Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Özel mülkiyete dayalı demokrasiye karşıt olarak sosyalizm, ilk kez 1917 yılında yönetim gücü elde eder.
120 syf.
10/10 puan verdi
·
22 saatte okudu
İyi geceler
Bu kitabı uzun zamandır okumak isteyip erteliyordum. 'Artık sırası gelmeli' diye düşünüp başladım. Çok güzel bilgiler var. Ekonomi, yönetim, ahlak, din, adalet, tüketim çılgınlığı, aşırılık... Ve daha sayamadıklarım. Çok kısa sürede okunabilir bence. Mesud Topal çok güzel özetlemiş. İbni Haldun'un düşüncesi ve felsefesi üzerine kaleme almış bu kitabı. İbni Haldun, eseri olan Mukaddime'de bunlardan yani yukarı da saydıklarımdan ayrıntılı bahsetmiş.  Umarım onu da okumak nasip olur. Daha bir bilinçlenmek ve bir şeyleri daha fazla farketmek adına okunmalı bence. Bu arada Mesud Topal'ı ben sadece çevirmen sanıyordum fakat aynı zamanda yazarmış kendisi. Benim gibi yeni öğrenenler ve öğrenecekler için küçük bir bilgi olsun istedim. Sevgiler.
İbni Haldun - Coğrafya Kaderdir
İbni Haldun - Coğrafya Kaderdir
Mesud Topal
Mesud Topal
İbni Haldun - Coğrafya Kaderdir
İbni Haldun - Coğrafya KaderdirMesud Topal · Destek Yayınları · 20212,008 okunma
Reklam
372 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Antik Yunan'ın ünlü düşünürü Platon'dan günümüze kadar ulaşan ölümsüz bir eserdir Devlet. Platon, bu eserde adaletin, doğruluğun, erdemin, ahlaksızlığın ve "doğru yönetim"in doğasını inceler. Kitabı okuyunca yaklaşık 2500 yıl önce yazıldığına inanamıyor insan.Bugüne uyarlanabilecek, genel çok güzel kriterler var.Platon, bütün eserlerinde olduğu gibi yine Sokrates'i konuşmacı yapmış. Diyaloglar üzerinden ilerliyor düşünceler. Sokrates'in gençlerle felsefe yapması, onlara sorular sorarak düşüncelerini aktarması. Bu bakımdan bir nevi Platon'la konuşmak, sohbet etmek gibi bu kitabı okumak.Günümüzdeki devlet felsefesi üzerinde temel kaynaklardan biri olması açısından önemlidir. Aynı zamanda mutluluk felsefesi üzerine yazılmış bir metindir.Platon, "Devlet" adlı eserinde ideal devletin nasıl olacağını belirtmiştir. Bu devlette insanlar üç sınıfa bölünmüştür; Çalışanlar(işçiler, çiftçiler, zanaatkarlar), bekçiler (askerler) ve yöneticiler. İşçi sınıfı çalışıp üretimde bulunarak devletin maddi ihtiyaçlarını karşılar. Bekçiler sınıfı toplum içinde güvenliği ve dışarıya karşı devletin varlığını savunur. Yöneticiler sınıfı ise devleti yönetir.
Devlet
DevletPlaton (Eflatun) · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201926,7bin okunma
152 syf.
·
Puan vermedi
Kitabımız toplumsal yaşam felsefesi hakkında güzel mesajlar veriyor. Biraz umutsuzluk aşılıyor ama dualist düşünunce güzel:) İnsanın olduğu her yerde tahakküm vardır. Bu doğanın yasası mıdır yoksa beşeriyetin kanunu mudur? Aslında insanın ve diğer varlıkların bir rehbere/yöneticiye ihtiyacı vardır ve doğal olandır. Yanlış yapılan yer ise yöneten kişinin özelliklerindedir. Kişi adalet, liyakat, merhamet ve hesap sorulmaya açık olması gerekir. Sorgulanmaya bir yönetim yanlış yapmaya ve haktan sapmaya meyillidir. İradesine sahip çıkmayan her varlık aslında var olma olayını da yitirmiş demektir. Var olma sebebine sahip çıkarak birlikte güzle bir yaşam olabilir aslında.
Hayvan Çiftliği
Hayvan ÇiftliğiGeorge Orwell · Can Yayınları · 2020246,6bin okunma
Farabi siyaset felsefesi temelleri.
Farabi 'nin siyaset felsefesi , esasen metafizik ve kuramsaldır. Farabi yönetim sanatıyla pratik açıdan ilgilenen biri olmadığı gibi , zamanın politikasını eleştiren veya onu ıslah etmek , düzeltmek isteyen bir reformcu da değildir. İsabetle kendisinin de belirttiği üzere , Farabi'nin bugün kullandığımız anlamda 'siyasi bir ajandası' yoktur. İslam siyaset felsefesi geleneğine mensup diğer ünlü düşünürler, İbn-i Sina , İbn-i Rüşd, İbn-i Haldun dan farklı olarak Farabi vezir ,elçi , danışman veya hatta kadı olarak herhangi bir kamu görevi de yapmamıştır. Hatta genel anlamda onun bir 'eylem adamı ' olduğu bile söylenemez.
Gazzali ve Nizamülmülk gibi dönemin yöneticileri ve aydınları, çökmekte olan bir uygarlığın yıkılışını engellemeye çalışan gerici-muhafazakâr düşünür ve siyaset adamlarıydı. Kuşkusuz Gazzali'nin ortaya attığı tezlerle hem düşün tarihinde hem de Islam ülkelerinin tarihsel gelişiminde bir katkısı olmuştur. Ancak önerdiği siyasi-kültürel program da felsefesi gibi gericiydi. Her şeyin yaratıcısının Tanrı olduğunu, insanlığın kaderinin her aşamada Tanrı tarafından çizildiğini düşündüğünden dolayı toplumların itaatkâr olmasını; eğer uygulanması gerekiyorsa despotik bir yönetim tarzının benimsenmesi gerektiğini savunuyordu. Bu yüzden de muhalif aydın ve düşünürlerin yoğun ilgisine mazhar olmuş Batıni hareketlere düşmandı. Onların özgürlük ve eşitlik davasını din ve devlet düşmanlığı olarak görmekteydi. Bu nedenle Gazzali, eşitlikçi ve özgürlükçü hareketleri ve isyanları lanetlemiştir. Ona göre bu akımlar, Tanrı'nın ve peygamberin halefi olan Halife'nin buyruğuna karşı gelmektedir. Ona göre Allah istediğine mal-mülk verir, istediğini de rezil ve rüsva ederdi. Eğer biri "acınacak durumdaysa" bunun bir sebebi vardır ve bu Allah'tandır. Gazzali siyasi açıdan da gericiydi, fakat bunlar iki farklı düzlemdir.
Sayfa 321Kitabı okudu
Reklam
Hitler Felsefesi diyelim biz buna...
HİS istediği kadar isyan etsin, AKIL gerçek sonuçları çıkarıyordu.
Toplumlar ancak yönetim düzenlerinin izin verdiği oranda sanattan paylarını alabilmektedirler.
Sayfa 149Kitabı okudu
136 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
13 günde okudu
Toplum Sözleşmesi, Rousseau'nun 1762 yılında taslak halinde kalan geniş yapıtı 'Politik Kurumlar'ın bir bölümüdür. Ona göre insanlar ilk doğal yaşam hallerinde özgür ve eşittir. Ancak politik toplum artık bir gerçek olduğuna göre insanın doğal hakları bu toplum içinde en iyi nasıl sağlanır? Yapıt dört kitaba bölünmüştür: Toplumun
Toplum Sözleşmesi
Toplum SözleşmesiJean-Jacques Rousseau · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201913,9bin okunma
508 syf.
·
Puan vermedi
Seve Seve okumayanı döve döve okutacağız! :)
Eserin kurgusuna fransız devriminin yaşandığı dönemleri seçmesi onu bir tarih romanı yapar mı (?) bilmiyorum ancak bütün insanlığı ilgilendiren böylesi bir olayı ve dolayısıyla olgu'yu merkezine alması bence onu çok değerli yapar. Şayet esere klasik bir roman olarak yaklaşır ve dolayısıyla klişeler rafına yerleştirerek her romanın vazgeçilmezi olan aşk temasına odaklanır iseniz "alalade bir edebiyat eseri işte canım" diyebilirsiniz; Ancak bunlardan başka eserin geliştirmiş olduğu yasa eleştirilerine (hukuk felsefesi), yönetim eleştirilerine (siyaset felsefesi) toplumsal eleştirilerine ve psikolojik tahlillerine odaklanır iseniz hatta hızınızı alamayıp mesajları üzerine düşünürseniz; "Bu eser bir şaheser" demek zorunda kalırsınız. Bu kadar gerekçe sunduktan sonra eseri tavsiye etmek bizim üzerimize, zahmet olmaz ise okumak da sizin üzerinize vacip oldu. Öyleyse eseri bi zahmet okuyun ve bütün kitap severlere de önerin... :) İlkemiz: Seve seve okumayana döve döve okutacağız.
İki Şehrin Hikâyesi
İki Şehrin HikâyesiCharles Dickens · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202058,7bin okunma
Reklam
ANARŞIZM: Insan yapımı yasalarla kısıtlanmamış özgürlük üzerine kurulu bir yeni toplumsal düzen felsefesi; butün yönetim biçimlerinin şiddete dayandığını ve bu yüz den yanlış, zararlı ve gereksiz olduğunu savunan teori.
Sayfa 14 - AgorakitaplığıKitabı okudu
Siyasal yaşamın en büyük kötülüklerinden biri, Platon'a göre, politikacıların özdeğe olan düşkünlükleri ve hırslarıdır... Bu nedenle Platon'un ereği, siyasal gücün ekonomik güçten tam olarak ayrılması oldu. Bu yolla tek tutkusu iyi yönetmek olan bir yöneticiler sınıfına ulaşmayı umuyordu. Daha çok zengin olmakla ilgilenenler - yönetim saflarını bırakarak ve etkinliklerini ticaretle sınırlayarak - diledikleri gibi zengin olabilirler.
Sayfa 140 - Özdek: Madde, Erek: AmaçKitabı okudu
ULUSLARA GÖRE YÖNETİM BİÇİMLERİ
Halkla hükümet arasındaki uzaklık arttıkça vergiler daha külfetli duruma gelir. Bu nedenle halk; demokraside az, aristokraside orta, monarşideyse en yüksek seviyede vergi yükü altına girer. Bu yüzden monarşi, sadece varlıklı uluslar için iyidir. Aristokrasi, hem zenginlik hem de büyüklük açısından orta seviyedeki, demokrasiyse küçük ve fakir uluslar için en uygun yönetim biçimidir.
TANRILAR HALKI
Eğer bir tanrılar halkı olsaydı, demokrasiyle yönetilirdi. Böylesine mükemmel bir yönetim şekli insanlar için uygun değil.
430 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.