Doğu Yahudilerinden olup daha ilk gençliğinden itibaren siyonist davaya kendisini adamış bulunan Chaim Weizmann, savaş tekniğine ilişkin katkısından dolayı İngiltere'ye Yahudileri daha bir yaklaştırdı. Bu yakınlaşmanın sonucu ise tarihî "Balfour Bildirgesi'nin ortaya çıkmasını sağladı. Bu bildiride İngiliz kabinesinde yapılan müzakerelerin ardından, ABD Başkanının da muvafakati alınarak, Dışişleri Bakanı Balfour'un 2 Kasım 1917'de Filistin'de Yahudi halkı için bir milli yurdun kurulması olumlu karşılandı... ABD 21 Eylül 1922 tarihli Kongre kararıyla, Balfour Bildirisi metnine benzer ifadelerle, Filistin'de Yahudi devletinin kurulmasını uygun görmüştür.
Çağının cahil aydınlarına Yunan'ın, tahayyül ettikleri Yunan olmadığını ilk haykıranlardan biri Voltaire. II. Katerina'nın, sahiden her şeyi Yunanlılara mı borçluyuz sualine verdiği cevap şu üstadın: hayır efendim, Yunanlılar hiçbir şeyi keşfetmemiş. Pek az şeyi ıslah etmişler, hem de çok geç.
Sayfa 16
Reklam
480 syf.
8/10 puan verdi
Ölüleri konuşturmadan bir şehrin geçmişi anlatılamaz.
“Aslında yıllardır bu şehri anlatan bir roman konusu dönüp duruyor zihnimde ama öyle bir biçim bulmalıyım ki şehrin hem bugününü kaplamalı, hem de geriye giderek Osmanlı’yı, Roma’yı, Bizans’ı içine almalı. Tarihsel değil ama tarihi de içeren bir roman. Şuraya baksana; bir masal uygarlığı değil mi ki burası?” Kitabımızın içerisinde yer alan, bir
Konstantiniyye Oteli
Konstantiniyye OteliZülfü Livaneli · Doğan Kitap · 202018,6bin okunma
Sizif masalı'nın ana teması:İntihar. Kavramın imtiyazlı bir yeri var.Yazarın düşüncesi oradan fışkırıyor.Camus, intiharı incelemekten çok bir cevabı değerlendiriyor.Hayatın anlamı nedir sualine verilen cevap.Düzeyde kalan izahlara iltifat etmiyor Camus. Yargısı şu: Hayat,abestir.Niçin katlanıyoruz?Alışkanlıktan. “Canına kıymak demek,bu alışkanlığın ne kadar abes olduğunu,yaşamak için hiç bir ciddî sebep bulunmadığını,her Allah'ın günü didinmenin çılgınlığını ve ıstırabın faydasızlığını anladım demektir”.Kısaca,canına kıymak,hayatın yaşamağa değmediğini kabul etmektir.Camus,bir müntehir(intihar eden) adayı olarak, gündelik hayatın boşluğunu derinden derine duyar.Ama can tatlı.Hayatın anlamı olmasa da,yaşamalı.Bu çelişkiden doğuyor Camus'un cevabı ve kahramanlığını vurguluyor.Hayatın anlamsızlığını uzun uzadıya anlatır Camus. Hem gönlümüzle hem kafamızla duyarız bu anlamsızlığı.Düşüncenin de, eylemin de eşiğinde abes var.Belki karışık,belki müphem.Ama kesin bir duygu.Uzak,ama mevcud.
Sayfa 43
Eski kadınlar çocukları zorla isyan ettirirlerdi. "Canım sıkılıyor" dedin mi ilk söz: -Gel yanımda otur! -Gel pencereden sokağı seyret! -Haydi, Karaannen sana masal söylesin! -Sütninen bakkala gidiyor, birlikte git, gel! -Bahçeye çık, ama ağaca çıkma, toprakla oynamak yok!
Neden geldik?
Dünyaya ne halt etmeye geldiğimiz sualine o da cevap veremedi.
Sayfa 14 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
Reklam
1.000 öğeden 131 ile 140 arasındakiler gösteriliyor.