Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Tereza'nın gözünde, kitaplar gizli bir kardeşlik bağının işaretleriydi. Kendisini çevreleyen kaba saba dünyaya karşı tek bir silahı vardı çünkü; belediye kitaplığından aldığı kitaplar, her şeyden önce de romanlar. Fielding'den Thomas Mann'a kadar sürüyle roman okumuştu. Romanlar, Tereza'ya yetersiz bulduğu yaşamından düşsel bir kaçış imkânı vermiyorlardı sadece; elle tutulup gözle görülen nesneler olarak da anlam taşıyorlardı; sokakta, koltuğunun altında kitapla yürümek müthiş hoşuna gidiyordu. Geçen yüzyılda zarif bir baston, şık beyler için ne anlam ve önem taşıyorsa, Tereza için de kitap aynı şeydi. Onu başkalarından farklı kılıyordu.
AÇIKLIK EN DOGRU YOLDUR Röportaj : Alper Gazigiray [Ahmet Haluk Dursun] Zaman, 14- 15 Şubat 1988 Zaman: Sayın Muhsin Yazıcıoğlu kısa bir tercümeihalizi verir misiniz? Nerede doğdunuz? Kaç yılında doğdunuz, öğrenim hayatınız? Muhsin Yazıcıoğlu: Bismillahirrahmanirrahim. 1954 yılında Sarkışla, Elmalı köyünde doğdum. İlkokulu orada bitirdim.
Reklam
Vatan elbette belirli anlaşmalar çerçevesinde çizilen sınırlar içinde kalan toprak parçasından ibaret değil. Bu sınırlar resmiyet ifade eder, tarih içinde çeşitli sebeplerle değişir. Ama mesela Kızılırmak değişmez (İklimler değişiyor evladım, o da değişir diyenler olacak. Olsun bekleriz biz. Sabırlıyız.) Vatan efsaneler, masallar, destanlardır.
Sayfa 86 - DERGAH
Oktay Rıfat'tan Orhan Veli'ye
"Satırlara kaldın kitaplar içinde Hani saç, kirpik, deri? Öf ne kötü dünyaymış Bir Orhan Veli varmış Gel gel kardeşim Orhan Benim ellerimi al, benim gözlerimi kullan.'' Arkadaştan öte, "kardeş"daha iyi ifade eder Oktay Rıfat ile Orhan Veli'yi. Ortaokul yıllarında başlayan, yeni ve aykırı bir şiir akımı doğuran, birlikte feleğin canına okunan, birlikte cefa çekilen bir kardeşlik. Oktay Rıfat, Orhan Veli'nin ani ve talihsiz ölümüyle yasa boğulur. Ve bir gün, eline kalemi alıp ona hayat boyunca yazdığı satırların belki de en güçlü, en etkileyicileri olan bu mısraları yazar.
- Anladım ki bir yazar ya kimsenin okumayacağı iyi kitaplar yazacak ya da kitleleri memnun eden saçmalıklar. - Kutsal kardeşlik subayı olmak daha kolay. Sadece bir kitap var ve buna karşı çıkanı içeri tıkıyoruz!
Sayfa 142Kitabı okudu
OLİGARŞİK KOLEKTİVİZMİN TEORİ VE PRATİĞİ, Emmanuel Goldstein Birinci Bölüm Cehalet Güçtür. Bilinen tarih boyunca, olasılıkla Neolitik Çağ'ın sona ermesinden bu yana, dünyada üç tür insan olagelmiştir: Yüksek, Orta ve Aşağı. Bunlar kendi içlerinde de pek çok alt bölüme ayrılmışlar, sayısız ad taşımışlar, sayıları ve birbirlerine karşı
Can
Geri14
48 öğeden 41 ile 48 arasındakiler gösteriliyor.