Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Müzik ve evren!..
Pythagoras, yaptığı deneylerde kullandığı teller aracılığı ile müzikal armoni ile tam sayılar arasında bir ilişki olduğunu bulup, müzikteki uyumu evrene uygulamıştı. O, yeryüzünde hareket halinde olan her varlığın bir ses çıkardığını ve bu yüzden de evrende güneşten aya ve yıldızlara kadar tüm varlıkların kendilerine ait farklı sesleri olduğunu keşfetti. Onun tanımıyla, “evren müzikli bir evrendi”… Pythagorasçılar seslerle sayılar arasındaki ilişki sonucu, her şeyin temelinin sayı olduğunu (matrix evren, sonraki bölümde değineceğiz) ve evrende var olan tüm oranların sayısal olduğu sonucuna ulaşmıştı. Kısacası kâinatta her şeyin olduğu gibi müziğin de matematiğini fark etti. Görüldüğü gibi, gelmiş geçmiş tüm düşünür ve bilimadamları hangi dine mensup olursa olsun, müzikle dünya ve evren arasındaki ilişkiye dikkat çekmiştir.
Sayfa 238Kitabı okudu
Not
Önemli Sokrates öncesi okullar 2: Pythagoras Okulu: Pisagor teoremiyle ünlü filozof ve matematikçi Pythagoras ya da Pisagor tüm gerçeğin temelinde matematiksel ilişkilerin bulunduğuna ve her şeyi matematiğin yönettiğine inanıyordu. Sayılar ona göre kutsaldı ve matematik kullanılarak her şey ölçülebilir, öngörülebilirdi. Kurduğu okul sanki tarikattı, takipçileri onun sözünü dinlerlerdi ( neleri yiyip içmek gerektiği, nasıl giyinileceği, nasıl işemek gerektiği... ) Öğrencileri, onun öğretilerinin tanrılara ait kehanetler olduğuna inanıyorlardı.
Reklam
Klasik matematikçiler -_-
İlkçağ felsefesinin başlangıçlarında yer alan bir başka Yu­nan filozofu da, evrenin ve varolanların kaynağının, yani ana-maddenin ne olduğunu sormuş ve buna "sayılar" diye cevap vermişti. Bu filozof, Sisam Adası'nda doğan, daha sonra Güney İtalya'ya göç ederek Kroton kentinde yaşayan Pythagoras'tı.
Sayfa 36 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
Pythagoras da sayılar ve şeyler arasında bir analoji kurmuştu. Şeyler sayılar gibidir. Onlar bu bakımdan sayısal bağlantıya sahiptirler ve de tam da bu nedenle onlar düzen ve uyuma sahiptir.
"Pisagor teoremiyle ünlü filozof ve matematikçi Pythagoras ya da Pisagor (MO 570-497), tüm gerçekliğin temelinde matematiksel ilişkilerin bulunduğuna ve her şeyi matematiğin yönettiğine inanıyordu. Pythagoras'a göre sayılar kutsaldı; matematik kullanılarak her şey ölçülebilir ve öngörülebilirdi. Pythagoras'ın etkisi ve imaji hayret vericiydi. Kurduğu okul sanki tarikattı, takipçileri onun her sözünü dinlerlerdi. O kadar ki, neleri yiyip neleri yememek gerektiğine, nasıl giyinileceğine, hatta nasıl işemek gerektiğine varıncaya kadar her şeyi kapsayan tuhaf kurallarına bile uyarlardı. Pythagoras birçok alanda felsefe yaptı; öğrencileri, onun öğretilerinin tanrılara ait kehanetler olduğuna inanıyorlardı."
Sayfa 11 - Say YayınlarıKitabı okudu
Pythagoras'a göre sayılar kutsaldı;matematik kullanılarak her şey ölçülebilir ve öngörülebilirdi.
Reklam
88 syf.
·
Puan vermedi
·
1 saatte okudu
"Biz bilgi ile ilgilenmiyoruz, biz gerçek deneyimlerle ilgileniyoruz, yaşayıp deneyimlemediğiniz sürece hiçbir bilgi, bilgi değildir." Pythagoras, "felsefe" terimini ilk kullanan kişidir. O bir filozof, matematikçi, bilimadamı, müzisyen ve gnostik bir bilge âşığı olarak tüm fakülteleri karakterinde bir araya getirmiş devasa bir üniversitedir. Onun yolu kavramsal bilgilerden uzak bir deneyim yoludur. Ezoterik felsefenin kurucusu Pythagoras, Mısırlı rahiplerden aldığı öğretilerden oluşturduklarıyla bizlere kendi teolojisini sunar. Ona göre sayılar "Eşyanın Sırrı"nı içerir, Tanrı da "Evrensel Ahenk"tir. Sayılar bilimi altında formüle ettiği Kutsal Kelam Bilimi, Tanrı fikri, ruhun kurtuluşu, ruh göçü, karma yasası ve inisiyasyon süreçleri onun çizdiği deneyim yolunun başlıca konularıdır
Pythagoras-Tanrı'nın Çocuğu Olan Göklerden Başka Vatan Tanımaz
Pythagoras-Tanrı'nın Çocuğu Olan Göklerden Başka Vatan TanımazTurgut Özgüney · DESTEK YAYINLARI · 2021114 okunma
Dostluğun matematigi
Pythagoras'a dost nedir diye sorduklarında şöyle demistir:"Öteki ben olandır,220 ve 284 gibi.İki sayı,biri ötekinin tüm değerlerinin toplamıysa eğer dostturlar ya da bağdaşır sayılar. 220'nin bölenleri: 1,2,4,5,10,11,20,22,44,55,110 284'ün bölenleri:1,2,4,71,142 220'nin bölenleri toplamı 284 ederken,284'ün bölenleri 220 ediyor.
Dünyanın ana öğeleri sayılardır. Bildiğimiz gibi sayılar da daha öncelikli öğelerden -sınır ve sınırsız, tek ve çift- oluşturulur, ama kozmogoni açısından "başlangıçta Bir vardı". Başka bir pasajda Aristoteles yine yakınır: "Monatların büyüklüğe sahip olduğunu düşünüyorlar, ama büyüklüğe sahip ilk birimin nasıl kurulduğunu
Sayfa 284Kitabı okudu
Peki aşkın matematiği olur mu?
Tam sayıları aşk derecesinde seven Pythagoras'çılar, evrendeki her şeyin sayılar sayesinde anlaşılabileceğine inanıyorlardı.
Sayfa 210Kitabı okudu
37 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.