Türkiye'nin dış politikası Misakı Milli ile saptanmıştır. Türkiye'nin sınırları dışına göz dikmemek, diğerlerinin iç işlerine karışmamak, bütün toplumların kendi kaderlerini saptama hakkını tanımak temel ilkeleri olmuştur. Bu yapıya uygun olarak dost Müslüman devletlerle bir dizi dostluk antlaşması yapılmıştır. 1 Mart 1921, Afganistan
Sayfa 363 - Boyut YayınlarıKitabı okudu
PKK’nın dili:
“PKK’nın kuruluşundan beri neredeyse tüm yayınları Türkçedir. Merkezi yayın organları Türkçe yayınlanır ve tüm analizleri Türkçedir. Tarih tartışmalarını, kültürel birikimlerinin anlatımlarını Türkçe gerçekleştirirler. Almanya’da yayınlanan merkezi yayın organı Serxwebun başta olmak üzere Berxwedan, Yeni Ülke, Özgür Politika, Özgür Gündem ve diğer Kürtçe isimli dergileri içerik olarak Türkçe ile yayınlanır. Başta Abdullah Öcalan olmak üzere yayınladıkları kitaplar Türkçedir. Televizyon kanalları, radyo yayınları da Türkçedir. 1978 yılında yayınladıkları ve PKK’nın kuruluş bildirgesi vazifesini gören Kürdistan Devriminin Yolu isimli broşür Türkçedir. 27-28 Mayıs 1978 yılında Diyarbakır’ın Lice ilçesinin Fiş köyünde gerçekleştirdikleri 1.Konferans konuşmaları tamamen Türkçedir. Bölgede Kürtçenin farklı lehçe ve ağızlarının birbirini anlayamamaları nedeniyle “ortak anlaşma dili” Türkçedir. PKK kuruluşundan beri tüm kongrelerini Türkçe yapar. Konferansları, toplantıları, seminerleri, panelleri, parti büroları Türkçe konuşur ve anlaşır. Seçim çalışmaları ve yürüyüş ve mitingleri, basın açıklamaları ve propaganda çalışmalarının hepsi Türkçedir.”
Sayfa 20
Reklam
Bundan daha büyük bir başka kriz de 1946'da çıktı, bu kez işin içinde Komünist Partisi'nin mirasçısı Tudeh Partisi vardı. 1 Mayıs'ta Abadan'da toplanan 80 bin işçi 1929'daki talepleri tekrarlamış, ayrıca Müslümanların haftalık tatili olan Cuma günleri için de ödeme yapılmasını ve ülkede yeni çıkarılan iş yasasının harfi harfine uygulanmasını istemişlerdi. Bir kadın konuşmacı şirketin, köpek mamasına maaşlardan daha fazlasını ödediğini söylüyor ve petrol endüstrisine el konmasını istiyordu: "Kardeşlerim topraklarımızda petrol üretimi cevher gibidir. Bu cevheri geri almaya çalışmalıyız. Eğer alamazsak hiçbir değerimiz yok." Bu büyük olasılıkla halka yapılan ilk açık millileştirme çağrısıydı.
1929 yılının 1 Mayıs kutlamalarında, illegal Komünist Partisi'nin örgütlediği 11 bin arıtma tesisi çalışanı, sekiz saatlik işgünü, ücretlerin yükseltilmesi ve barınma koşullarının iyileştirilmesi, sendika kurma hakkı, İranlı ve Hintli çalışanlar için eşit ücret ve 1 Mayıs dahil, tüm bayramlarda ücretli izin talebiyle greve gitti. Grevciler valiyi ve polis şefini itfaiye merkezine kadar kovaladı, İngilizler de Abadan'a hücumbotlar yolladılar. Ortalık ancak hükümetin sıkıyönetim ilan etmesinden, takviye ordu birlikleri gönderilmesinden ve 29 elebaşının tutuklanmasından sonra duruldu. Ayrıca 500 işçinin işine son verildi. İngiltere hükümeti durumu "hızla ve etkili biçimde bertaraf" ettiği için şaha teşekkür etti.
Milletimiz tarihini bilmek gereğini duymayan, tarihin kendisiyle başladığını sanan bilgisiz ve bilinçsiz yöneticilerden çok zarar görmüştür.
Reklam
1.000 öğeden 981 ile 990 arasındakiler gösteriliyor.