Tüm dünya artık bir köy
Her birimiz her yeri kaplayan sayısız örümcek ağına yakalanmış vaziyetteyiz. Bu ağlar hareketlerimizi sınırlamakla birlikte en ufak bir kıpırdanışımızı bile çok uzak istikametlere iletiyor.
Küreselleşme, insanların bir yerde kaçabilecekleri ve mutluluğu bulabilecekleri toprakların hâlâ var olduğunu söyleyen son yenik umududur. Yahut bir yerlerde, anlamsızlık hissine, kriterlerin yok oluşuna ve nihayetinde, ahlaki körlükle duyarlılığın yitimine karşı çıkabilmesiyle, sizinkinden farklı bir diyarın hâlâ var olduğunu söyleyen son yenik umuttur.
Sayfa 21
Reklam
20. Yüzyılın sonlarına doğru, yeni bir insan modeli oluşturulmaya başlandı. Bu model, ahlaki küreselleşme süreci sayesinde sessizce tüm dünyaya yayıldı. Duygusal açıdan sığ, derinliklerinden kopmuş; özellikle karşılıksız sevgi, diğerkâmlık, vefa, kadirşinaslık, sezgi, yaratıcılık, estetik ve bütünsel görüş gibi asli insanlık duygularına yabancılaşmış; insan ilişkilerinde yakın gibi görünse de aslında çok mesafeli, yalnız, menfaatçi, istismarcı, rekabetçi, cinsel açıdan ahlaksızca çok eşli, hayasızlığı özgürlük ve cesaret sanan, yaşlanmaktan ve ölümden bucak bucak kaçan, psikosomatik hastalıklardan mustarip, kronik derecede kaygılı, çevresine ve kendi kendisine öfkeli bir insan...
Sayfa 75 - KaknüsKitabı okudu
Milli öze olan ilgi ve diğer her şeyi dışlayan söylemler beni derinden kaygılandırsa da, kendini küreselleşme çağı ilan eden bu çağda, ulus temelli kavramsallaştırma ve anlatıları yıkmak da korkarım ki, bunların manipülasyonu açık (insan hakları, demokrasi, azınlık hakları, kadın hakları, vb. temelli) söylemlerle eklemlendirmek yoluyla emperyalizmin yeni biçimlerine yol açabiliyor.
Sayfa 136 - Metis, 4. BaskıKitabı okudu
Paskalya Adası ve Dünya'mızın benzerliği
Paskalya Adası ile modern dünya arasındaki benzerlikler gözle görülür derecede somuttur. Küreselleşme, uluslararası ticaret, jetler ve internet sayesinde bugün dünya üzerindeki tüm ülkeler, aynen Paskalya'nın bir düzine kabilesi gibi kaynaklarını paylaşıyor ve birbirlerini etkiliyor. Polinezya'daki Paskalya Adası aynen Dünya'nın bütün Evren'de olması gibi Pasifik Okyanusu'nda izole bir konumdadır. Paskalya Adası sakinlerinin zorluk yaşadıklarında kaçabilecekleri ya da yardım isteyebilecekleri hiçbir yer yoktu. Biz modern dünyalıların da sorunlarımızın artması halinde yardım isteyebileceği bir yeri yok. İnsanların Paskalya Adası toplumunun çöküşünü bir metafor, kötü bir senaryo, gelecekte bizi bekleyebilecek son olarak görmesinin sebepleri bunlardır.
Sayfa 161Kitabı okudu
Ama insanların kafalarını acente kafa yaptın mı iş daha zor.1980 den bu yana Ne oldu Türkiye'de? önce kafalar giiti Sonra bir baktık, özelleştirme, küreselleşme derken her şeyimize el koydular. Yabancı bir şirket yerli üretim yapan kuruluşlarımızı satın alıyor, bunu yaparken Türkiye'deki yerli bazı şirketlerle ortakmış görünümünde olup onları aracı olarak kullanıyor.
Sayfa 315Kitabı okudu
Reklam
1.000 öğeden 971 ile 980 arasındakiler gösteriliyor.