Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Günümüz nesli, her ne kadar resmi olarak din dışı ve hatta ateist olsa da, din hakkında bilgisizlik içinde değil, din ile polemik içinde yetişmiştir. İsa'nın Tanrı adına sevgi, kardeşlik ve birlik ilkelerini kabul etmeyen bu nesil, onları tamamen bertaraf edememiştir de. Garip bir nevi hayal içinde bu prensipleri bilim ve toplum adına muhafaza etmiştir. Bu yüzden, günümüz neslini ve dünyasını, ateist kültürün mümkün olduğuna dair bir örnek olarak göstermeye hakkımız yoktur. Aslında bu kültür ve hâmili olan nesil, dinin ve onun büyük ahlâki ilkelerinin mütemadi ve sessiz fakat daha az gerçek olmayan etkisi altında gelişiyor. Doğrusu, yeni neslin sadece ideolojisi yenidir, terbiyesi ve ahlâk anlayışı ise eskidir. Mimarlar eskidir, yeni olan yalnızca yöntemdir. Pratikte her sistem, dayandığı fikir ve bildirilerden ziyade, onları uygulayan insanlara benzer. İnsanın özünün ahlâklı olduğundan yola çıkarsak (ideolojisi veya siyasi tercihi değil), günümüz dünyasını yeni fikirlere sahip eski insanların inşa etmekte olduğunu iddia edebiliriz. Onlar, idealizmi ve fedakârlığı katiyetle reddeden fikirleri tatbikatte, idealizm ve fedakârlığı devreye sokuyorlar.
Sayfa 214Kitabı okudu
II. Meşrutiyet sonrasında taraftarı çoğalan bu akımın öncüsü “Prens Sabahattin Bey”dir19. Prens Sabahattin Bey, Türkiye’nin nasıl kurtarılabileceğini “Türkiye Nasıl Kurtarılabilir?” isimli kita- bında açıklamaya çalışmıştır. Akımın savunucuları “Nesl-i Cedîd Kulübü” (Yeni Nesil Kulübü)’nde toplanmış, düşüncelerini buradan gençlere yaymaya başlamışlardır. Bu görüşü savunanlara göre; Osmanlı Devleti, çeşitli soy, dil ve dinlerden oluşan çok büyük bir ülkeye sahipti ve her geçen gün bu ülkeye ve topluluklara sahip olmakta güçlük çekiyordu. Devletin bu duruma düşmesinin baş sebebi ise bireye ve bireyin eğitimine önem verilmemesiydi. Halbuki devlet, birey üretken, girişimci ve güçlü ise ayakta durabilir. Birey devlet ve toplum için değil de; devlet toplum ve birey için çalışmalı- dır. Eğitim sistemi değiştirilmeli, eğitim bireyin üretici olarak ye- tişmesini sağlayacak uygulamalı bir eğitim olmalıdır.
Reklam
Bu insan, Diriliş İnsanı; ve ondan doğacak nesil, Diriliş Nesli; bu neslin kuracağı toplum Diriliş Toplumu ve bu Toplumun insanlıkta mayalandıracağı yeni hakikat uygarlığı atılımı, Diriliş Uygarlığı olacaktır. ..
Sayfa 158Kitabı okudu
Öğretmenler Yeni Nesil Size Emanet
Kabiliyetleri tespit eden, çocukları ona göre yetiştiren bir sistem kurmamız gerekiyor. Hiç bir toplum yetenekli çocuklarını harcayacak lükse sahip değildir.
Sayfa 171
Bu insan, diriliş insanı; ve ondan doğacak nesil, Diriliş Nesli; bu neslin kuracağı toplum Diriliş toplumu ve bu toplumun insanlıkta mayalandıracağı yeni hakikat uygarlığı atılımı, Diriliş uygarlığı olacaktır.
Sayfa 159Kitabı okudu
Otokratik yönetim zihniyetini yürütmekte olanların tek;
İstedikleri, egemen ideolojinin değer ve normlarına uyacak, bütünüyle yeni bir insan tipi oluşturmaktır. Bir başka ifadeyle, geçmişteki insan profilini ortadan kaldırıp, onların yerini alacak yeni bir nesil yaratmaktır.
Sayfa 47 - Liberte Yayınları – 1. Baskı ~ Mart 2003, ANKARAKitabı okudu
Reklam
Zaman geçtikçe nesiller sürekli değişiyor, yenileşiyor. Her nesil kendisiyle birlikte yeni kavramlar, söylemler, yeni ihtiyaçlar ve talepler geliştiriyor. Yeni nesillere artık eskimiş, zaman aşımına uğramış yönetim biçimleri ve yasalar zorla uygulanamaz. Yeni nesiller için daha yeni, daha akılcı, daha adil, daha sağlam temellere dayanan yönetim anlayışlarının, yasa ve kuralların uygulanması zorunludur. Akıl ve sağduyu sahibi devlet adamlarına sahip olan ülkelerde artık bu iş böyle yapılmamaktadır. Bu ülkelerde krizlere, kaoslara, toplumsal sarsıntı ve çalkantılara yol açmadan daha bilgece, daha adilce yöntemlere başvurulmaktadır. Birçok ülkede ise devlet adamları, halk yönetiminin ve toplum eğitiminin aşama aşama düzenlenmesi gerekliliğini kavramıyorlar veya anlamak istemiyorlar. Devlet duvarları harap oluyor, yer yer çatlaklar başgösteriyor ama gittikçe derinleşen ve genişleyen bu çatlaklar önemsenmiyor. İşte bu nedenlerden dolayı dıştan sağlam ve güçlü görünen devlet kurumlarının çatlamasına hatta yıkılmasına asla şaşırılmamalıdır.
Toplum içinde yaşamak demek, birçok kuralı bilmek ve kurallara uymakla mümkün olur.
Sayfa 123Kitabı okudu
Ama bir şey kesin ki, artan bilgi gibi artan tefekkür gücü de sadece insanın sıkıntısına sıkıntı katar ve hepsinden önemlisi, birey için olduğu kadar nesil için de tefekkürün ayartmalarından kaçmaktan daha zor bir görev yoktur; çünkü bunlar çok diyalektiktir ve zeki bir keşfin sonucu bütün soruna yeni bir bakış getirebilir; çünkü tefekkür herhangi bir anda her şeyi bambaşka açıklayabilme gücüne sahip olup insana bir tür kaçış yolu sağlar; çünkü -insan karakterli bir adamı işlerin ortasına koymak için gereğinden çok daha büyük gayretler gösterdikten sonra- tefekkürle gelen bir kararın son anında tefekkür her şeyi değiştirmeye muktedirdir.
Sayfa 240 - Ayrıntı Yayınları – 1. Basım ~ Ocak 2000, İSTANBULKitabı okudu
189 öğeden 111 ile 120 arasındakiler gösteriliyor.