Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
124 syf.
·
Puan vermedi
·
16 saatte okudu
Bir saat içinde okuyup bitirdiğim bir kitap oldu Mimoslar. Bu arada mimos tek kişi yada en fazla birkaç kişinin oynadığı, kısa, minik yunan sahne oyunları oluyor. Bunlar daha çok oynamalık değil okumalıktı ama oldukça güzeldi. İlk 7 mimos Mısır’da bulunan papirüsler aracılığıyla günümüze geldiği için tam metindi ve gayet keyifle okundu ama 8. mimos itibarıyla toplama olduğu için eksik satırları çoktu ve anlamakta zorlandım. Ama genele bakarsak sevdiğim bir okuma oldu.
Mimoslar
MimoslarHerodas · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2016174 okunma
Herodas, halk mimos'u geleneği ile çok eski bir tür olan iambos'u birleştirerek mimiambos'u yaratan şair olarak bilinir. Bu bakımdan onun mimoslari mimiambos olarak anılır. lambos, adını özgün ölçüsünden alan bir IO VII-VI. yüzyıl Ionia şiir türüydü. lamboslarda daha çok birden patlayan nefretler, öfkeler ya da aşklar anlatılırdı. Arkhilokhos ve Hipponaks gibi güçlü şairler bu şiiri geliştirdiler; hatta Ephesoslu Hipponaks kholiambos olarak bilinen aksak iambosu buldu. Herodas bir yandan Hellenistik şiire el değmemiş konular sokarken, Öte yandan kholiambosu canlandırarak yepyeni bir tür yarattı. Sekizinci mimos'tan, şairin yaşadığı dönemde eleştirilere uğradığını anlıyoruz.
Sayfa 9 - Kabalcı Yayınevi, Birinci Basım
Reklam
133 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Antik Anadolu Coğrafyasında Zorluklara Direnen Bir Aşk: Bir Efes Masalı
"Herkesin kendince yaşadığı ve üstesinden geldiği, birbirinden farklı birçok hikâyesi vardır." 1. Giriş Bu incelemede Antik Yunan döneminde kaleme alınmış olan Bir Efes Masalı adlı kitabın incelemesine ek olarak, dönemin edebiyat geleneğine, yazarın hayatına, esin kaynaklarına ve işlediği temalara dair bilgilere de yer verilmiştir.
Bir Efes Masalı Habrokomes ve Anthia
Bir Efes Masalı Habrokomes ve AnthiaEfesli Ksenophon · Pinhan Yayıncılık · 202214 okunma
61 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
Antik Yunan "Yeni Komedya"sının Nadide Bir Örneği: Huysuz Adam
"Anlaşılan bizi bir tek uğradığımız felaketler yola getirmeyi biliyor.” - Menandros 1. Menandros Kimdir? Antik Yunan komedyasının önde gelen isimlerinden
Menandros
Menandros
, M.Ö. 342’de Atina’da doğdu. Eski Yunan Komedyası olarak tabir edilen dönemin son temsilcisi ve aynı zamanda Yeni Komedya’nın kurucuları arasında yer aldı. Bir rivayete göre
Huysuz Adam / Eski Yunan Komedyaları 1
Huysuz Adam / Eski Yunan Komedyaları 1Menandros · Mitos Boyut Yayınları · 200148 okunma
54 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
9 saatte okudu
Şair Herodas Ekseninde Antik Yunan Şiirine Bir Yolculuk: Mimoslar
Bir de bakmışsın [yaşlının teki olmuşsun], gençliğin kül olup gitmiş. [Şöyle bir bak] çevrene, kafanı dinle bir iki gün, şöyle neşelen. (sayfa 4) 1. Yunan Şiir Geleneğine Dair: Edebiyat Antik Yunan’da başlamadı. Kimi Babil, Sümer, Mısır, Hint ve Çin metinleri zaten dünya üzerinde yazıya geçirilmişti. Fakat Yunanistan’da birçok tür hem ilk olarak
Mimoslar
MimoslarHerodas · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2016174 okunma
120 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Antik Yunan’da çalgılı çengili bir sofra hangi geleneklere göre nasıl düzenlenir, hangi kısımlardan oluşur, akşamın moderatör seçimi ile birlikte misafirlerin hangi sırada ne kadar içip, ne konuşacağının karar verilmesine ilişkin, mimos tarzı gündelik yaşamdan bir kesit sunan, sunarken de aralara Sevgi tanrısı üzerine dialektik felsefi tartışmalar serpiştiren bir Platon eseri, Şölen. Yine Dostluk da benzer dialog yöntemi ile o dönemin kültürüne yerleşmiş göreneklerce yadırganmayan bir zeminde benzer bir tartışma sunuyor. O dönem eserlerini ve tabi ki grek felsefisine yönelik kaynakları sevenler, Şölen’in sonunda sahne alan Alkibiades’in Sokrates övgüsünü kaçırmamalı.
Şölen - Dostluk
Şölen - DostlukPlaton (Eflatun) · İş Bankası Kültür Yayınları · 20154,015 okunma
Reklam
124 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Mimos:Yunan kültüründe günlük hayatın diyaloğu şeklinde ve Syrakusai halkının kullanıldığı dille düzgünsüz olarak çizilmiş levhalardır, bunlara bir nevi gülünç halk oyunları da denebilir ve grup gösterileri şeklinde icra edilir. Epikharmos tarafından yaratılmıştır
Mimoslar
MimoslarHerodas · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2016174 okunma
136 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
·
17 saatte okudu
Böylece bir fırtına sona erdi. Hayatın, duygu ve düşüncelerin ölçülü ve kafiyeli yazılmasıyla manzum anlatım taşıyan tiyatrosal kitaplardan. Mimos diyebilirmiyiz. Evet diyebiliriz. Herados'un mimoslar kitabına benzettim, aynı günlük hayatın konuşmaları, eğlenceleri, cinsel tavırları anlatılmış.
Fırtına
FırtınaWilliam Shakespeare · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20196,1bin okunma
124 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
2 saatte okudu
Mimos nedir? yunan kültüründe günlük hayattan alınan, halkın kullandığı dilden, düzgünsüz, biçimsiz, ele alınan halk oyunlarıdır. İçerik olarak her olay ve olguyu, konuşmayı, hayatı, yaşam biçimini ele alır. Gülünç olayların dramatik olarak ele alınıp tiyatro tarzında yazılmış nüktelik taşıyan naif bir eser. Kitapta kısa, bir oturuşta okunacak, sade ve özlü bir anlatım hakimdir. Okumayanlara tavsiye edilir. İyi okumalar:)
Mimoslar
MimoslarHerodas · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2016174 okunma
Pantomim, doğanın alegorik tanrısı, Arcadia'nın çobanı, dağların ve kırların efendisi Pan ile "yansılayan" anlamına gelen mimos sözcüklerinin bir araya gelmesiyle "doğayı yansılayan" bir sanattır.
Sayfa 9 - Kendi yayını
Reklam
124 syf.
5/10 puan verdi
Selam . M.Ö. üçüncü yüzyılın ilk yarısının İskenderiye şiiri olan, Dor'lu Herodas'ın kitabı, Mimoslar bir dönemin günlük yaşamını en güzel yansıtan, önemli bir eserdir. Mimos: Yunan kültüründe günlük hayatın diyaloğu şeklinde ve Syrakusai halkının kullandığı dille düzgünsüz olarak çizilmiş levhalarıdır, bunlara bir nevi gülünç halk oyunları da dene bilir. Ve grup gösterileri şeklinde icra edilir. Epikharmos tarafından yaratılmıştır. Yunanistan'ın Helenistik döneminde sıradan insanların, eğlenceleri, tutkuları, günlük yaşamını konu alır. Kısa, kolay okunan, bir yandan değişmeyen insan özellikleri ve köleliğin gündelik vahşetinin tasviri, edebi ve öğrenilmiş parçalardır, ancak aynı zamanda 'gerçek yaşamı', yalın ve nesnel tasvirlerle, halkın diliyle, deyim ve atasözleriyle süslenmiş olan şiirlerinde, o dönemin toplumunu, kusurlarıyla, olduğu gibi yansıtmış. Yarı, tiyatral, meddah vari, nasıl desem, dram tarzı mimoslar, dönemin komedi unsuru olarak kaleme alınmış. Eski Yunan halk kültürünü tanımada önde gelen şairlerdendir Herodas. Antik Dönem meraklılarına gayet doyurucu eğlendirici bir eser, alın okuyun demem, tabi, bu tarz meraklıları harici. . . . Sevgiyle kalın, evde kalın, hoşçakalın #leylidevranca .
Mimoslar
MimoslarHerodas · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2016174 okunma
124 syf.
·
Puan vermedi
·
3 saatte okudu
M.Ö. 3. yüzyılda doğduğu belirtilen Yunan şairi Herodas’ın kaleme aldığı mimoslar, günümüz insanlarına 19. yy. sonlarında ulaşmıştır. Andre Bonnard’ın da takip ettiği bu mimoslar kendi tabiri ile tamamen bir gerçekçilik üzerine kurulmuştur. Çağdaşlarının aksine, kahraman edebiyatı dedikleri tutumdan ayrı bir konumda yer edinmiştir. 13 adetten
Mimoslar
MimoslarHerodas · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2016174 okunma
124 syf.
6/10 puan verdi
·
1 saatte okudu
En az bir kere bile olsa okunmalı
Puanım 3/5 (%65/100) Herodas, bazen Herondas, mimos türünde eserler yazmış Kos'lu Yunan şair. MÖ 3. yüzyılda yaşandığı düşünülüyor. Mimos, mimiambos da deniyor, özünde bir drama türü. Günlük hayattaki gülünç olayların kısa bir şekilde birkaç karakterler anlatıldığı çok fazla bilinmeyen bir tür. Kitabın ilgimi çekmesinin sebebi de buydu. Daha önce mimos okumamıştım fakat Herodas'tan sonra araştırma yaptım. Kitabı genel olarak beğendim fakat üzerine çok konuşulacak şey yok. Kerhaneci Battaros ve Bir Düş adlı mimoslar özellikle hoşuma gitti. Fazla uzun olmayan çerezlik güzel bir kitap. Antik Yunan ve Roma edebiyatına, kültürüne ilgi duyanların bakması gerektiğini düşünüyorum.
Mimoslar
MimoslarHerodas · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2016174 okunma