Yanan Gün

Jack London
Çevirmen:
Mete Ergin

2025 53. kitabı
Eserlerinde sıradışı hayal gücünü ve başka başka konulardaki oldukça detaylı bilgilerini okuyucuya aktarmayı seven Jack London, bu eserinde de bizi 19. Yy Amerkasının kuzeyine, "altına hücum" zamanlarına götürüyor. Eseri okurken, Yanan Günışığı namı ile ünlenmiş Elam Harnish'in bitmez tükenmez macera aşkına, asla pes etmeyen, risk alan ve bir şekilde kazanan kişiliğine şahit oluyoruz. Eser aynı zamanda kapitalizme, para ve zenginleşme hırsına sağlam bir eleştiri getiriyor. Para hırsının insanı köleleştirmesini, insani değerlerden uzaklaştırmasını ve hayatın en basit zevklerinden bile alıkoymasını eleştirerek, servet ile mutluluk arasında oluşabilecek derin uçurumu sorguluyor. Bu kitabı, London'dan okuduğum diğer eserler kadar akıcı bulmasam da, okurken keyif aldım ve okumak isteyenlere kesinlikle tavsiye ederim.
Yanan Gün- Jack London
2021 3. kitabı
Okunma: 16 Ocak 2021 22:07
Yanan Gün kitabı, çok sevdiğim Jack London'un çok sevemediğim bir eseri oldu. Kitap genel hatlarıyla iki bölümden oluşuyor. Birinci bölümde kahramanız Kanada'nın Yukon bölgesinde zor şartlarda altın araması ve onunla birlikte gelişen olaylar üzerine kurulmuş. Kendisi de gerçekten Altına Hücum yıllarında bulunmuş. Bu kısımdaki atmosfer Beyaz Diş ve Vahşetin Çağrısı gibi macera yönü yüksek kitaplara benziyordu. İkinci bölüm ise neredeyse birinci bölümden bağımsız ve aşk teması ağırlıklıydı. Bir de burada kırsaldan uzaklaşıp şehre yerleşmesi var. Yer yer doğa tasvirlerini sevsem de diğer eserlerine kıyasladığımda bazı bölümleri okurken sıkıldığımı dile getirebilirim. Ama bu kişisel yorumumdan çok vasat bulduğum da anlaşılmasın Jack London'un kalemini gerçekten seviyorum. Şu an yazarın 6 kitabını okudum ve okumaya devam edeceğim. Ayrıca youtube ''Karanlık İzler'' kanalıma da beklerim. youtube.com/watch?v=XwbqX66...
2024 42. kitabı
Okunma: 28 Mart 2024 06:15
Merhaba arkadaşlar. Günaydın! Elveda Jack London. Paranın hem ne kadar güzel hem de ne kadar iğrenç bir obje olduğunu kanıtlar nitelikte bir kitap değil de nedir bu eser. Yine baş konumuz ‘Altın’ ve buna olan düşkünlük. Bir insanın bu konuda epey şanslı olması, zengin olması, iş kurması ve yücelmesi ama akabinde pek çok zengin gibi adeta bir hastalık neticesinde parayı harcayacak yer bulamayıp kumara yönelmesi ve yükseliş devrinden daha hızlı bir çöküş dönemi. Kitabı kendi içimde en kısa nasıl anlatırım diye düşünüyordum ve bulduğum cevap bu. Şimdi detaylandıralım: Elam Harnish, sevilen, güçlü ve başarılı bir karakterdir. Eğer bir işe başladıysa o iş ne olursa olsun sonu mutlaka gelir. Böyle bir karakterde olması ve çok sevilen bir kişi olması nedeniyle de kendisine Günışığı denir. Kötü yanı ise çok fazla pokere düşkün olmasıdır. Hayatın da poker oyunu gibi olduğunu savunur. Ancak bundan sonrası çok daha keyiflidir zannımca. Çünkü bir iddia ortaya girecek. Biraz da kitaptan bahsetmiş olalım. Bir oyun sonrası her şeyini kaybeden Elam, para ihtiyacını gidermek için başka bir bölgeden mektupları taşımak için anlaşır. Burada bile bir iddia işin içine girer, kumarbaz duramaz çünkü ve bu oldukça uzun yolculuğu 2 ay içinde tamamlayacağını söyler. Aslında kitap buradan başlamış olur. Buradan sonrası aslında macera olarak çok güzel, anlatım olarak da çok iyi lakin başıma böyle durumların gelmesini ister miyim? Asla. İçerikteki yüksek miktardaki para her ne kadar aklımı karıştırmış olsa da sonucunda böyle olacaksa ben bu kadar parayı istemem. Benim tercihim zaten yıllardır bulamadığım huzur üzerine. Hayırlısı. Peki, bu durumu günümüze uygun düşünmek mümkün mü? Kesinlikle mümkün. İnsanların para söz konusu olunca kendi kardeşini bile tanımadığı, en yakınların arasına uzun
2024 26. kitabı
Okunma: 21 Kasım 2024 02:54
Martın Eden'dan aşina olduğumuz Jack London'un Yanan Gün romanı, benim gözümde en az Martin Eden kadar iyi bir kitap. Yazar bu romanında "Yanan Gün" takma adıyla bilinen roman karakterinin zaman içindeki değişimini büyük bir titizlikle, sabırla işlemiş. Zira kitabın ortalarına doğru bu karakterimiz kumarbaz, alkolik, aşktan ve özellikle kadınlardan uzak duran, fiziksel olarak çok güçlü bir vücuda sahip aynı zamanda gözünü altın madenine diken zengin, çalışkan ve akıllı biri. Romandaki ana olaylar Kanada'nın "Altına hücum" zamanları. (Kanada'dan New York'a dek uzanan altın arayışları.) Yanan Gün karakterimiz ise bu yolculukta türlü türlü zorluklardan, ihanetlerden geçer. Bu kitapta özellikle gözünü sadece altın madenine diken bir adamın asıl hayatı kaçırdığına şahit oluyoruz. Özellikle de aşkı... Ne var ki kader ona istediğini verir. Öyle ki bu karakterimiz kimsenin zengin olamayacağı kadar zengin olur. Kendisine sırf parası, konumu, gücü var diye aşık olan bütün kadınları elinin tersiyle itiverir. Ta ki onun malında mülkünde gözü olmayan bir kadınla tanışana kadar. Bu kadına gün geçtikçe hayran olan Yanan Gün, kendini bir anda aşkın içinde bulur. Ve bu kadın tek bir şartla Yanan Gün'ü kabul eder; bütün servetinden, gücünden feragat etmesini ister... Bu kitapta bir kadının bir erkeği değiştirdiğine şahit oluyoruz. (Ki gerçek hayatta da bu böyledir, bir ilişkide kadın her zaman erkeği değiştirmek ister.) Jack London'dan altın madeniyle harmanlanmış bir aşk hikayesi! Ben bir okur olarak bu kitaptaki aşka aşk demekte zorlandım çünkü kadın erkeği olduğu gibi değil, kendi istediği gibi harmanlayarak, şekil vererek onunla birlikte olmak istiyor. Karakterimiz ise kendi benliğinden, Yanan Gün'ü Yanan Gün yapan bütün özelliklerinden vazgeçiyor. Kitabı bitirdiğimde aklıma
2021 15. kitabı
Okunma: 18 Haziran 2021 15:48
İnsanın hırsları, ihtirasları ve çelişkileri hakkında müthiş akıcı ve bir o kadar da sürükleyici bir roman. Günışığı ile birlikte, doğaya karşı savaşıyor ve sonunda galip geliyorsunuz, öyle muhteşem betimlemeler var. Sonunda aşkın galip gelmesi ise, aslında insanın galibiyeti değil mi?
1 kadın, 1 erkek ve vazgeçilen 30 milyon dolar
2023 31. kitabı
Okunma: 11 Nisan 2023 14:59
Jack London okurken 15 yıla yakın bir birikimin verdiği London okuması gözüyle okuyorum. Birçok biyografisi okudum ( Jack London hatta bunu 2 kez okudum), üzerime çekilmiş dizi (Klondike adında 1 tane dizisini biliyorum) ve birçok kitap uyarlaması olan filmlerini izledim. Bir yazarı ne kadar kendimle özdeşleştirebilirsem o kadar özdeş biri olarak görüyorum. Sanki benim yaklaşık 1.5 asır önce doğmuş alternatif halimmiş gibi hissediyorum. Bu kitabı böyle bir gözle okuyunca başlarda çok yavan bir tat bıraktı hatta diyebilirim ki vasat altı bir gidişat vardı. Genç bir adam olan Günışığı lakaplı (daha sonra da Yanan Gün diyecekler) güçlü ve küçük bir yerde yaşayıp, büyümüş birisidir. Bir gün bir mektup taşıma işi için iddiaya girer. Köpekler bile telef olur. Çünkü hava -40'lardan bile soğuk olduğu dönemlerde yolculuk eder. Asıl hikayesi altın aramak için çıktıkları yolculukta ortaya çıkıyor. Orada detaylara gerek yok. Okuyacak kişilere de bir şeyler kalsın. Klondike'dan tutun da Kanada'ya yakın bölgelerdeki altın arayışları sadece Günışığı'na talih olarak vurur. Para işletmeyi ve bulunduğu yerdeki yerleşim olmayan yeri hareketlendirmeye başlayan karakterimiz hızlı bir yükseliş gerçekleştirir. Milyon dolarlık bir adam olur. Borsa işine girer, arazi alır, hayvan alır. Büyük projelere girer. Kumar sevdası artar ve sürekli viski içmeye başlar. Eski alışkanlıklarıdır ama para yüzünden sadece işine odaklanan Günışığı arsız hale gelir ve güçlü bedeninden geriye göbekli ve kollarında derman kalmayan bir adama döner. Asıl değişimi ise yanında bürosunda çalışan Dede adlı kıza olan sevdasından gelir. İşte bu kitabı güzel kılan taraflar ise London'ın kadınlara olan bakışının naifliğini bir kez daha gösteriyor. Şu da bir gerçek ki 30 milyon dolar bırakılıp (bilerek fes etti) bir kadınla
2021 39. kitabı
Okunma: 15 Ekim 2021 02:10
Yanan Gün sanki iki farklı hikaye gibi, daha doğrusu iki farklı kısımdan oluşuyor gibi diyebilirim. Çünkü kitabın ilk kısmı ana karakterin maceracı ve güçlü bir altın arayici olduğu dönemi anlatırken, ikinci kısmı ana karakterin aşk hayatını anlatıyor. En azından bende kitabın yarattığı his bu yönde oldu. İlk kısmı bu nedenle daha çok beğendim diyebilirim. Aşk olması elbet hikayede güzellik yaratmış ama ilk bölümdeki heyecanı bitiren bir aşk olgusu bence hikayeye yakışmamış. Yine de sürükleyici bir eser. Ben bu iki farklı bölüm hissiyatı yüzünden uzun bir ara vererek yeniden başladım ama bu durumdan rahatsız olmayacak bir okuyucu için sürükleyici bir Jack London romanı diyebilirim. İyi okumalar.
Yanan GünJack London · Yordam Edebiyat · 2019646 okunma
London'a bununla başlamayın ama bunu da mutlaka okuyun
·352 syf.·
2025 100. kitabı
Çünkü okuyacağınız ilk London eseri bu olursa ve 2. bölüme kadar sıkılırsanız London hakkında yanlış kanılara varabilirsiniz. 2. bölüme kadar karın buzun içinde geçen yerler kötü demiyorum, oralar da güzel ve bir Jack London fanatiği olarak yeri gelirse "kötü" demeyi bilirim ama o yer bu yer değil. 2. bölüme gelince ise kitap bambaşka bir hal alıyor. Spoiler vermiyorum ama "Günışığı" adı verilen karakterin aşk hikayesini sevebilirsiniz. Bendeki Engin yayınları basımıydı ama imla hataları yüzünden sesli kitap olarak dinledim büyük bölümünü. O da Yordam yayınlarıydı ama çevirmen aynı idi: Mete Ergin çevirisi gayet güzel.
2020 28. kitabı
Okunma: 04 Haziran 2020 21:11
1910’ların en çok satan ve Jack London’u meşhur eden,4 farklı filmi çekilen bir eser. Girişimci , altın avcısı Borax Smith’in gerçek yaşam hikayesinden esinlenmiş bir karakter geçiyor kitapta. Kitabın konusu; Günışığı’nın zorlu doğa koşullarında altın arayıcılığıyla başlayan maceralarının ve sonrasında para babalarıyla devam eden ve karşısına çıkan Dede ile değişen hayatını ve aynı zamanda Jack London’un kendi hayatından da kesitler bulunan harika bir eser. Kitaptan spoiler vermek istemiyorum tek diyeceğim sonu gerçekten çok güzel bitiyor. Kitabın betimlemeleri oldukça güzel ve sürükleyici bir anlatımı var. Birçok kişisel gelişim kitaplarından daha öğretici bir eser mutlaka okumalısınız. .
Yanan Günışığı (2 Cilt Takım)Jack London · Karbon Kitaplar · 2019646 okunma
2020 232. kitabı
Okunma: 21 Temmuz 2020 21:14
Altına hücum, ilk olarak 1849 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyâletinde, Sierra Nevada'nın dağlarında yaşanan ve çılgın bir altın bulma yarışı olarak tanımlanan hareket. Bunu diğerleri izlemiş ve kolay yoldan zengin olma hayalleri kuran binlerce insan, altın bulunduğu haberi çıkan her bölgeye akın etmiştir. Dünyanın dört bir yanından gelen altın avcıları, kaderlerini değiştirecekleri inancıyla kayıklarla, trenlerle, yürüyerek bölgeye akın ettiler. London romanında altına hücum.la başlayan Elam Harnish.in serüvenini bizlere anlatmıştır.Fakir ama mutlu olan Elam Harnish için romanın başlangıcında her şey büyük bir kumar'dan ibaretti, paraya değer vermiyordu. Parayı eğlenmek, zaman geçirmek için bir araç olarak kullanıyordu. London Elam Harnish karaketeri ile kapilast düzeni iyice irdelemiş, bu düzenin yaşamın içinde insanlığa ne getirdiğini, ne götürdüğünü çok güzel bir dille anlatmıştır. Para ile saadet olur mu? sorusunu yaşayarak, yaşatarak anlatmıştır. London' un muhteşem romanı, kesinlikle okunması gereken bir roman, bu roman için çekilen filmler de var. Keyifli okumalar......
Yanan GünışığıJack London · Cem Yayınevi · 2010646 okunma

Jack LondonYazar · 120 kitap
12 Ocak 1876’da San Francisco’da doğdu. Gerçek adı John Griffith Chaney’dir. Evlilik dışı bir çocuk olarak dünyaya gelen Jack London, soyadını, henüz sekiz aylıkken annesinin evlendiği John London adlı savaş gazisinden aldı. Maddi sıkıntılar nedeniyle küçük yaşta okulu bırakıp gazete satıcılığı, tayfalık, balıkçılık, istiridye korsanlığı, gazetecilik, sahil koruma devriyeliği gibi çeşitli işlerde çalıştı ve Amerikan işçi sınıfını tanıdı. 1894’te serserilik suçlamasıyla otuz gün hapis yattı. Hapisten çıktıktan sonra hayatını değiştirmek arzusuyla liseye kayıt yaptırdı. Lise öğrenimini bir senede tamamlayarak 1896 yılında Kaliforniya Üniversitesi’ne girdi. Bir dönem okuyabildiği üniversiteden maddi zorluklar sebebiyle ayrıldı. 1897’de Klondike bölgesinde altın arayanlara katıldı ama bir yıl sonra yine yoksul ve işsiz olarak geri döndü. Yoğun bir çalışma programı hazırlayarak şansını yazarlıkta denemeye karar verdi. Soneler, baladlar, nükteli fıkralar, anekdotlar, korku ve serüven öyküleri yazmaya başladı. 1909’da yazdığı Martin Eden bu dönemi yansıtması bakımından otobiyografik izler taşır. İlk kitabı Kurt Dölü (1900) büyük ilgiyle karşılandı. Aynı yıl Elisabeth Maddern ile evlendi ve bu evlilikten iki kızı oldu. Ancak bu beraberlik uzun ömürlü olmadı ve 1904’te sona erdi. Charmian Kittredge ile ikinci evliliğin ardından 1916’da Kaliforniaya’daki çiftliğinde hayatını kaybetti. London yazarlık kariyeri boyunca elliye yakın kitap yazdı ve döneminin en çok okunan yazarlarından biri oldu. Yazdıkları, yaşadıkları etrafında şekillenmiş, sosyalizmin de etkisiyle toplumcu bir dünya görüşüne ulaşmıştır. Başlıca eserleri arasında Beyaz Diş, Martin Eden, Uçurum İnsanları, Vahşetin Çağrısı yer alır.