Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
152 syf.
7/10 puan verdi
·
16 saatte okudu
1940'lı yıllarda iki kardeşin tesadüfen bulduğu papirüsler hunharca dünyanın başka bölgelerine dağılmış, neticeten Latince, Yunanca, İbranice dillerindeki bu metinlerin bir kısmına yazarımız erişebilmiş ve bu kitap meydana gelmiş. Haçlı ordusu Kudüs kapılarına dayanmış şehirde bir bilge adam Kıpti. Halk Kıpti'ye sosyal değerler ile ilgili sorular soruyor. Yarına çıkacaklarından habersiz... Soru-cevap sohbet üzerine kurulu bu kitabı hızlıca okuyabileceksiniz. Çünkü anlatımı o kadar yalın ki. Tavsiyedir. Keyifli okumalar...
Akra'da Bulunan Elyazması
Akra'da Bulunan ElyazmasıPaulo Coelho · Can Yayınları · 20221,997 okunma
Kayıp sandıklar ve içlerindeki papirüsler. Yani asıl amaçları , Nemrut Dağı'nın gizemi arkadaşlar. "
Reklam
Düşünme eylemi hiç bu kadar güzel tanımlanmadı.
§ "Bir düşünce serüvencisidir insan. Uzak çağlardan beri düşünegelmiştir. Tahtadan, taştan küçük biçimlerde düşünüyordu ilkin. Sonra dikilitaşlar, kilden silindirler, papirüsler üzerinde hiyeroglifle düşündü. Şimdi de kitaplarda düşünüyor. İki kapak arasında." §
Sayfa 52 - Akılçelen KitaplarKitabı okudu
224 syf.
·
Puan vermedi
·
20 saatte okudu
Bu kitaba bayıldım, çok sevdim, çok şey öğrendim, bir çırpıda okudum, sayfalarına bakmayı bile sevdim. Benim gibi yazı ve tarih seven insanlar için müthiş bir kaynak, kapsamlı,rahat okunuyor, sayfaları çok güzel, basımı kaliteli hem bilgi yönünden hem görsellik açısından insanı doyuruyor. Yazının tarihi,harfler rakamlar, notalar, Sümerler , Fenikeliler,uygarlıklar, çivi yazısı, Mısır hiyeroglifleri, Çin ideogamları, Arap harfleri, kalemler, tüyler, tabletler, papirüsler,matbaa, daha neler neler... Hem dünyayı uçtan uca katettim(en sevdiğim), hem alfabelerin tarihini öğrendim, hem çağdan çağa dönemden döneme zamanda gezindim.Çok keyifli bir okumaydı ,daima elimin altında olacak bir eser oldu ve yeni bir kitap alışverişi için de vesile oldu.
Yazı - İnsanlığın Belleği
Yazı - İnsanlığın BelleğiGeorges Jean · Yapı Kredi Yayınları · 200288 okunma
Klasiklerin en güzel yazmalarının çoğu, ortaçağ Konstantinopolis’inde üretildi. Gerçekten bu yazmalar 9 ve 10. yüzyıl Bizans saraylıları ve piskoposları için üretilmemiş olsalardı, Platon, Eukleides, Sophokles ve Thukidides hakkında -papirüsler üzerindeki bazı parçalar hariç bugün hiçbir şey bilmiyor olacaktık.
Sayfa 205Kitabı okudu
124 syf.
·
Puan vermedi
·
16 saatte okudu
Bir saat içinde okuyup bitirdiğim bir kitap oldu Mimoslar. Bu arada mimos tek kişi yada en fazla birkaç kişinin oynadığı, kısa, minik yunan sahne oyunları oluyor. Bunlar daha çok oynamalık değil okumalıktı ama oldukça güzeldi. İlk 7 mimos Mısır’da bulunan papirüsler aracılığıyla günümüze geldiği için tam metindi ve gayet keyifle okundu ama 8. mimos itibarıyla toplama olduğu için eksik satırları çoktu ve anlamakta zorlandım. Ama genele bakarsak sevdiğim bir okuma oldu.
Mimoslar
MimoslarHerodas · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2016176 okunma
Reklam
Kitaplar
"Oyuncaktan başka bir şey değil midir kitaplar? Bilincin oyuncaklarından? Kitap adı verilen oyuncaklarla kendini hep oyalayan, düşünen bir çocuktan başka bir şey değil midir insan? Bir düşünce serüvencidir insan. Uzak çağlardan beri düşünegelmiştir. Tahtadan, taştan küçük birimlerde düşünüyordu ilkin. Sonra dikilitaşlar, kilden silindirler, papirüsler üzerine hiyeroglifle düşündü. Şimdide kitaplar ile düşünüyor, iki kapak arasında."
Bibliyofil
Yunanlar papirüse biblos diyorlarmış, çünkü Byblos adlı bir liman şehrinden geliyormuş papirüsler. O yüzden kitabevlerini gezmeye çok meraklı olan kitapsever anlamında bibliyofil, hatta bu işi abarttığı zaman bibliyomanyak denir.
e-kitap okuyamayanlara...
Papirüs ruloları okumak için bir masaya oturuyordunuz ve sağ elinizle tuttuğunuz ruloyu sol elinizle yavaş yavaş açıp okuyordunuz. Okumayı kolaylaştırmak için yazılar dar sütunlar hâlinde yazılıyordu. Papirüslerin sadece tek yüzüne yazı yazıla biliyordu. Rulonun vücudunuza değen kısmı aşınıyordu. Bütün bu zorluklara rağmen bugün bildiğimiz biçimde kitap icat edildiğinde önce hiç kabul görmemişti. Bu yeni formata ağaç kütüğü anlamında kodeks deniyordu. Raflar dolusu papirüs ruloları tek bir kitaba sığabiliyordu. Sayfaların arkası da kullanılabiliyordu. Üstelik sayfalar papirüste olduğu gibi hassas malzemeden değil hayvan derisinden hazırlanıyordu, daha dayanıklıydı. Her yeni gelişme eski düzene alışmış büyük bir grubun direnişiyle karşılaşır. Kodeks formatı da icadından sonra yaklaşık beş yüz yıl tutucu insanlarla mücadele etti ama sonunda tüm papirüsler kodeks formatina aktarılıp yok edildi. Bugün e-kitabın geleceği konusunda bir tartışmaya girmeden önce bunları aklınızdan hızla geçirin diye anlattım.
İlk çağlardan günümüze seslerin gücü
Başlangıçta, insanlar bir dizi sesi, tedavi ve dini amaçlı törenlerde kullanılan, "büyülü sözler" şeklinde ürettiler. Bazı papirüsler, Mısırlı doktorların tedavilerinde kullandıkları büyülü sözlerle ilgili ayrıntılı bilgiler içerir. Hatta İsa'nın yaşadığı devrede, ses bir tedavi aracı olarak kullanıldı: "[...] Böylelikle, ruhu Saul'ü her rahatsız ettiğinde, David liri alır ve çalardı. Böylece Saul sakinleşir, düzelirdi ve kötü ruh ondan uzaklaşırdı."
Reklam
Bugünkü başarılarımız, bizden önce gelip geçmiş 40.000 insan nesline dayanır. İkide bir eski bir uygarlık keşfediyoruz. Geçmişimizi ne denli az biliyoruz! Yazıtlar, papirüsler, kitaplar insan türünün serüvenini bir zaman örgüsü içinde sunuyorlar bize; kardeşlerimizden, atalarımızdan bazılarının seslerini duymamıza olanak tanıyorlar.
264 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
Kitaplardan Kurtulabileceğinizi Sanmayın
Eco, U., Carriére, J. C., Kitaplardan Kurtulabileceğinizi Sanmayın, İstanbul, Can Yayınları, 2022 "Kitaplardan Kurtulabileceğinizi Sanmayın", Bir göstebilimci olan Umberto Eco ile Senarist Jean Claude Carriére'in kitaplar ve filmler üzerine konuşmalarını içeren söyleşi türündeki kitaptır. Jean Philippe de Tonnac söyleyişi yönetmiş
Kitaplardan Kurtulabileceğinizi Sanmayın
Kitaplardan Kurtulabileceğinizi SanmayınUmberto Eco · Can Yayınları · 2022403 okunma
Hatta hayat ölümdür...
Ölüm,belki de Mısır insanının en fazla üzerinde uğraştığı ve kafa yorduğu konuların başında gelmektedir. Hatta denilebilir ki, günlük hayat prensipleri, yaşam tarzları ve emelleri hep bu konu etrafında dönmekte; dini literatür, papirüsler, mezar resimleri vb. daima ölüm teması ile şeklini bulmaktadır. Daha önce de dediğimiz gibi Mısırlı birey ölmek İçin doğar ve yeniden doğmak için ölür. Hayat varsa mutlaka ölüm de olacaktır, olmalıdır, hatta hayat ölümdür...
Roma dünyasıyla ilgili en olağanüstü olgu, Romalıların yazdıklarının iki binyılı aşkın bir süre boyunca varlığını sürdürmüş olmasıdır. Elimizde onların daha önce değindiğim şiirleri, mektuplarımakaleleri, konuşmaları ve tarihçeleri ve aynı zamanda romanları, coğrafya metinleri, yergileri ve su mühendisliğinden tıbba ve hastalığa kadar sayfalarca teknik yazıları bulunmaktadır. Bu metinler günümüze, büyük ölçüde Orta Çağ keşişlerinin gayreti sayesinde ve bazı felsefe eserlerini ve bilimsel malzemeleri Arapçaya çeviren Orta Çağ Müslüman bilim insanlarının önemli ama sıklıkla unutulan katkısıyla ulaşmıştır; bu keşişler, klasik edebiyatın en önemli ya da yararlı olduğunu düşündükleri yapıtlarını elleriyle, tekrar tekrar yazdılar. Ayrıca kazılarıyla Mısır'ın kumlarında ve çöplüklerinde papirüsler, İngiltere'nin kuzeyindeki Roma askeri üslerinde ahşap üzerine yazılmış yazıtlar ve imparatorluğun her yanında anlamlı mezar taşları bulan arkeologlar sayesinde, Roma dünyasının bazı daha sıradan sakinlerinin hayatını ve mektuplarını görebiliyoruz.
Sayfa 38 - Pegasus Yayıncılık
69 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.