Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
9/10 puan verdi
Doksanüç İhtilâli
DOKSANÜÇ İHTİLÂLİ Roman(Tarihi roman) Victor Hugo MEB Yayınları-1962; Çeviren: Burhan Toprak,382 sayfa (9)(06.03.1994) Beğenerek okudum romanı. Hugo: 'Savaş tüm kötülüklerin anasıdır.' diye yazmış; buna katılıyorum. 1877-1878 Osmanlı ile Rus Savaşı konu alınmıştır. (Rumi takvime göre Türkçemize çevrildiğinden 93 İHTİLÂLİ denmiştir eserin başlığına. Rumi 1293 yılında yapıldı ve daima Rumi takvime göre anıla geldi bu Savaş.) Sıkıntı veren bir romandı.
Doksan Üç İhtilali
Doksan Üç İhtilaliVictor Hugo · MEB Basımevi · 1967663 okunma
SAİD NURSİ'NİN MEHDİLİK İDDİASI
Nur Risaleleri'nde Hristiyan ve Müslümanların ittifakına (!) Said Nursî tarafından Mehdî (a.s.) de iştirak ettirilmiş ve bu ittifakın programı olan Risale-i Nur'u Mehdî'nin neşir ve tatbik edeceği de iddia edilmiştir: "...sonra gelecek o mübarek zat (Mehdi), Risale-i Nur'u bir programı olarak neşr ve tatbik
Sayfa 442Kitabı okudu
Reklam
Bilindiği gibi bugünkü Osmanlı meşrutiyeti 1293 Hicrî senesine yakın bir tarihte kaleme alınmış olan «Kanun-u Esâsî»nin neticesi ve eseridir.
Tarihyazımının insan ürünü olması, bütün tarihi faaliyetlerin dayanak noktası olan kaynakların kimler tarafından hangi şartlar altında kaleme alındığını önemli kılmaktadır. Bu kitap gibi, temelde tek bir müellifin tek bir eseri üzerine bina edilen çalışmalarda bu husus daha da önem kazanmaktadır. Dolayısıyla Giriş Bölümünde öncelikle çalışmamız
Sayfa 11 - Kitap Yayınevi, İnsan ve Toplum Dizisi - 70, 2. Basım, Giriş
Dr. Nâzım - İstanbul
/- Biz, 1293 (1876) Mithat Paşa Kanun-i Esasi'nin ifadesini istiyorduk. - Bu Kanun-i Esasi'nin ana hatları neydi? /- Vallahi doğrusunu isterseniz ben bu Kanun-i Esasi'yi görmedim. İçinde ne olduğunu da hiçbir zaman öğrenemedim. Ama bizim gençliğimizde, yani biz, Paris'te çalışırken, Ahmed Rıza Bey'in, onu gördüğüne ve okuduğuna inanırdık.
Sayfa 47 - Kronik KitapKitabı yarım bıraktı
Şurası bir gerçektir ki Türk hukuk mevzuatı Avrupa Birliği ile, sadece Birliğin yeni adayları olan eski sosyalist Doğu Avrupa halk cumhuriyetlerinin durumu açısından değil, hatta bir ölçüde kıdemli üye Yunanistan’dan daha fazla uyum içindedir. Türkiye İmparatorluğu aslında 19. asırdan beri hukuk sistemini Romanize ederek Batı Avrupa ile hukukî bütünleşmeye gitmiş ve 1926’da Medenî Kanun’un kabulü ile bu süreç tamamlanmıştır. Daha Tanzimat’la, Ticaret Kanunu (1850 yılı Fransız kaynaklı) Ticaret-i Bahriye Kanunu (1863 yılı); Ceza Kanunu (Mayıs 1840 tarihli kanun 1858’de Fransızların 1810 tarihli metnine göre yeniden düzenlendi); ceza usulü ve idarî sahada Avrupa benzeri kararname ve nizamnamelerle bir hayli yol alınmıştır ve hatta 1293 tarihli Kanun-ı Esasî de (1876) bu sürecin bir sonucudur.
Reklam
Osmanlı'nın yönetim şekli
Gülhane Hatt-ı Hümayunundan [1839] önce Osmanlı Devleti, Osman ve Orhan Gazi zamanından beri beyliklerden farklı bir yönetimle idare ediliyordu. Bu idare gayet sağlam ve usta bir idareydi. Allah Teala bu yönetim sayesinde Osmanlı Devletine Ortadoğu ve İslâm dünyasını yönetme imkânı vermişti. Ayrıca Osmanlılar hilafeti de bünyelerine almışlardı.
93 HARBİ / 1877-1878 OSMANLI-RUS SAVAŞI Bir Osmanlı-Rus Savaşı'dır. Rumi takvime göre 1293 yılına denk geldiğinden Osmanlı tarihinde "93 Harbi" olarak bilinir. Osmanlı Devleti, çok ağır bir yenilgi alır.
Sayfa 125Kitabı okudu
Allah, mülk ve milletimizin saadetine çalışanların gayretlerini tevfikine mazhar eylesin... 7 Zilhicce 1293
Sayfa 106Kitabı okudu
İslamcılara göre, 1293 (1876) Osmanlı Kanun-u Esasisi gibi Müslüman bir ülkede yapılmış bir anayasanın da üstün­ de bir "Allah anayasası" (şeriat) olduğunu unutmamak gerekir. Kaldı ki 1876 Osmanlı Kanun-u Esasisi, İslami ögeleri tatbik mevkiine koyma düşüncesiyle yazılmış bir anayasa değildir. Bu açıdan eksik ve sakattır.
181 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.