Eylül 2023
Yunanistan
Ciltli

2024 99. kitabı
Okunma: 21 Aralık 2024 15:24
Ruhumda iz bırakan üç beş insan var; Homeros, Buda, Bergson, Nietzsche ve Zorba! diyor yazar ve şöyle devam ediyor: Bunlardan birincisi güneşim, ikincisi içinde yüzdüğüm gölüm, üçüncüsü beni çözülmesi zor felsefi sorularımdan kurtaran, dördüncüsü acıyı ve kararsızlığı gurura çevirmeyi öğreten, Zorba ise; hayatı sevmeyi ve ölümden korkmamayı öğretendir. Eğer bugün dünyada bir ruh kılavuzu seçmem gerekseydi Zorba’yı seçerdim diyor ve bu kitabının bir yaşam kılavuzu niteliğinde olduğunu düşünüyor. Kitapta iyi bir eğitim almış, okumayı tutku halinde çok seven, adı hiç geçemeyen ama Zorba’nın “patron” diye hitap ettiği, Yunan asıllı bir yazarın Girit’e gidip linyit kömürü işi yapmaya karar vermesi ve yolda kendi kendini yetiştirmiş, özgürlüğün simgesi, çalışkan işçi Aleksi Zorba ile tanışıp birlikte çalışırlarken kurdukları dostluk anlatılıyor. Romanda yazar “zihni” temsil ederken Zorba ise “bedeni” temsil ediyor. Zihin yani yazar uzun süre önce yabancılaşmış olduğu bedenle yani Zorbayla karşılaştığında ona hayran kalır. Onun anda kalışına, yaşamı coşkuyla yaşayışına hayran olur ve tekrar nasıl beden gibi hayatına devam edeceğini öğrenmek için onun izinden gider. Roman boyunca bedenin sürekli zihne rehberlik ettiğini görürüz. Yazarla Zorba bir madenden kömür çıkarmanın peşine düşmüştür ve kömürün diğer ismi “kara elmas”tır. Zihin, bedendeki yaşam sevincini öylesine derinlere itmiştir ki kara elmasa dönüşmüştür. Yazar, bu yolculuğun alelade bir kömür işi olmadığını, kaybettiği yaşam sevincini tekrar geri kazanma süreci olduğunu fark eder, Zorba da şu sözlerle onaylar yazarı “buraya vaktimiz geçsin, bizi deli sanmasınlar, limon kabuğu yağmuruna tutmasınlar diye, alemin gözlerine kül atalım ve yalnız kalıp kimse bizi görmediği zaman gülmekten katılalım diye geldik” ve bu
2020 42. kitabı
Okunma: 25 Mayıs 2020 20:03
Herkese iyi akşamlar,merhaba! Hiç beğenmediğim ve tat alamadığım bir kitap bitirdim. Yazarın okuduğum ilk ve son kitabı oldu. Dünya umurunda olmayan ve dilediği gibi yaşamış biri olan Zorba’nın hikayesi kaleme alınmış. Sürükleyicilik yok gibi bir şey, eseri ünlü yapan Zorba’nın pür özgürlükçü felsefesi diye düşünüyorum ama bana hitap etmedi açıkcası. Bir kadın olarak ayrıca okurken çok rahatsız oldum,cinsiyetçi bir eser çünkü. Kadınlığı aşağılayan ve sefahat düşkünü ihtiyar bir adamın ağzından dökülmüş aforizmalar silsilesi. Kitaba dahil olmayı çok istedim ama olamadım ve düz yazı okur gibi okudum. Felsefenin bu şekilde sunulması beni kendine çekemedi nedense. Tamamen abartılmış ama yine de kült bir eser olduğunu inkar edemem,beğenenler de olabilir tabi ki. Hoşçakalın,sevgiyle ve kitaplarla kalın.
2022 4. kitabı
Okunma: 18 Ocak 2022 11:21
Akıllandım Zorba sağ olasın. Ben de kitaplarla senin kirazlarla yaptığını yapacağım. O kadar çok kağıt diyeceğim ki, bulantı gelecek kusacak ve kurtulacağım... Senin bağlı bulunduğun ip öbür insanlarınkinden biraz daha uzun. Hepsi bu kadar... Senin patron! Uzun bir ipin var. gidip geliyor kendini özgür sanıyorsun... Hey Aleks.. Hayatımda yaptım yaptım yaptım..yinede az yaptım.. Benim gibi adamların bin yıl yaşaması lazım Bu kitaba inceleme yapacak tek kelime bulamadım.. bulamıyorum... İçinizdeki şeytani mi bulursunuz.. ruh eşinizi bulup ona mi yapışırsınız.. Deliliğinize anlam katacak, sadece ruhunuzun doymasını ve duymasını isteyeceğiniz birisi.. bu içindeki seytan .. ya da bı kaç şeytan.. ya da bı kac maske.. Ne seytansiz ne de maskesiz geçmeyen dünyamızı sorgulatan kitap.. Hey Aleks.... Teşekkürler... Verdiklerine.. vereceklerine... Bir kitap okumadım sadece... Bir de insan tanıdım...
2020 63. kitabı
Okunma: 14 Mayıs 2020 17:37
Aleksi Zorba, hayatta kendine göre bir felsefe oluşturmuş, çok değişik bir karakterde insan. Yusuf Atılgan’ın Aylak Adam’ına benzer karakterde olan Zorba, daha çok hayatın anlamını sorguluyor. Dul kadınlara olan düşkünlüğü ve çalışkanlığı ile öne çıkan Zorba, hayatı kitaplardan öğrenmeye çalışan Patron’una hayat, kadınlar ve insan davranışları hakkında önemli dersler veriyor.
2021 56. kitabı
Okunma: 16 Mayıs 2021 19:16
Zorba... Ne müthiş, ne üstün yaradılışlı bir karakter. Hayatı okuyarak değil, yaşayarak öğrenmiş, ta bağrından kopmuş bir insan. İyisiyle kötüsüyle tüm şeyleri, aşkı, sevinci ve acıyı yaşamış ve bunları yaşamaktan zevk alan birisi. Cesur ve gözü pek. Burada ne söylesem az kalır onun için, gerçekten ikonik bir roman kahramanı. Eseri okumak oldukça zevkliydi, Kazancakis'in kalemi kendini okutuyor, felsefesi de sağlam bir yapıda. Kitap beni çok güldürdü, eğlendirdi ve yeri geldi çok düşündürdü de. Kadınlara yaklaşımı pek hoşuma gitmedi açıkçası, ama karakteri sivrileştirmek adına yapılmış bir şey gibiydi. Ki yeri geldi, o kötü sözler sarf ettiği kadınlardan biri için canından olmak üzere idi. Bu konu hariç, dolu dolu bir roman ve bence herkesin okuması gerekiyor. :))
ZORBA-kazancakis
2020 37. kitabı
Okunma: 18 Nisan 2020 21:55
İnsan doğar ,yaşar sonrada ölür biz buna yaşam diyoruz bu yaşam denilen keşmekeş de mutlu olmak için ne yaparız mutlu olmak için hayatı birbirimize zehir ederiz. Aslında hayatta mutlu olmak için çok şeye gerek yoktur ama çevremiz mutsuz insanlarla doludur çok az insan mutludur emin olun onlardan biri de aleksi zorba gibi insanlardır yani özgür insanlardır kitapta iki ana karakter var biri zorba yaşamış sevmiş nefret etmiş öldürmüş diğeri patron okumuş sırça köşkler de büyümüş sürekli düşünen sorgulayan biri, çok okuyan mı bilir çok gezen mı bilir, bu kitap ta özgür insanı, kendi olabilen, bunu başarabilen özgür ruhu anlatıyor kalıplara sığmayan yani zorbayı anlatıyor "Hiçbir şey ummuyorum; hiçbir şeyden korkmuyorum; özgürüm" diyen bir karakteri anlatıyor.yasadıkca zorbaya benziyoruz , ha türk olmuş ha kürt ha bulgar ha Yunan ne fark eder yalnızca iyi ve kötü var dallandırıp budaklandırmaya bu kadar düsünmeye ne gerek var sonunda hepimiz toprak olacağız ne diyor sonunda " hepimiz solucanlara yem olacağız " enfes bir kitap yaşam ile düşünce arasında bir köprü bu kitap gerçek mi hayal mi yaşamak mı okumak mı harika bir kitap usta işi düşünce adamı çok bilmek yaşama yetiyor mu patron sonunda kaderini değiştirecek neye sahipsin şiddetle tavsiye ederim harika bir eser .10/10
İnsan ve Duygular
·424 syf.·
2020 17. kitabı
Nicos Kazancakis’ in en popüler romanı. Bir yönü ile yazarın ruhunu temsil eden Zorba karakteri ve romanı ağzından yazdırdığı bir nevi aklını giydirdiği karakter olan Basil’ in kader birliğini konu alan eserin sonradan filmi çekilmiş ve Antony Queen’ e Zorba rolü pek yakışmıştır. Bir tarafta eğitimsiz ama hayatı yorumlama ve ona anlam katma yönünde bilgece söylemlere sahip bir çılgın, diğer tarafta son derece eğitimli ancak aldığı eğitimin yaşama dair sorunları çözmede aciz kalışını sürekli ruhunda hisseden bir entelektüelin keyifli bir yolculuğuna tanıklık edeceksiniz.
2021 1. kitabı
Okunma: 17 Ocak 2021 11:55
Kitap benim için oldukça akıcı ve güzeldi. Sayfaların nasıl bu kadar hızlı elimden geçtiğine inanamadım. Zorba'yı okumak hayatıma farklı bir açısı kattım desem yeridir. O bu hayatından çemberinden geçmiş, bundan dolayı da hayata karışmaktan korkmayan bir bireyi temsil ediyor benim gözümde. Dolu dolu yaşayan, adım atmaktan, nefes almaktan ve en önemlisi yaşamaktan korkmayan bir birey. Ayrıca yazarımızla olan dostluğu da kalbimde farklı bir yer edindi. Her ne kadar farklılıklara sahip olsak da ortak bir nokta bulabiliriz insanları sevmek için, bu dostluk da bana bir kez daha bu olguyu hatırlattı.Ayrıca içerisinde hem kendi kültürümüzden hem de komşu kültürümüzden ögeler barındırması da oldukça hoşuma gitti.
2023 32. kitabı
Okunma: 18 Mayıs 2023 23:58
#kitapyorumum Kitabın Adı: Zorba Yazarın Adı: Nikos Kazancakis Yayınevi: Can Yayınları Sayfa Sayısı: 423 Zorba kitabı Nikos Kazancakis'in en çok sevilen ve okunan başyapıt olan kitabıdır. Girit'e gelen bir İngiliz ve hayatına giren kasırganın Aleksi Zorba'nın hikayesini okuyacaksiniz. Zorba'nın bilgeliği ve hayata bakışı bizleri kendine hayran bırakıyor. Bu iki adamın dostluğu birbirine zıt karakterler de olsalar Zorba'nın bilgeliği ve hayat tecrübesi sayesinde genç dostuna öğretici dersler niteliğinde olacaktır. Zorba karekteri hayata sıkı sıkı sarılıp, ümitsizliğe kapıldığı zaman kollarini açarak dans edip hayata meydan okuyacak niteliktedir. Güzellikleri ve açılarıyla bizleri dolu dolu yaşamaya davet eden bu kitabı okumanızı tavsiye ederim.. Kitapla kalın…
2021 3. kitabı
Zorba, Nicos Kazancakis'in okuduğum ilk kitabı oldu. Doğrusu tanıştığıma da pek memnun oldum. Kitap asıl kahraman Zorba'nın hayata karşı duruşunu, hayatı algılayışını anlatıyor. Diğer kahraman ise kitapta adı geçmeyen bir anlatıcı , Zorba'nın deyimi ile "kağıt faresi".Liman kahvesinde tesadüfen tanışan iki insanın dostlukları, yaşadıkları, Zorba'nın arkadaşına hayata dair kattığı bir sürü şey var bu kitapta. Zorba'nın kadınlardan bahsetme şekline kızsam da güldüğüm, sorguladığım, bazen üzüldüğüm, yahu biz yaşıyor muyuz? Dediğim çook güzel bir kitaptı. Ara ara kitaplığımdan alıp aynı keyifle bakacağım bir eser. Lütfen siz de okuyun ve Zorba ile tanışın :)

Nikos KazancakisYazar · 15 kitap
Nikos Kazancakis (Yunanca: Νίκος Καζαντζάκης) (d. 18 Şubat 1883, Kandiye, Osmanlı İmparatorluğu - ö. 26 Ekim 1957, Freiburg, Almanya), Yunan yazar, şair, siyasetçi ve filozof. 20. yüzyılın en önemli Yunan felsefecisi olduğu ve eserleri yabancı dillere en çok çevrilmiş olan Yunan yazarlardan olduğu düşünülmektedir. Fakat şu anki şöhretine, 1964 yılında gösterime girmiş olan Michael Cacoyannis'in yönetmiş olduğu Zorba adlı sinema filmiyle kavuşmuştur. Bu film, aynı ismi taşıyan kendi kitabından uyarlanmıştır. 20. yüzyılın en önemli Yunan felsefecisi olduğu ve eserleri yabancı dillere en çok çevrilmiş olan Yunan yazarlardan olduğu düşünülmektedir. Fakat şu anki şöhretine, 1964 yılında gösterime girmiş olan Michael Cacoyannis'in yönetmiş olduğu Zorba the Greek adlı sinema filmiyle kavuşmuştur. Bu film, aynı ismi taşıyan kendi kitabından uyarlanmıştır. Girit'te, ada hala Osmanlı yönetimindeyken, Kandiye ilinde dünyaya geldi. Bu tarihlerde, Girit adasında Osmanlı İmparatorluğu'ndan bağımsızlık kazanma amacıyla ayaklanmalar yaşanıyordu. Kendisinin evvelki eğitim dönemi hakkında fazla bir bilgi olmamasına rağmen, 1902'de Atina Üniversitesi'nde hukuk okumaya başladığı bilinmektedir. Hukuk öğreniminden mezun olduktan sonra, 1907'de ise felsefe üstüne çalışmak için Paris'e gitti. Burada Henri Bergson'la çalışma imkânı buldu. 1911 yılında Galatea Alexiou ile evlendi. Balkan Savaşları patladıktan sonra ise orduya katıldı. Savaş bittikten sonra ülkesine geri döndü ve felsefe hakkındaki çalışmaları Yunancaya çevirme çalışmalarına başladı. 1914 yılında, sonraki 2 yıl boyunca beraberce Yunan Hristiyan kültürünün ortaya çıkıp geliştiği yerleri gezeceği Angelos Sikelianos ile tanıştı. Bu gezilerinde Sikelianos'un milliyetçiliğinden oldukça etkilenmiş olduğu belirtilmektedir. 1922'den ölümüne kadar birçok ülkeyi dolaşarak, gezi yazıları formatında eserler verdi. Gezdiği şehirler/ülkeler ve bu şehirler/ülkelerde bulunduğu tarihler şöyledir: Paris ve Berlin (1922 - 1924), İtalya ve Rusya (1925), İspanya (1932), ve sonrasında Kıbrıs Adası, Aegina ""(Egina)"", Mısır, Sina Dağı, Çekoslovakya, Nice, Çin ve Japonya. Ayrıca Fransa'nın Nice şehrinde bulunduğu vakitlerde, Antibes yakınlarında bir villa satın almıştır. 1926 yılında ilk eşinden boşandı ve 1945'te, vefatına kadar birlikte olacağı Eleni Samiou ile evlendi. Berlin'de bulunduğu sıralarda, komünizm ile tanıştı ve sağlam bir Lenin hayranı oldu. Hiçbir zaman tamamıyla komunizme bağımlı bir yoldaş olmasa da, Sovyetler Birliği'ni ziyaret ettiği vakitlerde, Sol Muhalefet yanlısı politikacı ve yazar olan Victor Serge'nin yanında kaldı. Sovyetler'de bulunduğu sıralarda, Josef Stalin'in önemli bir politik şahsiyet olarak yükselişine tanıklık etti ve Sovyet tipi komünizmden soğumaya başladı. Bundan sonra, öncesinde sahip olduğu ve milliyetçiliği ağır basan fikirleri değişmeye ve yerini daha evrensel ideolojilere bırakmaya başladı. 1945'te, Yunanistan'da komünist olmayan küçük bir sol partinin başkanı oldu ve Yunan hükümetinde bakan olarak görev aldı. 1 sene sonra ise bu görevinden istifa etti. 1946'da, Yunan Yazarlar Topluluğu tarafından Angelos Sikelianos ile birlikte Nobel Edebiyat Ödülü için kurula tavsiye edildi. 1957 yılında, bu ödülü 1 oy farkı ile Albert Camus'ya kaptırdı. Camus ödülü aldıktan sonra, Kazancakis'in bu ödülü kendisinden yüzlerce kez daha fazla hakettiğini söylemiştir. 1956 yılında Viyana'da Uluslararası Barış Ödülü'nü aldı. 1957'nin sonlarına doğru, lösemi hastalığına yakalanmış olmasına rağmen Çin ve Japonya'ya son bir gezi turuna çıktı. Dönüş yolunda ise iyice hastalanan Kazancakis, Almanya'nın Freiburg kentinde vefat etti. Ortodoks kilisesi mezarlıkta defnedilmesine izin vermediğinden, Kandiye'yi çevreleyen Venedik surlarının kale burçlarından birinin altına gömüldü. Girit'te bulunan havaalanlarından birine ismi verilmiştir.