Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Antik dönemin insanlarına göre hubris sendromundan, yani kibrin hükmü altına giren ve kendini Tanrı'yla bir görenlerden daha tehlikeli hiçbir şey yoktur... Hubris sendromuna yakalanmış olan her şeyi yapabileceğini düşünür. Özgüven patlaması, kişinin ettrafınıı yanlış yorumlamasına ve değerlendirmesine neden olur. Bu kişi eninde sonunda Nemesis'le, yani intikam tanrıçasıyla karşılaşır.
İnsan’ın en büyük günahı hubris, yani aşırı kendini beğenmişliktir, ki çoğunlukla nemesis ile, yani tanrıların gazabı ile cezalandırılır.
Sayfa 131Kitabı okudu
Reklam
56 syf.
·
Puan vermedi
·
13 günde okudu
Aristotales'in tragedyalar üzerinde yaptığı çalışmalar sonucunda gerçek bir tragedya özelliklerini taşıdığını söylediği eserdir Kral Oidipus. Temelinde kaderine karşı çıkmak, onu değiştirmeye çalışmak vardır. Oidipus, hakkındaki kehanetten kaçtığını sanır ama sonunda yine ona teslim olur, kaderini yaşar. İnsanın kaderinden kaçması mümkün değildir, alnına yazılanı yaşaması kaçınılmazdır ama buna rağmen insanlar ve pek tabii Kral Oidipus, kaderiyle savaşmaktan geri durmaz. Onu buna iten de kibri yani "hubris"idir, en nihayetinde de o kibrinin kurbanı olur, adalet (Nemesis) olması gerektiği gibi tecelli eder, izleyenler ve biz okuyucular da "katharsis"i yaşar. Sophokles, Tanrılara en az bu eserinde yer vermiş ancak eserini yine Tanrı'nın dediğive yazdığı şekli ile sonlandırmıştır. Olay ve karakter merkezli bu tragedya, günümüzde hâlâ üzerinde çalışmalar yapılan "Oidipus Komleksi" olarak da bilinen teoriye de temel olan; sosyoloji, psikoloji, edebiyat gibi birçok alana kaynaklık eden, hiç eskimeyen ve eskimeyecek olan bir eser... Dramaturji alanı gereği okumak ve incelemekten büyük bir keyif aldım.
Kral Oidipus
Kral OidipusSophokles · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20198,7bin okunma
Fakat tekniğin tabiat üzerindeki tahripkârlığı ürettiği araç gereçler ile bunların üretilme sürecinde kullanılan şeylerin ve kullanılma tarzının tabiatın işleyişini sekteye uğratması veya sakatlaması ile değil insana temin ettiği güç sebebiyle insanda uyandırdığı nahvet (hubris) hissi ve unutturduğu nemesis tasavvuru dolayısıyladır. O artık makine veya onun aksamı olarak gördüğü her şeyi mekanizma sayesinde işine nasıl gelirse öyle düzenleyip istimal ve istismar edebileceğini vehmeden bir mevkidedir.
Hubris ve Nemesis: Bölünmüş Cumhuriyet, MÖ 449 - 367 Civarı
MÖ 6. yüzyılda Roma Etrüsk krallar tarafından yönetilen küçük bir şehirken, mensupları günümüzde arkeologlar tarafından "Hallstatt kültürü" olarak adlandırılan kendine özgü bir savaşçı aristokrasi, Orta Avrupa'da Alpler'in kuzeyinde bir grup toprağı elinde tutuyordu. Hallstatt lordları Keltçe konuşuyor, tepeler üzerine kurulmuş istihkamlarda yaşıyor ve cenaze arabaları, bronz kazanlar ve içki içilen boynuzlarla birlikte gömülüyorlardı.
Sayfa 71
Yunan mitolojisinde Nemesis cezalandıran tanrıçadır; tanrıların aşırı kibir ya da hubris'e yol açan insan budalalığını cezalandırmalarını sağlar. İngilizlerin "gurur hezimetten önce gelir" sözü pek çok kez doğrulanmıştır.
Reklam
157 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
Bilhassa soğuk savaşın bitimi sonrası kendisini dünyanın jandarması gören kibirli, Hobbes'çu Leviathan ABD'nin, dünyada terörü yoketmek ve demokrasi getirmek masalı adına ortaya koyduğu barbarlığının doğurduğu karşı-barbarlığın kendisine karşı öfkesini 11 Eylül ve benzeri eylemlerle kustuğunu, bunun dünyaya barış ve demokrasi getirmenin tam aksi sonuçlar doğuracağını haklı olarak iddia ediyor Gilbert Achcar. Ve şöyle bitiriyor kitabını, Truva Şavaşındaki Akhilleus (Aşil) mitine atıf yaparak: "Rus düşmanı Hektor'u yenen ABD'li Akhilleus, düşmanını küçük düşürmekten vazgeçmedi. Çok daha az önem taşıyan bir diğer düşman (Paris) ise onu en zayıf noktasından, ağır bir şekilde vurdu. Kendi ölçüsüz kibriyle gözü kamaşan Akhilleus kendisine karşı gelen herkese karşı saldırıya geçti, topuğunu ise askeri botlar giyerek koruyabileceğini düşündü. İçindeki 'hubris', kaçınılmaz olarak, tanrıların intikam tanrıçası Nemesis'in öfkesini tetikliyor ve tetiklemeye devam edecek"...
Barbarlıklar Çatışması
Barbarlıklar ÇatışmasıGilbert Achcar · Everest · 20029 okunma
İntikam, Öç ve Talih tanrıçası olan Nemesis Antik Yunan inancında Nemesis (/ˈnɛməsɪs/; Greek: Νέμεσις), hubris (tanrıların huzurunda kibirlilik) durumunda olan kişilere karşı uygulanan ilahi cezanın ruhudur. Nemesis’in tapınağı Marathon’nun kuzeyinde bulunan Rhamnous şehrinde olduğu için Rhamnousia/Rhamnusia ("Rhamnous’un tanrıçası")
Nemesis & Hubris
Patience! You try to keep it. But it comes and goes !