Mothers, Fathers, Lovers and All the Others

Two Green Otters

Buket Uzuner

2025 39. kitabı
Okunma: 08 Kasım 2025 17:27
Merhabalar herkese... Öncelikle kitabı beğendiğimi söyleyebilirim. Kitaptaki olaylar ve karakterlerin ruhsal tasvirleri çok detaylı ve etkileyici bir şekilde yansıtılmıştı. Ayrıca kitaptaki karakterleri de çok sevdim ve çokça empati yaptım. Okuma hızım bu aralar oldukça düştü fakat iyi ki bu kitabı okuyup bitirebildim. Bana pek çok şey kattığı kanısındayım. Karakterlerin psikolojileri de çok net bir şekilde çizilmişti. Bir çok şair ve yazardan yapılan alıntılar da çok güzeldi. Ben bu kitabı büyük bir beğeniyle okudum ve tüm okurlara da tavsiye ederim. Keyifli okumalar. Kitaplarla kalın. Sevgiyle.<3
Kırılgan kalplerin dansı...
2025 131. kitabı
“İnsan çok sevdiğine dokunmak ister. Dokunmak, sevgiyle yapılınca çok güzeldir!” (s. 65) Bazı kitaplar yalnızca okunmaz; yaşanır, hissedilir, saklanır. İki Yeşil Susamuru tam da öyle bir roman… Buket Uzuner iki ayrı hayatı ve iki “yeşil susamuru”nu öyle ustalıkla anlatıyor ki, hikâye yalnızca aşk etrafında dönmüyor; çocukluk yaraları, güven duygusunun kırılganlığı, kadın olmanın katmanları ve hayata tutunma yollarımız da işin içine giriyor. “…çocuklar sandığımızdan ve hatırladığımızdan çok daha duyarlı ve olgundurlar.” (s. 16) Kitabın en çarpıcı yönlerinden biri, geçmişin izlerini bugüne taşıma biçimimiz. Ailesiz büyüyen çocukların eksik duygusal yanları, yetişkinlikteki seçimlere sessizce sızıyor. Bazı satırlarda boğazım düğümlendi, bazı satırlarda ise gülümsedim. Yazarın dili yalın ama etkileyici; bir dostunuz size oturup kendi hikâyesini anlatıyormuş gibi. Bu yüzden kitabı bitirdiğinizde yalnızca bir hikâye kapanmıyor; kendi hayatınıza da başka bir gözle bakmaya başlıyorsunuz. Son sayfayı kapattığımda hissettiğim şey şuydu: “Bazı hikâyeler, siz hazır olunca size gelir.” Ve İki Yeşil Susamuru bana tam da öyle geldi. Sevgiyle ve kitaplarla kalın keyifli okumalar.
İki Yeşil SusamuruBuket Uzuner · Everest Yayınları · 20256,8bin okunma
Bitmesin Hikayemiz/ Bu Ne Biçim Son Böyle !
2019 57. kitabı
Okunma: 31 Ağustos 2019 22:08
“Belki birazcık spoiler falan filan” Susamuru okuyucuları merhaba ! Buket Uzuner’den okuduğum ikinci kitap oldu. Bir çok okuyucu gibi ben de kitap son bulduğunda ‘ne oldu şimdi’ dercesine bir durdum. Sırayla ilerlemek istiyorum. İlk olarak kitabı okurken çok keyif aldığım eğlendiğim bir noktaya rastlamadım. Yarım bırakmaktan hoşlanmadığım ve öyle yada böyle bitirilebilir bir kitap olduğu için tamamladım romanı. Bir çok okuyucu gibi ben de kitabın içerisinde 80’li yıllarda yaşanıldığına hayret ettiğim noktalar gördüm. Anne-baba cinselliği küçük yaşlardaki çocuklara bu denli sorumsuzca yansıtılabilir mi ? Ve yazan taraf bunun doğru olduğunu mu aktarıyor bizlere yoksa bakın bu çok yanlış diyerek uyarmak mı istiyor ? Kitabın ilerleyişinde daha çok Nilsu karakteri ve birazcık da Teoman karakterinin hayatını okuyoruz. Çocukluk yıllarından başlayarak bir genç kadına dönüşünü ruhsal olarak adım adım takip ediyoruz. Bu aktarım, bir çocuğun bir birey oluşuna şahitlik etmemize vesile oluyor ve bu durum kitabın güzel olan yanı.. Kitapta 16 yaşlarında bir genç kızın kendinden 15 yaş kadar büyük ‘öğretmeni’ ile birliktelik yaşaması mı!?! Aman tanrım dediğinizi duydum sesiniz buraya kadar geldi. Böyle şeyler yazılıyor romanlarda aktarılıyor okuyucuya ve bunu çağdaş-modern başlığı altında görüyoruz. Herkesin düşüncesi farklı mutlaka ama ben biraz araştırdıktan sonra kitabın daha çok lise çağlarında bir okuyucu kitlesi olduğunu anladım. O çağlardaki henüz taze fidan gençlere böyle aktarımlar olmasını doğru bulmuyorum açıkcası. Çocuk sayılacak zihinleri daha doğru yetiştirmeliyiz diye düşünüyorum kendimce. Kitapta önemli bulduğum şöyle bir nokta var ki; küçük yaşlarda ailesinde parçalanma yaşayan çocuklar psikolojik açıdan, aile kurumu ve kavramı açısından ilerleyen yıllarda çok
2022 11. kitabı
Okunma: 22 Şubat 2022 02:29
Kitabı mükemmel akıcı buldum ve bu kitaptan öğrendiğim çok şey oldu. Anlatılan karakterlerin özgünlüğü, özgürlüğü, alışılmışın dışında, toplum normallerinin dışında oluşu özellikle aşırı hoşuma gitti. Anlatım çok kuvvetliydi. Resmen tadı damağımda kalan bir kitap oldu ve yazarın diğer kitaplarına mutlaka bakacağım. Buradaki incelemelerin çoğu beni çok şaşırttı. Belli bir düşüncede kesiştiklerini görünce şaşırmadım. Kitaptaki kadın karakterlerin annelik ve eşlik rollerinin dışında kendilerini var etme çabası içinde oluşları ve aşklarına, yaşamlarına, özgürlüklerine düşkün olmaları, bir "anne" olarak özgür olabilmeleri sanırım bazı okurlara fazla gelmiş. Tabii ki birçok açıdan incelenebilir ancak bazı okurların incelemelerinde direkt olarak anneliğin kutsallığından dem vurduklarını gördüm. Erkek, kadın belki fark etmemeli ama erkek okurların incelemelerinde ve kitaptaki kadın figürlerine bu karşı çıkışlarında yine kadına çizilmeye çalışılan sınırların etkisini gördüm. Kadının evde ve anne olarak nasıl yaşaması gerektiğine dair kalıpların yeniden ve yeniden sürekli dayatıldığını görüyorum. Kitaba tekrardan dönecek olursam benim için aşırı akıcı , adeta lezzetli, birçok konuya değinmiş mükemmel ilerici(değindiği konular, edebi, politik birçok yönden) bir kitaptı.
İki Yeşil SusamuruBuket Uzuner · Remzi Kitabevi · 20016,8bin okunma
Kendi ölümünü seçebilmek, en güç olanı bu!
2025 34. kitabı
Okunma: 01 Kasım 2025 04:33
Merhaba ^^ “Kimler Buket Uzuner okuyoor?” Sessizlik.. “Nasıl yaa? İki Yeşil Susamuru’nu da mı okumadınız?” diyip bizi bakışlarıyla yerle bir eden saygıdeğer hocamın sayesinde başladım. Olaylar Nilsu karakteri üzerinden ilerliyor. 14 yaşındaki bir kızın hayatına eşlik ediyorsunuz. Bir nevi çevresindekilerin ona katkısını, idol olarak gördüğü kişilerin hayatına etkisini, kişiliğinin şekillenmesini izliyoruz diyebiliriz. Kalıplara sığ(a)mayan içindeki çocuğu büyütmeye çalışan bir kız. “2x2=4 İki kere iki dört eder! Ama hayır! İki kere iki beş edebilir. Üç de edebilir. Sonra on yedi, yirmi altı falan... O zaman, bütün 'tek doğru'ların yeniden gözden geçirilmesi, hesaplanması ve belki atılıp, yenilenmesi gerekecektir... Ne çok iş, ne çok enerji, zaman ve emek!..” sy:207 Düşünce yapısı, hayata bakışı ve yaşadıklarıyla tüm evrelerine eşlik ettiğimiz Nilsu’ya karşı fazla empatik yaklaştığım için ben duygusal bir kitap olduğunu iddia edebilirim. Özellikle ilk kısımları.. Şunu da belirtmem lazım ki gerçek hayatınızla ne kadar bağdaştırabildiğinize göre değişir bu durum. Karakterlerin özgünlüğü, hayatın içinden alınan konular kitabın içine çekiyor insanı. Ayrıca 80’ler döneminde değil de yakın zamanmışçasına hissettiren bir tarafı da var. Hayatın içinden konularımızda ise olmazsa olmaz aşk birinci sırada: “Teo, sence böyle aşklar yaşanmış mı o zamanlar? Yani, yalnızca iki kez gördüğü birine, nasıl olup da böyle tutulabilir insan?” "O zamanlar, bir görüşte aşk diye bir şeyler varmış Nil. Bence harika, korkunç hoş bir dönemmiş... Düşünsene, pür, saf ve net bir aşk!..." sy:228 (İlişkileri sağlıklı bir şekilde ele aldığı için güvenli hissettiriyor.) İkinci olarak ise bir kadının var olma ve kendisini sevme çabasını olan anlatımı.. (Tabiki yegâne konumuz aşk değil.) Silkeleyip
İki Yeşil SusamuruBuket Uzuner · Remzi Kitabevi · 20016,8bin okunma
Puan vermedi·300 syf.·
2022 31. kitabı
Anlatım üç parçadan oluşturulmuş: Yazar, tanrı anlatıcı ve mektuplar. Zaman geri dönüşler yaşansa da kitabın büyük kısmında doğrusal ilerliyor. Olayların akış yönüne göre değişen mekânsal farklılıklar var. Buna rağmen mekânsal tasvirlere girişilmemiş. Seksenlerin ortalarından itibaren güçlenen feminist yaklaşımı 1991 basımı kitapta kuvvetle hissediyoruz. Bir bakıma Buket Uzuner feminizm kapısını menteşeleri sökercesine sonuna kadar açıyor. Kadın yaşamı ve cinselliği üzerine var olan toplumsal sansürü elinin tersiyle iterek kaldırıyor. Baş karakter Nilsu ve annesinin uçarılığı ve ahlak dışılığı vurgulanarak yöneltilen eleştiriler oldukça yersiz. Yazarın yapmak istediği ve bence en başarılı olduğu nokta bu. Nilsu ve annesi toplum algısına yerleşmiş erkeksi özellikler taşıyor. Nilsu değil de mevzu Nihat ve babası olsa kimse yazarı uçarılıkla suçlamayacak ve kimse ahlak kaygısı gütmeyecek. Tam tersi şekilde kitap karakterlerinden Nilsu’nun babası ve Teoman da yine toplum algısına yerleşmiş kadın özellikleri taşıyor. Karısı ara sıra kaybolup üç, beş ay başka erkeklerle tatile giden, bunu kabullenip perdenin arkasında ağlarken yakalanan kaç erkek düşünebilirsiniz? Yalnızca bu örnekle sınırlı değil, her iki karakter de yazar tarafından kadınsı özellikler yüklenerek yaratılmış. Buraya kadar her şey güzel. Cümleler de itina ile kurulmuş, ifadeler yerli yerinde, anlatım çok açık. Akıp gitmek, birkaç saat içinde kitabı bitirmek için önünüzde hiçbir engel yok. Tabii olmamışlık duygusundan, kurgu, karakterler ve olaylarda yoğun şekilde hissedilen yapaylıktan bayılıp kalmazsanız. Yanınıza alacağınız bir şişe kolonya ile bu sorunun da üstesinden geleceğinize eminim. Ben yalnızca bahsettiğim yapaylığı biraz açayım. Söz gelimi yaşadığınız bir olay size Attila İlhan şiirlerinden bir
2020 51. kitabı
Okunma: 17 Kasım 2020 01:01
İnsanın en şiddetli hayal kırıklığı kendi kendini uğrattığı değil midir? * Yaşamın kimi yerlerinde, bir iğne deliğinden geçiyor kişi. Geçebilirse ilerliyor, geçemezse yerinde kalıyor. Yerinde saymaksa, geri kalmak değil midir? * Söylediklerimiz, düşündüklerimizin zıttı olduğunda, konuşan yalnızca yüreğimiz değil midir? * Bazen ne virüsler ne bakteriler, insanın kendi beyni hasta eder kişiyi. * Mantığın ve aklın kabullendiği bir şeye, yüreği ikna etmek pek de kolay olmuyor bazen... ✓✓✓ Yazarı yıllar önce okuduğum ve kitaplığımın en asil üyesi olan kitabıyla tanıdım ve çok sevdim.( Kumral Ada Mavi Tuna) Feminist bir yazar olarak değerlendirilir Uzuner. Artık klasikleşen romanları arasında yer alan bu eseri ; çağdaş bir kadın ( Nilsu) portresi etrafında insan durumlarını mercek altına alıyor. Mizahi anlatımıyla harmanladığı enfes kalemiyle edebi bir doyuma ulaşacağınızın garantisini de veriyor satır aralarında. Yaşadığı dünyaya, ailelere, üçüncü şahıslara, aşka, elalem sorununa farklı çözümler arayan, aydın ve nevi şahsına münhasır çift olan Nilsu ve Teoman'ın hikayesine hazır mısınız?
2024 37. kitabı
Okunma: 28 Haziran 2024 16:54
Öncelikle kitabı liseye giden kız kardeşimden aldım kız kardeşim de kendi okuduğu okulun kütüphanesinden almış bu yüzden rica ediyorum okul kütüphaneleri kitap koyulurken yaş gözetilmesi yapılsın. Evet 15-17 yaş küçük yaşlar değil ancak bazı insanların yaşına bakarak kaç kitap okuyabileceğini tahmin edip buna göre lise dengi kitaplar eklenilmesini gerektiğini düşünüyorum çünkü kitabın bazı yerleri çok karmaşık bu yüzden ben bile kitabın ortalarına kadar anlamakta zorluk yaşadım. Gelelim kitabın konusuna gelirsek kitap ana karakterlerimiz olan Nilsu ve Teoman’ın aşklarını anlatılıyor. Tabi aşklarına gelene kadar çocuklukta yaşadıkları olaylar,travmalar,aile ilişkileri,bir anne kişisini görmemeleri gibi olaylar ikilinin en sonunda birbirini bulmasını ve birbiriyle birlikte yaşadıkları hayatı anlatıyor. Kitap üslup olarak sade olsa bile içerik olarak yoğun ve yer yer bilgilendirici açıklayıcı terimler yer alıyordu. Güzel bir kitap okunulabilir,yazarın okuduğum ilk kitabı o yüzden içeriği,yazışı güzeldi bence anlaşılırdı sadece kitapta 2 kişi adına konuşulduğunu ve anlatım yapıldığını sonradan fark ettim.
2025 4. kitabı
Okunma: 14 Mart 2025 00:00
2021 yılında yarım bıraktığım kitabı tamamladım. Son on sayfası inanılmaz sürükleyici , merak uyandıran ve ters köşeydi sırf bu yüzden beğendim diyebilirim . Yazar ,bu hikayenin sahibi tarafından kendine sunulduğunu ve roman olmasını istediğini isimleri mekanları değiştirerek yazdığını söylüyor . Bana pek inandırıcı gelmedi . Çünkü 80 lerde böyle rahat bu kadar parçalanmış ve Avrupai aileler olduğunu sanmıyorum . Baş karakter Nilsu daha 16 yaşında ilk cinsel deneyimini öğretmeni ile yaşıyor sevgili oluyor ve aynı evde yaşıyorlar ! Rüyasında babası ile seviştiğini vs görüyor (inanılmaz iğrenç geldi bana ) Cici annesi Selen’i kıskanıyor , resmen onu kopyalıyor . Hep babası yaşındaki adamlar ile sevgili oluyor daha sonra Teoman ile kesişiyor yolu . Hoşuma giden nokta ! “Anne “kavramının psikolojimizdeki , ilişkilerdeki bakış açımızı , evliliğe , sevilmeye karşı tutumumuzu nasıl belirlediği parçalanmış ailede büyüyen kişilerin nasıl sorunlar yaşadığını güzel betimlemiş ve okuyucuya hissettirmiş olması .Mükemmel de kötü de diyemeyeceğim bir romandı …
İki Yeşil Susamuru (Midi Boy)Buket Uzuner · Everest Yayınları · 20176,8bin okunma
2015 187. kitabı
Okunma: 08 Aralık 2015 14:59
Kitabı, arka kapakda "Yazar mizah dolu, çarpıcı ve gerçekçi üslubuyla..." diye devam eden yazıdan ve kitabın adından dolayı eğlenceli olduğunu düşünüp almıştım. Sonuçta aldandım! Mizahi bir anlatım tarzı göremediğim gibi, gerçekçi üslupla ne karakterleri, ne kurguyu, ne de kitabın sonunu bağdaştırdım. Hikâye 80'li yıllarda geçiyor. Fakat yaşam tarzı günümüzü aşmış, değil zamanın Türkiyesi Avrupa da bile o yıllar için normal karşılanmazdı diye düşünüyorum. İki çocuklu evli bir kadın, ara ara bunalıp başka adamlarla ilişki yaşayıp, tatillere gidiyor. Annesi "Artık sıkılmadın mı kızım? Eve dön, bak kocan başkasını bulursa karışmam, fazla naz aşık usandırır, kocanı bıktırma" gibi laflar ediyor. 15 yaşında ki kız öğretmeniyle beraber ve ara ara onda kalıyor. Sevgililer birbirinin yanına taşınıp, beraber yaşıyor. Bir de kitapta ki anne figürleri özellikle kız çocuklarına karşı soğuk, mesafeli, umursamaz ve anne olmaya hazır değil. Sürekli bir sorgulama, kendi hayatını düşünme. Annelik, anne kavramları bu kadar mı basit? Kitapta fazlaca intihar eden karakter var. Hele Mike göz göre göre vakti gelince intihar edeceğini vurgulayıp, bile isteye bunalıma giriyor. Çok kasvetli, en mutlu anlardan mutsuzluk çıkarmaya can atan karakterlerle bezeli bir kitaptı. Hiç tarzım değil. Ben beğenmedim. En azından sonu, güzel ve mutlu bitse belki birazcık kurtarırdı. Yazarın bir kitabı daha kütüphanemde mevcut, okunmayı bekliyor. Bu kitaptan sonra da daha çok bekleyeceğe benziyor.

Buket UzunerYazar · 40 kitap
Biyoloji ve Çevre Bilimi eğitimi alan Uzuner, Türkiye' de Hacettepe Üniversitesi ve ODTÜ' de, ayrıca Norveç, ABD ve Finlandiya'daki üniversitelerde çalışmalarda bulundu. Kitapları 1992'den bu yana Türkiye'de Ulusal En İyi Satış listelerinde yer almaktadır ve dört ayrı dilde yayımlanmıştır. Remzi Kitabevi için yabancı edebi yayımlar konusunda editörlük yaptı ve şu anda Alfa-Everest Yayınları için yabancı edebi yayımlar konusunda edebi danışmanlık yapmaktadır. Balık İzlerinin Sesi romanı ile 1993 yılında Yunus Nadi Roman Ödülü' ne layık görülen Uzuner, Kumral Ada Mavi Tuna romanı ile 1998 yılında İstanbul Üniversitesi Yılın Romanı ödülünü aldı. Son dönemde Kumral Ada Mavi Tuna adlı romanı, Mediterranean Waltz adı ile İtalya, Yunanistan ve İsrail'de yayımlandı. Ayrıca İngiltere'de kısa öykülerden oluşan A Cup of Turkish Coffee adlı kitabı yayımlandı. 1996 yılında University of Iowa tarafından onursal akademisyen yazar seçildi. Kuzey Afrika, Kuzey Amerika ve Avrupa'da uzun yıllar geçiren Buket Uzuner, şimdi İstanbul'da yaşamaktadır.