Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Malebranche'ın, Spinoza'nın, hatta Leibnitz'in dahi düşüncenin madde üzerindeki gerçek, etkili eylemini ve akabinde belirsiz sonuçların hür iradesi ya da kuvveti anlamındaki özgürlüğü feda ettiklerini görüyoruz. Düşünce ve uzam ilişkilerini daha akli, daha açık bir şekilde tasavvur ettikçe bireyselliği feda etmeye yöneliyorlar. Gerçeklikten hiçbir şey feda etmek istemeyen Descartes, düşünce ve uzamın gerçek etkileşimlerini kabullenmişti; açıklamaya yanaşmadan öylece bir olgu olarak bunu ortaya koymuştu. Bu olgu, türünün tek örneğidir; dolayısıyla tüm açıklamalardan kaçar. Halefleri gerçek eylemin yerine giderek ya zorunlu bir paralellik ya da önceden kurulmuş bir uyum koyarlar. Ancak her iki durumda da Descartes'ın bel bağladığı gerçekten belirsiz sonuçların etkin, sahici özgürlükleri feda edilir.
Sayfa 54 - LeibnitzKitabı okudu
Reklam
Malebranche'a göre okumak, "zihnin tabiî bir duası"dır.
Sayfa 73 - Dergah YayınlarıKitabı okudu
Malebranche'in kusuru belki de varlıkların birlikte varoluşu düşüncesinin her varlığın hususi olarak var olduğu düşüncesini aşıp aşmadığını kendine sormamasıydı. Başka bir deyişle, ruh fikrini alın, akabinde beden fikrini ortaya koyun, ya da tam tersini yapın, burada karşılıklı bir eyleme girişmeleri için bir sebep göremezsiniz; bu iki varlığın varoluşunu aynı anda vazedin, belki de onların karşılıklı eylemi birlikte var olmalarından ibaret olacak; öyle ki, onları birbirlerine etki ediyor gibi düşünmeden beraber düşünmek imkansız olur.
Sayfa 37 - MalebrancheKitabı okudu
Descartes'ın bahsettiği ruh ve beden birliği açık ve seçik bir düşünce değil. Hatta bu birliğin tecrübede bize gösterildiğini dahi söyleyemeyiz. Çünkü tecrübe bize katiyen ruhun ve bedenin hallerinden başka bir şey göstermez. Eğer ruh ve beden arasında gerçek bir etkileşim yoksa, ama eğer öbür yandan ruhun ve bedenin halleri birbirlerine kesinkes denk düşüyorlarsa, bu denkliği nasıl açıklamalı? Tüm gerçek etkinliğin bir nedensellik belirttiğine ve tüm nedenselliğin Tanrıda bulunduğuna dikkat çekmek yeterli olacaktır. Eğer Tanrının yaratma etkinliği itibarıyla ruhun ve bedenin varlıklarının farkına varıyorsak, eğer Descartes ile birlikte varlıkların istikrarını bu sefer aynı ancak sürekli, yenilenmiş yaratıcı eylem sayesinde açıklıyorsak, aynı türden bir eylem ile uzamda yaratılan hareketlerin ve ruhta yaratılan duyguların farkına varmalıyız. Başka bir deyişle Malebranche için nedensellik yaratım anlamına gelir. Bundan ötürü bütün nedensellik Tanrıda bulunur. "Hiçbir şey düz bir zemindeki bir küreden daha hareketli değil; ancak hayal edilebilecek kuvvetlerin hiçbiri, eğer Tanrı müdahale etmezse, küreyi sarsamaz.
Sayfa 36 - MalebrancheKitabı okudu
Malebranche,sandığıma göre,duyumlarımıza bir takım hükümlerin karıştığını ilk söylemiş olan kimsedir.
Sayfa 264 - M.E.B. Baskı yılı 1989Kitabı okudu
Reklam
Malebranche, kadınların erkeklerden zihinsel olarak daha aşağı olduklarını çünkü onların "beyin dokularının erkeğinkinde bulunan sağlamlık ve yoğunluktan tümüyle yoksun, yumuşak ve nazik bir yapıda" olduğunu öne sürüyordu. Bu yüzden kadınların zihinleri "sorunların özüne inme gücünden yoksundu." Bu öylesine yaygın bir inanıştı ki zamanın ünlü kadın hakları savunucusu Newcastle Düşesi Margaret Cavendish bile kendisinin "beynin doğası en soğuk ve yumuşak öğelerden oluşmuş kadın cinsiyetine mensup olması" yüzünden erkekler kadar iyi ve akıllıca yazılar yazmasının beklenemeyeceğini söylüyordu!
Sayfa 163Kitabı okudu
Malebranche şöyle der:"Bir insanın beyni sözde bilgilerle dolup kibirle şiştiğinde dikkat için harcanan emeği küçümser...Hakikate aç değilse ruhun ekmeği olan alın terini kazanmak için hiçbir zaman çabalamaz."
Sayfa 122Kitabı okudu
Marie Curie gibi aralarında yer almak istedim.
Tüm hakiki filozofların bekar olduğunu -Descartes, Leibniz, Malebranche, Spinoza ve Kant­- düşünüyordu.
Sayfa 225 - Schopenhauer - PdfKitabı okudu
Özgürlük, iyice yüksek, bilgimizin öyle kolay kolay giremeyeceği bir mıntıkada, transzendental (aşkın) bir dünyadadır, "la liberte est un miystere"* diyen Malebranche gibi düşünür o da.
* "Özgürlük bir bilinemezliktir.”
Reklam
Malebranche'ın aranedenciliği
Evrende ise her şeyin asıl nedeni Allah'tır. Ama Allah, isteklerini yaptırmak için görünür nedenler (aranedenler) kullanır.
Sayfa 36 - Alıntı değildir. Yazarın konu ile ilgili açıklamasıdır.Kitabı okudu
213 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.