Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Deneysel Psikolojiye Tehlikeli Bir Teşebbüs

Tekerrür

Soren Kierkegaard
"Umut, kişinin elinden kayıp giden güzel bir bakiredir; hatırlama, kişinin şimdi tatmin olmayacağı güzel ama yaşlı bir kadındır; tekerrür, hiçbir zaman kendisinden bıkılmayan sevilen eştir, çünkü kişi sadece yeni bir şeyden bıkar... Tekerrürün diyalektiği kolaydır, çünkü tekrar edilen var olur - aksi takdirde tekrar edilemezdi - ama varolması tekerrürü yeni bir şeye dönüştürür... Eğer Tanrı'nın kendisi tekerrürü istemiş olmasaydı, dünya varolmazdı..." Tekerrür 1843 yılında yayınlandı. Korku ve Titreme ile aynı yılda. Kierkegaard sadece 31 yaşındaydı. Eser, Kierkegaard'ın Regine Olsen ile ilişkisinde yaşadığı ıstırapların açığa çıktığı otobiyografik özelliklere sahiptir. Tekerrür, ilişkisinde etik talepleri yerine getiremeyen ve bu taleplerin evlilik sırasında daha da kuvvetleneceğini düşünen bir şairin ironik hikayesi eşliğinde, kişilik ve kimlik birliğinin derin biçimde sorgulanmasıdır. Şair zamanla etik alanda tekerrürden umudunu keser, tıpkı akıl hocası ve dostu Constantius'un estetik alanda yaptığı gibi. Kitap Constantius'un üçüncü bir tür tekerrüre -dini alana- yaptığı imalarla son bulur. (Tanıtım Bülteninden)
Yazar:
Soren Kierkegaard
Soren Kierkegaard
Çevirmen:
Zeynep Talay
Zeynep Talay
Tahmini Okuma Süresi: 3 sa. 51 dk.Sayfa Sayısı: 136Basım Tarihi: Eylül 2009Yayınevi: Pinhan Yayıncılık
ISBN: 9786055302474Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
136 syf.
9/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Kitap 'felsefe' kategorisinde yer alsa da klasik bir felsefe kitabı olarak görmek yanlış olur. Kierkegaard, kitaplarını farklı rumuzlarla yazar ve burada da 'Constantin Constantinius' rolüne girmiş. 'Tarihteki en uzun aşk mektubu' olarak atıfta bulunulan bu eseri okumak için, Kierkegaard'ın yaşamı ve Regina'yla olan ilişkisi hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Kitabın ilk bölümü Constantin'in genç arkadaşı ve genç kız hakkındaki düşünceleri ile geçerken, kitabın ikinci yarısı 'genç arkadaş'ın mektuplarıyla tamamlanıyor. Son bölümlerde, dini atıflar yoğun -Kierkegaard'dan bekleneceği üzere- Kitapta üstadın içsel dünyasındaki karışıklığı rahatça hissediyoruz.
Tekerrür
TekerrürSoren Kierkegaard · Pinhan Yayıncılık · 2009166 okunma
Reklam
136 syf.
·
Puan vermedi
Kolay bir kitap değil. Kitabı belli bir sayfadan sonra geriye dönerek tekrar okudum. Okuma esnasında bir akademik makaleden yararlandım. Ayrıca Tevrat'dan Eyüp bölümüne göz attım.
Tekerrür
TekerrürSoren Kierkegaard · Pinhan Yayıncılık · 2009166 okunma
158 syf.
7/10 puan verdi
·
7 günde okudu
“ Eğer Tanrı’nın kendisi tekerrürü istemiş olmasaydı dünya varolmazdı.” Kitapta Aşıklar ve Varoluşsal çıkmazlar yaşayanlar üzerine ilginç tespitler yapılmış, geçişleri güzel kurguların yanı sıra teorik anlatımdan da uzaklaşılmamış. Yaşanılan duygusal yıkıntıyı anlatırken kullandığı ironi, esprili ve zaman zaman takındığı şairane üslup çok az felsefi kaynakta rastlanılır cinsten :) Her felsefe okuyuşum da hissettiğim gibi, yer yer sıkılsam da tanıştığıma memnun oldum.. Keyifli olsun, Verimli olsun ..
Tekerrür
TekerrürSoren Kierkegaard · Alfa Yayınları · 2021166 okunma
158 syf.
6/10 puan verdi
·
9 günde okudu
Selam sevgili okur! Kierkegaard'ın Tekerrür metnine geçmeden evvel uzun bir ön yazı karşılıyor sizi. Giriş bölümü olmasa anlamak, neyi neden yazdığını kavramak çok zor olabilirdi. Dolayısıyla giriş bölümünü çok sevdim. Kierkegaard bir hikaye üzerinden Tekerrür kavramını eve almış ve ona farklı açılardan bakmanızı sağlıyor. Okuması zor bir metin değil ancak çeviri zaman zaman zorluyor. Eserin sonuna geldiğinizda her açıdan ele aldığınız Tekerrür kavramının yanı sıra bambaşka kavramlara da bu şekilde sorgulayıcı bir yaklaşımda bulununmanın ne kadar ufuk açıcı olduğunu da görmüş oluyorsunuz. Felsefi metinlerin en sevdiğim yanı.. Herkese keyifli okumalar dilerim.
Tekerrür
TekerrürSoren Kierkegaard · Alfa Yayınları · 2021166 okunma
Reklam
158 syf.
·
Puan vermedi
·
22 saatte okudu
Çok yorucu bir kitap oldu benim için. Hem okumak istemedin hem elimden bırakmamak. Kutsal Kitap'ından alıntılar irkiltmedi ilk beni. Yani bilgi sahibi olmadığım konuların derinliklerinde yüzülmesinden önce, genellemeler yoluyla her kişiyi aşağı yukarı cinsiyetine göre gruplayıp, davranış ve düşüncelerin tahmin eden, akıl veren, ahkam kesen sığ bir abinin yazar oluşuydu beni hayal kırıklığına uğratan. bir kaç felsefi temellendirme katılmış ukalalık temellendirilmiş gibi hissettim. Görmüş geçirmiş bir kendine hayrına dokunmamışlar genellemesini de benim yapmam yakışık almaz. Bu düşüncelerim aslında kitabın sonundaki okuyucuya mektubu okumamla utandırdı beni, sanki yazarla yüzyüze geldim, hiçbir şey anlamıyorsun diye alaycı tavırla gülümsedi bana. Hak vermedim de değil, zaten onun öncesinde biz okurları sınıflandırdığı bir bölümde benim de bahsim geçmişti. Kutsal metinden alıntılar da olunca iyice arttı yetersizliklerim ve ilgisizliklerim. Tek yakalayabildiğim tekerrür Königstadtischen Theater'ın bizdeki Beşiktaş Kültür Merkezi oluşu, daha da daraltırsak Güldür Güldür programı. Jens Baggesen ve Sara Nickels Onur Buldu ve Ecem Erkek olarak gördüm. Evliya Aykan da ya ben dedi sanki derinden. Felsefeye başlangıç için bir kaç minik adımım ve bir kaç anlamlandırma çabam olmuştu ama iyice uzaklaştım diyebilirim. Çok uzun bir müddet felsefeyle ilgili kitaplara yaklaşamıyacağımı sanıyorum.
Tekerrür
TekerrürSoren Kierkegaard · Alfa Yayınları · 2021166 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.