Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

John Stuart Mill

8.1/10
983 Kişi
4.531
Okunma
334
Beğeni
15,6bin
Görüntülenme

Hakkında

John Stuart Mill, (d. 20 Mayıs 1806- ö. 8 Mayıs 1873) İngiliz filozof, politik ekonomist, parlamento üyesi ve devlet memuru. Mantık alanında, yalnızca tümdengelimsel mantıkla ilgili çalışmalar yapmayıp, tümevarımsal mantığı da formüle ederek geliştirmiş olan Mill, mantıksal ilkeleri sosyal alana, siyaset ve ahlak alanına uygulamasıyla ün kazanmıştır. Psikoloji alanında, çağrışımcılığın babası olarak kabul edilen filozof, psikolojiyi "zihin kimyası" olarak tanımlamıştır. O, çağrışımcı psikolojisini bilgi konusuna da taşımış ve bu alanda, Berkeley'den esinlendiği besbelli olan psikolojik bir idealizm geliştirmiştir. Mill, bununla birlikte, psikolojik idealizminde, maddesizciliği seçen Berkeley'den ayrılmış ve dış gerçekliğin varoluşunu kabul ederek, söz konusu nesnel gerçekliği "duyumları mümkün kılan, kalıcı dayanak" olarak tanımlamıştır. Ahlak alanında yararcılığı savunan Mill, hazzı ya da mutluluğu insan eylemlerinin en büyük amacı ve mutlak ölçüsü yapmış ve yararcılığında, genelin iyiliğini ve refahını temele almıştır.
Unvan:
İngiliz Filozof
Doğum:
İngiltere, 20 Mayıs 1806
Ölüm:
Avignon, Fransa, 8 Mayıs 1873

Okurlar

334 okur beğendi.
4.531 okur okudu.
150 okur okuyor.
3.541 okur okuyacak.
130 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Eğer biri dışında tüm insanlık aynı düşüncede olsa, o bir kişi de tamamen karşıt bir düşüncede olsa, o kişinin gücü eline aldığı zaman tüm insanlığı susturmaya hakkı yoksa aynı şekilde insanlığın da o kişiyi susturmaya hakkı yoktur. Zapt etmeye çalıştığımız düşüncenin yanlış bir düşünce olduğundan hiçbir zaman emin olamayız; bundan emin olsak dahi, onu zapt etmek yine büyük bir kötülük olurdu. Eğer bu düşünce doğruysa, insanlar yanlış olanı doğru olanla değiştirmek ihtimalinden yoksun bırakılırlar. Yanlışsa, neredeyse aynı öneme sahip bir yararı, gerçeğin suç ile çarpışması sonucu onun (gerçeğin) daha da gün yüzüne çıkması ve daha canlı bir etki yaratması ihtimalini kaybeder. .
Özgürlük Bir İlkedir !
özgürlük , başkalarına bir zararın dokunmadan , kendi sınırların içinde , dilediğin her şeyi yapabilme şeklidir . özgür olmayı istememe özgürlüğü diye bir şey yoktur yani köle olmayı istemek , özgürlük değildir . özgürlüğünü bir başkasına devretmek , kendine efendi yaratmak , özgürlük değildir . bir kişinin özgürlüğüne karışmak , sadece başkasına zarar vermesini engellemek içinse doğrudur . başkasına zarar vermeden bütün yaşam tarzları özgürce deneyimlenmeli , kişi istediği hayatı yaşayabilmelidir . unutulmamalıdır ki , insanlık herkesin kendi istediği gibi yaşamasına tahammül gösterdiği zaman , kişileri başkalarına hoş gelecek şekilde yaşamaya zorladığından daha büyük kazanç elde eder .
Reklam
İçinde bulunduğumuz çağ "inançtan yoksun ama kuşkuculuktan ödü kopan" bir çağ olarak tanımlanmıştır ve insanlar görüşlerinin doğruluğundan değil, onlar olmaksızın ne yapacaklarını bilemediklerinden emindir.
Bakamayacağı, doyuramayacağı ve eğitemeyeceği çocuğu dünyaya getirenler, hem şanssız çocuğa hem de topluma karşı ahlaki bir suç işlemektedir.
Sayfa 132Kitabı okudu
Bir kişi hariç bütün insanlık aynı görüşte olsa, tek bir kişi karşı görüşte olsa, insanlığın o kişiyi susturma hakkı, o kişinin gücü yetse insanlığı susturma hakkından fazla değildir.
TÜM FİLOZFLAR VE ESERLERİ (KRONOLOJİK SIRALAMA)
taslak 008 Pre-Sokratik Döneme Ait Eserler 1-Thales (625-545 MÖ) 2- Anaksimandros ( 610-546 MÖ) 3-Anaksimenes
Fragmanlar
Fragmanlar
Reklam
Bir çocuğu dünyaya getirme olayı insanın yaşamı boyunca en sorumlu eylemlerinden birisidir. Çocuğun gıdası yanında eğitim, öğretim ve terbiyesininde sağlanması gerekmektedir. Bunları sağlamadan, hiçbir ümit olmadan çocuğu dünyaya getirmek hem çocuğa karşı hem de topluma karşı ahlaki bir cinayettir.
John Stuart Mill
John Stuart Mill

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
64 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
Düşünce üzerine muhteşem, az sayfalı bol bilgili, saatlerce düşündürecek yeni ufuklar açabilecek bir kitap. Düşünceleri başkalarının düşünceleriyle karşılaştırmadan, emin olmak için sorgulamanın gerekliliğinden, kanun gücünün düşünce üzerindeki etkisinden, doğruyu aralarında paylaşmış iki karşıt görüş olabileceğinden bahsediyor. Sonuna doğru genişçe din öğretisinin düşünce üzerine etkisinden bahsederken çarpıcı ele alışları var; tartışmanın olmadığı yerde anlamdan geriye yalnızca kabuğu kalır, özü kaybolur. Edilgen bir şekilde aktarılan din öğretisi donuk ve kırılgan olmaya mahkumdur.
Düşünce ve Tartışma Özgürlüğü Üzerine
Düşünce ve Tartışma Özgürlüğü ÜzerineJohn Stuart Mill · Can Yayınları · 20202,890 okunma
64 syf.
7/10 puan verdi
·
10 saatte okudu
Düşünce Özgürlüğü
Kitap, Mill’in Özgürlük Üzerine adlı eserinin “Düşünce ve İfade Hürriyeti” başlıklı bölümünün kitaplaştırılmış hali. Hacminin az olmasına aldanmamak lazım. Dili ağır ve okuması zor ama düşünerek, sindirerek ve anlayarak okuduğunuzda ruhunuza mutlaka bir şeyler katacak bir kitap.
Düşünce ve Tartışma Özgürlüğü Üzerine
Düşünce ve Tartışma Özgürlüğü ÜzerineJohn Stuart Mill · Can Yayınları · 20202,890 okunma
64 syf.
·
Puan vermedi
En azından içinde kalmadı kanka
John Stuart Mill... düşünce özgürlüğünü savunsun diye çocukluğunu yaşama özgürlüğü elinden alınan proje çocuk, üç yaşında başlatıldığı eğitimlerin ağır yükünü yirmili yaşlarına geldiğinde artık sırtında taşıyamadığı için çok ağır bir ruhsal bunalım geçirmiş ve sadece fikirleri değil, aynı zamanda şifa bulduğu tedavi yöntemiyle de beni
Düşünce ve Tartışma Özgürlüğü Üzerine
Düşünce ve Tartışma Özgürlüğü ÜzerineJohn Stuart Mill · Can Yayınları · 20202,890 okunma