Sivil İtaatsizlik

Henry David Thoreau
Sivil itaatsizlik terimini siyasi literatüre ilk kazandıran Henry David Thoreau'dur. İyi bir doğacı ve çevreci olan Thoreau'nun 1849’da yayınlanan Sivil İtaatsizlik kitabının yankıları 20. yüzyıl başında Gandhi’ye, ortalarında ise Martin Luther King’e ve onları izleyen binlerce adalet yanlısına kadar uzanır. Görüşleri ile milyonları etkilemeyi başaran yazarın yaşamına bakıldığında, gençlik yıllarından itibaren topluma karşı çıkışının izlerine rastlanır. Hiçbir zenginlik hırsı olmayan Thoreau, asgari geçim şartlarını sağlamaktan öte bir iş istememiştir. Thoreau Sivil İtaatsizlik kitabına “En iyi hükümet en az hükmedendir,” diyerek başlamış ve en büyük dileğinin, bunun daha çabuk ve daha sistemli işlediğini görmek olduğunu belirtmiştir. Çoğunluk hükümetinin her durumda doğruluk üzerine kurulmadığını düşünen Thoreau, “iyi ve kötü üzerinde çoğunluğun değil yalnızca vicdanların karar verdiği bir hükümet olmaz mı?” diye sorar. Thoreau, vicdanı dolayısıyla insan onurunu ve bunlardan hepsinin öncesinde bireyin özerkliğini esas almaktadır.
56 sayfa
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

50 syf.
·
Puan vermedi
·
16 saatte okudu
"İÇİMİZDE İYİ VAR MI? VARSA OTORİTE KARŞISINA GELİNCE TAMAMEN YOK MU OLUYOR?" "Vergi memuru ya da herhangi bir memur, 'Ben ne yapayım?' diye soracak olursa, cevabım şudur: 'Eğer gerçekten bir şey yapmak istiyorsan istifa et.' " Bu alıntıyı okuduktan sonra aklıma Kriminoloji dersinde öğrendiğimiz bir deney aklıma geldi. Kitabı
Sivil İtaatsizlik
Sivil İtaatsizlikHenry David Thoreau · Kafe Kültür Yayıncılık · 20162,459 okunma
56 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
9 saatte okudu
Öncelikle şunu belirtmeliyim ki bu kitabın herkese okutulması lazım. -ama altta ne demek istediği de yazılmalı ki bazı kişiler istediği yere çekmesin - Bu yıl benden her kitap önerisi isteyene siyaset politika- insan ve toplum - felsefe türlerini seviyorsa önereceğim tek kitap olacak. Daha iyisini okuyana kadar. Hatta bu türleri sevmeyenlere de okutacağım :d Bu kitap çok okunma almadığı için kitap öne çıksın görünsün diyerekten çok alıntı paylaşımı yaptım. Beni takip eden arkadaşlara kitabı okuttum resmen dkdkdk Ama buna rağmen okuyacak olanlar için çoğu altına imza atılası sözleri paylaşmadım. Pdf yoluyla okudum önemli yerleri ss alayım dedim. Kaç tane ss almışım sayamadım. Benim için önemli değerli ve farklı açıdan görmemi sağlayan bir kitaptı. Şimdiden iyi okumalar diliyorum.
Sivil İtaatsizlik
Sivil İtaatsizlikHenry David Thoreau · Kafe Kültür Yayıncılık · 20132,459 okunma
72 syf.
·
Puan vermedi
Gandi, Martin Luther King ve Tolstoy'u etkileyen Thoreau kitabında vergi vermeyi, köleliği ve Meksika savaşını rededen Thoreau kitabında bunları neden yaptığını yazar.
Sivil İtaatsizlik
Sivil İtaatsizlikHenry David Thoreau · İthaki Yayınları · 20192,459 okunma
88 syf.
·
Puan vermedi
·
25 saatte okudu
Sivil İtaatsizlik, siyaset felsefesi alanında referans olarak çok fazla karşılaştığım önemli eserlerden biri. 19. yüzyılın ortalarında yazılmış olmasına rağmen güncelliğini yitirmemiş ve günümüz siyasetinde sivil itaatsizlik ve direniş tartışmalarına ve hareketlerine hala ilham veriyor. Mahatma Gandhi ve Martin Luther King Jr. gibi figürlerin
Sivil İtaatsizlik
Sivil İtaatsizlikHenry David Thoreau · Say Yayınları · 20182,459 okunma
50 syf.
9/10 puan verdi
pasif direniş'in felsefesi
kitabı her ne kadar thoreau yazmış olsa da. sivil itaatsizlik kavramını ortaya çıkaran sokrates'tır. eylemsel olarak da gandi bu kavramın öncülüğünü yapar. sivil itaasizlik dediğimiz kavram bireyci bir harekettir. peki nedir bu bireyci hareket? yasaların yapma dediklerini yapma değil, yap dediklerini yapmamaktır. yap denilenler iktidarın vasfı ve niteliği ne olursa olsun belli bir çıkara hizmet eder. yapma denilenler ise toplum ve birey sağlığını etkileyecek şeyler olduğundan genellikle bu noktada hareket etmez. sivil itaatsizlik bireysel olarak toplumda ve devlet gözüyle vatandaşlık noktasında ''ben de varım! ve senin gibi düşünmüyorum'' diye haykırmaktır aslında. kısacası sivil itaatsizlik, pasif bir direnişin felsefesini oluşturuyor. daha çok, vicdan ve mantık süzgecinden geçirilerek verilen kararlar gideceği yolu belirler. şunu da eklemek gerekir ki insanoğlu genellikle kendi ideolojik fikri doğrultusunda gerçekleştiriyor sivil itaasizliği. ancak sivil itaatsizlik olgusu felsefi bir duruştur. bu yüzden ideolojik duruşlar tanımlayamaz bunu. bu olgu ideolojiler üstüdür.
Sivil İtaatsizlik
Sivil İtaatsizlikHenry David Thoreau · Kafe Kültür Yayıncılık · 20162,459 okunma
72 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Her kim ki kendini tamamen vatandaşlarına adar, o kişilerin gözünde işe yaramaz ve bencil olur ama her kim ki kendini onlara kısmen adar, hayırsever ve velinimet addedilir.
Sivil İtaatsizlik
Sivil İtaatsizlikHenry David Thoreau · İthaki Yayınları · 20192,459 okunma
88 syf.
9/10 puan verdi
·
25 saatte okudu
"En iyi hükümet en az hükmedendir." Thoreau, Sivil İtaatsizliğ'ə bu cümlə ilə başlayır və şəxslərin həyatına müdaxilə etməyən bir hökümət idealı ilə danışır. Dövlət yalnızca məqsədə çatmağın bir vasitəsidir. Dövlət insanlar iradələrini yerinə yetirməsi üçün, onu seçdikləri üçün və hökümət fərdin azadlığını təmin etmək üçün var olmalıdır. Dövlətdə fərdin vicdanı hökm etməli və sivil hökümət özünü çoxluğun iradəsinə uyğun olaraq verilən qərarlara görə tənzimləməlidir. Yazar insanların dövlətə xidmət etmək şəklindəki mühakimə, əxlaq hissi və vicdan əskikliyindən şikayətlənir. Ona görə insan özünü heçə sayaraq, sorğusuz-sualsız dövlətin səlahiyyətinə boyun əyməməlidir. Thoreau, mübahisə etmək və ya başqalarından üstün hiss etmək iddiasının olmadığını bildirir. Ölkənin qanunlarına riayət etmək istəyir, ancaq mövcud qanunlar daha dərin bir baxış bucağından çox da ideal deyil. Hökümət formaları dəyişdikcə, yeniləndincə cəmiyyətin iradəsinin daha çox ifadə edilməsinə doğru bir inkişaf olmasını irəli sürür. Demokratiyanın bu prosesin son mərhələsi olmayacağını iddia edir və sona doğru fikirlərinin vurğusu birmənalı olaraq fərdə sayğı üzərinədir. Dövlət fərdin üstünlüyünü qəbul etməyənə qədər əsla "həqiqətən azad və aydınlanmış bir dövlət" olmayacaqdır deyir.
Sivil İtaatsizlik
Sivil İtaatsizlikHenry David Thoreau · Say Yayınları · 20182,459 okunma
64 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
35 saatte okudu
Henry David Thoreau, Meksika-Amerika savaşı başta olmak üzere, Amerikan sosyal kurumlarını ve izlediği politikaları âdeta bir eleştiri yağmuruna tutarak bu mükemmel eseri meydana getirmiş kesinlikle okumanızı tavsiye ederim.
Sivil İtaatsizlik
Sivil İtaatsizlikHenry David Thoreau · Tutku Yayınevi · 20192,459 okunma
88 syf.
8/10 puan verdi
·
26 saatte okudu
Sivil itaatsizlik kavramı, Eski Yunan'da anlam bulur. Bir diğer ismi de "pasif direniş" tir. Sivil itaatsizlik, sivil yönetim tarafından uygulanan yasaların özüne uyarak yasalara riayet etmeme, karşı koyma anlamına gelmektedir. (Vikipedi) Farklı yöntemleri bulunmaktadır. Ölüm orucu, boykot, imza toplama, kendini ihbar gibi..
Sivil İtaatsizlik
Sivil İtaatsizlikHenry David Thoreau · Say Yayınları · 20182,459 okunma
42 syf.
7/10 puan verdi
·
14 saatte okudu
Henry David Tgoreau'nun okuduğum ilk kitabı. Kızımın secimi olması ayrıca benim için çok önemli . Amerika'nın Meksika'da yürüttüğü savaş için topladığı vergiyi bu savaşı desteklemek anlamına geldiğini söyleyerek karşı gelmesi üzrine aldığı deneme tarzında bir eser. Eser aralarında Gandi, Luter King gibi bir çok kişiye esin kaynağı olmuş. Eserde vergi düzeninden yönetim biçimi ve seçimler hakkında bir çok şeyi neden kabul etmediğini yani itaatsizliğini açıklamış. İnsanların bu eyleme bireysel katılımı ile hükümetlerin aldığı savaş kararı, kökenlik ve vergi sistemini yeniden düzenlenebileceğini ifade ediyor.
Sivil İtaatsizlik
Sivil İtaatsizlikHenry David Thoreau · Karbon Kitaplar · 20202,459 okunma

Yazar Hakkında

Henry David Thoreau
Henry David ThoreauYazar · 21 kitap
Henry David Thoreau (12 Temmuz 1817 - 6 Mayıs 1862), Amerikalı harita mühendisi, yazar, filozof, şair, tarihçi, kölelik karşıtı, vergi direnişçisi, kalkınma eleştirmeni ve natüralist. 1817 yılında Massachusetts eyaletine bağlı Concord'da doğdu. Harvard Üniversitesi'nden 1837 yılında mezun oldu. Hiçbir zaman geleneksel bir öğrenci olmamıştı, okul yıllarında transandantalizme ve Ralph Waldo Emerson'a olan ilgisi başladı. Harvard'dan mezun olunca bir süre babasının dükkânında çalıştı, daha sonra bir okulda öğretmenlik yaptı. Düşüncesel anlamda fazlasıyla etkisinde kaldığı ve ömür boyu dostu olacak Emerson 1841'de onu evine davet etti ve Thoreau 1843'e kadar sık aralıklarla Emerson'da kaldı. Emerson'ın asistanı gibiydi, The Dial isimli transendentalist dergiye şiir ve nesirleri ile katkıda bulundu. 1845 yılında Concord şehrinin dışında bulunan Walden Gölü kıyısında, Emerson'a ait olan bir arazinin üstüne bir kulübe inşa etti. Burada geçirdiği iki yılın meyvesi olarak "Walden" kitabını yazdı. Walden gölünün kıyısında geçirdiği doğayla bütünleşik ama yalnız iki yılın bir diğer meyvesi de, 1849'da yayınlanan, "A Week on the Concord and the Merrimack Rivers" (Concord ve Merrimack Irmakları Üzerinde Bir Hafta) idi. Thoreau'nun sağlığında yayımlayabildiği sadece bu iki kitabı vardır. Diğer eserleri ve günlükleri ölümünden sonra yayınlanmıştır. 1854'te yayınladığı başyapıtı "Walden" Amerika'nın en önemli entelektüel akımlarından biri olan New England Transandantalizmi için bir örnek eserdir. Eserde yer alan çevre konusundaki düşünceler ise modern çevreciliğin ve çevre korumanın en önemli satırlarıdır diyebiliriz. Amerikan düşünce tarihi, transendentalizm ve naturalizmde bıraktığı izler ne kadar önemliyse, "Sivil İtaatsizlik" (Civil Disobedience, 1849) isimli makalesi de siyasi tarihe bıraktığı iz de o kadar önemlidir. Meksika savaşı yüzünden, ki ona göre bu savaş sadece köleliği geliştirmek içindi, ödemeyi reddettiği vergi sonucu hapiste geçirdiği bir gece, onun "Sivil İtaatsizlik" isimli makalesini yazmasına neden olmuştur. Daha sonraları Gandi'nin en büyük ilham kaynağı olacak bu makale Thoreau'nun belki de en ünlü eseridir. Gandi'nin dışında Tolstoy ve Martin Luther King gibi önemli isimler de Thoreau'nun düşüncelerinden ve eserlerinden ilham almışlardır. Thoreau, 1862'de, birkaç küçük gezi ve Harvard'daki öğrencilik dönemi dışında hiç ayrılmadığı Concord şehrinde, geçirdiği tüberküloz yüzünden ölmüştür. Bütün eserleri 20 cilt halinde 1906'da basılmıştır.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.