Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Robert Sheckley

Robert SheckleyMevki Uygarlığı yazarı
Yazar
8.8/10
163 Kişi
543
Okunma
21
Beğeni
2.060
Görüntülenme

Robert Sheckley Gönderileri

Robert Sheckley kitaplarını, Robert Sheckley sözleri ve alıntılarını, Robert Sheckley yazarlarını, Robert Sheckley yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
176 syf.
·
Puan vermedi
Bilimkurgu kitaplarına ilk defa başlayacaklar için güzel bir kitap .Sadece suçluların yaşadığı bir gezegene giden karakterimizin suç,itibar,iyilik,gerçeği öğrenme merakı üzerine olan anlam arayışlarını ve başına gelen olayları görüyoruz.Kitabın en sonunda yer alan bilinç ve bilinçaltı zihnimizle olan kavgayı ve bilinçaltının ne kadar güçlü olduğu ,dünyayı bile değiştirebileceği çok güzel anlatılmıştı,sadece bu kadar güzel bir konuyu keşke kısa yazmasaydı diye düşünmüştüm ama sırf kitabın sonundaki bu bilinç-bilinçaltı kavga için bile okunur
Mevki Uygarlığı
Mevki UygarlığıRobert Sheckley · İthaki Yayınları · 2021543 okunma
176 syf.
·
Puan vermedi
Birinde iyiliğin diğerinde kötülüğün hâkim olduğu iki dünya, ütopya ve distopya, ama ikisinde de insanın yerini belirleyen sınıflar mevkiler aynı…. Önce distopik dünyayı görüyoruz, cinayetler uyuşturucu, kanunsuzluk, iyilerin dünyasına ters türlü türlü kötülük, vahşilik, sapkınlık. Kahramanımız o dünyadan kaçsın bir an önce gerçek dünyaya dönsün istiyorsunuz. Ama kahramanımız gerçek dünyaya döneyim derken sadece iyiliğin hâkim olduğu ütopyada buluyor kendini. Ovvvv sadece iyilik, o dünya cennet olmalı değil mi? Yaaaa öyle olmuyor işte. Sadece iyilik için bir istikrar gerekiyor. İstikrarın durağanlığı ise can sıkıntısı ve yavanlığı getiriyor ve bu istikrarın sağlanması için mecbur olunan sahtecilikle tıpkı 1984 romanındaki gibi tarihin, edebiyatın, sanatın sürekli yeniden yaratılması mecbur kılınıyor. Tıpkı Cesur Yeni Dünya’da olduğu gibi ütüpya kendi distopyasını doğuruyor. Anlıyoruz ki dünyanın dünya olabilmesi için iyilik ve kötülüğün kolkola olması gerekiyor. Dervişin teselli köleysiyonu kitabının kabul tesellisi bölümünde Mecit ömür Öztürk şöyle diyor, Dünya hayatının var oluş gayesine uygun bir şekilde dünya hayatı olabilmesi için, acıların, sevinçlerin, günahların ve sevapların bir arada olması icap etmektedir. Dünya bir cennet değildir.
Mevki Uygarlığı
Mevki UygarlığıRobert Sheckley · İthaki Yayınları · 2021543 okunma
Reklam
"Eminim ki çöküşe giren tüm toplumlar yanıltıcı şekilde kendilerini kalıcı göstermiştir."
176 syf.
10/10 puan verdi
·
1 saatte okudu
Roma kurulduktan sonra nüfusu arttırmak için suçlular gemilerle şehre taşınmış. Bu sebeple şehirde bir müddet sadece suçlular varmış. Hatta daha sonra hiç kadın olmadığı için festival ayağına sağdan soldan kadın da kaçırıyor bu ayılar. Kitabın başında suçluların uzay gemisiyle sadece kendilerinden oluşan bir gezegene yollanmaları Roma'nın kuruluşunu anımsattı. Omega gezegenindeki kast sistemi de aslında Roma'daki patriciler ve magistralara benziyor. Ben mi benzetiyorum, böyle bir şey yok mu? Hayal gücüm mü çok çalışıyor? Bilemiyorum... Özellikle dünyada yaşanan son gelişmelerden sonra "Biz insanın en yüce Kötülük potansiyelinin Devlet'te olduğunu kabul ettiğimiz için Devlet'i kutsal olmasa da bir insanüstü eser olarak görür, ona da taparız" satırlarını okumak içimi ürpertti. İyilik, adalet, hayatın kutsallığı ve benzeri yakışıksız kavramlardan bahsedilenlerin akıl hastanesine kapatıldığı, cinayet işlemeyenlerin ölüme mahkum olduğu bu dünya bizimkinden çok mu uzak? Bu tarz eski bilim kurgu klasiklerini okuyunca günümüz eserlerini ne derece etkilediğini daha net anlıyorum. Aslında özgün sandığımız her eserin bir esin kaynağının olduğunu görmek beynimde iğne ışın tabancası etkisi yapıyor. Acaba Mevki Uygarlığı'nın esin kaynaklarını bir gün rastgele şekilde yapılan seçimler sonucu okuyup mutlu olacak mıyım? İçimde bu ihtimallerin saçma heyecanı var. Keşke zamanı bu anda dondursam ve milyonlarca kitap sonra bambaşka bir insan olarak yeniden başlatsam.
Mevki Uygarlığı
Mevki UygarlığıRobert Sheckley · İthaki Yayınları · 2021543 okunma
Reklam
176 syf.
8/10 puan verdi
İtiraf etmek gerekirse, okumayı her ne kadar sevsem de favorim diyebileceğim bir tür değil bilim kurgu benim için fakat Mevki Uygarlığı kesinlikle harika bir kitaptı. Beklediğimden çok daha akıcı ve merak uyandırıcıydı. Umarım gelecekte de beni hızlıca sayfaları çevirmek isteyecek kadar merak ettirecek başka bilim kurgularla karşılaşabilirim. Kitaptan kısaca bahsedecek olursak; Kahramanımız Barrent ile birlikte gözlerimizi koca bir hiçliğe açıyoruz. Kim olduğumuz, nerede olduğumuz, nereden geldiğimiz, nereye gittiğimiz ve neden var olduğumuz hakkında hiçbir fikrimiz yok. Kitabın son sayfasına kadar da bütün bu sorulara yanıt aramaya ve her saniye yeni bir şey öğrenmeye devam ediyoruz. Bu arada öğrendiğimiz ilk şey Barrent'ın bir katil olduğu ve hafızası silinerek Omega isminde kendisi gibi mahkumlarla dolu, dünyadan uzak bir hapishane gezegenine getirildiğimiz oluyor. Sonraki süreç ise tamamen Omega'nın tuhaf yasalarını öğrenmekle geçiyor. Tabi bir de hayatta kalmaya çalışmakla... Kesinlikle herkese öneriyorum Mevki Uygarlığı'nı. Hatta bilim kurgu okumayı sevmeyenlere özellikle öneriyorum. Bu kitaba kesinlikle şans vermelisiniz.
Mevki Uygarlığı
Mevki UygarlığıRobert Sheckley · İthaki Yayınları · 2021543 okunma
176 syf.
9/10 puan verdi
·
33 saatte okudu
En sevdiğim bilimkurgu klasikleri arasına girdi.. Kitabımız Will isimli baş kahramanımızın Omega isimli bir gezegene yeni inmiş bir gemide, hafızası tamamen silinmiş şekilde uyanması ile başlıyor ve olaylar gelişiyor. Kitap çok akıcı ve aksiyonluydu. Sayfa sayısının azlığına göre bu kadar olayı içinde barındırabilmesi kesinlikle takdire şayan. Uzun uzadıya alt metninden tutun da toplumsal eleştiri kısmına kadar derin bir inceleme yapabilecek bilgi birikimine sahip olduğumu düşünmüyorum. Bu sebeple rastgele fikirlerimi paylaşacağım sadece. Kitaptaki ilerlemenin gelebileceği son noktanın tasviri beni oldukça etkiledi. Finalde bu fikre karşı çıkıyor ve Will'in ilk adımı attığını görüyoruz ama bu gerçekten doğru hareket mi? Kaosun içindeki özgürlük, mutlu ve huzurlu bir mahkumiyetten daha değerli midir? Bu ikileme bir çok bilimkurgu eserinde rastlanır zaten. Dünya'nın asla bir denge noktası bulamayacağı fikri geleceğe olası bakış açılarında baskındır. Mutlak distopik, baskıcı kötücül bir yer olur gelecek yada mutlak ütopik, özgür iradesi elinden alınan insanlarla dolu huzurlu bir yer. Ama ikisi de sorunludur, eskiye dönüş yolu aranır. Romanlarda bizi bunlar hakkında düşünmeye sevk eder. Bu romanda bunları düşündürme konusunda oldukça başarılıydı. Farklı bir çizgisi, anlatımı vardı. Yapay zeka ve robotlaşma çağımızın son zamanlarında ki gündemiyken okuması daha keyifliydi, özellikle yazıldığı zamanı düşününce. Herkese tavsiye eder, iyi okumalar dilerim..
Mevki Uygarlığı
Mevki UygarlığıRobert Sheckley · İthaki Yayınları · 2021543 okunma
586 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.