Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yöntem Üzerine Konuşma

René Descartes
İlk kez Latinceden Türkçeye çevrilen Batı Felsefesinin ve 17. yüzyıl Rasyonalizminin temel kitaplarından Yöntem Üzerine Konuşma, Descartes’ın adeta fikir hayatının bir özetini sunmaktadır. Etrafına baktığında hiçbir şeyin kendisinde güven uyandırmadığını ve öğrendiği bilgilerde hep kuşkulu bir yan olduğunu gören Descartes, geçmiş yaşamının tümüyle çelişik bilgiler üzerine kurulduğunu anlar ve o güne dek öğrenip bildiği ne kadar şey varsa hepsinden şüphe etmesi gerektiğine karar verir. Sonuçta insan duyularla elde ettiği bilgilerin aldatıcılığına mahkûm olduğundan sürekli hatalar yapmakta ve yanılgılar içinde debelenip durmaktadır. Dolayısıyla yeni bir çıkış yolu, yeni bir dayanak noktası bulunmalıdır. Bu çıkış yolu da, Descartes’a göre,bütün bilimlerin içinden çıktığı felsefenin temel ilkelerini bulup çıkarmakla mümkündür. Başka deyişle hiç kimsenin zihninde en ufak bir kuşku uyandırmayacak bir felsefe kurulmalıdır. İşte bu düşünceyle zihin yolculuğuna başlar Descartes ve yol aldıkça sahip olduğu tek şeyin, zihnindeki derin kuşku olduğunu fark eder. Öyle bir doğru bulmalıdır ki, bu doğrunun içeriğinde hiç kuşku olmadığı gibi, kuşku duyulma imkânı bile bulunmamalıdır. Demek ki kuşku, onun felsefesinin biricik yöntemi olmalı ve bu yöntemle felsefesi için kuşkulanılması imkânsız ilkeler bulmalıdır. Ama kuşku duyabildiğine göre, düşünmekte olduğunu ve düşünmekte olduğuna göre var olduğunu da bu arada keşfeder. Böylece tek kuşku duyamayacağı şeyle karşılaşır, yani düşünen Ben’iyle.
Yazar:
René Descartes
René Descartes
Çevirmen:
Çiğdem Dürüşken
Çiğdem Dürüşken
Tahmini Okuma Süresi: 5 sa. 54 dk.Sayfa Sayısı: 208Basım Tarihi: Mayıs 2013İlk Yayın Tarihi: 1994Yayınevi: Kabalcı YayıneviOrijinal Adı: Dissertatio De Methodo
ISBN: 9786055272395Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
200 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 saatte okudu
Bir septik olan Descartes'i yakından tanımak için birinci elden kaynak niteliğinde bir kitap. Kendi görüşlerini, deneyimlerini, yapacağı icraatları Yöntem Üzerine Konuşma eserinde belirtmiş. Eserin dili o kadar yalın ki sanırsınız ki Descartes, en ahmak insanın anlayabileceği şekilde kaleme almak istemiş. Felsefenin İlkeleri ve Meditasyonlar'dan önce okunmasında fayda var. Keyifli okumalar.
Yöntem Üzerine Konuşma
Yöntem Üzerine KonuşmaRené Descartes · Kabalcı Yayınevi · 20132,669 okunma
Reklam
250 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Descartes’in 17. Yy. da yapmış olduğu bu yöntem analizleri, modern felsefeye giriş olarak adlandırılıyor. Yüzyıllarca yapılan felsefe Descartes ile bir yönteme bağlanmış ve hem bilim hem de düşünce alanında büyük bir sükse yaratmıştır. Sadece düşünsel çerçevede kalmayıp onları hayatına tatbik aşamasında da başarılı olmuş bir aktivist olarak görüyorum ben. Bu yöntemleri 6 başlık altında bu kitaptan öğrenebilirsiniz. Kitabın aslı bilimsel olarak devam ediyor ve epeyce uzun.
Yöntem Üzerine Konuşma
Yöntem Üzerine KonuşmaRené Descartes · Kabalcı Yayınevi · 20132,669 okunma
250 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Fransız düşünür Descartes'in ilmi araştırmaların hangi yöntemle yapılması hususundaki düşüncelerini ihtiva eder.Meşhur "Düşünüyorum o halde varım." önermesinin bu eserde açıklamasını yapıyor.Her şeyin gerçekliğinden şüphe duyanlara karşı rüyalarda insanın düşünemediğini oysa gerçek hayattaki düşünme gücümüzün bizim varlığımızın ispatı olduğunu ifade ediyor. Kitabın en beğendiğim bölümü anatomi ile alakalı olan kısmı.Fen bilimlerine çok uzak birisi olarak belki çoğu insanın iyi bildiği basit bulacağı bu bilgiler benim için çok değerli bir istifade kaynağı oldu.Kalbin işlevinden, kan dolaşımının nasıl yapıldığından bahsediyor.Kalbin oldukça sıcak olduğunu, atardamarlardan kalbe akan kanı ısıtarak vücut ısısını sağladığını belirtiyor.Beyine akan kanın direkt olarak kalpten gittiğini ve büyük hücrelerin de küçük hücreleri kovalayarak normalinden fazla kanın beyne akmasına engel olduğundan bahsediyor. Çok sevdiğim bir ilim adamı olan Oktay Sinanoğlu'nun "Amerikanlar kan dolaşımını Kimyay-ı Saadetten öğrendi" beyanının da gerçeği yansıtmadığını idrak etmiş oldum.Ha Avrupalılar derseniz hekimliği İbn-i Sinadan öğrendiler zaten o ayrı. Bir sonraki bölüm ise robot tasarımı hakkında bilgi veriyor.Bir cihazın insanın yaptığı işleri yapabileceğini ancak hiçbir zaman insan gibi konuşamayacağını bunun imkansız olduğunu söylüyor. Son bölümü ise gereksiz buldum.Sanki başka bir kitabın özetiymiş gibi kitapta şurada şunu anlatmıştım burada şunu anlattım diye açıklama gereği duymuyor.
Yöntem Üzerine Konuşma
Yöntem Üzerine KonuşmaRené Descartes · Kabalcı Yayınevi · 20132,669 okunma
208 syf.
7/10 puan verdi
·
3 saatte okudu
Kabalcı yayınlarına yine hayran kaldım bu tarz filozofların kitaplarını gerçekten hakkıyla çeviriyorlar.Kitabı okumaya başlarken felsefe içeriği dolu bir kitap bekliyordum ama sandığımdan çok daha farklı bir kitap çıktı. Hayattan yaşamdan bir sürü tavsiye barındıran genellikle de kendisi hakkında konuşulan bir kitaptı. Kitabın içeriği o kadar farklı ki bir ara kalbin anatomisinden detaylı bir şekilde bahsedildi. Alınıp 2 saatte okunacak güzel bir kitaptı.
Yöntem Üzerine Konuşma
Yöntem Üzerine KonuşmaRené Descartes · Kabalcı Yayınevi · 20132,669 okunma
Reklam
136 syf.
·
Puan vermedi
·
17 günde okudu
Okurken her bir satırından, her bir cümlesinden keyif aldım. Bu kitap da; Descartes'in yöntem üzerine düşüncelerini aşama aşama saptadığını görüyoruz. Bunu yaparken de çıkış noktası şüphe oluyor. Descartes, 'Şüphe duymuyorsam, hiç bir şey üzerine düşünmüyorum diyerek, düşünce yapısındaki kuşkuculuğu açıkça ortaya koyuyor. Decartes bu düşünce
Yöntem Üzerine Konuşma
Yöntem Üzerine KonuşmaRené Descartes · Alfa Yayıncılık · 20192,669 okunma
64 syf.
9/10 puan verdi
Kanlı kitap:))
Bu kitabı okurken bir sivri sinek ilk önce benim kulağıma kondu sonra ben sivrisineği kovunca kitabın üzerine kondu. Bende onu öldürdüm ama istemsizce bir hareketle ve kitap benim için sivrisineğin kanının bulasmasıyla kanlı kitap sıfatını aldı. Kitapla alakasız bir olay gibi görünse de aslında sineğin kanının kitaba bulaşması bu alakasızlığı ortadan kaldırmış oldu! Kitabı okurken çok sıkıldım ama okudukça anladım ki: yazarın o dönem için anlattıklarını dünyada bilen kişi sayısı bir elin parmağını geçmeyecek kadar az ve yazar bunu yaparken Allah'ın varlığını inkar etmiyor. Kendi zihnini sorguluyor yani suçlu varsa, insandır mantığıyla hareket ediyor. Takdire şayan bir durum.. O yüzden de eğer yazarın yaşadığı dönemde bu kitabı okumuş olsaydım, "Aman Allah'ım bu ne muhteşem bir kitap derdim." Burası da bir gerçek. Kitabın sonuna doğru çok faydalı ve her dönem için geçerli olan bir bilgiyi aldım ve zihnime kazıdım: Bazı doğrular soylenmemelidir. Söylendiği zaman, o doğrular insanlar tarafından sizi meşgul eden yanlışlara çevrilir ve bu da sizin kendinizi hem işinize vermenize, hem de gelişmenize engel olur. O yüzden bazen bildiklerimizi kendmize saklamayı öğrenmeliyiz. Bunu zamanın akışına bıraktıkça, bizim haklılığımız ortaya çıkacaktır. Okumanızı öneririm ve keyifli okumalar dilerim.
Yöntem Üzerine Konuşma
Yöntem Üzerine KonuşmaRené Descartes · Kapra Yayıncılık · 20212,669 okunma
64 syf.
·
Puan vermedi
Rene Descartes'in bu kitabı 6 bölümden oluşmuş. O yüzden yorumlarımı bölüm bölüm yapmayı daha doğru buluyorum. İlk bölümde Descartes ne kadar kitap okursak okuyalım isterse dünyanın en iyi okullarında okuyalım hiçbir şey bize düşünmek kadar öğretim sağlamayacaktır. Çünkü ne kadar çok şey öğrenirsek öğrenelim onları kullanamadıktan sonra ne
Yöntem Üzerine Konuşma
Yöntem Üzerine KonuşmaRené Descartes · Kapra Yayıncılık · 20212,669 okunma
126 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
1. hisse
Descartes... Modern felsefenin kurucusu... Descartes'i incelemek bana düşmez ,bir iki cümle yazmak istiyorum. Felsefe kitaplarını çok önceden okumak isterdim,ama pek çok anlamıyordum. İlk çağ filozoflarından öteye geçemiyordum. Qunner Skirbekk ve Nils Gilyenin "Felsefe tarixi" kitabını okurken Descartes ilgimi çekti. Descartesi
Discours de la MéthodeMetot Üzerine Konuşma
Discours de la MéthodeMetot Üzerine KonuşmaRené Descartes · Sosyal Yayınları · 19942,669 okunma
Reklam
112 syf.
·
Puan vermedi
Dünya aşağı yukarı, buna hiç mi hiç elverişli olmayan iki zihniyet türüne sahip insandan müteşekkildir. Şöyle ki kendilerini olduklarından daha becerikli zannederek hükümlerinde acele etmekten kendilerini alamayan ve bütün düşüncelerini bir düzen içinde sevk etmek için yeterince sabırlı olmayan bir zihniyet taşıyanlar vardır: bunun sonucu olarak da benimsedikleri ilkelerden bir kez bile şüphelenme ve herkesin yürüdüğü yoldan sapma hürriyetini kendilerinde görseler, doğru yere çıkmak için gidilmesi gereken patikayı artık bir daha asla bulamayıp ömür boyu sapmış kalacaklardır. Sonra bir de, doğruyu yanlıştan ayırt etmekte, kendini yetiştirebilmiş bazı insanlardan daha az becerikli olduklarına hükmedecek kadar akıllı ya da mütevazi olanlar vardır ki daha iyisini kendi başlarına aramaktansa başkalarının görüşlerini takip etmekle yetinmeleri gerekir. Descartes 17.yy'da, 21.yy'ı ancak bu kadar net görebilirdi. Ve bir insan felsefe yoluyla, mantıkla ve matematikle ancak bu kadar güzel ve zekice Tanrı'ya ulaşabilirdi.Okuduğum her cümlesinden etkilendiğim, bunları ben neden düşünemiyorum, neden Tanrı'nın verdiği aklı yeterince kullanmıyorum deyip kendimi bana defalarca sorgulatan eşşiz bir kitaptı benim için. DÜŞÜNEREK VAR OLMAK isteyen herkese tavsiye ederim. :)
Metot Üzerine Konuşma
Metot Üzerine KonuşmaRené Descartes · Bilge Kültür Sanat · 20172,669 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.