Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
"... Namazda ve ibadet olarak Kur'an-ı Kerim, aslî lafızları ile okunur. Yüce Rabbımızın bize olan öğüt, buyruk ve yasaklarını öğrenmek, onun irşadından yararlanmak için ise, terceme, meâl ve tefsirleri okunur. Bu maksatla Kur'an-ı Kerim'in tercüme, meâl ve açıklamalarını okumak da çok sevaptır ve genel anlamı ile ibadettir."
Sayfa 21 - Mustafa Varlı, 4. Baskı, Ankara 1999Kitabı okudu
Okumak
Okumak bir ibadettir. Her ne kadar namazın ön şartları olduğu gibi okumanın bir ön şartı -abdest almak, kıbleye dönmek- olmasa da okumak bir ibadettir. Okumak, namazın da orucun da esas yapısını oluşturan bir ibadettir. Okuyamayanların okuyabilenlere mahkûm olması, aksi takdirde kulluk edasında kısır kalmaları, okumanın ne denli önemli bir ibadet olduğunu gösterir. Çünkü ancak bilenlerin Allah'a yaklaşabildiği bir âlemde insan, ya okuyup bilerek Allah'a yakın olacak ya da okuyup bilenlerin izinden giderek O'na yaklaşmaya çalışacaktır.
Reklam
*Soru* : Camiide sesli Kur'an okunuyor ve bazı dinleyenler de var. Bu durumda namaz kılmamız caiz midir? *Cevap* : Kur'an-ı Kerim’i okumak ibadettir. O anlaşılsın diye inmiştir. Hem lafzı, hem de manası Allah (cc )’ın Kelamıdır, mu’cizedir. Hatim etmek ve okumak sünnettir. Dinlemek ise farz-ı kifayedir. Kur'an okunurken dinleyen varsa orada namaz kılmak caizdir. Kur'an’ı okuyan için her harfine on sevap yazılır. Ayrıca, genelde farzlar sünnetlerden daha sevaptır. Üç yerde ise tersinedir. Yani sünnet farzdan daha sevaplıdır. 1. Kur’an'ı okuyan dinleyenden daha çok sevap alır. 2. Selam vermek sünnet almak farzdır ama selam vermek daha sevaptır. 3. Borçlunun borcunu vermesi farzdır ama borç verenin borcu geri almayıp, bağış yapması sünnettir. Bu üç durumda sevabın çoğunu Sünneti işleyen alır. Selam ve Hürmetlerimle Dr. Hasan ÇINAR Ankara Müftüsü
KADİR GECESİNE DAİR Bu gece Ramazan'ın 27. gecesi. Çoğumuz Kadir gecesi deyince doğrudan 27. geceyi düşünüyoruz. Bu yazıda kadir gecesine ilişkin bazı bilgiler vermeye çalışacağım. 1. ADI NEREDEN GELİYOR? Bu geceye niçin “kadir” adının verildiği konusunda üç farklı görüş vardır: a) “Kadr”, takdir etmek demektir. Allah, ezelde takdir
Kur'an'ı okumak gibi dinlemek de bir ibadettir. İyi okuyan bir hafızı dinlememiz ayrı bir ecir olur.
Reklam
Kur'ân-ı Kerîm'i Mushaf'tan okumak, ezberden okumaktan daha faziletlidir. Çünkü Mushaf'a bakmak bile arzû edilen bir ibadettir. Kur'ân-ı Kerîm'i yüzünden okuyan kimse, hem okuma sevabı hem de Mushafa bakma sevabı kazanmış olur. Şâfiî âlimlerinden Kādi Hüseyin (v. 462/1069), İmâm Gazzâlî ve ilk devir âlimlerinden bazıları böyle demiştir. İmâm Gazzāli İhyâu ulûmi'd-dîn adlı eserinde şöyle demiştir: "Sahâbeden birçoğu, Allah onlardan râzı olsun- Kur'ân-ı Kerim'i yüzünden okurdu. Kur'ân-ı Kerîm'e bakmadan bir gün geçirmeyi doğru bulmazlardı. "
Sayfa 168Kitabı okudu
Kur'an-ı Kerim'i okumak ibadettir. Eğer bu ibadeti eda ederken daralıyor, yoruluyorsak, kendimize "Bu hal nicedir?" diye sormalıyız. Bir tarafta Kur'an okurken uykuları kaçanlar, sa bahlara kadar gözlerine uyku girmeyenler; diğer taraf ta ise Kur'an-ı Kerim'i eline alınca esnemeye başlayan modern çağın insanları . . .
Kur’an-ı Kerim’i okumak ibadettir. Eğer bu ibadeti edâ ederken daralıyor, yoruluyorsak, kendimize “ Bu hal nicedir?” diye sormalıyız.
Öyleyse Müslüman, Kur'ân'la sohbet etmekten ve Kur'ân okumaktan müstağni olamaz. Kur'ân okumak, bizâtihi ibâdettir. Kur'ân, okununca ibâdet edilen kitaptır. Allah, Kur'ân okuyanlara her harfinden dolayı mükâfât vermektedir.
Reklam
Kur'ân-ı Kerîm Allah kelâmıdır. Bu sebeple onu okumak ibadettir. Bir Müslüman'ın, okuduğu âyetlerin mânâsını, hiç değilse açıklamalı bir meâlden öğrenmeye gayret etmesi pek münasip olur. Kur'ân-ı Kerîm kendisiyle amel edenlere ve sevap kazanacağına inanarak okuyanlara kıyâmet gününde şefâat edecektir.
Geceleri az uyuyan Selef-i Sâlihîn'den birine bir âlim rastlar ve "Niçin uyumuyorsun?" diye sorar. O da, "Kur'ân'ın hârikulâdelikleri uykumu kaçırdı." diye cevap verir; Kur'ân-ı Hakîm'i okuyan biri nasıl uyuyabilir ki, der. Kur'ân-ı Kerîm'i okumak ibadettir. Eğer bu ibadeti edâ ederken daralıyor, yoruluyorsak, kendimize "Bu hâl nicedir?" diye sormalıyız. Bir tarafta Kur'ân okurken uykuları kaçanlar, sabahlara kadar gözlerine uyku girmeyenler; diğer tarafta ise Kur'ân-ı Kerîm'i eline alınca esnemeye başlayan modern çağın insanları...
Sayfa 102 - Hüküm KitapKitabı okudu
Kurân-ı Kerim'i okumak ibadettir. Eğer bu ibadeti edâ ederken daralıyor, yoruluyorsak, kendimize “Bu hâl nicedir?” diye sormalıyız.
356 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.