Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Yadsınamaz fizik gerçeklerine dayanarak fiilen Kopernik devrimini yaptık. Ama aradan geçen 500 yıl içinde bu gelişmeye tekabül edecek psikolojik devrimi yapamadık.
Sayfa 234
“Einstein da aynen böyle düşündü. Fakat kulağa ne kadar aca­yip gelse de teori tüm deneysel verilerle uyum içerisindedir. Bilim adamları matematik ile sezgi ne zaman çelişse matematiğin haklı olmasının muhtemel olduğunu bilirler. Kopernik, dünya güneşin etrafında dönüyor dediği zaman bu doğruydu, oysa ki sezgi dün­yanın merkezde olduğunu ve her şeyin onun etrafında döndüğünü söylüyordu. Herkes şüphe etmişti ve Kopernik sadece dünyanın, gü­neşin çevresinde döndüğünü denklemlerle ispatlayan matematikçiler tarafından desteklenmişti. Şimdi onların haklı olduğunu biliyoruz. Aynı şey Einstein’ın izafiyet teorisinde de oldu. Söylediği pek çok şey bizim sezgilerimizle çelişti, zamanın genişlemesi ve diğer garip kavramlar gibi, ama gerçek şu ki, bilim adamları bir şeyi ancak matematik ve gerçek gözlemle ispatlandıktan sonra kabul ederler. Kuantum teorisinde de böyle oldu. Gözlemlenmediği zaman bir elektronun aynı anda iki yerde birden olmasını söylemenin hiçbir mantığı yok gibi görünse de bu, matematik ve daha önce yapılan tüm deneylerle çelişmemektedir.
Sayfa 155Kitabı okudu
Reklam
Kopernik, dünyayla birlikte insanın da evrenin merkezinde olmadığını ispatladı. Darwin 'hepimiz maymundan geliyoruz' diyerek insanı daha da aşağıladı. Freud, bırakın dünyaya hakim olmayı, bilinçaltı dolayısıyla insanın daha bedenine hakim olamadığını söyledi. Büyük İskender, dünyaya sığamadı ama sonunda iki metrelik alana sığdı. Bütün bunlara rağmen hala kendimizi mesele ediyor, bilirkişi ilan edebiliyorsak ben de bize o bilindik sözle seslenirim o vakit: Cahil olmak ne güzel, her şeyi biliyoruz !
Sayfa 68 - Destek YayınlarıKitabı okudu
"Holmes’un bilgisizliği de, bilgisi kadar olağanüstüydü. Çağdaş edebiyattan, felsefeden ve politikadan neredeyse hiçbir şey bilmiyordu. Thomas Carlyle’dan birkaç dize alıntı yapmam üzerine, saf bir şekilde onun kim olduğunu ve neler yaptığını sordu. Kopernik Düzeni ve Güneş Sisteminin nasıl oluştuğundan habersiz olduğunu görünce şaşkınlığım doruk noktasına çıktı. On dokuzuncu yüzyılda herhangi bir medenî insanın, dünyanın güneşin çevresinde döndüğü gerçeğini bilmemesi o kadar garipti ki bunları bilmediğine kendimi zor inandırdım." (...) “İnsan zihninin, boş bir çatı katına benzediğini ve insanın bu çatı katını kendi seçeceği mobilyalarla döşeyeceğini düşünüyorum. Yalnızca bir aptal, önüne gelen her bilgiyi kapar, böylece, ona faydası dokunabilecek bilgiler kalabalıklaşır ya da birçok şey birbirine girer ve o bilgiye ihtiyacı oldu mu güçlükler yaşar. Ama becerikli ve usta bir kimse, zihnine, ya da çatısına, bir şeyler alırken son derece dikkatlidir. İşini yapmasına yardım edecek aletlerden başka hiçbir şeyi yoktur ama bunları da sınıflandırmış ve kusursuz bir düzene sokmuştur. O küçük odanın duvarlarının esnek olduğunu ve her ölçüde genişleyebileceğini düşünmek hata olur. Emin olun ki, zaman geliyor, zihninize kattığınız her bilgiyle, önceden bildiğiniz bir şeyi unutuyorsunuz. Bu yüzden, önemsiz bilgilerin, önemlilerin önünü tıkamaması çok büyük önem taşıyor.”
Martı Yayınları / John-SherlockKitabı okudu
İlahiyat üzerine çalışmak zorunlu kılındı ve Islam aleminde tüm bilimsel hareketler çöktü." Yukarıdaki bilimsel kelimeler yok oldu ve yerlerini İslam dini metinlerin resimlerine bıraktılar. "Incelemenin yerini vahiy aldı. İslami bilim dünyası hâlâ aradaki açığı kapatmaya çalışıyor." Edmond bir süre sessiz kaldı. "Elbette Hıristiyan bilim dünyasında da işler o kadar iyi gitmedi." Tavanda Kopernik, Galileo ve Bruno gibi astronomların resimleri belirdi. "Kilise'nin tarihteki dehalardan bazılarını sistematik biçimde öldürmesi, hapsetmesi, suçlaması, insanlığın ilerlemesini en az yüz yıl erteledi. Neyse ki günümüzde bilimin faydalarını daha iyi anlamamız sayesinde Kilise, saldırılarını dizginlemiş durum da..." Edmond içini çekti. "Acaba oyle mi?" Ortasında haça dolanmuş yılan sembolüyle bir dünya logosu şu yazı eşliğinde belirdi: ...haber klibindeki genç bir misyoner, elindeki çoksatan The God Particle (Tanrı Parçacığı) kitabını sallıyor ve öfkeyle bağırıyordu. "Tanrı'yı kalplerimizin içinde aramalıyız! Atomların içinde değil! Bu abes deneye milyarlarca para harcamak Teksas eyaleti adına bir utançtır. Tanrı'ya hakarettir!"...
Sayfa 114Kitabı okudu
Bugünün varsayımları yarının gerçekleri, bugünün doğruları yarının yanlışları olabilir. Bir bilim insanına, bilimin ifadelerinin doğru olup olmadığını sorduklarında alacakları cevap her zaman, "daha doğrusu bulunana kadar” olacaktır veya “şimdilik bilmiyoruz” denilecektir. Buna rağmen, bilim yaşamımızın bir parçası değil, hatta önemli bir
Reklam
Her kültürün bir yaratılış efsanesi vardır. Ama modern bilim Galileo, Kopernik, Kepler ve Newton'dan başlayarak bu sorulara cevap vermeye başladı. Soru soruyu açtı ve güneş sisteminden başlayarak yavaş yavaş nasıl bir evrende yaşadığımızı anlamaya başladık. Henüz her şeyi bildiğimizi iddia etmekten çok uzağız ama birkaç yüzyıl öncesine kıyasla çok şey biliyoruz.
112 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
19 saatte okudu
Çocuk, Yetişkinin Ebeveyni Midir?
Freud’un psikanaliz yöntemini anlamak için öncelikle onun Oedipus kompleksi, libido, katarsis, deşarj gibi terimleri hangi anlamda kullandığını anlamak gerekir. Oedipus kompleksi bir Antik Yunan miti figürü olan Oedipus’a dayanmaktadır. Mitte Oedipus babasını öldürmüş, annesiyle evlenmiş ve cinsel ilişkiye girmiştir, fakat onların kendisinin
Psikanaliz Üzerine
Psikanaliz ÜzerineSigmund Freud · Cem Yayınevi · 20183,542 okunma
Neden İsa her zaman çarmıha gerilir, Kopernik ve Luther aforoz edilir ve Washington ve Franklin isyancı addedilir?
Sayfa 21 - KAFEKÜLTÜR
Bildiğimizi biliyor olduğumuzu bilmek ve bilmediğimizi bilmiyor olduğumuzu bilmek: işte gerçek bilgi budur. -Kopernik
1.000 öğeden 981 ile 990 arasındakiler gösteriliyor.