Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Bedrüddin Zerkeşi

Bedrüddin ZerkeşiHz. Aişe'nin Sahabeye Yönelttiği Eleştiriler yazarı
Yazar
9.0/10
39 Kişi
189
Okunma
2
Beğeni
811
Görüntülenme

Hakkında

Tam adı, Ebû Abdullâh Bedruddîn Muhammed b. Abdullâh b. Bahâdır b. Abdullah ez-Zerkeşî'dir. Doğum ve vefat itibarıyla Mısırlı olup, Şafii mezhebine bağlı, Türk asıllı bir alimdir. O, imam ve allame olup, çeşitli kitapların musannifidir (derleyicisidir). Hicrî 745 (1344) senesinde doğmuştur. Cemâluddîn el-İsnevî (ö. 772/1370) ve Sirâcuddîn el-Bulkînî (ö. 805/1403) adlı iki şeyhinden ilim tahsil ettikten sonra Halep'e giderek orada Şeyh Şihâbuddîn el-Ezra'î'den (ö.783/1381) ilim tahsil etmiş; Dımaşk ve başka yerlerde hadis dinlemiştir. Fakih, usûlcü ve edip olan Zerkeşî, bu dalların her birinde üstün idi. Daha sonra ders verdi, müflülük yaptı, Karâfe-i Suğrâ'daki Kerîmuddîn Hankâhı'nın şeyhi oldu. el-Birmavi (ö. 831/1428) şöyle demektedir: "O, dünya meşgalelerinden elini çekmişti ve dünyevi ihtiyaçlarıyla işlerini gören akrabaları olduğu için hiçbir işle meşgul olmazdı." Hattı (yazısı) gerçekten çok kötü olduğundan yazısını okuyabilenler gayet azdı. 794 senesi, Receb ayının üçünde (26.05.1392 Pazar günü) Mısır'da vefat etti ve Karâfe-i Suğrâ'da Bektemir es-Sâkî (ö. 736/1335) Türbesi'nin yakınına defnedildi. Zerkeşî, daha çok fıkıh (hukuk), fıkıh usulü, hadis, Kur'an ve tefsir ilimleriyle iştigal etmiş (uğraşmış) ve geriye otuzdan fazla eser bırakmıştır.
Tam adı:
Ebû Abdullâh Bedruddîn Muhammed b. Abdullâh b. Bahâdır b. Abdullah ez-Zerkeşî
Unvan:
Türk asıllı bir fıkıh alimi
Doğum:
Kâhire, Mısır, 1344
Ölüm:
Kâhire, Mısır, 26 Mayıs 1392

Okurlar

2 okur beğendi.
189 okur okudu.
8 okur okuyor.
67 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Hz. Aişe'nin bu düzeltmesi olmasa nasıl düşünecektik?
Hz. Aişe'ye, Ebu Hureyre'nin, Resulullah: 'Uğursuzluk üç şeydedir; evde, kadında ve atta buyurdu.' dediği sorulunca, o şöyle cevap verdi. "Ebu Hureyre iyi ezberleyememiş, o girdiğinde Resulullah sav 'Allah, Yahudileri kahretsin, şöyle derler: Uğursuzluk üç şeydedir; evde, kadında ve atta' buyurmuştu ama o, hadisin başını işitememiş, sadece sonunu duymuştur.
Sayfa 39 - OTTO
Zerkeşîninkiler gibi akrabalarımız olsaydı:)
Zerkeşî,dünya meşgalelerinden elini tamamen çekmişti ve dünyevî ihtiyaçlarını akrabaları karşıladığı için sürekli kitap telifiyle meşgul olmuştu.
Reklam
ان تجد عينا فسد الخلل فجل من لا عيب فيه وعلا Bir kusur bulursan eğer, tashih eyle sen anı, Tek kusursuz Allah'tır, pek yücedir hem şanı.
Sayfa 13 - OttoKitabı okuyor
Abdullah Bin Şakik şöyle dediğini nakleder: Medine'ye vardım baktım ki bir adam Kara çuvalların üzerine dikilmiş " Hazine sahiplerini hem hayatta hem de ölümde dağlamakla müjdeliyorum" diyordu. Oradaki insanlar "işte bu ebuzerdir" dediler.
Sayfa 35 - OttoKitabı okuyor
Zemahşeri
Eğer Kur'an-ı incelersen ve orada asilere vaadedilen cezaları araştırırsan,Yüce Allah'ın hz.Aişe'ye yapılan iftiraya öfkelendiği kadar hiçbir şeye öfkelenmediğini görürsün.
Bence okumamız gereken bir kitap
Hz.Aişe validemiz • Kuranı Kerimi ve sünneti onun kadar içselleştirip,onun kadar anlayan çok az isim vardır. • Kuranı Kerimin her suresini,her ayetini hatta her harfini en ince detaylarına kadar bilen birisi. • Sahabenin en alimlerinden,en fakih(fıkıh bilgini)lerinden,en müçtehit(kuran ayetlerine ve hadislere dayanarak,onları yorumlayarak yargıya varan din düşünürü)lerinden ve dirayetlilerindendir. • Ebu Hureyre,Abdullah b.Ömer, Abdullah b.Abbas gibi her biri sahasında bir dağ,bir dev olan bu isimlerin yanlışlarını düzeltmiş onlara işin doğrusunu göstermiştir. Merak eden
Bedrüddin Zerkeşi
Bedrüddin Zerkeşi
Hz. Aişe'nin Sahabeye Yönelttiği Eleştiriler
Hz. Aişe'nin Sahabeye Yönelttiği Eleştiriler
isimli kitabına baksın orada Hz.Aişenin onlarca rivayet ve fetvaya nasıl karşı çıkıp,yanlış ve eksik anlayışları düzelttiğini göreceksiniz.
Muhammed Emin Yıldırım
Muhammed Emin Yıldırım
Sahabe İklimi (4 Cilt Takım)
Sahabe İklimi (4 Cilt Takım)
Reklam
Kur'an' tefsiri
عباراتنا شتى وحسنك واحد - كل إلى ذاك الجمال يشير Farklı kelimelerle anlatsak da tek bir güzellik var ortada... Bütün o sözler bu güzelliği söyler. (
Bedrüddin Zerkeşi
Bedrüddin Zerkeşi
1972, II, s. 261).

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
224 syf.
9/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Kitabın ismi Hz Aişe özelinde anlatmış gibi görünse de genel olarak sahabenin de Hz Aise ye yaptığı tenkitleri içeriyor. Kitap Hz Aişe nin bazı kriterlere dayanarak(Kurana arz, sünnete arz, hadise arz, akla ve mantığa arz, tarihe arz, Arap dil ve belagatına arz vs.) hadis, içtihad ve uygulamaları eleştirilerini, Hz Aişe nin hayatını ve diğer peygamber eşlerine olan üstünlüğünü de içeriyor Zerkeşi genel olarak seçtiği hadislerde başarılı olsa da Hz Aişe yi övdüğü kısımlarda az da olsa bazı zayıf ve uydurma hadisleri de kullanıyor maalesef. Neden Hz Aişe sorusunun cevabını kittabı bitirdiğiniz de Hz Aişe annemizin ilmi yönüne, zekasına, ferasetine hayran kaldığınızda anlayabilirsiniz. Üstelik ilk dönemlerde eleştiri zihniyetinin ne kadar gelişmiş taassuptan uzak bir ilim anlayışının olduğunu görünce seviniyorsunuz kitabın eleştirdiğim kısmına gelirsek (aslında eleştiri kitaba değil o dönemki zihniyete bir eleştiri) bazı konular hakkında insanlar neden bu konu hakkında bu kadar tartışmışlar hani ne gereği vardı diyorum kendi nefsime (örnek olarak Hz Aişe mi üstün Hz Hatice mi tartışması) tabi ben oturduğum yerden rahatça eleştiriyi yapabiliyorum önümde modern zamanın getirdiği hazır bilgi mevcut olduğu için rahat konuşabiliyorum ya o zaman yaşamış olsaydım? Vesselam
Hz. Aişe'nin Sahabeye Yönelttiği Eleştiriler
Hz. Aişe'nin Sahabeye Yönelttiği EleştirilerBedrüddin Zerkeşi · Otto Yayınları · 2016189 okunma
224 syf.
·
Puan vermedi
... İlk asırlarda yeterince metin tenkidi yapılıp yapılmadığı, günümüz hadis-Sünnet çalışmalarının en çok tartışılan konularından biridir. Geçmişte, genellikle isnad tenkidi yapıldığını ve metin tenkidinin ihmal edildiğini savunanlarla birlikte, bunun aksini savunan, hatta günümüzde yapılan metin tenkidi çalışmalarına ve eleştirel yaklaşımlara karşı çıkan kişiler de bulunmaktadır. Bu kitap, her iki düşünceyi savunanlara cevap niteliğindedir. Eser, şu özellikleri ile dikkatleri çekmektedir: Eser, şu özellikleri ile dikkatleri çekmektedir: 1. Hz. Âişe’nin tenkidlerini içeren bu çalışma, sahabe döneminde oldukça canlı bir tenkid faaliyetinin bulunduğunu ortaya koymaktadır. 2. Bu kitap, bir taraftan metin tenkidinin ilk asırda yapıldığını diğer taraftan da yapılan bu faaliyetin yeni bir şey olmadığını, bizzat sahabenin bu zihniyete öncülük ettiğini göstermektedir. 3. Bu kitap, zikrettiği birçok misal ile Hz. Âişe’nin hadis ve Sünnetleri anlama-yorumlama yöntemine ışık tutmaktadır. 4. Hz. Âişe validemizin ağırlıklı olarak Kur’an’a, Sünnet’e ve akla dayalı yöntem ve yaklaşımı, Resul-i Ekrem’in hadis ve Sünnetlerinin doğru anlaşılmasına, tutarlı yorumlanmasına katkıda bulunacaktır.
Hz. Aişe'nin Sahabeye Yönelttiği Eleştiriler
Hz. Aişe'nin Sahabeye Yönelttiği EleştirilerBedrüddin Zerkeşi · Otto Yayınları · 2016189 okunma
224 syf.
·
Puan vermedi
·
8 günde okudu
Hadis kaynaklarını okumadan önce mutlaka okunması gereken eser!
Bu eser, hadis çalışmaları açısından önemli bir kaynaktır. Bu kitap, sahabe döneminde hadis rivayetlerinde yapılan tenkid faaliyetlerini ortaya koyması ve Hz. Aişe'nin hadis rivayetlerine yönelik eleştirilerini kapsamlı bir şekilde ele alması açısından önemlidir. Kitap, Hz. Aişe'nin hadis rivayetlerine yönelik eleştirilerinin dayanakları konusunda da oldukça titiz bir çalışma içermektedir. Bu eleştiriler, Kur'an-ı Kerim, Hz. Peygamber'in diğer hadisleri, Hz. Aişe'nin kendi rivayetleri ve akla dayalı gerekçeler gibi çeşitli kaynaklara dayanmaktadır. Bu durum, Hz. Aişe'nin eleştirilerinin sağlam bir temele dayandığını göstermektedir. Kitabın, hadis çalışmaları yapanlar için önemli bir kaynak olduğunu düşünüyorum. Bu kitap, sahabe döneminde hadis rivayetlerinde yapılan tenkid faaliyetlerini öğrenmek ve Hz. Aişe'nin hadis rivayetlerine yönelik eleştirilerini daha iyi anlamak isteyenler için oldukça faydalı bir kaynak olacaktır. Kitabın Olumlu Yönleri -Hz. Aişe'nin hadis rivayetlerine yönelik eleştirilerinin kapsamlı bir şekilde ele alınması -Eleştirilerin dayanakları konusunda titiz bir çalışma içermesi -Sahabe döneminde hadis rivayetlerinde yapılan tenkid faaliyetlerini ortaya koyması Kitabın Olumsuz Yönleri -Bazı yerlerde teknik terimlerin kullanılmasının, okumayı zorlaştırması. Sonuç olarak, kitabın, eleştirilerin dayanakları konusunda titiz bir çalışma içermesi ve sahabe döneminde hadis rivayetlerinde yapılan tenkid faaliyetlerini ortaya koyması, kitabın değerini artırmaktadır.
Hz. Aişe'nin Sahabeye Yönelttiği Eleştiriler
Hz. Aişe'nin Sahabeye Yönelttiği EleştirilerBedrüddin Zerkeşi · Otto Yayınları · 2016189 okunma