Yüce Tanrı Pan

Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı

Yüce Tanrı Pan
2021 18. kitabı
Okunma: 06 Temmuz 2021 15:31
Kitap bir doktorun Mary adlı kız üzerinde uyguladığı bir deneyle başlıyor. Bu deney paranormal bir deney. Deney esnasında gözlem yapması için bir arkadaşı olan Clarke da var. Deney sonunda Clarke ve doktor şaşkınlıkla kıza bakıyorlar ama kız artık sıradan bir kız değil çünkü o Yüce Tanrı Pan'i gördü. Clarke bu olaydan sonra çok etkilenip paranormal olayları araştırıp günlüğüne not almaya başlıyor. O bu konuyla ilgilendikçe birbirine benzer olaylar oluşturan üç kadın karaktere yolu düşüyor. Bu karakterler üzerinden olaylar oluşmaya başlıyor. Yazar bir kere kitaptaki olayları çok güzel birbirine bağlamış. Kitap ilerledikçe bu üç kadın karakterin arasındaki bağlantıyı çözebiliyorsun ama kitabın sonu tam bir ters köşe olmuş. Yazar 77 sayfalık bir romanda ne anlatmış demeyin az ve öz şekilde bence yüzlerce sayfaya bedel bir olayı o kadar güzel harmanlamış ki size o doyurucu hissi veriyor. Tam bir novella türü diyebiliriz. Kitabın korku ögesi konusuna gelecek olursak Arthur Machen bu kitabı yazmak için Galler'deki bir pagan tapınağına yaptığı bir gezi sırasında aldığı ilham ile araştırıp yazmaya karar vermiş. Kapak resmini inceleyecek olursak da tasvir tam bir Şeytan tasviri. Günümüzde satanizm ve İlluminati fikirlerinde de bu tasvire benzer keçimsi boynuzlu bir figüre sahiptir. Yazar başta iki ayrı novella olarak yazmak istemiş ama bu iki novellanın birbirine bağlantıları olduğunu farkedince ikisini biraraya getirip bir sonuçla bağlayarak tek bir novella elde etmiştir. Okuduğunuz zaman diyorsunuz bu nasıl korku gerilim kitabı. Evet günümüzde o kadar çok vahşet görmüş olan bizler için şu an öyle gelmeyebilir ama yazıldığı dönem itibarıyla tabiki okuyucuya gerilimli gelebilir tıpkı Hollywood sayesinde renklendirilmiş Bram Stoker'ın kitabı Dracula gibi. Bu novella
2024 120. kitabı
Okunma: 23 Ağustos 2024 16:33
Yüce Tanrı Pan, Dr. Raymond ve arkadaşı Clarke'ın bir deney yapması ile başlıyor. Bu deney ile Yüce Tanrı Pan'a ulaşmak isteyen ikili, gönüllü olan Mary üstünde denemelerini gerçekleştirirler. Ancak bir sonuca ulaşamadıklarını düşünürler. Londra sokaklarında bir sürü intiharların olduğu, bir kadının sürekli farklı erkeklerle evlenip servetlerine konduğu hakkında söylentiler dolaşmaktadır. Ve tüm bu dedikodular aslında bizim deneyimiz ile bağlantılıdır. Ancak bu bağlantı nasıl sağlanacak onu kitabı okuyunca görebilirsiniz. :) Kitap incecik ve okuması keyifli. Ancak yazar keşke bir yerde bizleri Tanrı Pan ile karşılaştırsaydı. Onun nasıl olduğunu, tasvirini görmek isterdim. Yine de okumak isteyenlere keyifli okumalar...
2019 87. kitabı
Okunma: 25 Nisan 2019 08:26
Var olanın ötesini düşünmek. Görünmeyene, görülmesi muhtemele duyulan merak. İnsanı canlı kılan şeylerin en büyüğü işte o merak. Elleriyle,duydukları-gördükleri-yazdıklarıyla evreni genişletmek..Kimi zamanda hayalleriyle.. . Arthur Machen ise yüzlere odaklanıyor. Büyük şok ve korkuya maruz kalan yüzlere. Pan’ı gören, Şeytan’la karşı karşıya gelen yüzlere. Sonları olacağını bile bile,Onlar’la buluşmak isteyenleri anlatıyor Machen. Çünkü görkemiyle gelen her duygu insanı deliye çeviriyor. Korku dahil.. . Kelt atalara sahip,Galli yazar Machen kaleminden iki gizemli öyküyle tanışmak da bu görkemin bir parçasıydı. . Kelimelerden yaratılan bir gerilim,yapay mı? Gerçeküstü mü? Sanmıyorum. İçimizdeki ‘belki?!’lere saldırıyor Machen. Kanlı bir saldırı mı? Kısmen. Unutulur cinsten mi? İşte bu noktada kesin bir cevap var: Hayır. . Volkan Çelebi’nin önsöz niteliğindeki yazısını da es geçmemek gerek;kısa ancak etkileyici bir girişti. . Çeviride Işıl Yüce yer alırken; kapak tasarımı Janset Karavin’e ait~
Büyük Tanrı PanArthur Machen · Monokl Yayınları · 20121,648 okunma
2018 218. kitabı
İnceliğinden olsa gerek, çerez olarak okur geçerim düşüncesiyle başladığım kitap, daha başında nasıl olduğunu anlamadığım bir şekilde beni derin etkisi altına aldı. Korku edebiyatına pek hakim olmasam da korku filmlerinden çoğunlukla etkilenmeyen biri olarak böyle ürpermeyeli çok zaman olduğunu itiraf etmeliyim. Yazarın anlatım şekli kesinlikle hayranlık yaratıyor, okurken dehşete kapılmamak neredeyse imkansız. Bu kadar az sayfada böyle bir etki yaratabilmesi bile bence okunması için geçerli bir sebep. Kitapta bolca kan ve vahşet yok ki zaten kitabın bunlara ihtiyacı da yok. Yazar hikayeyi o kadar mükemmel aktarmış ki adı geçen bir varlık tüyleri diken diken etmeye yetiyor. Beklentimin çok üstünde ve kesinlikle önereceğim bir kitap.
2018 25. kitabı
Okunma: 23 Aralık 2018 18:46
Ya kitaptan beklentim çok fazlaydı fakat karşılamadı kitabı bitirdiğimde hiçbir şey anlamadım (bu benim şuan ki dalgınlık problemim den olabilir bu aralar okuduğuma odaklanamıyorum) net birşey söylemiycem çünkü bir kere daha, daha iyi bir zamanda okumam gerektiğini hissediyorum zaten kısa bir kitap
2025 11. kitabı
Okunma: 05 Nisan 2025 17:56
Yunan Mitolojisinde sevdiğim ve içselleştirdiğim bir figür olan Pan’ın ismini gördüğüm gibi bu kitabı almıştım. Ancak yeni okuma fırsatı bulduğum bu kitap hakkında birkaç şey söylemek, daha doğrusu kendime bazı notlar bırakmak istiyorum. Öncelikle korku filmlerini ve içeriklerini çokça tükettiğim bir çocukluk geçirmiş biri olarak artık korkutucu bulduğum pek bir şey yok. Ancak dün gece kitaptan bir bölüm okuyup yattığımda, çocukken izlediğim Pan’ın Labirenti ve Pan’a duyduğum özel bağ birleşince kalbimi titreten bir deneyime dönüştü. Kitabın dilini ve anlatımını hoş bulduğumu söylemeden edemeyeceğim. Yine de bazı yerlerde zaman ve mekan gibi detayların bu tarz anlatımlarda karıştığını düşünüyorum ama bu durumun anlatıma kattığı bulanıklığı da ilginç buluyorum. Özellikle okurken Dr. Jekyll ile Bay Hyde kitabıyla aynı hisleri uyandırdı bende. Dil ve konu olarak da çok benzediğini düşündüm. İnsanın nasıl merakına yenik düştüğünü ve bu merakın peşinden sürüklendiğini okuduğumuz bu kitap, karakterlerimizin gerçeklik algısını sorgularken bizi de bu büyülü gerçekliğin içine çekiyor. Birçok yazara ve yapıta ilham kaynağı olmuş, birçok kez sahneye uyarlanmış. 1886 yılında yayınlanmış bir eserin 139 yıl sonra hala bu kadar etkileyici olması - bu diğer tüm klasikler için de geçerli - beni gerçekten çok etkiledi. Açıkçası okurken tüm o salak dediğimiz korku filmi karakterleri gibi bu sırrın peşinden gitmek, iyice irdelemek ve kitapta bin bir isimle karşımıza çıkan o kadın ile karşılaşmak istedim. Hatta kitabın son sayfasını da çevirmiş olmama rağmen daha çok detay istemeden edemiyorum. Kısaca Pan’ın; doğaya, bilinmeyene ve insanın karanlık iç dünyasına açılan bir kapı olduğunu iliklerime kadar hissettim.
Yüce Tanrı PanArthur Machen · İthaki Yayınları · 20181,648 okunma
Karanlık serisine giriş :)
2020 73. kitabı
Okunma: 19 Haziran 2020 14:06
İlk defa bir korku kitabı okuyorum. Ve ithakinin karanlık serisine devam etmeyi planlıyorum :) iyi bir ara kitaptı. Çıtır çerez niyetine 1 günde biten bir eser. Türünün ilk olmasından mıdır bilinmez ben hiç gerilmedim. Fantastik bir polisiye kitabı gibi okudum. Cinayetler baya iyiydi :) ufak deneylerin sonuçları neleri doğurdu gördük. Bence alın okuyun ucuz ve kaliteli :) alt metni yoktu kafa dağıtmalık bir kitap. Arada böyle kitapları da okumaya ihtiyaç var. Çok fazla karakter olması beni biraz yordu ama alışıyorsunuz sıkıntı değil. Dili de baya iyi. Sonunu merak ediyorsunuz beklediğinizden bi tık farklı bitiyor. Bu arada Şahsen kitabın arka yazısını okumamanızı önermiyorum. Spoiler veriyor bildiğiniz :D 8 verilebilirdi. Heyecanı yüzünden. lakin alt metni yoktu bu bi eksiklik bence. Bir de dediğim gibi biraz gerilmek isterdim olmadı :) sonraki kitaplara artık.
2019 57. kitabı
Huzursuzluk salıyor damarlarınıza, hoşnutsuzluk. Panı daha çok görmek isterdim diye düşünüyordum okurken, daha çok panlı sayfa isterim diyorum ama onu bukadar içime işleyeceğini, varlığını sadece hissetmenin bu denli gerilim yaratacağını düşünememiştim. Korku severlerin, pan düşkünlerinin kaçırmayacağını biliyorum ama diğer okurlara da zevkle tavsiye ederim.
Eşsiz bir Kurgu
·77 syf.·
2020 187. kitabı
İthaki Yayınlarının Karanlık Kitap serisinden olan bu kitapta Dr. Raymond deney yapacak başka bir şey bulamamış gibi. 'Tanrı Pan' ı görmek için bir deney yapıyor. Kimdir bu Pan : Ormanların ve Doğanın tanrısıdır. Yarı keçi yarı insandır. Kurgu güzeldi. Sakin sindire sindire okumakta fayda var olay örgüsünün daima içinde olmanızı tavsiye ederim. Her ayrıntı önem taşıyor kitapta. Korku çok diyemem ama heyecan ve gerilim tüm vücüdünüzü saracaktır. Londra sokaklarında dolaşarak dedektiflik yapıp olayı çözmek siz değerli okurlara kalıyor. İyi Okumalar
Arthur Machen’in - Yüce Tanrı Pan
2020 23. kitabı
İthaki’nin Karanlık Kitaplık serisinden okuduğum ilk kitap Arthur Machen’in “Yüce Tanrı Pan” isimli eseri oldu. Bu eser bir deney sonucunda yaşanan gizemli olayları okuyucuda hem merak uyandırarak hem gererek anlatmaktadır.

Arthur MachenYazar · 8 kitap
Arthur Machen tarihlerinde arasında yaşamış ve Gotik bilimkurgunun oluşmasına öncülük etmiş Galli bir yazardır. Yazarlık dışında gazetecilik, çevirmenlik ve oyunculuk da yapmıştır.Özellikle 1890'lı yıllarda, yazdığı fantastik ve korku öyküleri ile dikkat çekmiş ve edebiyat dünyasının öne çıkan isimlerinden biri olmuştur. Kelt atalarından kalma kültürle beslenen Machen, bunu kaçınılmaz bir şekilde eserlerine yansıtmış ve fantastik dünyasını kuraraken bu mirası sonuna dek kullanmıştır. Jorge Luis Borges, Machen ile ilgili şunları aktarır: “Machen için yapılacak muhtemel tanımlamalar onun yapıtlarında fark ettiğim özelliklerden çok daha önemsizdir. Bu özelliklerden biri; kötülüğün, birçok doğa ve tanrıbiliminde olduğu gibi yalnızca iyiliğin yokluğu olarak var olması değil de iyiliğe karşı sürekli olarak mücadele eden bir yaratık ya da yaratıkların oluşturduğu bir koalisyon olarak var olması ve zafer kazanmasıdır.”