Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
6.cilt
1519. Ebû Abdurrahman Bilâl İbni'l-Hâris el-Müzenî radıyallâhu anh'den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallâhu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: "Kul, Allah'ın hoşnut olduğu bir sözü söyler, fakat onunla Allah'ın rızâsını kazanacağı hiç aklına gelmez. Halbuki Allah, o  söz sebebiyle, kendisine kavuştuğu kıyamet gününe kadar o kimseden hoşnut olur. Yine bir kul da Allah'ın gazabını gerektiren bir söz söyler fakat o sözün kendisini Allah'ın gazabına çarptıracağını düşünmez. Oysa Allah, o kimseye o kötü söz sebebiyle kendisine kavuşacağı kıyamet gününe kadar gazap eder." Muvatta, Kelâm 5; Tirmizî, Zühd 12. Ayrıca bk. İbni Mâce, Fiten 12. ... "Hakkı bir zâlime ihtar, o ne şahane cihâd! "En büyüktür" dedi Peygamber-i pâkîze-nihâd!”
Leonardo da Vinci
Leonardo da Vinci (1452-1519), Rönesans dönemi İtal­yan hezarfeni. Dönemin düşünürü, ressamı, mimarı, mü­hendisi, mucidi, matematikçisi, anatomicisi, müzisyeni, heykeltıraşı, botanikçisi, jeologu ve yazarıdır.
Sayfa 165 - Destek Yayınları: Haziran 2013Kitabı okudu
Reklam
kronoloji/insanlık tarihindeki bazı önemli olaylar
MÖ Beş Milyon: Bilinen en eski insan benzeri maymun cinsi olan Australopithe- cus Afrika'da ortaya çıktı. MÖ İki Milyon: Homo habilis ve dişisi ellerini kullanarak yonttukları taşlarla aletler yapıyordu ve hâlâ Afrika'dan çıkmamışlardı. MÖ 1,5 Milyon: Meşaleyi homo erectus ve femina erecta devraldı. Gerçekten de ateşi keşfeden ilk
Sayfa 179 - selKitabı okuyor
1519 imparatorluk seçiminden sonra Avrupa’nın kuvvetlerini Osmanlı Türkleri üzerine yöneltmeyi düşleyen Şarlken’in ve Papa’nın dini ayrılık sonunda ümitleri suya düşmüştür.
Sayfa 158 - İş bankası Kültür Yayınları
Zenzibar'dan Kalküta'ya yelken açan Vasco de Gama, Hindistan'a giden deniz yolunu açar. 1500 yılında Cabral, Brezilya'yı bulur ve nihayet Magalhaes (Magellan), 1519-1522 yılları arasında bu ba­şarıların doruğuna erişir. İspanya'da başlayıp yine İs­panya'da biten bir yolculukla ilk dünya turunu tamam­lar. Böylece, Martin Behaim tarafından 1490 yılında yapılan ve o zamanlar Hıristiyanlığa aykırı bir kuram, bir deli saçması diye nitelendirip alaylara hedef olan yerkürenin gerçeğe uygunluğu anlaşılır; eylemlerin en gözüpek olanı, düşüncelerin en yüreklisini onaylamış olur.
Sayfa 32
Bozoklu şeyh Celâl hareketi (1519 veya 1518)
Bâtını (1) şeyhi olup, Bozok - (Yozgat) Türkler'inden ve Amasya'nın "Turhal kasabası" halkından, "dirlik sahibi" yani, "tımarlı" olup, (2) "Derviş Celal" namıyla tanınan (Kızılbaş), büyük bir ihtimalle (3) Şah Ismail'in emrinde olup, onun isteklerine göre hareket ederek, rivayete nazaran, "kalender" kıyafetiyle Turhal taraflarına gidip bir mağarada yaşamaya başlamış ve: (- Mehdi gelecek (4) onu bekliyeceğim!) iddiasıyla ibadet ederek, halkın kendisine itikadını celbettirmeyi başarmış ve böylece, müridleriyle taraftarları her geçen gün daha da çoğalmış ve kendi tasarladığı çoğunluğa erişince, asıl maksadını açığa vurup, kendisini (Mehdi) ilan ederek, (20.000 süvari ve yayadan kurulu) bir kuvvetle çevresini istilaya girişmiş ve (Şah - Veli) ünvanıyla hüküm sürmeye başladığında; Osmanlı Devleti'nden bir çok bey ile yüksek dereceli memurlardan kurulu bir grup, adı geçen serdengeçtinin maiyetine geçti ve böylece meselenin şekli değişip, devlet aleyhine gayet tehlikeli sinyaller verilmeye başlanmıştı!...
Sayfa 15 - IQ KÜLTÜR SANAT YAYINCILIKKitabı okuyor
Reklam
İlk Celali İsyanı
Yavuz Sultan Selim zamanında meydana gelen bir isyan bütün Osmanlı tarihine damgasını vurdu. Bozoklu (Yozgatlı) Celal adlı bir timarlı sipahi şeyhliğini ilan edip, taraftar top­lamaya başlamıştı. Tokat'ın Turhal ilçesinde bir mağarada ya­şayan Celal'in etrafındakilerin sayısı binlerce kişiye ulaşmıştı. Celal, yanındakilere kendisinin mehdi olduğu söylüyordu. Şah Veli ünvanını alan Bozoklu Celal, Tokat-Sivas havalisinde ha­ kimiyet kurunca Osmanlı yöneticileri harekete geçti. Şehsuvar Ali Bey, İran'a kaçan asilerin Erzincan civa­rında önünü kesti. 1519'da meydana gelen savaşta asiler mağ­lup edildi, reisleri Celal de öldürüldü. İsyan bitmişti. Ama adı yadigar kaldı. Bozoklu Celal'in isyanı Osmanlı literatürüne yeni bir ismi kattı. Bu tarihten sonra Anadolu'da isyan eden­lere Celal'e nispetle "Celali" denildi.
Kendisini, "Allah'ın yeryüzündeki temsilcisi" ilan etmiş olan padişahlığa karşı, Şeyh Celal 1519'da "Ben mehdiyim" diyerek ayaklandı ve bölgedeki yoksul ve köylü kitlesini etrafına topladı.
Aztekler için din önemli bir güçtü. Rahipleri, Mayalardan öğrendikleri bir güneş takvimi tutuyorlardı. Aztekler dünyanın bir gün yok olacağına inanıyorlardı. Bu olayı ertelemek ve tanrılarını doyurmak için çeşitli ayinleri vardı. Bunların arasında insan kurban etme de bulunuyordu. Savaşta esir aldıkları binlerce insanı tanrılara kurban ediyorlardı (1487 yılında bir tapınakta 80.000 kişi kurban edilmişti). 1519 yılında İspanyollar Tenochtitlan'a vardıklarında bu kanlı ayinler karşısında korkuya kapıldılar. Bu süreçte çok Aztek tapınağı yok edilip çok sayıda insan öldürüldü, işkenceye uğradı ya da köleleştirildi. Böylece Aztek İmparatorluğu çökmüş oldu.
Sayfa 17 - Maya KitapKitabı okudu
İlk Celali İsyanı
Yavuz Sultan Selim zamanında meydana gelen bir isyan bütün Osmanlı tarihine damgasını vurdu. Bozoklu (Yozgatlı) Celal adlı bir timarlı sipahi şeyhliğini ilân edip, taraftar toplamaya başlamıştı. Tokat'ın Turhal ilçesinde bir mağarada yaşayan Celal'in etrafındakilerin sayısı binlerce kişiye ulaşmıştı. Celal, yanındakilere kendisinin mehdi olduğu söylüyordu. Şah Veli ünvanını alan Bozoklu Celal, Tokat-Sivas havalisinde hâkimiyet kurunca Osmanlı yöneticileri harekete geçti. Şehsuvar Ali Bey, İran'a kaçan asilerin Erzincan civarında önünü kesti. 1519'da meydana gelen savaşta asiler mağlup edildi, reisleri Celal de öldürüldü. İsyan bitmişti. Ama adı yadigar kaldı. Bozoklu Celal'in isyanı Osmanlı literatürüne yeni bir ismi kattı. Bu tarihten sonra Anadolu'da isyan edenlere Celal'e nispetle "Celali" denildi.
Sayfa 80 - Yavuz Sultan Selim Dönemi (1512 - 1520)Kitabı okuyor
Reklam
"İstridyeler dolunayda tam olarak açılırlar; yengeç açık olduğunu görünce istridyenin içine bir taş yada yosun atar, böylece istridye bir daha kapanamaz ve yengecin yemi olur." Bu ağzını çok fazla açıp kendisini dinleyicinin insafına bırakan kişinin kaderidir. Leonardo da Vinci, 1452-1519
Sayfa 57
Leonardo da Vinci 15 Nisan 1452 - 2 Mayıs 1519 ✨️ Ardında asırlardır çözülemeyen sırlar bırakan Leonardo da Vinci, yaşamının her ânını dolu dolu geçirdi, yorulmaksızın çalıştı, üretti ve kendi deyişiyle belki de yaşamayı öğrenmenin yollarını aradı.Dinmek bilmeyen merak duygusunun peşinde geçirdiği yıllar onun duyarlılığını artırdığı gibi insanlık tarihi boyunca yaşanan trajediler karşısında duyulan çaresizlik hissini derinden yaşamasına da neden oldu. Leonardo da Vinci, bu çaresizlik hissinin rehavetini kapılmaktansa çözüm üretmeye,makineleri, insanları, hayvanları, doğayı, gezegenleri, kısaca evreni anlamaya çalıştı. Ölümüyle krallara yas tutturan ressam, Leonarada da Vinci, bütün çabalarının nedenini kendi sözleriyle şöyle özetlemişti: "Yaşamayı öğrendiğime inandığımda, ölmeyi de öğreneceğim." s.71 Litta Madonnası, 1490 Ermitaj Müzesi, St. Petersburg
Leonardo da Vinci
Leonardo da Vinci
"Meksika'da, İspanyollar 1519'da Aztekler'in ülkesini ele geçirdik­ten sonra çok büyük kıyım yaşandı. 25 milyon olan nüfus, 1550'de 6 milyona, 1600'da 1 milyona düştü."
Sayfa 245
330 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.