Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Liberalizm, milliyetçilik, İslam veya yeni bir öğreti 2050'nin dünyasını şekillendirmek istiyorsa, sadece yapay zekayı değil, bü­yük veri algoritmalarını ve biyomühendisliği de anlamlandırması ve bunları anlamlı bir yeni anlatının içine yedirmesi gerekecek.
Sayfa 33
Geceye birde benden soru; Çok derin bir uykuya giriyorsun ve 2050 yılında uyanıyorsun. İlk merak edeceğin şey ne olur?
Reklam
536 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Başlangıç
Söz konusu olan kişi Dan Brown olunca fazla bir şey yazamıyorum. Dan brown u hiç okumamışlar için öncelikle bir şeyden bahsetmek istiyorum. Bir müzeye gidip bir tablonun önüne geçiyorsunuz ve tabloya bakıyorsunuz. Bir çok surat var bir çok tema işlenmiş beyniniz görüntüyü analiz ediyor ve güzel ya da çirkin diyor. İşten yazar burada ortaya çıkıp diyor ki bu tabloda yüzlerce kişi bir şeyle uğraşırken kendinide resmetmiş ve çok başka bir işle meşgul. Dan brown küçük nüansları yakalayıp bunları ustaca yediriyor hikayelerine. Kitapla ilgili kısıma gelirsek prf. Longdon ın bir bilim insanı olarak tanrı kavramına inanmadığını biliyoruz. Ancak bir yarısı gerçekten bir kanıt bekliyor inanmak için. Kitap adeta bir ateist manifesto olarak geçiyor. Bilime ve sanata aşık benim gibileri için farklı ufuklar açıyor. Ancak brown kitabın sonunda din yanlısı bir görüntü sergileyerek inananlarıda küstürmemeyi başarmış. Ve bu inanç meselesini de geri plana atarak finali gelecek üzerine yazmış. Yapay zeka ve insan. İnsanlarda dinazorlar gibi milatlarını tamamlayıp sahneden çekilecek mi? Yoksa zeka avantajlarını kullanarak teknoloji ile bütünleşecek mi? Kitapın sonunda beni biraz umutlandırak bir nüans vardı. O da gelecekte tüm angarya işleri makinaların yapacağı ve insanların olması gereken gibi zamanlarını sanata, bilime ve sadece yaşamaya ayırabileceği fikri. Böylece belki gelecekte para kavramı yok olacak sermaye sahipleri yok olacak insanlık dünyanın nimetlerinden eşit parçada hak alabilecekler. Yazarın tüm bunlar için öngördüğü tarih ise 2050. Gelecek belkide daha heyecan verici olacaktır. Bekleyip göreceğiz...
Başlangıç
BaşlangıçDan Brown · Altın Kitaplar · 201722,3bin okunma
2/10 puan verdi
Kitabı sadece ilk 57 sayfasına göre değerlendireceğim. Yarım bıraktım diye inceleme yazmama yoluna gitmek istemedim. İlerleyen sayfalarda daha iyi bir hal almış olabilir kurgu, önyargıyla yaklaşmış da olabilirim ama olmadı yani. Benim için bu kitaba devam etmek, zaman kaybından öte bir anlam ifade etmeyecekti. Sevmedim ya bir kere... Öncelikle
1. Kainat Savaşı 2050
1. Kainat Savaşı 2050Öner Çayırlı · Truva Yayınları · 20125 okunma
Bu bizdeki Dil devrimi ve Öztürkcecilik değil mi?
"On Birinci Baskı, nihai baskı," dedi. "Dile son biçimini veriyoruz; başka bir dil konuşan hiç kimse kalmadığında alacağı biçimi. Sözlüğü tamamladığımızda, senin gibilerin dili yeni baştan öğrenmeleri gerekecek. Bana öyle geliyor ki, sizler asıl işimizin yeni sözcükler icat etmek olduğunu sanıyorsunuz. Oysa ilgisi yok! Sözcükleri yok ediyoruz; her gün onlarcasını, yüzlercesini ortadan kaldırıyoruz. Dili en aza indiriyoruz. On Birinci Baskı'da, 2050 yılından önce eskiyecek tek bir sözcük bile bulunmayacak."
Biyomühendislik ve beyinle bilgisayar ara yüzleri arasında kurulacak doğrudan bağlantılarla insan bedeni de eşsiz bir devrim geçirebilir. Bu yüzden çocukların bugün öğrendikleri 2050'de hiçbir işlerine yaramayabilir.
Sayfa 240Kitabı okudu
Reklam
Homo sapiens tatmin olmak için yaratılmamış. İnsanların mutluluğu nesnel koşullardan ziyade beklentilerine bağlı. Beklentilerse koşullara göre şekillenme eğiliminde; buna başka insanların koşulları da dahil. İşler düzelince beklentiler de kabarıyor ve koşullar ciddi ölçüde düzelse bile memnuniyetsizliğimiz aynı şekilde devam edebiliyor. Evrensel temel desteğin amacı 2050'de sıradan insanların nesnel koşullarını düzeltmekse, başarı şansı var. Ama amaç insanları öznel olarak tatmin etmek ve toplumsal huzursuzluğu engellemekse muhtemelen başarısız olur. Harari
Türkiye bu role kendini hazırlamaya başladı bile. Çoğu kişinin haberi olmadan, İslam'ın yüzünü değiştirebilecek bir proje başlattı. Resmi kaynaklarca doğrulanmayan İngiliz rapolarına göre Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın hükümeti 2008 yılında, Kuran'a yeni bir yorum getirecek temel bir reform sürecini başlattı. Türk Dİyanet İşleri idaresinde, İslam hukukunu 21. yüzyıla uyarlamak amacıla bir araya geldiler. Bu düşünürler, Kuran'ın kurallarını Batı felsefesiyle kesişecek biçimde yenilenmeyi amaçlıyor. Değiştirmek istedikleri konular arasında kadınların İslam hukukundaki konumu, birçok suçun acımasız cezaları, ölüm cezası ve sadece erkeklerin imam olarak yetiştirilmesi gibi konular var. Amaç İslam'ı yeniden olumlu bir güç olarak tanımlayıp modern Müslümanlara uygun ve makul yanıtlar verebilmesini, gelişmiş dünyaya yakınlaşmasını sağlamak.
Ama 2050'de işini robotlara kaptıran bir kasiyer ya da tekstil işçisinin kanser araştırmacısı, insansız uçak operatörü ya da yarı insan, yarı yapay zekâdan oluşan bir bankacı ekibinin parçası olarak çalışmaya başlaması çok zor. Bu insanlar gerekli eğitime sahip sahip olamayacak. I. Dünya Savaşında binlercesi ölecek milyonlarca eğitimsiz genci askere alıp makineli tüfeklerin başına geçirmek akla yatkındı. Bu gençlerin bireysel becerileri büyük önem taşımıyordu. Günümüzde ABD Hava Kuvvetleri insansız uçak operatörü ve analist açığına rağmen personel ihtiyacını süpermarketteki işinden ayrılmış insanlarla doldurmaya yanaşmıyor. Deneyimsiz askerlerin bir Afgan düğününü yüksek düzey Taliban üyelerinin katıldığı bir toplantı sanması arzu edilen bir durum değil. Bu nedenle, insanlar için pek çok yeni meslek ortaya çıksa da "işlevsiz bir sınıfın doğmasına tanıklık edebiliriz. Eşzamanlı bir şekilde hem yüksek işsizlik oranı hem de nitelikli işçi eksikliğinin yaşandığı iki yönlü bir belayla ugraşmak zorunda kalabiliriz. Çoğu insan, 19. yüzyılda at arabasi sürücüsüyken taksi şoförlüğü yapmaya başlayanların değil, 19. yüzyılda büyük bir hızla iş sahasının bütünüyle dışına atılan atların kaderini paylaşabilir.
Bazı ciddi akademisyenler 2050 yılı itibariyle bazı insanların "yaşlanmaz" (ölümsüz değil, çünkü bir kaza sonucu ölebilirler; yaşlanmaz, ölümcül bir darbe olmazsa yaşamın sonsuza kadar uzatılabileceği anlamında kullanılıyor) olacağını ileri sürüyor.
Geri199
1.500 öğeden 1.486 ile 1.500 arasındakiler gösteriliyor.