Mart 2011
Orijinal Ülke:
İtalya

Puan vermedi·184 syf.·
2026 91. kitabı
Sürdürdüğüm yaşantıdan bıktığımı, para kazanmak için gitar çalmayı yeğlediğimi söyleyebilir miydim ona? Dünyanın büyük olduğunu ve değişmek istediğimi? Dünyayı dolaşıp değişmek istediğimi? O sabah yalnızca, bir şeyler yapmam gerektiğini biliyordum. Gerisi gelecekti daha.... S:12 Giderek içine gömüldüğü yalnızlık ve hüzün yükünü taşıyamayarak yaşamını bir otel odasında kendi elleriyle noktalayan Cesare Pavese (1908-1950), Yoldaş'ta, geleneksel çizgisinden ayrılır; geleceğe umutla bakar ve bir siyasal bilinçlenmenin romanını yazar., Pavese Burjuva sınıfından gelen gençlerin faşizmin son yıllarında yaşam ve tarih karşısındaki tavırlarının birçok romana konu olduğunu, ama proleter gençlerin ele alınmadıklarını belirten yazar, "Yoldaş"a kahraman olarak işsiz, eğitimsiz küçük burjuva Pablo'yu seçiyor. Cesare PaveseCesare Pavese "Cesare" romanlarının belki de en önemli kadın kahramanı Linda'nın huzursuz aşkı, halk kadını Gina'nın sevecen yüreği, Pablo'nun büyük kentler aracılığıyla toplumsal dayanışmayı öğrenmesi, bu arada kahvelerden, meyhanelerden, hapisanelerden insan manzaraları, "Yoldaş"ı bir solukta okunan bir roman yapıyor. Yaşamın anlamı üzerine, dostluklar üzerine, "yoldaşlık" ve "umut" üzerine bir roman ". YoldaşYoldaş Bır oncekı. Romanında okuduğumuz Yaşama UğraşıYaşama Uğraşı sonra bugun onu anlamak daha kolay oldu.., bu yazarka besinci buluşmamız, duru ıcten duyguların aktığı hüzünlü bir ruhun yansıması vardı eserlerinde genel olarak Anlamak farkı gormk adına, tanışın #OKUYUN YoldaşYoldaş
Edebiyat & Roman
2020 51. kitabı
Okunma: 25 Mayıs 2020 18:25
Yoldaş kitabını iki bölüme ayırabiliriz.Kahramanımız Pablo'nun Torino'daki hayatı ve Roma'daki hayatı olarak. Pablo, Torino'da avare bir gençlik yaşıyor.Kendine güveni olmayan, gitar çalan, sevdiği kızı mutlu edebilecek kadar para kazanmak için iş arayan bir genç.Bu bölüm biraz sıkıcı fakat Roma'ya gittikten sonra Pablo'nun hayata bakış açısı değişiyor, asıl serüven orda başlıyor diyebiliriz. Pablo, Roma'da dönemin fasizmini, lider Mussolini'yi tanıyor.Faşizmin İtalya'ya yansımasını gözlemliyor, sorgulamaya başlıyor. Torino'da başıboş, çevresine karşı kayıtsız olan Pablo düşünen, sistemi sorgulayan birine dönüşüyor. Dönemin İtalya'sını tanımak isteyenler için uygun bir eser. İyi okumalar...
2021 44. kitabı
"Herkesin daha iyi yaşayabilmesi için siz daha kötü yaşamakla işe başlıyorsunuz." Antifaşist hareketlere katılmak için ya da antifaşist düşünceler beslemek için Pablo'nun yerinde olmaya gerek yok. Etrafına bakabilmek yeterli aslında. Küçük bir burjuva olup, hayattan ve çevredeki insanlardan bunaldıktan sonra yeni heyecanlara atılmak için dış dünyayı görmek ve sırf bu bunaltıdan ötürü hiç tanımadığı bilmediği eylemleri gerçekleştirmek antifaşist bir karaktere bürünmüş olmak demek midir? Pablo bir soytarıdan başkası değil.
2022 56. kitabı
Okunma: 08 Haziran 2022 11:28
Pavese’den umut dolu bir hikaye. Bir yazarın tek bir kitabını okumak isterseniz o #pavese için Yaşama Uğraşı olmalı; ama yazarı çok sevip birkaç eserini okuyayım derseniz #yoldaş ı da mutlaka okuyun. İsmiyle çok alakalı olmasa da Torino’da başlayan bir grup arkadaş ilişkileri ve hayatı algılama biçimi Roma’ya seyahatleriyle ve dönemin İtalya’sında, faşizme karışarak bu arkadaşların hayata bakış açılarını değiştiren bir eser. Oldukça akıcı ve kolay okunuyor. “Başkalarının daha iyi yaşayabilmesi için siz daha kötü yaşamaya başlıyorsunuz.”
Yoldaş
2024 2. kitabı
Günümüz Türkiye’si ile Mussolini İtalyası’nın benzediğini görmek oldukça ürkütücü. Zamanlar ve mekanlar değişse de biz insanlar aynıyız. Umarım bizler de değişime, ilerlemeye ve en önemlisi düşünceye ve bilime daha açık oluruz
2019 9. kitabı
Okunma: 29 Mayıs 2019 22:26
Öncelikle, çeviri berbat. Ki çevirmenin ödül aldığından falan bahsediliyor, nasıl almış bilemiyoruz. Kitap içeriğine gelirsek, iki yönlü değerlendirebiliriz. Bugünün açısından bakarsak, ilk bölümün bugünün yapı-bozumcu ahlak"sız"lığına giriş eseri olarak söyleyebiliriz. Bir lümpen proletaryanın magazinsel yaşamından ve baldır bacak edebiyatından oluşuyor ilk bölümleri ve sıkıcı geldi. Fakat Roma'ya gittikten sonra devrimcileşmesi, kitap okuması, tartışması süreçlerinde (çeviriden mi bilemedim) kurgu bozuluyor. Adam bir anda ayılıyor ama kitapta bunu söylerken o kadar bayağı ki... Utanmasa "ışığı gördüm şimdi" diyecek. Fakat bir de o günün koşullarının açısından bakmamız gerek. İtalya, faşizm altında lümpenleşen bir ayak takımının bulunduğu bir ülke. Dolayısıya o günün koşullarını olduğu gibi vermek kaygısı güden yazar, o lümpenliği uzun uzadıya anlatabilir, İtalyan sineması da bu kurgudan yararlanır. Eleştiriyi bunun üzerinden yapar. Lakin bugün magazinden içi şişen biri olarak hoşa gitmemesi mümkündür. Dolayısıyla, kitabı okuyanlar için baştan diyeyim, "yoldaş"lık kısmı arıyorsanız o çok çok az, tadımlık miktarda mevcut. Fakat İtalya'nın o gününe yönelik olduğu gibi aktaran bir eser arıyorsanız, güzel bir örnek olabilir.
2021 6. kitabı
Okunma: 17 Mayıs 2021 21:43
İspanya iç savaşı sonlarında Torino ve Roma'da geçen bir gençlik öyküsü. Pablo adlı genc, bir tütüncüde çalışıyor. Aynı zamanda gitar çalarak para kazanıyor. Bir motor kazası sonucu yatağa mahkum olan Amelio, rahat tavırlarıyla dikkat çeken Linda , romanın ilk bölümünde ele alınıyor ve bu bölüm Torino 'da geçiyor. Sonra Roma'ya giden kahramanla, birden Mussolini karşıtlarıyla bildiri dağıtmaya çıkıyorsunuz. Anti-faşist bir anlatının içine düşüyorsunuz. "Herkesin daha iyi yaşayabilmesi için siz daha kötü yaşamakla işe başlıyorsunuz." sözü kitaba damga vurmuş. Son bölümde kahramanın hapse girişi ve büyük değişime gecişi anlatılıyor. Tabii sevgilisi Gına 'yi da unutmamak lazım. Değişimde onun da payı var. Faşist İtalyanlar karşısında anti-faşistlerin isteği şu sözlerle belirtiliyor: "Zorbalığa, hayvanliğa, hırsızlığa bir son verip kişisel saygıya ve yasalara geri dönmek, Italya'yı ve özgürlükleri yeniden kurmak." "Başka zararlar açmadan faşizmi yıkmak. Yazardan okuduğum ilk kitaptı. Çeviri biraz zorladı açıkçası. Ikinci bölüm daha sürükleyiciydi.
2025 25. kitabı
Otellerden, meyhanelerden, hapishanelerden insan tiplemelerini muhteşem gözlemiyle okurunun önüne teker teker döküyor Cesare Pavese. Yalnız akıcı bir anlatım olmasına rağmen karakterin bilinci dışına çıkamamak okuru birazcık bunaltıp yoruyor olabilir. Yine de yaşamın anlamına ve umudu yitirmemeye yönelik bir kitap. Benden yüksek bir not almadı malesef. Olmayana da olmamış demek gerek ama bilinç akışı tekniği severlere duyurulur.
İnceleme
YoldaşCesare Pavese · Can Yayınları · 2021315 okunma

Cesare PaveseYazar · 19 kitap
Cesare Pavese, İtalyan şair, romancı, çevirmen ve eleştirmendi. Cesare Pavese, ailesinin yazlarını geçirdiği Torino'nun Santa Stefano Belbo köyünde bir memur çocuğu olarak doğdu. Torino Üniversitesi'nde edebiyat okudu. İngiliz ve Amerikan edebiyatına ilgi duydu; bitirme tezini Walt Whitman şiirleri üzerine yazdı. Öğrenimini bitirdikten sonra orta öğrenimini tamamladığı eski okulu Liceo d'Azaglio'da edebiyat ve dil dersleri verdi. Bu dönemde İngiliz ve Amerikan yazarları ile ilgili yazıları La Cultura dergisinde yayınlandı. Daha sonra bir arkadaşının kurduğu Einaudi Yayınevi'nde çalışmaya başladı. 1935'te anti-faşist çalışmaları nedeniyle tutuklandı, 1936'da serbest bırakıldı. Brancaleone Hapishanesi'ndeki bir yılından esinlenerek Carcera (Hapis) romanını yazdı. 1950'de Yalnız Kadınlar Arasında romanı ile İtalya'nın önemli edebiyat ödüllerinden Strega Ödülü'nü aldı. Edebi kariyerinin doruğunda olmasına rağmen özel hayatı karışıktı. Sonu olmayan aşk ilişkileri onu bunaltmıştı. Ödülü aldıktan sonra Torino'daki bir otel odasında bütün özel kağıtlarını yok edip, 21 adet uyku hapı alarak intihar etti. Önemli Eserleri Senin Köylerin - 1941 - Roman Ağustosta Tatil - 1946 - Öykü Yoldaş - 1947 - Roman Leuko İle Söyleşiler - 1947 - Deneme Tepedeki Ev - 1949 - Roman Güzel Yaz - 1949 - Roman Ay Ve Şenlik Ateşleri - 1950 - Roman Yaşama Uğraşı - (1935-1950) - Günlük Tepelerdeki Şeytan - ? - Roman Yalnız Kadınlar Arasında - ? - Roman Çalışmak Yorar - ? - Şiir