Günlükler 1935-1950

Cesare Pavese
30 Ekim Acı çekmek hiçbir anlamda bir ayrıcalık, bir soyluluk belirtisi, Tanrı'yı haırlatan bir özellik değildir. Acı çekmek hayvanca, insanı hırpalayan, sıradan, gereksiz ve hava gibi doğal bir şeydir. Elle tutulamayacak bir şeydir acı; insan ne kavrayabilir, ne de karşı çıkılabilir; zaman içinde vardır- zamanla aynı şeydir; olmadık zamanlarda insanın karşısına çıkması sadece kendisini izleyen anlarda, insanın son işkence anını yeniden yaşadığı ve bir sonraki nöbeti beklediği sürede acı çeken kimseyi savunmasız bırakmak içindir. Bu nöbetler gerçek anlamda acı değil, bize gerçek acının süresini, sıkıcı ve bıktırıcı sonsuzluğunu duyuran sinirsel canlılık anlarıdır. Acı çeken kimse her zaman daha sonraki ve ondan sonraki nöbetin bekleyişi içindedir. O an, acının onu beklemekten yeğ tutabileceği sırada gelir. O an, insanın boş yere zamanın akışı kesmek için, bir şey olduğunu hissetmek için, bu hayvanca acının sonsuz etkisini bir an için bozma amacıyla haykırması gelir - bu haykırış acıyı daha da korkunçlaştırsa bile. Ara sıra, ölümün ve cehennemin de böyle zaman ve sonsuzluk içinde değişmeden, anlara bölünmeden, bir daha hiç ölmeyecek bir gövdede akan kan gibi durmadan akan bir acı olduğu kuşkusuna kapılır insan.  Ah! Şu kayıtsızlığın gücü! Budur taşlara milyonlarca yıl değişmeden dayanabilme olanağı veren. (Kitabın İçinden)  İlkgençlik yıllarının geçtiği köy ve çiftlik ortamı, Cesare Pavese'nin ilk şiirlerine olduğu kadar Ay ve Şenlik Ateşleri adlı ilk romanına da esin kaynağı oldu. Çocukluğu yoksulluk içinde geçti. Lisedeyken iki yakın arkadaşının intiharları, Pavese'yi çok etkiledi. Ondaki "intihar" eğilimi, böyle başladı. Üniversitede edebiyat okudu. Amerikan edebiyatının dev yapıtlarını İtalyanca'ya çevirdi. Özgürlük ve demokrasi ağırlıklı çevirileri ve yazıları yüzünden Faşist yönetimce tutuklandı, bir yıl kadar hapis yattı. 'Kısık sesli bir kız'a aşık oldu. Bu aşk, Cesare Pavese'yi, içedönüklükten ve aşağılık duygusundan kurtarmıştı. Ancak 'kısık sesli kız'ın alaycı sözleri, yazarı yine 'intihar' düşüncesiyle yüz yüze getirdi. Kadınlardan nefret eden, karamsar bir insan oldu. İlerleyen yıllarda iki kez evlenmeye kalktıysa da, olmadı. Hayal kırıklıklarıyla dolu bir yaşamı 1950 yılına kadar sürdürebildi. Yalnız Kadınlar Arasında adlı romanına, İtalya'nın en büyük edebiyat ödülü olan Strega Ödülü verilmişti. Ödülünü almak üzere, Roma'ya bir uyurgezer gibi gitti. Ödülü aldıktan sonra, 1935 yılından beri tuttuğu bu günlük dışındaki bütün yazılarını, notlarını yok etti ve 26 Ağustos 1950'de, küçük bir otel odasında, uyku haplarıyla intihar etti. Bu günlükte gündelik olaylardan çok, bu büyük yazarın sanatıyla ilgili düşüncelerini bulacaksınız. Ölümünden iki yıl sonra Yaşama Uğraşı adıyla yayınlanan bu çok değerli kitabı ilk kez tam metin olarak yayınlıyoruz.
480 sayfa

10/10 puan verdi
kendimi yalnız bırakmamak için bütün gece aynanın karşısında oturdum...
Her okuduğum yeni bir kitap; bir diğerinin üstüne çıkması ve bunun bana yaşattığı hazzı anlatmam ne kadar mümkün bilmiyorum ama naçizane; bir nebze de olsa bu eseri okumanıza vesile olacaksa yazdıklarım, ince detaylarına özen göstermemin daha etkili olacağını düşünüyorum. Yolculuk başlasın o zaman. ;)) Sonuçta bu kitap sona varmış olan bir yazarın
10/10 puan verdi
İntiharı sayıklamış bir şairin yaşama uğraşı.
Duygusallığı çok uçlarda, karamsarca yaşayan, üstelik eli kalem tutan insanların yazdıkları çok ilgi çekici. Yaşama Uğraşı, Cesar Pavese'nin 1930'dan 1950'ye, o son cümleyi yazana kadar kaleme aldığı günlüklerin kitap haline getirilmesiyle oluşturulmuştur. intiharından sekiz gün önce yazdığı son cümle, " Tiksiniyorum bütün
416 syf.
8/10 puan verdi
Yaşama Uğraşı, Cesare Pavese ' nin 1935' ten başlayarak 1950 yılına kadar yazdığı günlüklerinin kitap haline getirilmesiyle oluşmakta. Pavese intiharından 8 gün önce güncesini " Sözler değil. Eylem! Artık yazmayacağım…” cümleleriyle noktalar. Bu son notundan 8 gün sonra hep düşündüğü eylemi gerçekleştirme cesareti gösterir. Bir otel odasında
Yaşama UğraşıCesare Pavese · Can Yayınları · 20152,311 okunma
479 syf.
Huzursuzluğun Kitabı: Yaşama Uğraşı
“Henüz varoluşun trajedisinin ne olduğunu anlamış, bu konuda kesin bir yargıya varmış değilim.” –Cesare Pavese İtalyan edebiyatının önemli isimlerinden
Cesare Pavese
, 1908 yılında Torino'da doğuyor. Küçük yaşlardan itibaren edebiyata ilgili olan Pavese, Torino Üniversitesi'nde edebiyat bölümünden mezun oluyor. Amerikan ve İngiliz edebiyatıyla
416 syf.
Her uğraş mutlu bitmiyormus
Bir yaşama ugrasinin, basit gibi görünen zor yüzü... İnsanin içinde neler barindirabilecegi üzerine öngörüler... Zor gibi görünen seylerin kolay, kolay gibi görünen şeylerin zorluklarini hissetmek hem de iliklerine kadar... Bunca şeyi düşünüp de sonunda hayatta kalmak mucize olurdu. Güzel dost dedim Pavese'ye ve kitaba.. 480 sayfa bir ruh ikizi hissini yaşattın sen ve ben sana nasil güzel dost demem. Neye niçin kızdığını, kırıldığını görmek acılarınin sebebini anlamak bile çok acıydı. Pessoa vari bir anlatım, bir düşünüș ve yaşayış. Her satırda bir kendini buluş... Güzel kitaplar hep güzel bitmiyor, en azından yazarı için. İntihara sürükleyen düşünceleri hissetmek daha okurken yoruyor insanı. Milyarlarca insanın yaşadığı bu dünyada gerçekten adil bir düzen kuramamanin, her bir bireyin farklı bir bakış açısı ve beklenti ile yaşıyor olmasının, ortak bir çaba içinde olmamasının verdiği izdirap. Kim bu kadar çok şeyi detayli düşünüp huzurlu olabilir ki. Pavese de vazgeçmiş sonunda... Siz yine de vazgeçmeyin ve okunacaklar listenizde üst sıralara alın, diye tavsiyede bulunsam pişman etmem sizi diye umuyorum. Hoşça kal Pavese, hoşça kal Yaşama Uğraşı!
9/10 puan verdi
Nasıl başlayacağımı bilemiyorum. İntihara dek yazılan bir günlük düşünün! Cesare Pavese öyle çarpıcı noktalamış ki günlüğünü, hayatını... “Tiksiniyorum bütün bunlardan. Sözler değil. Eylem. Artık yazmayacağım.” Bir insanın en öz cümlelerle yine özünü ifade etmesi. Günlük... Bir insanın günlüğü. “Kendimi yalnız bırakmamak için bütün gece aynanın karşısında oturdum.” diyen birinin günlüğü. Hayatında barınan her şeyden bahsediyor. Şiirlerden, aşklarından, hapsedilen bedeni ve ruhundan, bunalımlarından, ve eleştirilerinden. Kendisinin gizine misafir oldum, ahbap belledim onu. En özellerine tanık oldum, loş odada derdini dinledim. Yakılan canını ve ardından gelen doğal öfkesini yatıştırmak istedim. Ve öyle dağa taşa haykırmıyor kendisi. Uğraşmaktan usanan bir ruhun umarsızca ve belki umutsuzca bakışı hayata. Ve bu hayatın, bu günlüğün intiharla noktalanması...Çarpıcı! Unutulmaz! İşte son sözler.. “Tiksiniyorum bütün bunlardan. Sözler değil. Eylem. Artık yazmayacağım.”
Puan vermedi
Tezer Özlü'yü bu denli etkisi altına alıp eserlerinde isminden söz ettiren Pavese'yi çok merak edip araştırdım ve 1935 yılından 1950 yılına kadar yazdığı günlüklerinin kitap haline getirdiği Yaşama Uğraşı'nı alıp okumak istedim fakat satışı durdurulduğundan kitabı bulamadım ben de pdf olarak okudum. Kitabı bitirdiğimde Tezer Özlü'nün etkilenmesine
Yaşama UğraşıCesare Pavese · Can Yayınları · 20152,311 okunma
415 syf.
9/10 puan verdi
İntihar Ablukası Altında ‘’
’’ Veren Bir Adam . . .
(9 Eylül 1908 - 27 Ağustos 1950) Hayatı boyunca verdiği ‘’
Yaşama Uğraşı
’’, Onun hem hayatı hem de yazdığı kitabı olmuştur. 1935 yılından 1950 yılına kadar yazdığı günlüklerinin kitap haline getirilmesi ile oluşmuş otobiyografik nitelikli bir kitaptır. Bu kitabı yazdıktan 8 gün
Yaşama UğraşıCesare Pavese · Kapı Yayınları · 20222,311 okunma
8/10 puan verdi
Kaybolmuşluğun hikayesi
;
Cesare Pavese
'nin 1935 ile 1950 arasında tuttuğu günlüğü, daha doğrusu intiharına giden sürecini okuduğumuz eser. Yoğun aforizmalar var eserde. Pavese'nin sanat eleştirilerini, siyasal mücadelelerini, entelektüel birikimini; çocukluğuna, kadınlara ve hayata dair görüşlerini, kırgınlıklarını görüyoruz daha çok. Okumak benim için
Puan vermedi
Cesare Pavese, 27 Ağustos 1950’de bir otel odasında yüksek miktar uyku hapı alarak intihar ediyor. Günlüğü ise 18 Ağustos’ta “Sözler değil. Eylem. Artık yazmayacağım.” Cümleleriyle son buluyor. “İnsan her şeye yaklaşmak için kendisini her şeyden uzaklaştırmalı…” (s.423) İntihar ederek yaşamaya yaklaştı mı dersiniz, yaşayarak intihara yaklaştığı gibi… Cevabını bilemediğim bir soru. Şunu biliyorum ki bende iz bırakan bir kitap oldu. Tavsiye ediyorum.

Cesare PaveseYazar · 19 kitap
Cesare Pavese (d. 9 Eylül 1908 - ö. 27 Ağustos 1950) İtalyan şair, romancı, çevirmen ve eleştirmen. Cesare Pavese, ailesinin yazlarını geçirdiği Torino'nun Santa Stefano Belbo köyünde bir memur çocuğu olarak doğdu. Torino Üniversitesi'nde edebiyat okudu. İngiliz ve Amerikan edebiyatına ilgi duydu; bitirme tezini Walt Whitman şiirleri üzerine yazdı. Öğrenimini bitirdikten sonra orta öğrenimini tamamladığı eski okulu Liceo d'Azaglio'da edebiyat ve dil dersleri verdi. Bu dönemde İngiliz ve Amerikan yazarları ile ilgili yazıları La Cultura dergisinde yayınlandı. Daha sonra bir arkadaşının kurduğu Einaudi Yayınevi'nde çalışmaya başladı. 1935'te anti-faşist çalışmaları nedeniyle tutuklandı, 1936'da serbest bırakıldı. Brancaleone Hapishanesi'ndeki bir yılından esinlenerek Carcera (Hapis) romanını yazdı. 1950'de Yalnız Kadınlar Arasında romanı ile İtalya'nın önemli edebiyat ödüllerinden Strega Ödülü'nü aldı. Edebi kariyerinin doruğunda olmasına rağmen özel hayatı karışıktı. Sonu olmayan aşk ilişkileri onu bunaltmıştı. Ödülü aldıktan sonra Torino'daki bir otel odasında bütün özel kağıtlarını yok edip, 21 adet uyku hapı alarak intihar etti. Önemli Eserleri Senin Köylerin - 1941 - Roman Ağustosta Tatil - 1946 - Öykü Yoldaş - 1947 - Roman Leuko İle Söyleşiler - 1947 - Deneme Tepedeki Ev - 1949 - Roman Güzel Yaz - 1949 - Roman Ay Ve Şenlik Ateşleri - 1950 - Roman Yaşama Uğraşı - (1935-1950) - Günlük Tepelerdeki Şeytan - ? - Roman Yalnız Kadınlar Arasında - ? - Roman Çalışmak Yorar - ? - Şiir
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.