan tüm arkadaşlara teşekkürler. Sevgiyle kalın ...
Okumak İçin Geç Kalınmış Bir Kitap
2026 57. kitabı
Okunma: 01 Mayıs 2026 17:20
Mayıs 2026'nın ilk eserini yolculuk esnasında Tatvan ilçesinde bitirmiş bulunmaktayım hem de yolu izlemem gerekirken en ön koltuktan. İşin şakası ben Milan Kundera'nın tarzını biraz da Charles Bukowski'ye ve eserini de Pis Moruk İtiraf Ediyor kitabına ve Kadınlar eserlerine benzettim. Aşkın kendisi zaten gülünesi değil mi rezil de eder adamı vezir de ve sonrasında zamanın akışına bırakılır aşk. En beğendiğim bölümü kitabın Dr. Havel 20 sene sonra bölümü oldu. Çünkü bu bölümde Dr. Havel herkesin bildiği bir aktrisle birlikte ve genç bir kıza ulaşmak için bu kadının cazibesini kullanıyor. Davranışı etik olmasa bile bize insanların ünlü kişiler için neler yapacağını gösteriyor. 10 üzerinden 9 verdim. Geç kalmadan okuyun. Çekya edebiyatının büyük yazarlarından birisi Kundera. Alıntıları, içindeki erotizmi, aşkın tuzaklarını, birbirinden güzel hikayeleri ile tavsiye ediyorum. Gülünesi Aşklar'a...
2018 134. kitabı
Okunma: 23 Kasım 2018 11:18
Hiç Kimse Gülmeyecek, Sonsuz Arzunun Altın Elması,Otostop Oyunu, Kolokyum, Yaşlı Ölüler Yerlerini Genç Ölülere Bıraksınlar, Dr.Havel Yirmi Yıl Sonra, Edward ile Tanrı isimli yedi kısa öyküden oluşan kitap okuduğum ikinci Milan Kundera kitabı. Var Olmanın Dayanılmaz Hafifliği ile tanıştığım yazarı akıcı anlatımı ve Rus işgalinden sonra değişen ülke şartlarını hikayeleri ile süsleyerek anlatış tarzı kitapla daha çabuk bütünleşmenizi sağlıyor. Kendi kahramanlarının yanı sıra gününün koşulları ve tarihe damgasını vuran iyi, kötü karakterler le yaşadığı dönemin gerçek kahramanları da kitaplarında yer buluyor. Ve o günün siyasi yapısı hakkında da bilgi sahibi olabileceğiniz realiteye yakın kitaplar olması sebebi ile keyifle okumaya devam edeceğim yazarlardan biri olarak listemde ki yerini aldı.
2016 7. kitabı
Aşk üzerine kurgulanmış öykülerden oluşmaktadır. Kundera'nın her cümlesi dipsiz bir kuyu gibi sizi karanlığa çeker ve her cümlesini sorgulamaya başlarsınız. Kalemi ağırdır biraz ama çok güzel yazar.

Milan KunderaYazar · 18 kitap
Milan Kundera, Çek-Fransız asıllı yazar. Kundera, 1 Nisan 1929'da Çekoslovakya'nın Brno şehrinde doğmuştur. 15 kitap yazmış, sayısız ödül almış, yazarlık mesleği yanında uzun yıllar müzik ve sinemayla profesyonel olarak uğraşmıştır. Yaşamı; 1929 yılında, orta halli Kundera ailesinin ikinci çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası Ludvik Kundera (1891-1971), 1948-1961 yılları arasında Brno Müzik Akademisi müdürlüğü yapmış olan, ünlü müzikolojist ve piyanist Leoš Janaček'in öğrencisiydi. İlk piyano derslerini babasından aldı ve ilerleyen yıllarda kendisi de müzikoloji üzerine çalışmalar yaptı. Lise eğitimini 1948 yılında Brünn'de bitirdikten sonra, Charles Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde, edebiyat ve estetik üzerine eğitim gördü. İki dönem sonra Film Akademisi'ne geçti ve yönetmenlik konusunda ilk makalelerini yazdı fakat daha sonra çalışmalarını politik baskı yüzünden durdurmak zorunda kaldı. II. Dünya Savaşı'nın sonunda Komünist Parti'ye üye oldu. Ancak 1948'in şubat ayında partiden çıkarıldı. 1950 yılında da bir diğer Çek yazar Jan Trefulka Komünist Parti'ye karşı faaliyetlerde bulunmaktan, partiden uzaklaştırıldı. Trefulka o günlerde gerçekleşen olayları 1962 yılında yazdığı Pršelo jim štěstí (Onlardan Yükselen Mutluluk) romanında anlattı. Kundera'ysa o günlerde başına gelenleri bir şaka olarak görmüş olacak ki, partiden çıkarılma sürecinde başına gelenleri anlattığı kitabının ismini Žert (Şaka) koydu. 1956 yılında Komünist Parti'ye tekrar giren Milan Kundera, 1976 yılında ikinci kez, Vaclav Havel gibi ünlü yazarlar ve sanatçılarla birlikte partiden ihraç edildi. 1968'deki Rus istilasından sonra, Prag Müzik ve Sanatlar Akademisindeki görevinden uzaklaştırılan Kundera, politik baskılara dayanamayarak Fransa'ya göç etti ve 1981 yılında Fransa vatandaşı oldu. 1979 yılında yazdığı "Gülüşün ve Unutuşun" kitabının yayınlanmasının ardından Çekoslovak hükümeti Kundera'yı vatandaşlıktan çıkardı. 1980 yılında Gabriel Garcia Marquez'in aldığı Commonwealth Ödülü'nü, 1981 yılında Tennessee Williams'la paylaştı. En bilinen romanı Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği 1988 yılında Philip Kaufman tarafından sinemaya uyarlandı. 1983 yılında Michigan Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verilen Kundera 1985 yılında da Kudüs Ödülü'ne layık görüldü. Çağımızın en başarılı düşünsel roman yazarı ve varoluşçuların sonuncusu olarak nitelendirilen Kundera'nın son kitabı Bir Buluşma, 2009 yılında yayınlandı ve 2010 yılında Türkçeye tercüme edildi. Uzun süren rahatsızlığının ardından Paris'teki evinde 11 Temmuz 2023'te vefat etti. Ödülleri Medicis Ödülü (Yaşam Başka Yerde) Mondello Ödülü (Jacques İle Efendisi) Commonwealth Ödülü Europa Literatura Ödülü Kudüs Ödülü