Yüksek Ökçeler

Ömer Seyfettin

·208 syf.·
2024 21. kitabı
#OkudumBitti #YüksekÖkçeler #ÖmerSeyfettin Kitap beni taa ilkokul sıralarıma götürdü. Okumayı daha o yaşlarda çok severdim, o nedenle öğretmenim Falaka ve Kaşağı 'yı hediye etmişti var olsun. Birkaç hikayesini daha okumuştum. O zamandan bu zamana hiç okumamışım Ömer Seyfettin. Yazar 36 yıllık kısacık ömrüne birçok eser sığdırabilmiş. Türk hikayeciliğinin kilometre taşlarından ve kurucu isimlerindendir. Yirmi yedi hikayeden oluşan kitaba Yüksek Ökçeler öyküsü adını vermiş. İçinden okuduklarım vardı, okumadıklarım daha çok. Genel olarak güzel bir kitap. Çok etkilendiklerim, üzüldüklerim, güldüklerim var. Bir de dipnotlar olmasa daha iyi olurdu, o kadar çok açıklama var ki, aşağıda onları okumaktan konuya odaklanamıyorsunuz. Velinimet: Tam ders niteliğinde, açlık çeken birinin yükselişini anlatıyor. Falaka : Dayakçı hocanın mini mini çocukları falakaya yatırışı, çok acımasız. Dönemin eğitim sistemi mizahi bir dille anlatılmış. Kaşağı : Ömer ve kardeşi Hasan bir çiftlikte yaşamaktadırlar. Atlarlarla oynamayı seven Ömer, İstanbul' dan gelen özel bir Kaşağıyı kırar ve kardeşinin üstüne atar. Türkçe Reçete Niçin Zengin Olmamış ve diğerleri. Hikaye seviyorsanız okumanızı tavsiye ederim. İyi bayramlar diliyorum, kitapla kalın
2021 20. kitabı
Kitapta Ömer Seyfettin'in 27 yazısına yer verilmiş. Çok güzel yazılarının derlendiği bu kitapta kimi hikayeler şaşırtırken kimi hikayeler güldürdü ya da hüzünlendirdi. Neredeyse her kelimenin açıklanmış olması, hikayelerde geçen tarihi şahsiyetlerin veya tarihi olayların kısaca dipnotta belirtilmiş olması anlatılanı daha anlaşılır kılmış.
Yüksek Ökçeler
2021 12. kitabı
Okunma: 21 Nisan 2021 23:40
Birçoğumuzun Ömer Seyfettin ile çocukluğumuzdan beri süre gelen bir tanışıklığı var. Ama ben ne yazık ki Ömer Seyettin' in bir çocuk hikayecisi olmadığını bu gün bitirdiğim Yüksek Ökçeler kitabıyla bi kere daha gördüm. Bilinçsizce, sırf az sayfaya sahip oldukları gerekçesiyle erken dönemde ellerimize tutuşturulan bu öyküleri siz siz olun çocuklarınızın eline 11-12 yaşlarından önce vermeyin. Kitap; Milli Edebiyat Dönemi' ndeki Batılılaşma sürecinin negatif etkileri, sahtekarlığın alıp başını gittiği, batıl olanın insanı nasıl kasıp kavurduğu gibi içerikleri ele alan öykülerle bezenmiş. Artı ve eksilerine gelecek olursak; eserin yabancı sözcüklerden sıyrılarak arı bir Türkçe ile oluşturulması, kısa cümlelerin anlaşılma kolaylığı ve okuyucudaki merak dürtüsünü ön plana çıkarması olumu yönleri. Fakat bireysel ve toplumsal tahlillerin hiç yok denecek kadar az oluşu sebebiyle okuru tam olarak hikayelerin içine hapsedememesi olumsuz özelliklerinden. Kitabın edebi doyuruculuğunun bana eksik gelmesinin yanı sıra kitap okumaya hevesli olupta nereden nasıl başlayacağını bilmeyen bir tanıdığınıza rahatlıkla hediye edebileceğiniz nitelikte bir yapıt olduğunu da söyleyebilirim. Kitaplarla kalmanız dileğiyle..
2021 9. kitabı
Okunma: 23 Mart 2021 01:16
Ömer Seyfettin'in başta (çokca bilinen hikayeleri) "kaşağı" ve kitaba adını veren "yüksek ökçeler" hikayesi olmak üzere, birbirinden farklı 27 kısa hikayesinin bulunduğu bu kitabı okurken hiçbir hikayenin yabancı gelmediğini, çocukluğumdan , ilkokuldan, zamanında dinlediğim hikayelerden birileri olduğunu tekrar anımsadım. Bu benim için zihnimin köşelerinde kaybolmuş değerleri tekrar bulmak demek oldu. Öylesine alıp iyi ki okudum dediğim bir kitap...
2021 10. kitabı
Okunma: 18 Mayıs 2021 14:01
Sonunda bitirebildim. Aslında içindeki hikayeler birbirinden güzel ve akıcı. Ben bu aralar pek kitap okuyamıyorum, ilerlemiyo nedenini bilmiyorum. Ömer Seyfettin'in bütün hikayeleri çok güzel, içinden bir tane kötü hikayeye denk gelmedim
2021 88. kitabı
Okunma: 17 Mayıs 2021 23:56
Genel olarak yuzunuzde tebessum biraktiran hikayeler... Adeta çocukluk yillarimdaki okumalarima götürdü... Tavsiye edilir.
2019 162. kitabı
Okunma: 02 Ocak 2019 00:00
Hala çok net bir şekilde hatırladığım harika bir öykü. Evin hanımı ve hizmetçileri arasındaki iletişimin iyi olmasının hanımın yüksek ökçeleri sayesinde olduğunu anlatırken insanların gerçek yüzlerini göstererek düşündüren çok güzel bir kitaptı. İnsan bazen beden acısını ruhunun acısına tercih edebiliyor galiba.
2021 8. kitabı
Bu kitaptan önce Ömer Seyfettin'in kara mizah dolu veya müstehcen hikayeleri olabileceğini bilmiyordum. Bir belediye tarafından düzenlenen yarışma vasıtasıyla bu kitapla tanıştım ve tanıştığıma da çok memnun oldum. İlk Cinayet, Yüksek Ökçeler, Ant, Rüşvet favori öykülerim oldu.
Yüksek ÖkçelerÖmer Seyfettin · Kırmızı Kedi Yayınevi · 20206bin okunma
Yüksek Ökçeler (Seçme Hikayeler)
2025 18. kitabı
Okunma: 15 Ağustos 2025 17:03
Kitap 207 sayfadan ve 27 öyküden oluşuyor: 1. Ant 2. Falaka 3. Kaşağı 4. İlk Cinayet 5. Nadan 6. Pembe İncili Kaftan 7. Kızıl Elma Neresi? 8. Antiseptik 9. Kurumuş Ağaçlar 10. Yüz Akı 11. Bahar ve Kelebekler 12. Yüksek Ökçeler 13. Düşünme Zamanı 14. Forsa 15. Rüşvet 16. Velinimet 17. Keramet 18. Türkçe Reçete 19. Perili Köşk 20. Gizli Mabet 21. Çanakkale'den Sonra... 22. Kurbağa Duası 23. Şefkate İman 24. Deve 25. Niçin Zengin Olmamış? 26. Tütün 27. Bit
Alıntı
2021 14. kitabı
"Azizim, siz kendinizi bilmiyorsunuz. Avrupa'yı bir şey zannederek kendi güzelliklerini göremiyor, kendi esrarlarınızı yaşayamıyorsunuz." Gizli Mabet Her şey yalan, her şey sahte, her şey taklit oldu. Anneannelerimiz öldü. Saadet uzak bir hayale, yetişilmez bir hülyaya inkılap etti... Âdetlerimizle beraber sevinçlerimiz de söndü. Şimdi şaşkın ve mustarip bir nesil... Her şeyden nefret eden, her şeyi fena gören, her şeyi karanlık gören, berbat, hasta, tedavisi imkan haricinde bir nesil... Ah şimdiki matiz(hasta, hastalıklı) ve müteverrim(veremli) muhit... Bahar ve kelebekler Yazılması üzerinden 100 sene geçmesine rağmen bazı şeyler üzücüdür ki hala değişimiyor. Ömer Seyfettin'in okuduğum ilk eseriydi. Bu kadar geç okuduğum için çok pişmanım. Bu mükemmel öykülerin tesirinden uzun süre çıkmayacağım.

Ömer SeyfettinYazar · 178 kitap
Ömer Seyfettin (d. 11 Mart 1884 Gönen Balıkesir, – ö. 6 Mart 1920 İstanbul), Türk edebiyatının önde gelen hikâye yazarlarındandır. Asker, şair ve güçlü bir edebi yeteneği olan bir öğretmendir. Türk kısa hikâyeciliğinin kurucu ismidir. Ayrıca edebiyatta Türkçülük akımının kurucularındandır. Türkçede sadeleşmenin savunucusudur. Kısa ömrüne pek çok sayıda eser sığdırmıştır. 1884 yılında Gönen'de (Balıkesir) doğdu. Yüzbaşı Ömer Şevki Beyle, Fatma Hanımın ikisi küçük yaşlarda ölen dört çocuğundan birisidir. Öğrenimine Gönen'de bir mahalle mektebinde başladı. Ömer Şevki Beyin görevinin nakli dolayısıyla Gönen'den ayrılan aile İnebolu ve Ayancık'tan sonra İstanbul'a geldi. Ömer Seyfettin, önce Mekteb-i Osmanîye, 1893 ders yılı başında da Askerî Baytar Rüştiyesine kaydedildi. Bu okulu 1896'da tamamlayarak Edirne Askerî İdadîsine devam etti. 1900'de İdadî'yi bitirerek İstanbul'a döndü. Burada Mekteb-i Harbiye-i Şahâne'ye başladı. 1903 yılında Makedonya'da çıkan karışıklık üzerine "Sınıf-ı müstacele" denilen bir hakla imtihansız mezun oldu. Ömer Seyfettin, mezuniyetten sonra piyade asteğmeni rütbesiyle, merkezi Selanik'te bulunan Üçüncü Ordunun İzmir Redif Tümenine bağlı Kuşadası Redif Taburuna tayin edildi. 1906'da İzmir Jandarma Okuluna öğretmen olarak atandı. Bu, Ömer Seyfettin için önemlidir; zira bu vesileyle İzmir'deki fikrî ve edebî faaliyetleri takip edecek ve bunlar içerisinde yer alan gençlerle tanışacaktır. Nitekim batı kültürünü tanıyan Baha Tevfik'ten Fransızca bilgisini artırmak için teşvik gördü; Necip Türkçüden ise sade Türkçe ve millî bir dille yapılan millî edebiyat konusunda önemli fikirler aldı. Ömer Seyfettin Ocak 1909'da Selanik Üçüncü Orduda görevlendirildi. Selanik'te çıkmakta olan Hüsün ve Şiir dergisinin ismi Akil Koyuncunun istek ve ısrarı üzerine Genç Kalemlere çevrildikten sonra 11 Nisan 1911'de Ömer Seyfettin'in Yeni Lisan isimli ilk başyazısı imzasız olarak yayımlandı. Genç Kalemler yazı heyetini oluşturanlar Balkan Savaşının başlaması üzerine dağılmak zorunda kaldı. Ömer Seyfettin yeniden orduya çağrıldı, Yanya Kuşatmasında esir düştü. Nafliyon'da geçen 1 yıllık esareti sırasında sürekli okumuştu. "Mehdi", "Hürriyet Bayrakları" gibi hikâyelerini bu dönemde yazdı. Hikâyeleri Türk Yurdunda yayımlandı. Esareti süresince gerek okuyarak, gerekse yaşayarak yazarlık hayatı için önemli olacak tecrübeler kazandı. Ömer Seyfettin 1913'te esareti bitince İstanbul'a döndü. 23 Ocak 1913'te Enver Paşanın organize ettiği Babıali Baskınına katıldı. Daha sonra askerlikten ayrıldı, yazarlık ve öğretmenlikle hayatını kazanmaya başladı. Türk Sözü dergisinin başyazarlığına getirildi ve burada Türkçü düşüncenin sözcülüğünü yapan yazılar yazdı. 1914 yılında Kabataş Sultanisinde öğretmenlik görevine başladı ve bu görevini ölümüne kadar sürdürdü. 1915'te İttihat ve Terakki Fırkası ileri gelenlerinden Doktor Besim Ethem Beyin kızı Calibe Hanımla evlenmiştir. Bu evlilik Güner isimli bir kız çocuğuna rağmen bozulunca tekrar yalnızlığına döndü. 1917'den ölüm tarihi olan 6 Mart 1920'ye kadar geçen zaman birçok acı ve sıkıntıya rağmen verimli bir hikâyecilik dönemini içine alır. Bu dönemde 10 kitap dolduran 125 hikâye yazdı. Hikâye ve makaleleri Yeni Mecmua, Şair, Donanma, Büyük Mecmua, Yeni Dünya, Diken, Türk Kadını gibi dergilerle Vakit, Zaman ve İfham gazetelerinde yayımlandı. Bir yandan öğretmenlik yapmayı sürdürdü. Hastalığı 25 Şubat 1920'de artınca yazar, 4 Martta hastahaneye kaldırıldı. 6 Mart 1920'de hayata gözlerini yumdu. Önce Kadıköy Kuşdili Mahmut Baba Mezarlığına defnedilir. Daha sonra mezarı buradan yol geçeceği veya araba garajı yapılacağı gerekçesiyle 23 Ağustos 1939'da Zincirlikuyu Mezarlığına nakledildi. En yakın arkadaşı Ali Canip Yöntem, onun hayatını ve mizacını anlatan, en kuvvetli hikâyelerini içeren Ömer Seyfettin ve Hayatı adlı bir kitap yazdı ve bu kitap 1935 yılında yayımlandı. Kısa bir süre sonra da bütün hikâyeleri bir kitap serisi halinde basılmıştır ve bu hikâyeler günümüzde de okunmaktadır. Detaylı bilgi ve kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Ömer_Seyf...