Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
_İnsanca yaşamanın tek yolu, insanlığa düşman olan şeylerle savaşmaktır. _Kapitalist üretim biçiminin ekonomik yasalarının, sosyalist üretim biçiminin öncüsü olduğunu ve sınıf mücadelesinin kapitalist toplumsal üretimden köken aldığını ortaya koymak amacıyla siyasi ekonomi olarak kapitalizmin eleştirel bir analizidir. _Ne kadar az yer, içer,
Sosyalist burjuvalar isterler ki, modern toplumsal koşulların tüm nimetlerinden yararlansınlar, ama modern toplumsal koşulların kaçınılmaz sonucu olan savaşımlar ve tehlikelerden uzak dursunlar. İsterler ki, var olan toplum düzeni sürsün, ama onu devrimcileştiren ve parçalayıp dağıtan öğeler olmasın. Proletaryası olmayan bir burjuvazi isterler. Burjuvazinin gözünde, en iyi dünya, doğal olarak kendisinin egemenliği altındaki dünyadır.
Reklam
Sosyalist burjuvalar isterler ki hem modern yaşam koşullarının nimetlerinden yararlansınlar hem de bu koşulların kaçınılmaz sonucu olan mücadelelerden ve tehlikelerden uzak dursunlar. İsterler ki mevcut toplum sürsün, ama onu devrimcileştiren ve çözen unsurlar olmasın. Proletaryasız burjuvazi isterler. Burjuvazi doğal olarak kendisinin hâkim olduğu bir dünyayı dünyaların en iyisi sayar. Burjuva sosyalizmi bu avutucu tasarımı üzerinde çalışarak yarım ya da tam bir sistem hâline getirir. Proletaryayı bu sistemlerini gerçekleştirmeye davet ederken ve böylece dosdoğru yeni Kudüs’e kavuşmaya davet ederken aslında onun tek istediği proletaryanın bugünkü toplumun içinde kalması, ama onunla ilgili kinci tasarımlarından sıyrılmasıdır.
616 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Kahrolsun burjuvalar, yaşasın toplumsal adalet!
Toplumsal adalet belki de insanlığın yüzyıllar boyunca aradığı ve hiçbir zaman ulaşamadığı bir hayal olarak kalacak. Emile Zola natüralist akımın en iyi temsilcisi , Fransız edebiyatı gerçekten çok kaliteli yazar da hakkını vermiş doğrusu. Kitapta bir makinistin işten atılmasıyla maden ocaklarıyla ünlü Montsou' ya gelmesi ve maden ocağında
Germinal
GerminalEmile Zola · Can Yayınları · 202310,8bin okunma
Sosyalist burjuvalar, modern toplumun hayat şartlarına, onun kaçınılmaz olarak beraberinde getirdiği mücadele ve tehlikeler olmaksızın sahip olmak isterler. Halihazır toplumu, onu devrimcileştiren ve çözülmeye götüren unsurları tenzil ederek isterler. Proletaryasız burjuvazi isterler. Burjuvazi, egemeni olduğu dünyayı, tabii en iyi dünya olarak
Sayfa 85 - İletişim YayınlarıKitabı okudu
·
Puan vermedi
Marx, 1847'de Engels ile birlikte göçmen Alman işçilerin ve sanatçıların kurduğu gizli örgüte katıldı. Onların katılımıyla "Komünistler Birliği" adını alan örgüt, 1847 Kasım'da ikinci kongresinde Marx ve Engels'e parti programı hazırlama görevi verdi. Londra'da 1847'de üzerinde çalışmaya başladıkları "Komünist Manifesto'yu" 1848 Ocak'ta tamamladılar. Manifesto, yazarların ismi belirtilmeden "Komünist Parti Manifestosu" adıyla yayımlandı. 1872'deki basımında Marx ve Engels'in adları yer aldı ve bu basımda ismi "Komünist Manifesto" olarak değiştirildi. Bu ismin seçilme nedeni ise şöyle: 1847'de sosyalizm denince burjuva hareketi, komünizm denince işçi sınıfı hareketi anlaşılıyordu. Sosyalizm Kara Avrupa'sında saygındı, komünizm ise öyle değildi. * Manifesto, dört ana bölümden oluşuyor. Birinci bölüm başlığı "Burjuvalar ve Proleterler", ikinci bölüm "Proleterler ve Komünistler", üçüncü bölüm "Sosyalist ve Komünist Literatür", dördüncü bölüm "Komünistlerin Günümüzdeki Çeşitli Muhalefet Partilerin Karşısındaki Tutumu". Son kısımda ise Marx ve Engels'in manifestonun çeşitli baskılarına yazdıkları önsözlere yer verilmiş. Manifesto, sınıfsız bir toplum için proletaryanın yapması gerekenleri, burjuvazinin elinden siyasal egemenliğin nasıl alınması gerektiğini anlaşılır ve açık bir şekilde dile getiriyor. "İşçi sınıfının kurtuluşu işçi sınıfının kendi eseri olmalıdır." Herkese iyi okumalar.
Karl Marx
Karl Marx
Friedrich Engels
Friedrich Engels
Komünist Manifesto
Komünist ManifestoKarl Marx · Can Yayınları · 201813,4bin okunma
Reklam
"Emperyalist savaştan önce hızla ilerliyen yıllarda — Vladimir İlyiç zamanının büyük bir kısmını uluslararası sorunlar üzerinde yaptığı çalışmalara ayırdı. Gençliğinden beri her çeşit uluslararası baskıdan nefret ederdi. Marx’ın “Bir ulus için en büyük talihsizlik, diğer bir ulusu boyunduruğu altına almaktır" sözü, ona daha yakın ve anlaşılabilir geliyordu. Yaklaşan savaşla birlikte, burjuvaların ulusal hisleri de kabarıyordu. Burjuvalar, mümkün olan her yönden ulusal nefret ve öfke hisleri yaratmağa çalışıyorlardı. Yaklaşan savaş, zayıf ulusların ezilmesi ve bağımsızlıklarına son verilmesi demekti. Fakat savaş, - İlyiç bundan hiç şüphe etmiyordu - kaçınılmaz bir şekilde ayaklanmaya dönüşecekti; ezilen uluslar bağımsızlıkları için savaşacaklardı. Bu onların hakkıydı. 1896 yılında Londra'da toplanan Uluslararası Sosyalist Kongre, bu hakkı onaylamıştı. Yaklaşan bu savaş günlerinde, (1912 yılı sonlan ve 1913 yılı başları) ulusların kendi kaderlerini tayin etme hakkını hiçe sayma, Vladimir İlyiç'in öfkesini arttırmıştı."
Odak Yayınevi - Yeni Devrimin Atılım Yılları (1911-1914) - III. Krakovi (1912—1914)
112 syf.
·
Puan vermedi
·
7 saatte okudu
Beklediğim bohem bir tarzdı. Siktir Et kitabı kıvamında düşünmüştüm. Hiç aklıma gelmeyecek kapitalizm yergisi teması hakimdi. 18. ve 19. yüzyıl Fransa'sına vurgu yapıyor ama diğer ülkelere de değiniyor. Buralarda makineleşme ile insan gücü sömürüsünün arttığını, insanların çok çalıştırıldığını, çalışmanın burjuvalar tarafından empoze edilip Stockholm Sendromu ile insanların ruhunu katlettiğini anlatıyor. Komünist Manifesto kitabının yanında hediye olarak verilse cuk oturur. Zaten kitap tek lokmalık. 60-70 sayfa. Yazan kişi de fizandan bağırıyor Sosyalist olduğunu ama yaratılan bir farkındalık var. Kapağını kapatınca kitabın bomboş kalmıyorsun soruyorsun kendine "Lan günde 12-13 saat çalışmak harbiden insanlık dışı, harbiden insanlığın yüzde bilmem kaçı yüzde 1'ine 2'sine hizmet ediyor bildiğin emek sömürüsü var evet" diye sorguluyorsun bi. Zaten Sosyalist düşünceleri çöpe atarsak insancıl hislerle düşününce de çok çalışıldığı ortaya çıkıyor. Şu an Avrupa'da haftada 4 günlük çalışma sistemine geçiliyor ülkelerde bir bir ve şunu görmüş geçen ülkeler. Verim ve kalite azalmıyor aksine daha üretim dolu oluyor. Gel de anlat bizim ülkeye bunu. Ağır olmayan, anlaşılır, verdiği mesajlar dikkate değer, kısa bir kitap olduğu için sıkmaya vakit bırakmayacaktır, okursanız bir şey kaybetmezsiniz.
Tembellik Hakkı
Tembellik HakkıPaul Lafargue · Ayrıntı Yayınları · 201510,2bin okunma
Sosyalist burjuvalar isterler ki hem modern yaşam koşullarının nimetlerinden yararlansınlar hem de bu koşulların kaçınılmaz sonucu olan mücadelelerden ve tehlikelerden uzak dursunlar. İsterler ki mevcut toplum sürsün, ama onu devrimcileştiren ve çözen unsurlar olmasın. Proletaryasız burjuvazi isterler.
168 syf.
8/10 puan verdi
·
29 saatte okudu
Yine bir realizm etkisinde yazılmış bir eser ancak bu sefer Rus edebiyatından. Sosyalist gerçekçi yaklaşımın öncüsü olan Maksim Gorki' nin içerik olarak yaşamı konu alan 4 perdeden oluşan bir tiyatro eseridir. İçinde bol bol karşıt düşünceler içeriyor. Hayattan zevk almak için ne yapılması gerektiğini, olaylara nasıl bakılması gerektiğini savunan görüş ile bir o kadar hayattan hiçbir şekilde tat almayan ve ölmeyi isteyen görüşlerin çatışmasını görüyoruz. Yazarımız , hayattan zevk almanın çok basit olduğunu sadece kibirli, açgözlü küçük burjuvaların hayattan zevk alamadıklarını ve gerekçelerini gerçekçi bir biçimde karşımıza çıkartıyor. Yaşamın hiçbir şey yapmadan sadece yakınmadan ibaret olmadığını, çalışarak sorumluluklarımızı yerine getirmemiz gerektiğini anlatıyor. Bu tutum bende Alman filozof Arthur Schopenhauer' in Aşkın metafiziği adlı eserinde geçen "yaşam bize sunulan bir ödevdir." Sözünü aklıma getirdi. Yalın sade bir dil ile anlatımı basit ancak içerdiği mesajı net olarak algılayabileceğiniz bir eser. Akıcı, sürükleyici diyaloglara sahip. Sıkılmadan okuyabilirsiniz.
Küçük Burjuvalar
Küçük BurjuvalarMaksim Gorki · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20141,483 okunma
Reklam
Sosyalist burjuvalar isterler ki, modern toplumsal koşulların tüm nimetlerinden yararlansınlar ama modern toplumsal koşulların kaçınılmaz sonucu olan savaşımlar ve tehlikelerden uzak dursunlar.
Sayfa 85 - Can YayınlarıKitabı okudu
...sosyalist liderlerin çoğunun burjuvazi kökenli olduğunu belirtmek gerekiyor. Bazı burjuvalar sınıflarının kaderine duydukları inançlarını kaybetmişti ve kapitalist girişimlerin ahlaki boyutu ile ilgili şüpheleri vardı.
823 syf.
·
Puan vermedi
·
9 günde okudu
Dostoyevski gençlik yıllarında sosyalist görüşüyle petraşevski adlı bir topluluğa üye olduğu için ve bundan dolayı yargılandığı için idam cezasına mahkum ediliyor. Fakat idam cezası son anda sürgün cezasına çevriliyor. Sürgün dönüşü bir taşra gölünde, infaz edilmiş bir adamın cesedi bulunuyor. Bu genç adamın öldürülme nedeninin uzaklaştığı
Cinler
CinlerFyodor Dostoyevski · İletişim Yayınları · 20185,5bin okunma
Proletaryasiz Burjuvazi İsterler..
'Sosyalist burjuvalar isterler ki hem modern yaşam koşullarının nimetlerinden yararlansınlar hem de bu koşulların kaçınılmaz sonucu olan mücadelelerden ve tehlikelerden uzak dursunlar. İsterler ki mevcut toplum sürsün, ama onu devrimcileştiren ve çözen unsurlar olmasın."
Sayfa 71
104 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.