Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
126 syf.
·
Puan vermedi
·
30 saatte okudu
Kadın bir hüzündür bana göre çoğu zaman. Şiire yakın bir tebessüm, ağlamaya müheyyâ bir keder. Havva'nın dudaklarında beliren ilk kelime gibi varlığımıza yanıt sunan bir keder anlatmaya çalıştığım. Bir gözyaşı gibi kararsız titreyen bakışlarda. Ne anlatıyorum ki... Kitaba dair yazmam gerekiyor... Tasavvuf ve kadın deyince aklıma hücum eden
Sufi Gözüyle Kadın
Sufi Gözüyle KadınSüleyman Uludağ · İnsan Yayınları · 199843 okunma
1224 syf.
·
Puan vermedi
·
23 günde okudu
İbn Haldun'un Siyasi, tarih ve sosyoloji konususunda 1700 lerden günümüzde bile yararlanılan ilmi görüşlerini içeren en önemli eserlerinden biri. Mukaddime . Okunması gereken bir kaynak. Okudum, okumanızı da tavsiye ederim. Her konuda sorularınıza cevap alabileceğiniz garantisi verebilirim. Keyifli okumalar
Mukaddime
Mukaddimeİbn-i Haldun · Dergah Yayınları · 20161,247 okunma
Reklam
1224 syf.
9/10 puan verdi
Mukaddime
“ İbn-i Haldun, Endülüs’te yaşamış tarihimizin önemli şahsiyetlerinden biridir. Mukaddime adlı eserde; Tarih Felsefesi, Sosyoloji, Coğrafya, Antropoloji, ve daha pek çok konuyu derinden incelemiş farklı bir fikir sunmuş. Kendi dönemi için onun olağanüstü fikirleri olan ve çağları aşan bir ilim tertip etmiştir. İbn-i Haldun’u nev’i şahsına münhasır kıymetli bir bilim insanının kıymeti eserini okumanızı tavsiye ederim..
Mukaddime
Mukaddimeİbn-i Haldun · Dergah Yayınları · 20161,247 okunma
1224 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Kurucu Kitap
"Mukaddime; ünlü İslâm devlet adamı, âlim, tarihçisi İbn Haldun'un 1377'de kapsamlı bir dünya tarihine giriş olarak yazdığı abidevî eseridir. Kitap, tarih ve sosyoloji felsefesinin genel meselelerine ansiklopedik ayrıntılarıyla girmekle birlikte, kendi içinde bir bütün oluşturması özelliğiyle şimdiye dek bilinen en iyi çalışmadır.
Mukaddime
Mukaddimeİbn-i Haldun · Dergah Yayınları · 20161,247 okunma
1224 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 saatte okudu
Cemil Meriç'in deyimiyle "orta çağ'ın karanlık gecesinde muhteşem ve münzevi bir yıldız; ne öncüsü var, ne devamcısı" olarak takdim ettiği ibn haldun devlet adamı, tarihçi, hukukçu, ilahiyatçı düşünür, sosyal bilimci, teorisyen, eğitimci gibi çok geniş bir yelpazesi olan bir isimdir. Kitabu'l İber adlı yedi ciltlik kitabında yazdığı giriş kısmı olan Mukkadime kitabı; bir kitabın önsözü demektir. Mukkadime kitabı sanki ayrı bir esermiş gibi sanıldı.Toplumsal hayatı, yaşam biçimleri, ticaret, iktisat, sosyoloji, yönetim biçimlerinin toplum üzerinde etkisini, vergi sistemi, sanat gibi çok geniş konuları bu kitapta irdelemiştir.
Mukaddime
Mukaddimeİbn-i Haldun · Dergah Yayınları · 20161,247 okunma
240 syf.
·
Puan vermedi
Kitap Sizi 1600 lü yıllara götürüyor. Tütün ve afyon şurubu hakkinda en eski kaynaklardandır . Osmanlı Türkiyesine tütünün nasıl girdiğini ve ulema arasında (medrese-tekke ve müderris - şeyh) çıkan haram mı değil mi tartışmalarını aktarıp kendi fikrini aktariyor .
Mizanu'l-Hak fi İhtiyari'l-Ehakk
Mizanu'l-Hak fi İhtiyari'l-EhakkKatip Çelebi · Marifet Yayınları · 200186 okunma
Reklam
224 syf.
10/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Ebû Zeyd Veliyyüddîn Abdurrahmân b. Muhammed b. Muhammed b. Muhammed b. Hasen el-Hadramî el-Mağribî et-Tûnisî (ö. 808/1406) "Meşhur tarihçi, sosyolog, filozof, siyaset ve devlet adamı İbn Haldun (1332 – 1406), asıl olarak, İslâm ve hatta dünya düşünce tarihinin en özgün eserlerinden biri olan Mukaddime’deki kendisine has fikir ve
Tasavvufun Mahiyeti Şifau's-Sail
Tasavvufun Mahiyeti Şifau's-Sailİbn-i Haldun · Dergah Yayınları · 202055 okunma
·
Puan vermedi
Din mi ve Felsefe mi Her ikisi birden mi
Öncelikle büyük düşünür hakkında kısa bir bilgi verelim . 1126 da bugün ki İspanya’nın Kurtuba bölgesinde doğan Batılılarca “Averroes”. Latin dünyasında “Commentator diye bilinen İbn Rüşd Aristo'yu Avrupa'ya yeniden tanıtan yegane insan . İslam felsefesinde Aristocu bir akım olarak bilinen meşşailiğin temsilcisi ve öncüsü olan
Felsefe - Din İlişkileri
Felsefe - Din İlişkileriİbn Rüşd · Dergah Yayınları · 2012231 okunma
527 syf.
10/10 puan verdi
·
57 günde okudu
Hem inceleme hem özet ...
Kuşeyri, eserini dört bölüme ayırmıştır. Birinci bölümde 83 tane mutasavvıfın görüşlerini şeriata uydukları ölçüde kıymet vererek anlatmıştır. İkinci bölümde tasavvufun umumi ıstılahlarını tefsir etmiş ve anlaşılması için izahlar yapmıştır. Üçüncü bölümde tasavvuf ehlinin makam ve hallerini anlatmış, bunu yaparken ayet ve hadisle anlatıma başlamış ve ardından o konuda güvenilir mutasavvıfların görüşlerini sıralamıştır. Dördüncü bölümde müritlerin uyması gereken hususları şeriata uygun bir şekilde açıklamıştır. Bu eser, Kuşeyri'den önceki tasavvufi hayatın özeti olarak görülmektedir. Bu eserin yanında Kimyayı Saadet adlı eserden istifade etmenizi şiddetle tavsiye ederim. Eserde zaman zaman anlayamadığınız noktalar olacaksa da genel itibariyle verilmek istenen mesajları anlayabileceksiniz Allah'ın izniyle. Geniş bir zamana yayarak tefekkür içerisinde okumak eserden istifadenizi arttıracaktır. Dergah Yayınları tarafından basılan Süleyman Uludağ tarafından hazırlanan baskıyı okumanızı tavsiye ediyorum. Çünkü Süleyman Uludağ tarafından Kuşeyri'nin hayatı ve eseri hakkında güzel bir giriş bölümü hazırlanmış. Keyifli Okumalar.
Kuşeyri Risalesi
Kuşeyri RisalesiAbdülkerim Kuşeyri · Dergah Yayınları · 2000205 okunma
87 syf.
8/10 puan verdi
Fazlaca kavramlar. Kavramların üzerinde detaylı birikim olmadığında neyi neyle bağdaşlaştıracağız, karışıyor haklı olarak. Ancak birtakım dersler alınabiliyor. Aydınlatıcı oldu.
İslam'da Müsamaha
İslam'da Müsamahaİmam Gazali · Dergah Yayınları · 2016217 okunma
Reklam
255 syf.
6/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Bu eserde Osmanlı'nın ilk başkenti Bursa'nın işgali üzerine, TBMM'nin kürsüsünde bulunan siyah örtünün verdiği hüzünle duygularını dile getirdiği Bülbül şiiri ile başlamaktadır. Şairin vefatı ve hayatı kronolojik olarak bahsedildikten sonra aralarında Süleyman Uludağ, Metin Önal Mengüşoğlu ve Mustafa Armağan gibi Bursada yaşayan yazarların Milli şairimiz üzerine yazmış olduğu yazılar yer almaktadır. Kitabın son ekinde de Milli şairimizin son günlerinden duygulandıran bir hatıratı yer almaktadır. Bu hatıratından bir alıntı ve en son yazısı (şiiri) ile bitirelim. Tekrar yatağına geçince, ben de veda etmeye hazırlanıyorum. Ve ayak üstünde soruyorum: -Neler yazacaksınız? - Biraz kendime gelirsem, yazacak şeylerim hazır... Eliyle birkaç defa başına vuruyor: Var kafamda hazırlamış mevzularım... -Ya en son yazınız? - Mısır'da geçen sene bir resmimi çekmişlerdi... Güneşli bir hava idi. Gölgemde upuzun, kumlarda duruyordu. Bu resmin altına şöyle yazmıştım: Hepsi göçmüş, hani yoldaşlarının hiçbiri yok Sen mi kaldın yalnız, kafileden böyle uzak Postu sermekse meramın yola, serdirmezler Hadi, gölgenle beraber silinip gitmene bak Ve kupkuru kalın dudaklar birbirine yapışıyor...
Bülbülün Şarkısı
Bülbülün ŞarkısıMustafa Kara · Osmangazi Belediyesi · 20111 okunma
396 syf.
10/10 puan verdi
EBU SAİD EL HAYR hayatı,hikayeleri,etkli sözleri,çağdaşı olan dervişlerin hikayelerini konu alan oldukça etkili bir tasavvuf klasiği..efsanevi " ne olursan ol gel yüzbinkere tövbeni bozsan da yine gel,bu kapı ümitsizlik kapısı değildir" sözü bu yüce zata aittir..yerleşik ilk tekkeyi kuran bunu sistemleştiren şeyh olarakda bilinir..mutlaka okunmalı..
Tevhidin Sırları
Tevhidin SırlarıMuhammed İbn Münevver · Kabalcı Yayınevi · 200418 okunma
84 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
Diyanet Dergisi bu ay “Kalb-i Selim” başlıklı bir dosyayla okuyucu karşısında. Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, “Kulluğun Zirvesi: Kalb-i Selim”; Doç. Dr. Güldane Gündüzöz, “Kalbin Arınmasına Giden Yolda Kalbin İşlevleri”; Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya, “Akleden Kalbin Dirilişi” başlıklı yazılarıyla dosyaya katkıda bulundular. Bu sayıda söyleşi konuğu ise Prof. Dr. Süleyman Uludağ.
Diyanet Dergisi - Sayı 389 (Mayıs 2023)
Diyanet Dergisi - Sayı 389 (Mayıs 2023)Emin Gürdamur · Diyanet İşleri Başkanlığı · 20234 okunma
127 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.