Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
O ne renkler, o ne ten, o ne saç. İnsan değil, pastel.
110 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Çok fazla şiir kitabı okumadığım için başta belirtmem gereken husus, kitap hakkında her ne yazarsam yazıyım düşüncelerimin sizi olumlu ya da olumsuz etkilemesini istemiyorum... Zaten bunu kendimde yeterli görmüyorum. İncelemeye başlamadan önce yazarı hakkında da birkaç birşey eklemek isterim.. 2017 yılından beri bu uygulamayı
Her Şey Boş İse
Her Şey Boş İseSamet Temiz · Dionysos Yayınları · 0155 okunma
Reklam
Nazım Hikmet'ten
Yine Yağmur Üstüne Serçe kuşları gibi yağmur çinko dama serptiğim ekmek kırıntılarını telâşlı telâşlı, tıkır tıkır. serçe kuşları gibi yağmur.
432 syf.
9/10 puan verdi
Gerçek adı Hatice Saadet Derviş.Ailesinin sonrasında erkek olsun diye Suat adını koymak istemesine rağmen imamın erkek ismi katiyen koydurmam dediği ama ısrarla hayatı boyunca kullandığı ,1918 de ilk şiiri Hezeyan'ı Alemdar da izinsiz bir şekilde gazetede yayınlatan Nazım Hikmet'in “Ağlasa da gizliyor gözlerinin yaşını;  Bir kere eğemedim bu kadının başını”  mısralarını yazdıracak kadar güçlü bir kadın ilk romanını 7 yaşında Çamlıca Perileri adı altında yazan,ilk Gotik eser olarak bilinen Kara Kitap adlı eseri 1921 yazar ,ağzı gümüş kaşıkla doğup babasının ağzındaki kanseri sebebiyle tedavi için yurt dışında servetlerini yitirip,en büyük dayanağı ablası Hamiyet olan,4 defa evlenen ilk eşinin altın madalyalı Seyfi Cenap Berksoy adında güreşçi son eşinin ATATÜRK'ün teyzesinin oğlu olan Reşat Fuat Baraner'le evlenen hayatı mücadele içinde geçen Suat Derviş 1973 yılında en yakın arkadaşı olarak yıllarca yanında olan ablası Hamiyet'ten 2 yıl sonra vefat eder.....
İpek Sabahlık
İpek SabahlıkOsman Balcıgil · Destek Yayınları · 20172,296 okunma
Nâzım Hikmet'ten Orhan Kemal'e:
Raşitçiğim, çoğu gitti, azı kaldı. Sık dişini biraz daha. Güneşli günler yakındır. Hepinizi hasretle kucaklar, mektubunu beklerim, canım kardeşim. Nâzım 1946
Sayfa 118 - Everest YayınlarıKitabı okudu
Sağ cenahda ise durum çok daha kötüdür; Nazım Hikmet'ten Orhan Kemal'e, Yaşar Kemal'den Hasan İzzettin Dinamo'ya kadar hepsi "komünist" oldukları için "necis"tir. Bu anlayış, on yıllarca sağ görüşlü insanları ve muhafazakarları edebi­yat-roman diye üçüncü sınıf yazarlara, sabun köpüğü romanlara mah­kum etmiştir.
Reklam
Nazım Hikmet'ten
Şu an yanımda olmanı ne çok isterdim. Ama değilsin. Sen oradasın; Ve orası ne kadar şanslı olduğunu bilmiyor...
Izmir Atatürk Lisesi'nde okurken, aşık olduğu kıza yazdığı mektupta Nazım Hikmet'ten söz etme­si yüzünden -kendi ifadesiyle- "40 karanlığında" hapisle erken tanışmasıysa ona göre hayatının dö­ nüm noktalarından birincisidir. Bu "suç" nedeniyle okuldan atılan Ilhan, devamlı okul değiştirdiği ve gözaltılar yaşadığı bir ergenlik geçirir.
Nazım Hikmet'ten,Suat Derviş'e... "Büsbütün unuttum seni eminim Maziye karıştı şimdi yeminim Kalbimde senin için yok bile kinim Bence sen de şimdi herkes gibisin..."
Nazım Hikmet'ten: Yarıda Kalan Bir Bahar Yazısı ve ben neden bahar geldi de hâlâ muşambası kopuk kara bir koltuk gibi oturmaktayım?
Reklam
Mehmet Ali Aybar (1908-1995) Otuz yıl boyunca askıda kalan Kanun-ı Esasi'nin ye­niden yürürlüğe girdiği İkinci Meşrutiyet'in ilanın­ dan 2,5-3 ay sonra, 5 Ekim 1908'de doğdu Mehmet Ali Aybar. Kendi -meşhur- deyişiyle "bey takımı"nın göbeğinde: Hüseyin Hüsnü Paşa'dan ünlü matema­tikçi Gelenbevi İsmail Efendi'ye, Nazım Hikmet'ten Ali Fuat Cebesoy'a, Oktay Rıfat'tan Rasih Nuri ile­ri'ye kadar uzanan köklü bir ailenin üyesiydi.
1938 yılının Mart ayı başlarında Köşk'ten İpek Film'e gönderilen bir telgrafta biri komedi diğeri belgesel-tanıtım türlerinde iki film isteniyordu. Bunlardan biri başrollerini Marx Kardeşler'in paylaştıkları Üç Ahbap Çavuşlar (The Cocoanuts) diğeri de Nâzım Hikmet Ran'ın İstanbul Senfonisi filmiydi.
Çankaya Köşkü’nde SinemaKitabı okudu
772 syf.
·
Puan vermedi
Nâzım'ın, 1933'ten 1950'ye kadar, on yedi yıl boyunca, çeşitli cezaevlerinden kendisine yazdığı mektupları, Piraye bir tahta bavulda saklardı. Ceviz ağacından yapılmış, 41 x 26 x 14 cm boyutlarında küçük bir tahta bavul. Küçük olduğu için, belki "çanta" demek daha doğru. Bu ceviz çantayı ona Nâzım sanırım Çankırı Cezaevi'ndeyken yapmıştı.
Piraye'ye Mektuplar
Piraye'ye MektuplarNazım Hikmet Ran · Yapı Kredi Yayınları · 20174,911 okunma
Nazım Hikmet'ten,Suat Derviş'e... "Büsbütün unuttum seni eminim Maziye karıştı şimdi yeminim Kalbimde senin için yok bile kinim Bence sen de şimdi herkes gibisin..."
Sansaryan han işkencecileri!
1930'lu yıllardan '90'lı yıllara kadar Emniyet Müdürlüğü olarak kullanılan bu bina, bütün siyasi tevkifatlarda başlıca işkencehane olmuş. Kimler geçmemiş ki hücrelerinden? Nazım Hikmet'ten Ruhi Su'ya, Şefik Hüsnü'den Mihri Belli'ye, Vedat Türkali'den Aziz Nesin'e, Ahmed Arif'ten Atilla İlhan'a kadar binlerce sosyalist Sansaryan hanı'nın işkencehanelerinde zulüm görmüşler, eziyet çekmişler. Dili olsa da söylese oradaki duvarlar ...
873 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.