Yapay zeka sadece bir hesap aracıdır. Öğrenme yetisine hatta “derin öğrenme” yetisine sahiptir, ama deneyim yetisine sahip değildir. Ancak acı, zekayı tine dönüştürür. Acı algoritmaları olmayacaktır.
Yapay zekâ ne kadar gelişirse gelişsin, insan unsuru asla ortadan kalkmaz, geri çekilmez.Teknoloji, insanın zekâsının, hafızasının, algılama gücünün hiçbir şekilde yerini alamaz.
Reklam
Akletmez misiniz..?
"Akletmek, etraftaki oluşların“anlamlarını” sorgulamaktır ve şu aralar yapay zekâ ile belki de aramızdaki en büyük farktır."
"Benim verilerimi kim ne yapsın?" diye düşünüyorsanız, haklısınız. Zaten amaç "bizzat sizin" verileriniz değil. Esas amaç "hepimizin" verilerini toplamak ve böylece davranışlarımızı yöneten kurallara dair karmaşık örüntüleri keşfedebilmek. Günümüzde belki de yapay zekâ teknolojisini en işlek olarak kullandığımız alanda tam burası.
Beynimiz, internet aracılığıyla karşı karşıya kaldığı etkileşim ve bilgilerin gerek yoğunluk gerekse kaynağa ulaşmak bakımından gerçekliğini sınayabilme kabiliyetini gittikçe kaybediyor. Yoğun veri bombardımanı, beynimizin analitik düşünme ve karar verme sistemlerini aşırı yükleyerek devreden çıkartıyor ve "otomatik pilot" etkisi altında davranış gösteren bireylere dönüşüyoruz. Bilinçsizce tıkladığımız reklamlar, yarı bilinçli halde beğendiğimiz gönderiler, hatta metin ve sorgulama kutularına yazıp göndermeden sildiğimiz metinler dahi büyük veri tabanlarına işleniyor. İnsan davranışlarını tahmin etmek amacıyla geliştirilmiş yapay zekâ algoritmalarının en önemli ihtiyacı olan "eğitim amaçlı büyük veri" işte bu bilinç dışı kullanımlarımız sayesinde bir sel gibi uluslararası sunuculara akıyor. Gigabaytlarca veriyi örüntü analizleri ile inceleyip buradaki örüntüleri gittikçe daha iyi öğrenen yapay zekâ algoritmaları, bizlere "tam da istediğimiz zaman istediğimiz şeyleri sunan" ve "bizleri her an daha fazla veri göndermeye istekli" halde tutan her türlü numarayı yapabilir hale geliyorlar.
“Eğer insanlar eğitimli, eğlenmiş ve meşgulse, düşen doğum oranları nüfusu makinelerin müdahalesi olmadan azaltır. Tıpkı şu an Almanya ve Japonya’da olduğu gibi . Bu da bir kaç bin yıl içerisinde insanların yok olmasına yol açabilir.”
Sayfa 221 - PegasusKitabı okudu
Reklam
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.