Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Salih İnsanları Sevme ve İlahlaştırma...
Nuh Suresi, 21 - 23. Ayetler: "Nûh, 'Rabbim, dedi, doğrusu bunlar beni dinlemediler, malı ve ço­cuğu kendi ziyanını arttırmaktan başka bir şeye yaramayan kimseye uydu­lar." "Onlar çok büyük tuzaklar kurdular." "Dediler ki: 'Sakın ilâhlarını­zı bırakmayın; hele Vedd'en, Suvâ'dan, Yeğus'tan,
Merhum Ali Ulvi Kurucu, Mahir İz hocadan ve sohbetlerindeki tarzından bahsederken şu ifadeleri kullanmaktadır: "İnsan rûhunun terbiyecileri şöyle derler: İlmin usûlünde tebliğ, şiirin gâyesinde telkîn, ahlâk ve tasavvufun hedefinde irşad ve tatmin vardır. Bu yüzden Mahir Hoca, sohbetlerinde bu üç mühim silahı da tam bir maharet ve liyâkatle kullanıyordu. Bu yüzden sohbetlerine devam edenler; kalben, fikren, rûhen ve vicdânen tatmin oluyorlardı. Zaten bu gibi zevâtın örnek aldıkları büyük zâtlar; peygamberler ve onların vârisleri olan gerçek âlim ve âriflerdir."
Reklam
Gayrimüslimlere ve inanmayanlara gelince; biz onları da Hz. Adem'den (as.) kardeş biliyoruz: Benî Adem a'zâ-yı yek-dîgerend Ki der âferîniş zi yek gevherend. (Mânası: Ademoğulları bir vücudun parçaları gibi birbirlerinin uzuvlarıdır. Çünkü yaratılışta aynı cevherden oluşmuşlardır.) Ayrıca onları, sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed'in bir başka tür ümmeti "Ümmet-i Dâvet"i olarak görüyoruz. Çünkü hakikatte Efendimizin (sas.) davetine ve risalet hitabına onlar da muhataptır. İman, içlerinde, imkân olarak bilkuvve mevcuttur, belki ileride fiilen zuhura gelecektir. Bazıları din kardeşlerimiz olacaklardır ve olmaktadırlar. Bize düşen görev, onların da Hakk'ı bulmasına ve gerçekleri görmesine yardımcı olmaktır. Onlara şimdi acıyor, şefkat besliyoruz. İki cihanın saadetine ermeleri için onlara İslâm'ı iyi anlatmalı, ilahî sorumluluklarını tebliğ etmeli, iman telkin eyleyerek, ebedî hüsrana uğramaktan kurtarmaya çalışmalıyız.
Sayfa 39 - Server YayınlarıKitabı okuyor
İslam'da eğitim doğum öncesinden başlar. Bu eğitimin yetiştirme,telkin ve tebliğ metodu son nefes verilirken de devam eder. Yeni doğmuş çocuğun kulağına ezan okunur. Son nefesini vermekte olana Tevhid kelimesi söylettirilir. Dünyadan ayrılırken zihninin ve hissinin Allah'la meşgul olması için başında kur'an-ı Kerim okunur. Mezar başında defin sonrası yapılan telkini de, İslam'ın ferde, hangi noktaya kadar sahip çıktığının çarpıcı bir delili olarak zikretmek gerek.
Propaganda bugün başlıbaşına bir ilim, sanat olarak, istenilen yönde tebliğ, telkin, tesir aleti halinde ve galip vasfı siyasi olmak üzere onun genişliğince geniş bir sahayı kapsar. Mesela, siyasi, dini, askeri, iktisadi, kültürel, ideolojik propaganda gibi. Propagandanın bu kısa tanımı bile, "İslâm'da propaganda yoktur, çünkü propaganda kafalara yalan sokma işidir. Oysa islâm insanların hür iradelerine hitab eder" yollu fikirlerin (!) saçmalıklarını gösterir.
Çocuklara dini eğitim verme işi çok hassastır. Zira dini bilgi kuru bir bilgi olmayıp duygu bileşeni çok kuvvetli bir bilgidir. İçinde cehennem, hesap, ateş, azap, yanma, kabir, yılan, çıyan, zebani gibi unsurlar vardır ve bunlar travmatik nitelikli etkilenmeler doğurabilir. Bunlar çocukları, biz yetişkinlerden kat kat daha fazla etkiler. Doğru olan dinin, belli bir yaşa gelince tebliğ edilmesidir. Hep derim: Dinin eğitimi olmaz, dinin sadece tebliği olur. Eğitim, tek yanlı ve ısrarlı telkinlerdir. Dönüştürmeyi hedefler. Tebliğ ise sadece farkındalık oluşturur, seçenek sunar, iradeleri serbest bırakır. İmtihanın ruhuna uygun olan tebliğdir, telkin değil. Tebliği telkin yaptılar. Hedefine de Hans'ı değil, Hasan'ı oturttular.
Sayfa 10 - Minel YayınKitabı okudu
Reklam
İslâm’da eğitim doğum öncesinden başlar. Bu eğitimin yetiştirme, telkin ve tebliğ metodu son nefes verilirken de devam eder. Yeni doğmuş çocuğun kulağına ezan okunur. Son nefesini vermekte olana tevhid kelimesi söylettirilir. Dünyadan ayrılırken zihninin ve hissinin Allah’la meşgul olması için başında Kur’an-ı Kerim okunur. Mezar başında defin sonrası yapılan telkini de, İslâm’ın ferde, hangi noktaya kadar sahip çıktığının çarpıcı bir delili olarak zikretmek gerek.
KUR'ANDA MÜMİNLERİN ÖZELLİKLERİ KENDİMİZE BAKALIM
Bu özellikler bizde yok ise sorun bizde ve bu sorun göz ardı edilebilecek bir sorun değil 👉Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla, 👉1. İnsanlar arasında adaletle hükmederler. (En’am-151) 2. Allah'a asla şirk koşmazlar. (Furkan-68) 3. Namuslarını (ırzlarını) korurlar. (Furkan-68) 4. Hakkı bile bile gizlemezler. (Bakara-44) 5. Namazlarını
İnananları en yüce mertebeye, Allah'ın rızasına ulaştıran hasbilik, insanları Allah'a davet uğrunda büyük sıkıntılara maruz kalan birçok peygamberin dilinde en değerli ifadesini bulmuştur. "Buna (tebliğ görevime) karşı sizden hiçbir ücret istemiyorum. Benim ecrimi verecek olan, ancak alemlerin Rabbidir.(Şuarâ) Yine Rahmet Elçisi'ne (sav), "Şüphesiz benim namazım, kurbanım, hayatım ve ölümüm hepsi alemlerin Rabbi Allah içindir." (Âl-i İmrân) demeyi telkin eden ilahı öğüt de hasbiliğin en güzel özetidir.
Sayfa 162Kitabı okudu
246 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.