Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Emre Ediz

Emre Ediz
@Mithridates
19 okur puanı
Nisan 2022 tarihinde katıldı
Kitap Şuuru
"İslâm tarihinin insanlığa en büyük hediyelerinden biri sayılabilecek olan fetva müessesesi kitap şuurunun içtimaî sahadaki teşkilatlanması idi. Devletimizin harp kararlarından, ferdin en küçük sosyal davranışlarına kadar her şey fetvanın süzgecinden geçerek varlık kazandırdı. Sonra birgün fetva, kitabına uydurma sanatı olmaya yöneldi. İşte, biz o gün bittik. Ve attık zaman, bizi çiğneye çiğneye kişimizi nefsine, milletimizi bugünkü zillete mahkûm etti."
Sayfa 65 - ÖtükenKitabı okudu
Reklam
Adalet, Tedbir ve Rey Hakkında
"Benim çobanlığım akılla fikir işi, Sende sürünü koruyup gözet bari. Şahın tedbiri çobandan eksik ise, Korkarım halel gelir o tahtla memlekete."
Sayfa 56 - KopernikKitabı okudu
Adalet, Tedbir ve Rey Hakkında
"İnsanların iyisi kötüsü geçip gidince, İyisi mi senin adın anılsın iyilikle."
Sayfa 34 - KopernikKitabı okudu

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
"Bazen bilgisizliğin bataklığı, kitapları ve bilge kişileri de boğar"
Sayfa 122 - selKitabı okudu
"İnsanların duyguları galeyan halindeyken kendilerini aldatma eğiliminde oldukları kanıtlanmış bir olgudur"
Sayfa 160Kitabı okudu
Reklam
"Alışılmış fikirlere benzemediği için insanı tedirgin eden yeni fikirlerin boğulması, din ve siyaset çevrelerinde görülebilir..."
Sayfa 116Kitabı okudu
"Beni dünya nasıl görecek, bunu bilemem... Fakat ben kendimi, kocaman bir gerçekler okyanusu önümde keşfedilmemiş dururken, kıyıda kendimi oyalayan ve kâh daha yumuşak bir taş, kâh daha güzel bir deniz kabuğu bulan bir çocuk gibi görüyorum" -Isaac Newtoon
"Kozmik perspektifte, insanoğluna ilişkin uğraşların çoğu anlamsız hatta çocuksu görünür."
Ludwig Witgenstein şöyle yazıyor: "Fikirleri düşünen veya aklından geçiren özne diye bir şey yoktur." Bir nesnenin bütün özellikleri öznede değil, nesnede yatar. Çünkü zihin dünyanın sınırıdır, dünyanın bir parçası değildir. Bunun sebebi dünyanın dünyalığının temeli ve dünyanın parçası olan şeylerin neler olduğunun ölçüsü olarak bilincin, kendini böyle bir temele dayandıramaz olması ve kendine bir ölçü olamamasıdır. Bilinç ancak bu anlamda dünyanın aşkın bir özelliği olabilir.
Reklam
Zihinsel durumlar, zihinsel olmak açısından nevi şahsına münhasır görünmektedir; zaten zihinle ilgili anlamlı benzetmeler yaratmanın güç olmasının sebebi de budur, çünkü zihin özsel olarak fiziksel olandan farklıdır.
Morpheus indirgemeci bir materyalisttir. Neo'ya Matrix'i anlatırken ona sorar: "Gerçek nedir? Gerçeği nasıl tanımlıyorsun? Eğer o hissedebildiğin, koklayabildiğin, tadabildiğin ve görebildiğin ise, o zaman gerçek sadece beyninin yorumladığı elektrik sinyallerdir."
Diyelim ki bir beyin hasarından mustaripsiniz, bunun bir sonucu olarak, acı hissetme yeteneğini kaybetmişsiniz. Bu çok talihsiz bir şey olacaktır, çünkü acının bir amacı vardır. Size işlerin yolunda gitmediğini anlatır.
Hayat kısa olmasına rağmen, hakikat uzaklara erişir ve uzun yaşar. Öyleyse hadi hakikatten bahsedelim.
Sayfa 51
"Kadın zayıftır, denir, keder ve endişe kaldıramaz, zayıf ve kırılgan olana sevgiyle davranılmalıdır. Yalan! Yalan! Kadın da erkek kadar, belki daha da güçlüdür. Ve sen onu bu denli aşağılarken, ona sahiden sevgi mi göstermiş oluyorsun?"
Sayfa 687
"Bizler kitaplar için yaşıyoruz. Kargaşa ve yozlaşmanın egemen olduğu bir dünyada hoş bir görev bu."
Sayfa 169Kitabı okudu
Reklam
"Her şahıs yaşamında iyi ve kötü arasında seçim yapmaya mecburdur. Kötüye karşı mücadelede en esas araçlar iyi düşünce, iyi söz ve iyi eylemdir."
Morpheus: Gerçek nedir? Gerçeği nasıl tanımlıyorsun? Eğer hissedebildiğin, koklayabildiğin, tadına bakabildiğin ve görebildiğin şeylerden bahsediyorsan, gerçek, o zaman sadece beyninin yorumladığı elektirik sinyalleridir.
"Benimsediğim temel bir tabii yasaya göre, doğadaki bireyler karşılıklı etkileşimlerinde kendi iç örgütlenmelerini korumak yönünde güçlü bir direniş içindedirler." - Cahit Arf
Sayfa 7