Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Zilhicce Ayı
Ebu Bekre Nüfey ibni Haris (Allah Ondan razı olsun)’den rivayet edildiğine göre peygamber (sallallahu aleyhi vesellem) şöyle buyurdu: “Zaman(yıl) Allah’ın gökleri ve yeri yarattığı günkü şekliyle devam edip gitmektedir. Bir yıl on iki aydır. Bunlardan dördü haram aylardır. Üçü birbiri ardınca gelen Zilkade, Zilhicce ve Muharremdir. Biri
Zilhicce'nin ilk 10 günü
1. Andolsun fecre, 2. On geceye, 3. Hem çifte, hem teke, 4. Gelip geçtiği an geceye, 5. Bunlarda akıl sahibi için birer yemin (değeri) var mıdır? 1. «Andolsun fecre.» Yüce Allah'ın yarattığı insanlar içinde konuşmaları esnasında en çok yemin edenler Araplar olduğu için Kur'an-ı Kerim Arapların yemin etme âdetleri üzere
Sayfa 23 - Damla Yayınevi, 10.ciltKitabı okuyor
Reklam
HAC GÜNLERİNİN İSİMLENDİRİLMESİNDEKİ BAZI FAYDALAR
Zilhicce ayının yedinci gününe "Süslenme Günü" deniliyor. Çünkü bu günde örtü ve semereleri ile birlikte hediye edilen develer süsleniyordu. Sekizinci gününe "Terviye Günü" deniliyordu. Çünkü hacılar bu günde develerine yeteri kadar su içiriyor ve arefede ve sonrasında muhtaç olacakları miktarda beraberlerinde su taşıyordu. Zira o zaman o yerlerde kuyu ve çeşmeler yoktu. Ancak şimdi o yerlerde Allah'a hamd olsun bol miktarda su bulunmaktadır. Zilhiccenin dokuzuncu gününe Arefe Günü deniliyor. Çünkü orada vakfe yapılıyordu. Onuncu gününe "Nahr Günü (kurban kesme)": "Adha Günü" ve: "Yevmü'l-Hacci'l-Ekber (En Büyük Hac Günü)" deniliyor. On birinci gününe "Yevmü'l-Karr (Sebar-Karar günü)" deniliyor. Çünkü hacılar o günde yerlerinde sabit kalıyorlar ve aynı zamanda bu güne: "Yevmu'r-Ruus" (Başlar Günü)" de deniliyor. Çünkü hacılar bu günde kurbanların kellelerini yiyiyorlar. Bu gün, teşrik günlerinin ilkidir. Teşrik günlerinin ikinci gününe "İlk Nefre Günü" deniliyor. Çünkü acele eden kimseye Mekke'den çıkması caizdir. Teşrik günlerinin üçüncüsüne de: "İkinci Nefre Günü" adı verilmiştir.
Sayfa 659 - 2.ciltKitabı okudu
Peygamber Efendimiz'den Oruç Tavsiyeleri
Peygamber Efendimiz Ramazan'ın dışında da oruçlar tutardı. Bu oruçları en çok Recep ayında tutardı. Şaban ayında da tutardı. Her haftanın pazartesi ve perşembe günlerinde tutardı. Ramazan bayramından sonra altı gün Şevval'de tutardı ve tavsiye ederdi. Zilhicce ayı geldiği zaman yani hacıların hacca gittiği ayda, hac yapmak için Mekke'de bulunduğu sırada, Zilhicce'nin Kurban Bayramı'na kadar geçen ilk on gününde oruç tutmayı tavsiye ederdi. Böyle oruç tavsiyeleri vardır.
Sayfa 102Kitabı okudu
YOLCULUĞUN ON DOKUZUNCU GÜNÜ
(Veda Tavafı ve Mekke'den Ayrılış) 14 Zilhicce 10 (Çarşamba) Bu Gün Sabah Namazından Önce Tavaf Yapılacağı İlan Edildi: İbn Abbas (r.a) anlattı: İnsanlar her taraftan ayrılmaya yeltenince Resûlullah (s.a.s) şöyle dedi: “Hiç kimse son varacağı yer Kâbe'de (veda tavafı) olmadıkça bir yere ayrılmasın!" Haris b. Abdullah b. Evs'ten (r.a): Resûlullah (s.a.s) dedi ki: “Kim Kâbe'yi hac ya da umre için ziyaret ederse son varacağı yer Kâbe'de (veda tavafı) olsun!”
Sayfa 157Kitabı okudu
ZiLHiCCE'DEN ON GUN
"Dort şey var ki, Resulullah (aleyhissalatu vesselam) (yaşadıgi müddetçe) hiç bırakmadı 1-Aşura orucu, 2-(Zilhicce'den) on gün, 3- Her aydan üç gün, 4- Sabah namazından once iki rek'at .. "
Sayfa 116 - AkcagKitabı okudu