Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
816 syf.
·
Puan vermedi
Büyük Spoiler vardır " Beni durdurmadılar." diye Ediz öfkeleniyor herkese karşı. Kendi suçunu başkasına yükleyip manipüle etmeye çalışan bir karakter. Sen dursaydın. Kendini suçlayacak cesareti yok. Doğa'nın sanki aradan yıllar geçmiş gibi olgunluk yüklenmesi... Yazar Nazlı ve Doğa arasında çekişme sahneleri yazarken okurların
Yabancı - Elyel
Yabancı - ElyelÖznur Yıldırım · Pegasus Yayınları · 2023412 okunma
Yaşadığınız olumsuz bir durumu inkar etmeyip ona karşı bir savunma ya da saldırı geliştirmediğinizde değişim hakkında daha berrak düşünmeye başlayabilirsiniz.
Reklam
Çanakkale, olmuş bitmiş bir destan değildir. Bu destan akıl, kan ve inançla yoğrulmuştur. Bu savaş stratejik açıdan, en hayati bölgesinin işgal edilerek Osmanlı İmparatorluğu'nun 1. Dünya Savaşı'nda saf dışı bırakılmasını engellemiştir. Bu sebeple Çanakkale Savaşı, ülkemizin varoluş mücadelesinin temelini oluşturan en büyük savunma muharebesidir.
Sayfa 77 - Kırmızı Kedi YayıneviKitabı okudu
“Sınırlar taarruz değil, savunma silahıdır.”
"Bu çok, çok kötü bir dünya. Sana kendini savunma fırsatı bile tanımadan iyi niyetini sorguluyorlar."
27 Eylül'de Enver Paşa Çanakkale'deki Türk savunmasının komutanı olan Alman subayına, Boğaz'ın kapatılmasını ve mayın döşenmesini emretti. Bu, ticaret gemilerinin yolunun kesilmesi demekti. Bu da bir anlamda, Çanakkale Boğazı'ndan serbest geçişin, uluslararası antlaşmalarla korunan gemilerin geçiş haklarının engellenmesiydi. Enver Paşa bu kararı kimseye danışmadan tek başına almıştı. Hükümet ise Almanya'nın savaşı kazanacağı kesinleşinceye kadar, tarafsızlığını korumaya çalışıyordu. Bunu gören General Liman von Sanders, Kayzer'den askeri heyeti geri çekmesini bile istemişti. Enver Paşa, Almanya tek başına zaferi kazanmadan, savunma politikasından vazgeçerek taarruza geçilmesini istiyordu. Artık Rusya savaşı kaybediyordu. Enver Paşa böyle düşünüyordu. Enver Paşa Almanlara, Osmanlı Devleti'ni Ekim ortalarında savaşa sokacağını söyledi, güvence verdi. Seferberlik hazırlıkları da tamamlanıyordu. Enver ve diğer birçok lider, savaşın altı hafta veya en çok altı ayda sona ereceğine inanıyorlardı.
Sayfa 29 - Kırmızı Kedi YayıneviKitabı okudu
Reklam
17 Eylül 1914'te Mustafa Kemal Sofya'dan Tevfik Rüştü (Aras) Bey'e bir mektup göndermişti. Mustafa Kemal bu mektubunda 1. Dünya Savaşı'nın geleceğini nasıl gördüğünü açıkça ortaya koymuştu: "Birtakım insanlar vardır ki hakkımdaki fikirleri daima olumsuzdur. … Benim, her ne şekilde olursa olsun vücudumun ortadan
Sayfa 25 - Kırmızı Kedi YayıneviKitabı okudu
Enver Paşa 22 Temmuz'da Almanya ile bir ittifak antlaşması yapmak istediklerini, Alman Büyükelçisi'ne bildirmişti. Kayzer II. Wilhelm 24 Temmuz'da Wangenheim'a olumsuz düşüncesini bir tarafa bırakarak, ittifak antlaşmasının görüşülmeye başlanmasını emretti. Osmanlı İmparatorluğu ittifak taslağını 28 Temmuz'da Berlin'e göndermişti. İstanbul'da ittifak antlaşması üzerine görüşmeler 1 Ağustos günü de devam etti. İşin ilginç noktası Almanya o gün, Rusya'ya savaş ilan etmişti. Gerçekte Sadrazam Said Halim Paşa ve birçok kimse de savaşa girmek istemiyordu. Savaşa sürüklenmeyeceklerini umuyorlardı. Asıl istediklerini ise antlaşmanın 4. maddesi ile elde etmişlerdi. Madde şöyle idi: "Almanya, Osmanlı topraklarını, tehdit edildiği takdirde gerekirse silahla savunma yükümlülüğünü almıştır." 2 Ağustos'ta antlaşma imzalandı. Almanya 3 Ağustos'ta Fransa'ya savaş ilan edince, 5 Ağustos'ta da İngiltere Almanya'ya savaş ilan etti. Böylece 1. Dünya Savaşı başlamış oldu.
Sayfa 24 - Kırmızı Kedi YayıneviKitabı okudu
“Sürekli yargılanarak büyütülmüş olan birey, otorite karşısında anında savunma davranışına başvurur. “
Sayfa 177Kitabı okudu
Oysa en iyi savunma da saldırı değil miydi ?
Sayfa 105 - Edebiyat Dergisi Yayınları
Geri199
1.000 öğeden 991 ile 1.000 arasındakiler gösteriliyor.