Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Cumhuriyetin kurulmasından günler önce İsmet Paşa bir kanun teklifi vererek Ankara’ nın yeni Türkiye Devleti’ nin başkenti olmasını önerecektir. Bu teklif büyük bir destekle kabul edildi ve Ankara 13 Ekim 1923 tarihi itibarıyla resmen başkent oldu…
Sayfa 158 - Kronik KitapKitabı okudu
Mondros Mütarekesi sonucunda İtilaf devletleri aralarına Yunanistan'ı da aldılar ve İstanbul'u işgal ettiler. Sur içindeki eski İstanbul, Fransız işgal bölgesiydi. Beyoğlu ve Boğazlar mıntıkası Britanya'ya bırakıldı. Kadıköy ve Üsküdar bölümünde İtalya kontrolü ele geçirdi. (...) Ancak İstanbul direndi. İmparatorluğu Birinci Dünya Savaşı'na sokarak felaketi getirenler bitmeyen enerileriyle direnişe de yardım ettiler. Nihayetinde 6 Ekim 1923 günü İstanbul sahiplerini karşıladı ve kurtuluşunu kutladı. Bir hafta sonra Ankara'nın Türkiye Devleti'nin başkenti olduğu ilan edildi. Böylelikle İstanbul Mudanya Mütarekesi'nden beri yaşadığı kurtuluş havasından sonra Türk tarihinin yeni bir safhasına geçişi gözlüyordu.
Reklam
28 ekim 1923: yarın cumhuriyet ilan edeceğiz! ve ertesi gün
ankara hükümeti meclisleri meclisin açıldığı 1920den 1922ye dek gerek ulusal gerekse uluslararası politik, toplumsal, idari konularda aynı anda birçok mücadele vermiş, 1923 yılına da aynı mücadeleci kimliği ile girmiştir. 1923 yılının başlarında lozanda itilaf devletleri ile ekonomik konularda anlaşamayan ankara hükümeti lozanda görüşmeleri
"Cumhuriyet'in kurulmasından günler önce İsmet Paşa bir kanun teklifi vererek Ankara'nın yeni Türkiye Devleti'nin başkenti olmasını önerdi. Bu teklif büyük bir destekle kabul edildi ve Ankara 13 Ekim 1923 tarihi itibarıyla resmen başkent oldu. "
Sayfa 98 - KronikKitabı okudu
27 Aralık 1919 günü Mustafa Kemal Paşa Ankara'ya geldiğinde çok varlıklı olmasa da belirli bir servet birikimine sahip, muhafazakar görünümlü ancak dünya ile teması bulunan ve gayet örgütlü bir şehir ile karşılaşmıştı. Asıl önemlisi, stratejik önemi haiz demir yolu Ankara'ya kadar uzanmıştı. Ankara halkının Mustafa Kemal Paşa'ya ve teşebbüslerine desteği de açıktı. Bu yüzden Ankara Milli Mücadele'nin merkezi haline geldi. Büyük Millet Meclisi'nin kuruluşuyla da İstanbul hareketi Ankara'ya ve dolayısıyla Anadolu'ya entegre oldu. Ayrıca İstanbul'daki meclisin Ankara'ya taşınması bir meşruiyet esası olarak kullanıldı. İstanbul'daki hükumetin artık işlevlerini yerine getirememesi sebebiyle millet adına bütün karar organlarının Ankara'da toplandığı vurgulandı. Ankara'nın Mili Mücadele'nin kazanılmasındaki rolü ise unutulmadı. Cumhuriyetin kurulmasından günler önce İsmet Paşa bir kanun teklifi vererek Ankara'nın yeni Türkiye Devleti'nin başkenti olmasını önerecektir. Bu teklif büyük bir destekle kabul edildi ve Ankara 13 Ekim 1923 tarihi itibarıyla resmen başkent oldu.
Sayfa 158 - Kronik Kitap 1. BaskıKitabı okudu
Türkiye'de olup bitenleri anbean takip eden Ingiltere, cumhuriyetin ilanından sonra çıkacak olan iç karışıklıkların, güçlenen muhalefetin Atatürk'ü devireceğini ve kısa sürede Kemalist rejimin bir karşı devrimle yerle bir olacağını düşünmektedir. Örneğin İstanbul'daki Ingiliz Yüksek Komiser Vekili Henderson, Lozan Antlaşması
Sayfa 508 - İnkılap YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Cumhuriyetin kurulmasından günler önce İsmet Paşa bir kanun teklifi vererek Ankara'nın yeni Türkiye Devleti'nin başkenti olmasını önerecektir. Bu teklif büyük bir destekle kabul edildi ve Ankara 13 Ekim 1923 tarihi itibariyla resmen başkent oldu.
Sayfa 158Kitabı okudu
Mütareke Dönemi İstanbul'u
Birinci Dünya Savaşı'na sokarak felaketi getirenler bitmeyen enerjileriyle direnişe de yardım ettiler. Bilinen lider kadrolarını dışladıkları için bu sefer başarıya yardımcı oldular. Nihayetinde 6 Ekim 1923 günü İstanbul sahiplerini karşıladı ve kurtuluşunu kutladı. Bir hafta sonra Ankara'nın Türkiye Devleti'nin başkenti olduğu ilan edildi. Böylelikle İstanbul, Mudanya Mütarekesi'nden beri yaşadığı kurtuluş havasından sonra Türk tarihinin yeni bir safhasına geçişi gözlüyordu.
Sayfa 100Kitabı okudu
"Cumhuriyet'in kurulmasından günler önce İsmet Paşa bir kanun teklifi vererek Ankara'nın yeni Türkiye Devleti'nin başkenti olmasını önerdi. Bu teklif büyük bir destekle kabul edildi ve Ankara 13 Ekim 1923 tarihi itibariyla resmen başkent oldu."
Sayfa 98 - İlber OrtaylıKitabı okudu
Ankara'nın Milli Mücadele'nin kazanılmasındaki rolü ise unutulmadı. Cumhuriyetin kurulmasından günler önce İsmet Paşa bir kanun teklifi vererek Ankara'nın yeni Türkiye Devleti'nin başkenti olmasını önerecektir. Bu teklif büyük bir destekle kabul edildi ve Ankara 13 Ekim 1923 tarihi itibarıyla resmen başkent oldu.
Sayfa 158 - Kronik
Reklam
Milli Mücadele Dönemi Ankara'sı
İsmet Paşa bir kanun teklifi vererek Ankara'nın yeni Türkiye Devleti'nin başkenti olmasını önerecektir. Bu teklif büyük bir destekle kabul edildi ve Ankara 13 Ekim 1923 tarihi itibarıyla resmen başkent oldu.
Sayfa 158 - Kronik KitapKitabı okudu
Bir ara açtığım ama kullanmadığım blog sayfamdan
Çoğunu okumadım sağdan soldan derledim: Aşkın Şehidi - Ahmet TURGUT (Bozkırın Sırrı Türk Peygamber romanını öneririm) Aşkın Elçisi - Ahmet TURGUT Aşkın Secdesi - Ahmet TURGUT
224 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Ahmet Hamdi Tanpınar / Beş Şehir. Ahmet Hamdi Tanpınar 1901-1962 yıllar arasında yaşamıştır. 1939'da İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde açılan yeni Türk Edebiyatı kürsüsüne Profesör olarak atanmış, 1943 seçimlerinde Maraş milletvekili olarak görev yapmışsa da 1949' dan itibaren tekrar kürsüsüne dönerek görevini ölümüne kadar sürdürmüştür. Türk edebiyatının büyük şairi Yahya Kemal Beyatlı'ya ithaf edilen eser, Anadolu Türk tarihi açısından büyük öneme sahip beş şehri incelemektedir. Bu Beş şehir ki; Anadolu'yu doğuda haşmetiyle ayakta tutan Erzurum, Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti olan Ankara, Anadolu Selçuklu Devleti'ne başkentlik yapan Konya, Osmanlı Devleti'nin kuruluşundaki başkenti Bursa ve tüm ihtişamıyla Osmanlı Kültür ve medeniyetini kendinde ifade eden İstanbul. Eser'de şehirler bir şiir kıvamında anlatılmakta, siyasi, sosyal, ekonomik, dini, mimari ve edebi yönleriyle incelenmekte, tabiat betimlemeleri cümbüşü sergilenirken, bir kültür tarihi aktarımı yapılmaktadır. Yalnızca beş şehrimizi tanımak için değil, sunduğu edebi zevk içinde okunması gereken bir kitaptır. #Kitapşuuruinsanlıkşuurudur.
Beş Şehir
Beş ŞehirAhmet Hamdi Tanpınar · Dergah Yayınları · 201911,4bin okunma
İspanya İç Savaşı: Darbe, Direniş ve Tarihyazımı
1 Nisan 1939’da İspanya’da iç savaş son buldu. İspanya İç Savaşı nasıl başlamıştı, anımsayalım: 1931'de Cumhuriyetçiler seçimle iktidara gelir; yeni anayasa yapar, krallığı kaldırırlar. 1936’da faşistlerle kralcılar askeri darbe yapıp kentleri tek tek ele geçirmeye çalışırlar. Cumhuriyetçi hükümete desteği İspanya'dan ve dünyanın dört
24 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.