Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İbrahim Zeki Burdurlu

İbrahim Zeki BurdurluÜlkemin Efsaneleri yazarı
Yazar
8.5/10
39 Kişi
204
Okunma
7
Beğeni
2.822
Görüntülenme

Hakkında

1922 yılında doğan ozan ve yazar İbrahim Zeki Burdurlu, ilköğrenimini Burdur'da, ortaöğrenimini İstanbul Erkek Öğretmen Okulunda, yükseköğrenimini Gazi Terbiye Enstitüsünde tamamladı (1948). Lise ve Eğitim Enstitülerinde Türkçe, edebiyat öğretmenliği yaptı. Ülkü dergisinde (1941-1945) yayımladığı şiirlerle, halk şiir geleneğini yeni beğeni koşulları ve anlayışıyla zenginleştirme çabası gösterdi. İlk kitabı 1945'te basılan Toprak İnsanları'dır. Sanat ve Edebiyat, Millet, İstanbul, Fikirler, Şadırvan, Su, Hisar, Varlık dergilerinde yayınlanan şiir ve araştırmalarının yanı sıra masallar ve oyunlar da yazdı. 27 Temmuz 1984'de İzmir'de hayata veda etti. Eserlerinden Bazıları: Toprak İnsanları (1945), Toprağın İçindeki Toprak (1946), Burdur'daki Mahallemiz (1947), Keloğlan (1949), Basık Tavan (1950), Bir Köyden Bir İnsan (1951), Lefkoşe (1953), Minnacık Ada (1954), Günaydın Yavru Kıbrıs (1959), Atatürk'üm (1959), gibi şiir kitapları ile Uygulamalı Yeni Kompozisyon (1965), Uygulamalı Cümle Çözümlemeleri (1967), Reşat Nuri Güntekin (1971), Dil Bilgisi Açısından Yapıtlarımız (1974) gibi incelemeleri bulunmaktadır.
Unvan:
Şair, Yazar
Doğum:
Burdur, 1922
Ölüm:
İzmir, 1984

Okurlar

7 okur beğendi.
204 okur okudu.
2 okur okuyor.
30 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Düşündüğün ülke olayım
Sayfa 11 - Karınca Matbaacılık - 1966Kitabı okudu
Galiba gerçek sanatkarların gözleri bile başka oluyor. Mesela rahmetli Sait Faik’inkiler sisli bir cam ardından bakıyormuş gibi hafif bulanıktı.
Reklam
Daha o gün anlamıştım; Ben ömrümce seninle Sınanacaktım. Çünkü insan daima En sevdiği ile sınanır.

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
61 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
33 saatte okudu
Evreka, evreka, evreka! Bir kitabı bulamadığım zaman çok diretmem aslında. İlla benim olsun, illa olacak vs diye. Ama bu kitabı çok direttim. Nedeni ise, Tumblr uygulamasında gezerken, bir sahaf sayfasında gördüğüm şu dizeler oldu: "Sunuyorum yaşamanın katmerlisini Sev beni Zamanlar minnacık, vakitler kısa Gün dönmeden, ay sönmeden, yıllar
Sev Beni
Sev Beniİbrahim Zeki Burdurlu · Karınca Matbaacılık · 19666 okunma
150 syf.
·
Puan vermedi
·
27 saatte okudu
Okurken çok duygulandım çünkü sayfalar sararmış bir kitaptı elimdeki ve hiç beklemiyordum Reşat Nuri Güntekinle yapılan bir röportaj okumayı. Okudukça duygulandım hem Reşat Nuri Güntekinle hem de eşiyle röportaj yapılmış en çok o kısmı beğendim geçmişe gitmişim onlarla sohbet etmiş gibi hissettim. Yazar, ilerlerleyen bölümlerde eserlerini değerlendiriyor ve Reşat Nuri Güntekin’in eserlerinde geçen karakterleri, yerleri, konuları analiz ediyor. Sonraki kısımda Eserlerini özet halinde vermiş o nedenle eserlerini okuduktan sonra okumanızı tavsiye ederim ya da eserlerini okumadan önce eserlerini daha iyi anlamak için özet kısımlarına bakmadan okuyabilirsiniz. Aslında Reşat Nuri Güntekini tanımak istiyorsanız bu eseri okumanız için yeterli bir istek. Düşünceleri ve tesbitleri o kadar doğru ve çoğu hala geçerli bu beni biraz üzdü açıkçası mesela o dönemler için eğitimin iyi olmadığını söylüyor günümüzde de geçerli eğitimin ne halde olduğuna hepimiz şahidiz. Okuyarak belki biraz düzeltiriz, çocuklarımıza gençlerimize okuma alışkanlığı kazandırarak, kitapları sevdirerek eğitimi değiştirebiliriz bir umut…
Reşat Nuri Güntekin
Reşat Nuri Güntekinİbrahim Zeki Burdurlu · Toker Yayınları · 20138 okunma
89 syf.
7/10 puan verdi
·
15 saatte okudu
Yalnızca 9-12 Yaş Grubu... Bu inceleme onlar için...
Türküm, doğruyum, çalışkanım... - Pardon çocuklar, kendimi biran mavi önlük ve beyaz yakalıkla hissettim de... Hem zaten artık “Andımız” da yasak değil, dilediğinizce söyleyebilirsiniz.” Yazarın adı İbrahim Zeki Burdurlu, zeki çocuklar olduğunuz için kesinlikle soy isminden yola çıkarak yazarımızın Burdurlu olduğunu da tahmin etmişsinizdir.
Ülkemin Efsaneleri
Ülkemin Efsaneleriİbrahim Zeki Burdurlu · Tudem Yayınları · 2007113 okunma