Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
...simülasyon ve içindeki düzlemlerde sanıldığı yahut da rejisörlerin, senaristlerin, yazarların hatta felsefecilerin insanları yanılttığı şekilde sayısal bir çözümleme yapmak mümkün değildir. İlahi irade bir makinaya bağlı olmadığı için işlemci gücü veya evreni modelleyecek sistemin ihtiyaç duyacağı enerjiye de gerek duymaz. Çünkü mevcut aşırı kompleks yapı kendi kendini idare edebilir. Bunu sağlayan şey de tam olarak tindir. Onun sayesinde bir veri çöplüğüne ihtiyaç duymaz evren zira ol deyince olmanın temelinde muhteşem dairenin üflediği ruh vardır. Bu öyle yüksek çözünürlüklü bant aralığına sahip bir veri dizilimidir ki aynı anda aşağı ve yukarı, içe ve dışa, sağa ve sola katlanarak büyüyen ve küçülen frekans aralığında ve dahi bunun eksiye ve artıya doğru sonsuza uzanan harmonik salınımlarında bile kendine yer bulan boyutların çetelesini zaman fark etmeksizin tutabilir. Bunun sayısal ve sanal çözümlemesini yapabilecek bir enerji kaynağı için milyonlarca güneş gerekebilir. Daha net olmak gerekirse bu söylediklerimiz şu demektir; dünyadaki tek bir kum tanesinin varoluş hikayesini, konumunu, gelmişini geçmişini ve sınırsız ihtimaller dahilinde içine girebileceği varsayım datasını dijital olarak saklamak olası değildir. Fakat ruhu çözümleyebilecek bir dekoder kullandığınızda o kum tanesine dair tüm bilgiye ulaşmak mümkün olduğu gibi bunu geçmişe yahut geleceğe alıp yeniden oynatmak bile olabilirlik dahilindedir. Hem de bunu yorumlayacak bir dekoderiniz varsa o kum tanesiyle birlikte tüm dünyanın bilgisine de erişmek mümkündür.
NEP başlıklı makale
Bu kavram, Sovyet iktidarının 1921 ("savaş komünizmi" denilen dönemin sona ermesi) ile 1928 (ilk beş yıllık planın yürürlüğe girmesi) arasındaki ekonomik ve siyasi stratejisini betimler NEP, 1) hem sosyalist ekonomi içinde kapitalist sektöre (piyasa mekanizmalarına) bir alan açılmasıyla, 2) hem de proletarya ile köylülük arasındaki
Sayfa 684 - Yordam KitapKitabı okudu
Reklam
Dünya, bir olabilirler yumağı. Onu, cennete ya da cehenneme yaklaştırmak da insana verilmiş bir olabilirlik ya da bir yapılabilirlik.
Gerçeğin Oluşumu
Werner Heisenberg, “Atomlar veya temel parçacıklar dahi gerçek değildir; olasılık ve olabilirlik dünyasını oluştururlar” diye yazmıştır. Sanki hayat ile ölüm arasındaki “süperpozisyon” denen arafta gibiler ve sadece gözlendiklerinde tanımlanabiliyor ve gerçek bir varlık kazanıyorlar. Çift yarık deneyinden yola çıkarak genellemeye gidilirse atomun, Einstein’ın deyimiyle yarı hayaletimsi bir dalga biçiminde var olduğu söylenebilir ama gözlendiğinde, fizikçilerin “dalga fonksiyonunun çöküşü” adını verdikleri şey meydana gelir. Süperpozisyon durumundaki hayalet dalga çöker ve bir anda gerçek bir parçacığa dönüşür.
Sayfa 189Kitabı okudu
Dünya, bir olabilirlikler yumağı. Onu, cen­nete ya da cehenneme yaklaştırmak da, insana verilmiş bir olabilirlik, ya da bir yapılabilirlik.
Olabilirlik, "Her türlü bilgi şimdiliktir." ve "Olmaz; olamaz" önermelerini temele alabilir.
Sayfa 122Kitabı okudu
Reklam
Olabilirlik bunu düşündüğün sırada biraz da olmak değil midir?...
Sayfa 79 - Marcel ProustKitabı okudu
Akıl bozukluğu deliliğin dayanağıdır; daha doğrusu onun olabilirlik alanını tanımlamaktadır.
Sayfa 226 - pdf _imge yayinlari,1/ci kitapKitabı okudu
KİTAPLAR: Öteden beri senin daima sorgulanan, asla kulak asılmayan temkinli danışmanların olduk. Ama seni harekete geçirmediysek de anlamanı sağladık; buna rağmen sen yenilgiye balıklama daldın, fakat hiç değilse karanlıkta, adeta bir kâbustaki gibi mücadele etmedin; artık istenmeyen yaşlı öğretmenler gibi bir kenara atma bizi. Sen bizleri çocukken minik ellerinde tuttun. Hâlâ saf olan bakışların bizi hayretle izledi. Bizi biz olduğumuz için sevmesen de sana seni hatırlattığımız için, eski benliğini, olabileceğin kişiyi hatırlattığımız için sev; olabilirlik bunu düşündüğün sırada biraz da olmak değil midir? Gel bizim tanıdık, öğüt veren seslerimizi dinle; sana niye âşık olduğunu söylemeyiz, ama niye üzgün olduğunu söyleriz; çocuğumuz umutsuzluğa kapılıp ağlarsa ona öyküler anlatırız, tıpkı bir zamanlar kıvılcımlar çıkararak, bütün umutların ve bütün hayallerinle alev alev yanan şöminenin önünde, çocuğun annesinin sesi bizim sözlerimizle tatlı otoritesini birleştirdiğinde yaptığımız gibi, beşikte sallarcasına avuturuz onu.
Sayfa 2 - YKY Yayınları, Hazlar ve Günler XI
Olabilirlik yoluyla virtüelden reele geçiş, yaratmanın temel edimidir.8 8. Virtüle konusunda, bkz. Gilles Deleuze ve Félix Guattari, What is Philosophy?, çev.: Hugh Tomlinson ve Graham Burchell (New York: Columbia University Press, 1994) (Felsefe Nedir?, çev.: Turhan Ilgaz, Yapı Kredi Yay., 1996); ve Gilles Deleuze, Bergsonism, çev.: Hugh Tomlinson ve Barbara Habberjam (New York: Zone, 1988), s. 94-103.
397 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.