Yitik Cennet

Orijinal Ülke:

İnceleme
·110 syf.·
2025 21. kitabı
Sezai Karakoç Sezai Karakoç'un okuduğum beşinci kitabı İslam Diriliş Neslinin Amentüsü İnsanlığın Dirilişi İslâmın Dirilişi kitaplarında olduğu gibi bu kitapta da insanların yaptığı yanlışları ve nasıl doğru bir yol izlenmesi gerektiğini anlatıyor. Hz. Âdem ile başlayan yitik cenneti bulma yolculuğu, son peygamber Hz. Muhammed (s.a.v.) ile nihayete erer. Her peygamber kurtuluşa açılan bir kapı ve insanlık medeniyetinin mihenk taşıdır. Hz. Muhammed (s.a.v.) ise kurtuluştur ve insanlık medeniyetin nihai tamamlayıcısıdır. Hz. Âdem varoluş hikmetini, Hz. Nuh varoluşun temellenmesini, Hz. İbrahim inancın temellenişini, Hz. Yusuf devlet ilkelerini ve yönetimini, Hz. Musa zulmün karşısında bir duruşu ve hakikatin mutlak yasasını, Hz. Süleyman ideal devleti ve hakimiyeti, Hz. Yahya şehadeti ve inananlarının sesini, Hz. İsa yeniden dirilişi ve dimdik ayakta duruşu, Hz. Muhammed (s.a.v.) ise kurtuluş kapılarının ardını ve cennetin kendisini sembolize eder. Ah Sezai Karakoç ah! Ne kadar derinsin , ne kadar aydın . Ne kadar alimsin, düşünürsün ve gelecek adına ne kadar ümit var. Peygamberlerin hayatlarını hiç bu kadar psikolojik sosyolojik açıdan okumamıştım. İnsanlık hayvanlardan aşağı düştükleri an gelmiş hep kurtarıcılar. O yitik cenneti buldurmuşlar insanlığa . Okurken ilmek ilmek satır satır hissederek cümlelerin altını çizerek okudum. Saygıyla minnetle . Allah Sezai Karakoç'tan razı olsun.
Duygu ve Düşünce
Cennet'i Yeniden Bulma
2025 51. kitabı
Okunma: 25 Mart 2025 01:55
Yitirilmiş bir Cennet ve ona ulaşmak için geçilmesi gereken sekiz kapı... Cennet'i bulmak için önce yitirmek gerek. Hz. Adem ile yitirilen Cennet'i yitiren insanın yolculuğunu anlatıyor Karakoç. Her kapı bir peygamber, her peygamberle birlikte geldiği kavimden , yaşadığı zorluklardan bahsediyor. Ve her peygamberi medeniyetle bağdaştırıyor. Yitirilen Cennet gibi yitirilen medeniyetlerin neden yitirildiğinden bahsediyor. Ve son kapı... Son Peygamber...Aslında bütün kapılar O'na çıkıyor. Her kapı O'nu işaret ediyor, her peygamber O'ndan bir işaret taşıyor ve bütün kapılar tek kapı oluyor. Yitirilen Cennet onunla Yeniden Bulunan Cennet oluyor.
İslam en büyük devrim.
2025 9. kitabı
Okunma: 05 Temmuz 2025 14:41
Sezai Karakoç, İlk Peygamberle başlayıp son peygambere doğru başlayan bir süreci ele almıştır. Ve Cennet'in kapısını sekiz Peygamberimizin açtığını ancak Cennet' in kendisini Hz Muhammed ( S.a.v) olarak belirtmiştir. ( Hz Adem, Hz Nuh, Hz İbrahim, Hz Yusuf, Hz Musa, Hz Süleyman, Hz Yahya, Hz İsa, Hz Muhammed). "Her peygamber, O'nun bir cephesiydi. Bütün cepheler O' nda bütünlendi. Bu yüzden, "din O'nda tamam oldu." (Syf,131) Ve O'nun sayesinde Yitik Cennet, yeniden bulunmuş oldu. Cennet'e dönüştü O'nda. Yitik Cennet'imizi kaybetmememiz dileğiyle keyifli okumalar:)
İnceleme
2024 12. kitabı
Okunma: 03 Ekim 2024 21:20
İnsana dair güzel bir kitap. İçinde çokça eski kelime olsada güzeldi. İlk insanın yaratılış hikmetine farklı bir pencereden ilk defa bakabilemi sağladı ve en beğendiğim bölüm bu bölümdü... okumaya değer kitaplardan..
Kırık Bir Hatıranın Peşinde
2025 67. kitabı
Okunma: 08 Aralık 2025 23:30
“İmtihan ve çile, hepimizi saran gökkuşağıdır.” Yitik Cennet, Sezai Karakoç’un şiiri düşünceyle, inancı tarih bilinciyle yoğurduğu metinlerden biridir. Kitap, yalnızca kaybedilmiş bir cennetin yasını tutmaz; insanın kendi özünden, hakikatten ve ilahi olanla kurduğu bağdan uzaklaşmasının izini sürer. Karakoç’un cenneti, bir mekândan çok bir bilinç hâlidir: Adem’le başlayan düşüş, modern insanla derinleşen bir kopuşa dönüşür. Metin boyunca şair, Batı uygarlığının kurduğu dünyayı, ruhu dışlayan aklın egemenliğini ve kutsaldan arındırılmış hayatı sorgular. Buna karşılık Doğu’nun ve İslam medeniyetinin unutulmuş diriliş imkânlarını hatırlatır. Yitik olan cennet, aslında yeniden bulunabilecek bir hakikattir; yeter ki insan, kalbini ve hafızasını diri tutsun. Yitik Cennet, bir ağıt olmaktan çok bir çağrıdır. Karakoç, okuyucuyu kaybın farkına varmaya, fakat orada oyalanmadan dirilişe yönelmeye davet eder. Şiirle düşünce arasında salınan bu eser, insanın hem iç dünyasına hem de medeniyet yürüyüşüne tutulmuş derin bir aynadır.
2025 20. kitabı
Okunma: 11 Mayıs 2025 18:30
"Artık kitaplar, göğsü genişleten kozmik ışıklardı." Bu alıntı, Yitik Cennet’e dair hislerimi özetlemeye en çok yakışan cümle olabilir. Bu eser sadece bir kitap değil, aynı zamanda bir tefekkür yolculuğu... İçinde sekiz peygamberin hayatları, derin bir düşünce süzgecinden geçirilerek aktarılıyor. Her anlatımda, hayranlık veren bir hikmetin izlerini sürüyorsunuz. Kitap, sadece zihnime değil, kalbime de hitap etti. Özellikle bir imtihan döneminde okumanızı gönülden tavsiye ederim. Zira böyle zamanlarda, kalbinizden bir güç almanızı, içinizdeki yükü daha farklı bir bakışla taşımanızı sağlayacaktır. Ayrıca sindire sindire okumanızı, satır aralarında kalbinize gelenleri dinlemenizi de tavsiye ederim. Keza ben böyle yapınca gerçek manada göğsümü genişleten bir kitap oldu...
Puan vermedi·110 syf.·
2026 25. kitabı
Sezai Karakoç’un Yitik Cennet eseri, insanın kaybettiği özü ve masumiyeti derin bir dille hatırlatan özel bir metin. Cennet kavramını sadece geçmişte kalmış bir mekân olarak değil, insanın ruhunda yitirdiği bir değer olarak ele alıyor. Okudukça insan kendi iç dünyasına dönüyor ve “Ben neyi kaybettim?” sorusuyla yüzleşiyor. En güzel yanı ise umudu diri tutması; kaybedilenin yeniden bulunabileceğini hissettirmesi. Kısa ama etkisi uzun süren, üzerinde düşünülmesi gereken bir eser.
Yitirilmiş Cenneti Tekrar Elde Etmek
2025 4. kitabı
Okunma: 09 Nisan 2025 20:44
Yitirdiğimiz cennetimizi tekrar nasıl bulacağımızın yol göstericisi. Peygamber kıssalarıyla yitirdiğimiz medeniyetin nasıl tekrar dirileceğinin sağlam reçetesi. Bu ülke için dertlenmeyen bu ülkenin evladı değildir. Dert sahibi olanları okuyup dertlenmek gerek. Yitik cennet bu şekilde tekrar bulunabilir.
Yitik cennet- inceleme
2025 21. kitabı
Okunma: 03 Nisan 2025 23:50
Hz Ademden başlayıp Hz Muhammed (sav) ile bitiirerek peygamberlerin amaç ve gayesini ağdalı ama etkileyici bir dille anlatmış. Kendi amacı ise yitirdiğimiz cenneti bulmak için işaret olan peygamberleri örnek almamızi sağlamak bence. Yazara göre biz insanoğlu cennetin sahibiyiz. Bizim asil yerimiz orasiydi. Adem As. İle kaybettiysek de yine Adem As. Hayatında gördük ki insanoğlu yitirdiği cennetini bulabilir. Hatta o cennet hasretiyle peygamber bile olabilir. Bundan işaretle kaybettiğimizi bulmak asıl mekanimiza intikal etmek bizim elimizde nasıl mı ? Bir sürü rehberimiz var. Hiç sönmeyen iki cihan güneşimiz var. Dayanaklarimiz sağlam. Allah'ın hiç bozdurtmadigi bir İslam var. Tüm bunlar bizim yol haritalarimiz. Yitik cenneti bulmak yeniden orada kurulmak bizim elimizde. Oldukça etkileyici bir deneme akıp gidiyor okudukça şiddetle tavsiyemdir mutlaka okuyun. Diriliş neslinin amentüsu kitabını da tavsiye ederim. Aynı yazara ait . Yitik Cennet
Din
Yitik CennetSezai Karakoç · Diriliş Yayınları · 197911bin okunma
Bazı kitapları bir defa okumak yetmez!
2025 13. kitabı
Okunma: 08 Nisan 2025 22:35
Peygamberlerin hayatını birçoğumuz okumuşuzdur. Genellikle Kur'an-ı kerim'den ayetlerle, hadislerle ve yorumlarla anlatılır ve yazılır. Sezai Karakoç bu kitapta, özü ve metafizik boyutu kendi dil ve üslubuyla bunun da ötesinde söz sanatını çok güzel kullanarak harika diyebileceğimiz bir güzellikte yansıtıyor. Hayran kalmamak elde değil. Sizi çok farklı bir aleme taşıyor; düşünceyi öyle güzel kullanıyor ki bazı yerlerde iç aleminizi coşturuyor heyecanlandırıyor, duygularınızı sarıp sarmalıyor. Harika bir anlatım. Üstad olmak böyle bir şey sanırım. Allah ondan razı olsun rahmetiyle muamele etsin makamını cennet-i âli etsin inşallah.

Sezai KarakoçYazar · 88 kitap
Babası Yasin Bey orta halli bir tüccar olup I. Dünya Savaşı'nda Kafkasya Cephesi'nde çarpışırken Ruslara esir düşmüştür. Dedesi Hüseyin Bey de Plevne Savaşı'na katılmış, Gazi Osman Paşa'nın teşekkürünü kazanmıştır. Annesinin ismi ise Emine idi ve ev hanımıydı. Ahmet Sezai Karakoç İlkokul eğitimini 1938-1944 yılları arasında Ergani'de tamamladı. 1944 yılında sınavlara girip Maraş Ortaokulu'nda parasız yatılı olarak okumaya hak kazandı. 1947-1950 yılları arasında lise eğitimini yine parasız yatılı olarak Gaziantep Lisesi'nde tamamladı. Lise eğitimi boyunca Felsefe dersine ilgi duydu ve Felsefe okumaya karar verdi. Üniversite eğitimi için İstanbul'a geldi. Babası onun ilahiyat fakültesinden mezun olmasını istiyordu. İmkanları dahilinde eğitimine devam edebileceği yatılı tek bölüm Siyasal Bilgiler Fakültesi idi. Üniversite sınavlarına hazırlanırken kazanamama ihtimalini de göz önüne alarak her ihtimale karşı Felsefe bölümüne kayıt yaptırdı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesini kazanarak başladığı yüksek öğrenimini 1955'te fakültenin Maliye Bölümünden mezuniyetle tamamladı. Altan Öymen'le aynı dönemdendi. Mecburi hizmet sebebiyle Maliye Bakanlığında Hazine Genel Müdürlüğü Dış Tediyeler Muvazenesi bölümüne atandı. Daha sonra Maliye Müfettişliği sınavına girdi ve sınavı kazandı. 11 Ocak 1956'da müfettiş yardımcılığı görevine başladı. 1959 yılında İstanbul'da gelirler kontrolörü oldu. Bir ara Ankara'ya çağrılıp Yeğenbey Vergi Dairesi'nde görevlendirildiyse de kısa bir müddet sonra yine İstanbul'daki görevine döndü. Görevi icabı Anadolu'yu çok gezdi ve birçok il ve ilçeyi inceleme, tanıma fırsatı buldu. 1960-1961 yıllarında yedek subay olarak yaptığı askerlik görevinden sonra İstanbul'daki görevine kaldığı yerden devam etti. 1965'ten 1973'e kadar birçok kez istifa etti. 1973'ten sonra da hiçbir resmi görev almadı. İstanbul'da Diriliş Yayınları ve "Diriliş" dergisini kurdu. 1990 yılında "güller açan gül ağacı" amblemiyle Diriliş Partisini kurdu. Yedi yıl partinin genel başkanlığını yürüttü. Ancak bu parti 19 Mart 1997'de üst üste iki genel seçime girmediği için kapatıldı. 2006 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü ile ödüllendirildi. Bakanlığa, ödülün para kısmının kültür sanat işlerine harcanmasını, diğer kısmınınsa posta ile bildirdiği adrese yollanmasını rica ettiği bir mektup yolladı. 2007 yılında Yüce Diriliş Partisini kurdu ve partinin genel başkanlık görevini yürütmüştür. 2007 yılının Nisan ayından ölümüne kadar her cumartesi akşamları, Yüce Diriliş Partisi İstanbul İl Başkanlığında değerlendirme konuşmaları yapmıştır. Bu konuşmalar partinin internet sitesinden canlı olarak yayınlanmıştır. Karakoç, 2011 yılında Cumhurbaşkanlığı Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü fakat kendisine verilen plaket ve para ödülünü reddederek bu ödülü almaya gitmedi. 16 Kasım 2021'de yaşlılığa bağlı geçirdiği kalp krizi sebebiyle İstanbul'daki evinde öldü. 17 Kasım günü Şehzadebaşı Camisi'nde kılınan ikindi namazına müteakip aynı caminin haziresine defnedildi. Eserleri Şiir - Şiirler I (Monna Rosa) - Şiirler II (Şahdamar-Körfez-Sesler) - Şiirler III (Hızırla Kırk Saat) - Şiirler IV (Taha'nın Kitabı, Gül Muştusu) - Şiirler V (Zamana Adanmış Sözler) - Şiirler VI (Ayinler/Çeşmeler) - Şiirler VII (Leylâ ile Mecnun) - Şiirler VIII (Ateş Dansı) - Şiirler IX (Alınyazısı Saati) Gün Doğmadan (Toplu Şiirler) Çeviri Şiir - Batı Şiirlerinden - İslâmın Şiir Anıtlarından Deneme - Edebiyat Yazıları I Medeniyetin Rüyası Rüyanın Medeniyeti Şiir - Edebiyat Yazıları II Dişimizin Zarı... - Edebiyat Yazıları III Eğik Ehramlar Düşünce - Ruhun Dirilişi - Kıyamet Aşısı - Çağ ve İlham I-II-III-IV - İnsanlığın Dirilişi - Diriliş Neslinin Âmentüsü - Yitik Cennet - Makamda - İslâmın Dirilişi - Gündönümü - Diriliş Muştusu - İslâm - İslâm Toplumunun Ekonomik Strüktürü - Düşünceler I-II - Dirilişin Çevresinde - Fizikötesi Açısından Ufuklar ve Daha Ötesi I-II-III - Yapı Taşları ve Kaderimizin Çağrısı I-II - Samanyolunda Ziyafet - Unutuş ve Hatırlayış - Varolma Savaşı - Çağdaş Batı Düşüncesinden - Çıkış Yolu I-II-III İnceleme - Yunus Emre - Mehmet Âkif - Mevlânâ Tiyatro - Piyesler I - Armağan Hikâye - Hikâyeler-I Meydan Ortaya Çıktığında - Hikâyeler-II Portreler Günlük yazılar - Farklar - Sütun - Sûr - Gün Saati - Gür Röportaj - Tarihin Yol Ağzında - Unutuş ve Hatırlayış - Çıkış Yolu I - Çıkış Yolu II - Çıkış Yolu III Belgesel - Gün Doğmadan